Browsing Category

Retete de suflet

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Medovik – tort rusesc cu miere

Medovik

Dragostea pentru acest tort Medovik – tort rusesc cu miere, vine din copilarie. Am crescut cu aceste torturi cu foi, gen: Medovik, Napoleon,Smetannik. Pe unele le faceam chiar eu la toate sarbatorile mari, pe altele le gustam, savuram la zile de nastere a colegilor de scoala, la vecini, la prieteni. Aceste torturi in foi au fost si sunt destul de raspandite in fostele tari ale URSS.

De unde mi-a venit mie pofta de acest tort?

In luna septembrie am fost intr-o mica escapada in Moldova (tara mea natala) si ne-am oprit sa mancam la un restaurant georgian (restaurant ce ne lipseste in Bucuresti), iar acolo am gustat acest tort. Doamne a fost atat de bun incat m-am rugat de bucatar sa-mi dea si mie reteta. Din pacate nu am avut succes, pentru ca retetele bune se pastreaza cu sfintenie , asa ca am plecat suparata de acolo… Gandul insa mi-a ramas la gustul si deliciosenia tortului. Am facut cateva reserch-uri pe site-urile rusesti si am ramas la aceasta reteta.  Mentionez ca nu sunt la prima tentativa de a face tortul Medovik, dar rezultatul nu a fost niocodata multumitor, de aceea nici nu a ajuns aici pe blog. Aceasta reteta este cea mai apropiata de gustul original (cel pe care il stiu din copilarie) si de aceea am hotarat sa-o public pe blog pentru a avea acces la ea cat mai multi pofticiosi.

medovik

“…Hai ca se face greu acest tort !!”

Sa nu va imaginati ca acest tort daca vine de la rusi este o ciudatenie si ca aveti nevoie de ingrediente inedite pentru a-l face…Nu!! Ei, aflati ca tortul MEDOVIK are la baza ingrediente simple, la indemana tuturor. Este un pic mai complex (ca de complicat nu e) , dar este doar un hop pe care multi si-l “creaza” inainte de a-l incerca. Toti fug de acele foi pe care ar trebui sa le facem pentru realizarea tortului si care chiar nu necesita o munca suplimentara fata de torturile clasice. In fine, hai sa va conving cat de simplu este!

medovik

Ingrediente tort diametru 18 cm:

230 gr.faina
50 gr.unt
50 gr.miere
un ou
60 gr.zahar (poate fi brun)
o lingurita de bicarbonat

pentru crema:
500 ml. frisca neindulcita
80 gr.zahar pudra
vanilie dupa gust

medovik

  • Intr-un vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.
  • Cat timp se raceste compozitia de culoarea caramelului batem oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare.
  • Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Vom obtine un aluat ferm si aproape nelipicios. Impartim aluatul in 6 parti egale.  Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Pentru a da o forma rotunda foilor am optat pentru un inel de tort de 18 cm, dar in regim casnic puteti alege o farfurie. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna.  Fiecarte foaie o coacem cca 3-5 min, la 180 C pana devine usor caramel aurie.
  • Ungem toate cele 6 foi rezultate cu frisca batuta, intr-un strat uniform. Presaram pe toata suprafata tortului, inclusiv pe  lateralele tortului faramiturile obtinute din surplusurile de aluat coapte impreuna cu foaia baza.
  • Lasam tortul minim 8 ore la frigider, sa se inmoaie bine foile. Se serveste cu un cea, cafea alaturi de cei dragi!

medovik

medovik

Daca il incercati va astept cu impresii, comentarii si de ce nu poze, la adresa redactiei: aici, pe facebook sau pe instagram.

Mihaela N.

Medovik - tort rusesc cu miere

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 40 minute Cooking Time: 20 minute

Dragostea pentru acest tort vine din copilarie. Am crescut cu aceste torturi cu foi, gen: Medovik, Napoleon,Smetannik. Pe unele le faceam chiar eu la toate sarbatorile mari, pe altele le gustam, savuram la zile de nastere a colegilor de scoala, la vecini, la prieteni. Aceste torturi in foi au fost si sunt destul de raspandite in fostele tari ale URSS. De unde mi-a venit mie pofta de acest tort? In luna septembrie am fost intr-o mica escapada in Moldova (tara mea natala) si ne-am oprit sa mancam la un restaurant georgian (restaurant ce ne lipseste in Bucuresti), iar acolo am gustat acest tort. Doamne a fost atat de bun incat m-am rugat de bucatar sa-mi dea si mie reteta. Din pacate nu am avut succes, pentru ca retetele bune se pastreaza cu sfintenie , asa ca am plecat suparata de acolo... Gandul insa mi-a ramas la gustul si deliciosenia tortului. Am facut cateva reserch-uri pe site-urile rusesti si am ramas la aceasta reteta.  Mentionez ca nu sunt la prima tentativa de a face tortul Medovik, dar rezultatul nu a fost niocodata multumitor, de aceea nici nu a ajuns aici pe blog. Aceasta reteta este cea mai apropiata de gustul original (cel pe care il stiu din copilarie) si de aceea am hotarat sa-o public pe blog pentru a avea acces la ea cat mai multi pofticiosi.

