Torturile cu foi de miere sunt preferatele mele și a familiei mele! Ne plac pentru ca foile sunt fragede, crema este potrivită și nu îți inunda gura în momentul în care în guști și ii poți savura gustul așa cum trebuie. Poate ca este vorba și despre ceva amintiri din copilărie :)…! Pe atunci , ” mă distram” și mai des cu acest tip de tort. De sărbători, eu personal mă ocupam de partea de dulce , iar tortul Medovik sau orice alt tort cu foi era în responsabilitatea mea.
Am ales de data aceasta sa fac tortul Medovik cu crema de dulce de leche. De fapt, este laptele condensat pe care îl găsiți în comerț și pe care îl fierbem vreo doua ore, pana se transforma într-un soi de crema de caramel . Aceasta crema de dulce de veche am combinat-o cu unt, dar la fel de bine o puteți combina și cu mascarpone. Aici pe blog mai am publicată rețetă unui Medovik cu crema de frișcă . La fel de bun și delicios!
Dar sa trecem la treaba și sa vedeți cum se face acest tort cu foi pe baza de miere #honeycake!
Medovik cu crema de dulce de leche
Ingredients
- Ingrediente tort diametru 18 cm:
- Aluat:
- 230 gr.faina
- 50 gr.unt
- 50 gr.miere
- un ou
- 60 gr.zahar
- o lingurita de bicarbonat
- Crema
- 1 cutie lapte condensat
- 250 gr.unt 82% / mascarpone
Instructions
Intr-un vas, punem cutia de lapte condensat și îl acoperim cu apa. Fierbem laptele condensat , la foc mic, doua ore si jumatate cca, dupa care se lasa sa se raceasca complet. In urma fierberii, laptele condensat se va transforma intr-un sos/crema de caramel.
Intr-un alt vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.
Cat timp se raceste compoziția caramelata, batem într-un bol, oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare. Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Amestecam pana obtinem un aluat ferm si nelipicios.
Impartim aluatul in 6 parti egale. Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna. Fiecarte foaie o coacem 3 min. cca, la 180 C. Foaia se umfla ușor și prinde o culoare ușor aurie.
Untul moale il batem cu ajutorul unui mixer pana obtinem o crema pufoasa in care vom incorpora treptat laptele condensat fiert si racit. În locul untului puteți folosi și mascarpone.
Ungem fiecare foaie cu crema obținută intr-un strat subtire plus si marginile tortului, astfel incat tot tortul sa fie acoperit cu crema. Marginile rezultate la taiatul foilor si coapte impreuna cu ele, le vom marunti /sfarama pentru a putea orna tortul.
Tapetam toata suprafata tortului atat deasupra ca si pe laterale. Il ornam in functie de dorinte: cu bucati de nuci deasupra sau cu capsuni, visine sau zmeura sau pur și simplu fara nimic.
Lasam tortul o ora la temperatura camerei și apoi minim 8 ore la frigider. Se serveste cu ceai, cafea alaturi de cei dragi!
No Comments