Ingredients

  • Ingrediente tort diametru 18 cm:
  • 230 gr.faina
  • 50 gr.unt
  • 50 gr.miere
  • un ou
  • 60 gr.zahar (poate fi brun)
  • o lingurita de bicarbonat
  • pentru crema:
  • 500 ml. frisca neindulcita
  • 80 gr.zahar pudra
  • vanilie dupa gust

Instructions

1

Intr-un vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.

2

Cat timp se raceste compozitia de culoarea caramelului batem oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare.

3

Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Vom obtine un aluat ferm si aproape nelipicios. Impartim aluatul in 6 parti egale.  Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Pentru a da o forma rotunda foilor am optat pentru un inel de tort de 18 cm, dar in regim casnic puteti alege o farfurie. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna.  Fiecarte foaie o coacem cca 3-5 min, la 180 C pana devine usor caramel aurie.

4

Ungem toate cele 6 foi rezultate cu frisca batuta, intr-un strat uniform. Presaram pe toata suprafata tortului, inclusiv pe  lateralele tortului faramiturile obtinute din surplusurile de aluat coapte impreuna cu foaia baza.

5

Lasam tortul minim 8 ore la frigider, sa se inmoaie bine foile. Se serveste cu un cea, cafea alaturi de cei dragi!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete de suflet

Clatite subtiri

Clatite dulci sau sarate? Cu aceasta reteta de baza le puteti face pe ambele! O perioada buna am facut clatitele “la ochi”. Nu aveam cantitati predefinite. Stiam cum trebuie sa-mi arate consistenta finala si imi combinam ingredientele pana sa arate bine compozitia. Faceam cu mama cand eram mica sute de clatite de sarbatori, fara cantar, fara nimic, deci compozitia finala pentru clatite pentru mine era “un fleac” :). Cand am inceput sa fac clatite mai des (adica in fiecare sambata – cine ma urmareste pe Instagram stie) au inceput sa vina si cererile pentru retetele exacte. Asa ca am trecut la treaba si la un moment dat am si “livrat” cantitatile pentru doritori :). Cine nu stie ce se intampla pe Instagram, va povestesc imediat : in toate sambetele in care suntem acasa facem CLATITE! Cred ca deja am minim 2 ani de cand ne tinem de traditie, iar colectia mea de clatite prezentabile si aratoase s-a marit si o gasiti toata pe contul meu de Instagram pe care va invit sa-l urmariti.
Vreau sa va povestesc si de unde a pornit aceasta asa zisa traditie. Baiatul meu cel mai mare este innebunit dupa clatite, insa eu nu le faceam prea des in casa. Cand ieseam la restaurante ce credeti ca isi comanda la desert? Clatite evident! Si nu prea reusea sa se opreasca la o portie, mai voia inca una si inca una…. Luati in calcul ca o portie  (2 clatite/portie) de clatite este minim 12-15 lei , deci gaura in buget se facea imediat. In acel moment i-am promis ca de banii astea ii voi face dublul portiilor sau chiar mai mult daca se opreste. Si uite asa a inceput traditia noastra de sambata cu clatitele si inca continua pana azi!

Continue Reading…

Desert/ Retete/ Retete de suflet

Prajitura pufoasa cu caise, simpla si gustoasa

Am multe retete pe Instagram, pe care din pacate nu mai reusesc sa le scriu si aici… Am realizat ca am ignorat putin blogul meu, dar mi-am propus sa revin si aici cu noi retete. Asa ca in urmatoarea perioada vor urma postari noi, in general postate pe retelele de socializare in ultima perioada. Astazi va las o reteta super usoara a unei prajituri super pufoase si gustoase si cu caise, fiind in sezonul lor :). Asa cum v-am obisnuit nu o sa va tin prea mult in bucatarie, iar familia/prietenii vor ramane super incantati de rezultatul final! Prajitura pufoasa cu caise sa fie!!

Ingrediente:

200 gr.de faina 00
80 ml.ulei floarea soarelui
2 oua
50 ml.iaurt slab sau lapte batut
6-8 caise coapte si dulci
100 – 120 gr. de zahar
o lingurita de esenta de vanilie
2 lingurite de praf de copt

  1. Primul pas pentru a face prajitura pufoasa cu caise este sa bateti ouale cu zaharul, atat cat sa-l distribuiti in compozitie.
  2. Adaugati uleiul, iaurtul si esenta de vanilie omogenizand lichidul rezultat.
  3. Completati si cu ingredientele uscate: faina si praful de copt.
  4. Compozitia rezultata se toarna intr-o tava de 23 cm diametru, pe care sa o tapetati cu hartie de copt inainte.
  5. Aranjati jumatatile de caise pe suprafata aluatului. E important sa alegeti caise coapte si dulci. Daca sunt mai putin dulci, presarati pe suprafata lor putin zahar.
  6. Coaceti prajitura la o temperatura de 180 grade, timp de 30-35 min cca. Aplicati testul scobitorii inainte de a o scoate din cuptor.

Tzac-pac, prajitura este gata! Sa stiti ca si acum cand va scriu acest text imi ploua in gura! O sa-mi multumiti pentru reteta, la cat de mult o sa va placa, parol !

Ne vedem si pe Instagram, da?
V-am pupat!!
Spor in toate sa aveti!!
Mihaela N

Prajitura pufoasa cu caise

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 40 minute Cooking Time: 5 minute

Am multe retete pe Instagram, pe care din pacate nu mai reusesc sa le scriu si aici... Am realizat ca am ignorat putin blogul meu, dar mi-am propus sa revin si aici cu noi retete. Asa ca in urmatoarea perioada vor urma postari noi, in general postate pe retelele de socializare in ultima perioada. Astazi va las o reteta super usoara a unei prajituri super pufoase si gustoase si cu caise, fiind in sezonul lor :). Asa cum v-am obisnuit nu o sa va tin prea mult in bucatarie, iar familia/prietenii vor ramane super incantati de rezultatul final!

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 200 gr.de faina 00
  • 80 ml.ulei floarea soarelui
  • 2 oua
  • 50 ml.iaurt slab sau lapte batut
  • 6-8 caise coapte si dulci
  • 100 - 120 gr. de zahar
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • 2 lingurite de praf de copt

Instructions

1

1. Pentru inceput trebuie sa bateti ouale cu zaharul, atat cat sa-l distribuiti in compozitie.

2

2. Adaugati uleiul, iaurtul si esenta de vanilie omogenizand lichidul rezultat.

3

3. Completati si cu ingredientele uscate: faina si praful de copt.

4

4. Compozitia rezultata se toarna intr-o tava de 23 cm diametru, pe care sa o tapetati cu hartie de copt inainte.

5

5. Aranjati jumatatile de caise pe suprafata aluatului. E important sa alegeti caise coapte si dulci. Daca sunt mai putin dulci, presarati pe suprafata lor putin zahar.

6

6. Coaceti prajitura la o temperatura de 180 grade, timp de 30-35 min cca. Aplicati testul scobitorii inainte de a o scoate din cuptor.

Desert/ Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Pasca moldoveneasca

Mai sunt doua zile si vine Pastele – cea mai asteptata sarbatoare a primaverii! Pentru mine aceasta sarbatoare are o semnificatie aparte pentru ca merg ACASA.
ACASA pentru mine este locul unde am crescut, locul unde m-am nascut (or.Telenesti, R.Moldova), am copilarit, satul si casa bunicilor, mancarea traditionala moldoveneasca, parintii, rudele apropiate. Este sarbatoarea in care traiesc si retraiesc amintiri si in special prin prisma ospitalitatii specifice moldovenesti, gustului mancarii, meselor imbelsugate (care doar la moldoveni le intalnesti), cantecelor pe care le cantam la masa si lista poate continua destul de mult. Si cum ajung de partea cealalta  a Prutului destul de rar, dorul se amplifica si totul devine din ce in ce mai drag!
Dar sa ne intoarcem si la reteta de astazi Pasca Moldoveneasca. Fiind simbolul reprezentativ al Pastelui am zis sa o pun la loc de cinste aici pe blog, pentru a-i da valoare si pentru a o incerca si voi!
_______________________
Ingrediente:
600 gr.faina
7 gr.drojdie uscata
250 ml lapte
175 gr. de zahar
o lingurita esenta de vanilie
6 galbenusuri
200 gr. de unt
coaja de lamaie netratata
Umplutura:
500 gr.branza de vaci
3 linguri zahar
2 linguri de gris
50 gr. stafide
1 ou
_________________________
Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita de zahar. Se acopera si se lasa intr-un loc cald, circa 10 minute. Galbenusurile se amesteca cu praf de sare, restul de zahar si esenta de vanilie.
Se framanta un aluat de faina cu laptele cu drojdia de bere, galbenusurile batute cu zahar. Untul topit si racit se adauga ultimul si treptat pana il incorporam in totalitate in aluat. Se framanta energic pana se desprinde usor de pe vas (mie mi-a luat circa 10 min. cu mixerul).
Cat timp a stat aluatul la crescut, am pregatit umplutura amestecand toate ingredientele.

Se acopera si se pune la dospit intr-un loc cald. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (circa 2-3 ore).

Asa arata aluatul dupa ce a stat la dospit intr-un loc cald cca 2 ore (pana si-a dublat volumul).
Pentru baza am folosit cam o treime din aluat (tava dim 23 cm).
Din aluatul ramas am mai taiat din nou 1/3 din el pentru crucea din mijloc, iar restul l-am folosit pentru coronita (coronita de la pasca). Am impartit aluatul in doua si l-am intins in doua fire subtiri pe care le-am impletit.
Am umplut pasca cu branza dulce si am mai lasat-o cca 30 minute sa creasca (se lasa si mai mult daca e nevoie, depinde de temperatura din camera). Inainte de a o da la cuptor, am uns-o cu ou batut.

Se coace pasca in cuptorul incins la 160 C, aproximativ o ora si jumatate. Dupa o ora se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra. Se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi taiata (minim 5 ore).

Nu-i asa ca e dolofana si frumoasa? Dar sa vedeti si ce aromata si pufoasa e!! Ca sa va convingeti trebuie sa o incercati!
Mie nu-mi ramane decat sa va urez un Paste Fericit alaturi de cei dragi si va astept aici de fiecare data cu drag cu mesaje si impresii la retetele pe care le mai incercati!
V-am pupat!
Mihaela N
Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Colacei din aluat de cozonac cu oua

Stiu, stiu, tare draguti sunt acesti colacei din aluat de cozonac cu oua, nu-i asa? :)! Nu am fost chiar modesta, dar recunoasteti si voi ca sunt inediti si frumusei! Mi-a placut tare mult ideea de a combina cozonacul si ouale colorate (in cazul nostru rosii) intr-un singur produs. Cred ca pot fi considerati ca un mic simbol al acestor sarbatori pascale. Sunt o incantare pe masa festiva, intr-un cos alaturi de Pasca, cand mergem la biserica sau pur si simplu, ambalate frumos de dat musafirilor care ne calca pragul caselor de Sarbatori! Sa nu va speriati, ca nu este o reteta complicata, ci doar inedita si delicioasa :).
Inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca aveti toate ingredientele si neaparat de o buna calitate. In acest caz mi-a fost tare de ajutor uleiul Spornic Premium, ce provine de la un soi special de seminte de floarea-soarelui, care poarta numele de “High Oleic”. Acesta are un continut ridicat de acid oleic – minim 75% (acid gras mononesaturat = Omega 9).

Uleiul High Oleic este folosit la nivel international de catre industria alimentara si HoReCa. Este potrivit pentru procese de gatire repetata, la temperaturi foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scazut. Insa poate fi utilizat cu succes in orice tip de preparate – salate, preparate gatite la cuptor, fripte, prajite etc. Spornic Premium a fost lansat in anul 2015 primul ulei 100% High Oleic imbuteliat din Romania. Punctul lui de fumegare este de 248° C. Este disponibil la 1 si 5 litri.

Beneficiile uleiului High Oleic*
 Continut ridicat de acizi grasi sanatosi – Omega 9 (minim 75%)
 Punct de fumegare foarte ridicat = stabilitate la temperaturi foarte ridicate
 Rezistenta superioara la oxidare si rancezire
 Versatilitate in utilizare = pastreaza gustul si mirosul neschimbat in cazul proceselor de prajire repetata (nu imprumuta gustul/mirosul de la un preparat la altul)
Prutul este unul dintre principalii producatori de ulei vegetal din Romania. Este o companie 100% romaneasca. Fabrica de ulei Prutul din Galati este fabrica cu cea mai indelungata traditie in productia de ulei vegetal din Romania (din 1893), anul trecut fabrica a aniversat 125 de ani de existenta. Materia prima (floarea-soarelui) pe care o folosim la productia uleiurilor noastre vegetale provine de la fermierii romani din intreaga tara, pe care o achizitionam direct de la acestia.”
Ingrediente:
Pentru aluat
120 ml lapte cald
1 lingurita de drojdie uscata (cca 4 gr.)
50 gr. de zahar
1 ou
40 ml.ulei de floarea soarelui
un praf de sare
270 gr. de faina
coaja de la o lamaie netratata
8 oua fierte
Fulgi de migdale (optional)
1 ou pentru uns
1. In 120 ml laptele cald adaugam o lingurita de zahar si o lingurita de drojdie uscata. Omogenizam compozitia cu ajutorul unui tel si lasam intr-un loc caldut pana se activeaza drojdia.
Intr-un bol amestecam oul cu restul de zahar. Le mixam pana la dizolvarea zaharului. Adaugam uleiul  si drojdia activata.
2. Cernem faina in compozitie, adaugam sarea si razuim coaja de lamaie. Compozitia rezultata o amestecam cu ajutorul unui mixer timp de 2-3 minute (pentru a ne usura munca ) pana obtinem un aluat neted si nelipicios.
3. Aluatul obtinut il punem intr-un bol uns cu ulei si-l lasam la crescut intr-un loc cald timp de o ora – o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
4. Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 16 parti egale. Fiecare parte o intindem cu ajutorul mainilor in fire subtiri.
Impletim cate doua fire (fitile) si le unim la capat “imbrobodind” oul fiert.
5.Urmand aceeasi procedura vom obtine 8 colacei cu 8 oua in ei pe care ii asezam pe tava de copt tapetata cu hartie de copt.
II mai lasam pentru 15-20 minute sa creasca, acoperiti cu folie alimentara, iar dupa ii ungem suprafata cu ou batut.
6. Pe suprafata colaceiilor distribuim fulgi de migdale sau alte seminte pe care le aveti in casa (mac, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, etc).
7. Coacem colaceii  timp de 25 minute cca, la 180 C (cuptorul preincalzit in prealabil), pana se rumenesc frumos.
Dupa ce s-au racit ii pictam (cu atentie) cu vopsea pentru oua, cu ajutorul unei pensule.
Sper ca v-am convins sa includeti in lista de bucate pentru Paste si acesti colacei din aluat de cozonac cu oua!
V-am pupat,
Mihaela
Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Syrniki – Russian Cheese Pancakes

Papanasi cu branza la tigaie
Da, clatite facem in fiecare weekend (se stie – daca ma urmariti pe contul meu de Instagram), preferatele copiilor, dar din cand in cand e cazul sa imi rasfat si sotul, am zis❤. Preferatele lui sunt acesti Syrniki pe care le adora! O reteta complicata nu e, e chiar super, mega, ultra simpla, asa ca hai la treaba! Sunt deliciosi : usor umezi in interior si usor crocanti  in exterior, cam asa ar trebui sa se prezinte produsul final 🙂

Ingrediente:
400 gr. branza de vaci
1 ou
2 linguri de faina
sare dupa gust
1 lingura de zahar optional

Acesti syrniki pot fi sarati sau pot fi dulci, este in functie de dorinta voastra. Veti intalni pe net multe retete de syrniki, dar cele mai bune sunt astea cu multa branza :)! Mai  e o conditie pe care trebuie neaparat sa o respectati , branza de vaci trebuie sa fie una uscata, nu umeda.
Se amesteca ingredientele intr-un bol pana obtinem o compozitie omogena si lipicioasa. Eu amestec ingredientele cu mana pentru ca ingredientele se amesteca mai usor .
Din compozitia rezultata, formam bilute de branza. Intr-o farfurie plata turnam putina faina, care ne va fi de ajutor la formarea bilelor. Bilutele de branza le trecem prin faina  si le aplatizam usor pentru a le da o forma plata.
Intr-o tigaie incingem putin ulei de floarea soarelui si le prajim pe ambele parti pana obtinem o suprafata aurie si crocanta.
Le scoatem pe un prosop de bucatarie pentru a scurge excesul de ulei. Le servim cu smantana si gem, impreuna cu diverse fructe moi sau simple…alegerea va apartine ! Se pot coace si la cuptor, la 180 grade, pana suprafata devine usor aurie.

Pofta mare!!

V-am pupat,
Mihaela

 

Desert/ Retete/ Retete de suflet

Cozonaci traditionali

 

…am intrat si eu in randul lumii, pardon …a gospodinelor!!! 🙂 Asa arata primii mei cozonaci traditionali, facuti exclusiv de mine 🙂 !! Gata, acum poate sa vina si Craciunul!!! 🙂 Fie ca aroma de brad, portocala, colindele, cozonacul cald si mirosul de iarnă să vă umple inimile de bucurie şi sufletele de linişte!!!! Crăciun Fericit!!!!

 

Ingrediente pentru 3 cozonaci medii:

Pentru maia
40 gr. drojdie proaspata
100 ml. lapte
100 gr. zahar
120 gr. faina 000

Pentru aluatul final
Maia
880 gr. faina 000
4 galbenusuri
10 gr. sare
200 ml. ulei
400 ml.lapte
150 gr. zahar (daca ii doriti foarte dulci adaugati 100 gr in plus)
esenta vanilie , coaja de lamiaie, rom (optional)

Pentru umplutura
300 gr. nuca
70 gr cacao
50 gr. zahar
4 albusuri
Stafide optional

Pentru uns

un ou
50 ml. apa
100 gr.zahar

Prepararea maielei se realizeaza amestecand drojdia proaspata si zaharul, pana obtinem o pasta lichida. Respectiva pasta o dizolvam in lapte cald. Adaugam si faina obtinand un aluat de consistenta moale, prielnic pentru dezvoltarea rapida a drojdiilor, in vederea procesului de fermentare a aluatului. Maiaua obtinuta o presaram cu faina la suprafata si o lasam la fermentat pana isi mareste volumul.
Pregatim si ingredientele pentru aluatul final. Galbenusurile le amestecam cu sarea pentru fixarea pigmentului. Amestecul il lasam in repaus 10-15 minute. Odata trecut timpul, adaugam zaharul si-l batem pana la o consistenta cremoasa si se deschid usor la culoare.
Laptele il incalzim pana la o temperatura de 35-38 grade. Adaugam in el coaja de lamaie si o lingura de esenta de vanilie.
Puteti adauga mirodenii in functie de gustul vostru.

Formarea aluatului final:

Cernem faina intr-un vas mare, incapator. Facem in mijloc o gaura in care turnam galbenusurile batute cu zahar, maiaua crescuta, laptele caldut cu arome. Amestecam usor pana la incorporarea tuturor ingredientelor. Treptat, aproape de finalizarea aluatului final, incorporam uleiul (putin cate putin) si tot asa pana il incorporam in totalitate in aluat si veti obtine un aluat neted si moale. Tot procesul de framantare dureaza cca 10 minute.
Odata incorporat tot uleiul lasam aluatul intr-un loc caldut acoperit cu un prosop curat, pentru a-si dubla volumul. Eu folosesc de regula cuptorul.
Intre timp preparam umplutura pentru cozonac. Albusurile de ou le batem cu un praf de sare. Cand incep sa faca prima spuma, adaugam zaharul. Batem albusurile spuma pana capata un aspect lucios si la manevrarea bolului, compozitia nu curge.

Nucile le macinam si le amestecam cu cacao.

 

Turnam mixul de nuci si cacao in albusurile batute. Amestecam totul pana obtinem o crema densa.
Pregatim tavile pentru cozonaci, tapetandu-le cu hartie de copt. Am folosit tavi de dimensiunea 20 x10 cm.
Odata crescut aluatul l-am impartit in trei parti egale.
Masa de lucru am uns-o cu putin ulei. Am luat prima parte de aluat si am impartit-o in doua. Fiecare parte am intins-o usor cu ajutorul mainilor, astfel incat sa ne rezulte un dreptunghi .
Le-am uns cu umplutura pregatita pe toata suprafata foii si le-am rulat strans, obtinand doua fitile. Fitilele le intindem pana la lungimea dorita. Am impletit cele doua fitile si le-am aranjat in tava.
La fel am procedat si cu celelalte doua bucati de aluat. Cele trei tavi cu aluatul impletit le-am lasat din nou la fermentat, pana si-au dublat volumul.
Am incalzit cuptorul la 175 grade. Inainte de a-i baga in cuptor i-am uns cu ou la suprafata.

 

Se coc timp de 45-50 minute cca, pana sunt bine copti. Dupa 25 min, se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra.

 

Cand sunt gata le ungem suprafata cu siropul de zahar pregatit in prealabil si racit. Se scot din forme si se lasa la racit pe gratare.

Sarbatori minunate alaturi de cei dragi!!

Pupici cu sclipici!!

Mihaela

Desert/ Retete/ Retete de suflet

Fursecuri – trandafiri cu bezea si nuca

  Gata!!! S-a dat startul pregatirilor de sarbatori!! Cu cadouri, cu vacante, cu retete pentru mesele de sarbatoare!! O perioada plina de bucurie!! In aceasta perioada cautam idei de retete potrivite pentru fiecare, retete inedite , idei pentru colindatorii ce ne trec pragul de Craciun, etc…Acesti “trandafirasi” sunt o incantare pentru masa de sarbatoare si fac parte din categoria “Retetele mele de suflet”. Sunt parte din amintirea mea din copilarie, le-am redescoperit si le-am adus aici in casuta mea culinara. Noua ne plac enorm si sigur o sa va indragostiti si voi de ei!! Sunt fragede si aromate, perfecte pentru cutia cu fursecuri de Craciun!!

Ingrediente:

unt – 150 gr
faina 280-300 gr.
smantana – 100 gr.
zahar – 180 gr
oua – 2 bucati
drojdie uscata 1 lingurita
nuca – 70 gr.
praf de sare

Prepararea acestor biscuiti, ce imita forma unor trandafirasi incepe cu topirea untului. Puteti sa optati atat pentru topirea lui intr-o cratita la foc mic sau la baine-marie.

Odata topit il lasam sa se raceasca si incepem sa ne ocupam de aluat.Separam galbenusurile de albus.

Albusurile le tinem la frigider pana le vine randul.
Galbenusurile si 50 grame de zahar le batem cu ajutorului unui mixer pana se deschid la culoare.
 Adaugam smantana, untul topit si lingurita de drojdie uscata. Ingredientele le amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Faina o adaugam in compozitie treptat.
Cantitatea indicata in reteta ar putea varia (nu foarte mult) in functie de grasimea untului si/sau a smantanei. Aluatul trebuie sa va rezulte unul foarte moale, dar nelipicios.
Aluatul obtinut l-am infoliat cu folie alimentare si l-am pus la frigider pentru minim 30 minute.
Intre timp am pregatit si umplutura. A venit si randul albusurilor. Le batem cu un praf de sare pana incep sa faca spuma si treptat incorporam restul de zahar ramas. Compozitia de bezea trebuie sa va rezulte una lucioasa si ferma pe fundul vasului.

Tocam nuca marunt si o incorporam in bezea.

Odata ce au trecut cele 30 minute sau cand sunteti disponibili (aluatul poate sta la frigider si 24 de ore) pentru a crea aceste fursecuri superbe, scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 8 bile.

Fiecare bila o intindem sub forma de dreptunghi intr-o foaie foarte subtire.

Ungem 3/ 4 di foaie, incepand din partea de jos a foii spre marginea de sus.

Rasucim aluatul sub forma de rulada si taiem felii de cca 1-1.5 cm.

Le intoarcem cu partea sectionata in sus, iar baza o “strangulati” foarte usor, pentru a fi mai proeminenta partea de sus.

Le coacem intr-un cuptor peincalzit la 180 grade, timp de cca 15 minute pana prind o tenta bronzata.

Atentie la timp sa nu ii ardeti!
Odata scosi din cuptor ii puteti presara cu putin zahar pudra! Cu aceste fursecuri nu veti da gres niciodata la masa de sarbatoare si ii vei putea indulci si pe colindatorii care-ti vor trece pragul. Fiti siguri ca le vor savura cu totii !!Sa vina Sarbatorile, ca noi suntem pregatiti!

V-am pupat si un weekend minunat!

Mihaela

Desert/ Retete de suflet

Prajitura cu aluat sfaramicios cu pere si fulgi de migdale

Prajitura cu aluat sfaramicios si pere

 

 

Mai aveam cateva retete pe lista de asteptare pentru a le publica pe blog, dar avand in vedere ca mi-a fost solicitata reteta insistent de catre multe persoane care ma urmaresc pe istorioarele de pe instagram, am zis sa-i dau prioritate si sa multumesc cerintele publicului ;)!! Hai sa va descriu in cateva cuvinte aceasta prajitura 🙂 : usor si rapid! Ce ziceti, va place? Mie daaaa!!! Este o prajitura – tarta universala! Poate fi umpluta cu fructe de orice fel sau diferite gemuri din camara! De data aceasta am ales sa fie cu pere, fiind sezonul lor!!

 

Ingrediente:
400 gr.faina
150 gr.zahar
2 oua
1 plic praf de copt
120 gr.unt
coaja de lamaie
Umplutura
4 pere mari
sucul de la o lamaie
2 linguri de zahar
Fulgi de migdale (optional)
Turnam faina intr-un vas mare, adaugam 150 gr. de zahar si un plic de praf de copt. Amestecam toate ingredientele si adaugam cele doua oua, coaja de lamaie si untul la temperatura camerei.
Cu ajutorul mainilor sfaramam untul amestecandu-l cu restul ingredientelor pana obtinem un aluat sfaramicios, dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca unim bine toate ingredientele.

 

Preparam si umplutura! Spalam perele si le curatam de coaja. Le taiem cubulete si le amestecam cu sucul de la o lamaie si cele doua linguri de zahar. Atentie, daca perele sunt foarte dulci si coapte diminuati cantitatea de zahar pentru a nu va rezulta o prajitura prea dulce! Turnam toata compozitia intr-o tigaie/vas si o fierbem amestecand continuu timp de 4-5 minute pana sucul se evapora si perele se inmoaie.

 

 

Am pregatitit o tava patrata de 20 cm diametru. Fundul tavei am tapetat-o cu hartie de copt. Jumatate din cantitatea de aluat am repartizat-o pe fundul tavei. Am apasat usor aluatul pentru a-i uniformiza baza.

Repartizam uniform si perele pe toata suprafata.

 

Iar ultimul strat am presarat restul de aluat sfaramicios peste toata suprafata prajiturii. De data aceasta nu mai apasam aluatul pentru a ramane vizibil efectul sfaramicios al aluatului. Presaram peste prajitura fulgii de migdale.

 

 

Coacem prajitura 35-40 minute circa la 180 de grade.
Prajitura va fi gata atunci cand suprafata va va rezulta usor maronie . O lasam sa se raceasca complet intainte de a fi servita!

 

 

Prajitura din aluat sfaramicios cu pere si fulgi de migdale este una foarte buna! Se mentine moale si umeda in interior timp de mai multe zile!! Incercati-o si spuneti-mi intr-un comentariu ce parere aveti!

 

Cu drag,
Mihaela

Feluri principale/ Retete de suflet

Salata Dementiala

Salata delicioasa de vara
Sunt fan salate, de orice tip: cu legume coapte sau crude, nu are nici o importanta 🙂 !! Important sa imi bucure ochii, prin explozia de culori si bineinteles sa-mi bucure si papilele gustative prin multitudinea de gusturi si vitamine !! Vanata este vedeta acestei salate, iar combinata cu un iaurt grecesc face ca gustul ei sa devina unul memorabil!!
Ingrediente 2-4 persoane:
2 vinete mari
2-3 oua
2 rosii medii
1 ardei rosu
60 de grame de cascaval
o legatura mare de patrunjel
2 catei de usturoi
3-4 linguri de iaurt grecesc ( poate fi inlocuit cu maioneza sau smantana de 12% grasime )
Spalam toate legumele. Vinetele le taiem pai si le presaram cu sare. Le lasam deoparte pentru cca 30 minute pentru a-si lasa lichidul amar.
Intre timp fierbem ouale tari. Le decojim si le taiem felii/ cubulete.
Vinetele dupa ce si-au scurs lichidul, le transferam pe o tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt.
Cu ajutorul unui prosop de hartie incercam sa tapetam si sa absoarbem lichidul ramas pe suprafata vinetelor. Le stropim cu ulei de masline si presaram sare .
Coacem vinetele cca 15 min la 180 C. Verificati-le totusi constant pentru a nu le usca prea tare.
Cat timp se coc vinetele, taiem cubulete si restul de legume: rosiile si ardeiul.
Patrunjelul il tocam marunt, iar usturoiul il pisam si il amestecam cu iaurtul grecesc.
Acum ca avem toate ingredientele pregatite, trecem la urmatoarea etapa a prepararii salatei si anume la asamblarea ei :). Pentru acest lucru avem nevoie de un inel de bucatarie de cca 10 cm diametru. Daca aveti inele mai mici impartiti compozitia in jumatate.
Deci, primul strat va fi cel de oua. Le amestecam cu patrunjel tocat si apasam usor cu lingura pentru a-l tasa si nivela.
poza preluata de pe instastory 🙂
Al doilea strat va fi cel de vinete, pe care il amestecam cu sosul de iaurt,usturoi si patrunjel tocat.
Aplicam aceeasi procedura de tasare si nivelare :).
Al treilea strat va fi cel de rosii si ardei evident amestecat cu patrunjel tocat.
Si ultimul strat: cascavalul ras!
Si…., am terminat de asamblat salata!! Ei, cum vi se pare? Nu-i asa ca-i aratoasa si frumoasa? 🙂
Nota: poate fi asamblata direct intr-un #lunchbox (casoleta pe care o iei cu tine la birou) si veti avea parte cu siguranta de un pranz gustos si sanatos! Si colegi invidiosi! sic sic……
Pofta buna sa aveti!!
V-am pupat!
Mihaela