Coltunași Leneși – amintirea mea din copilărie ! Seamănă cu niște găluște moi și pufoase și de fapt sunt “o scurtatura” a coltunasilor clasici umpluți cu brânză :). De origine sunt de prin Ucraina din câte inteleg, iar moldovenii fiind vecini cred au preluat aceasta rețeta :).
Îmi aduc aminte ca mama ni-i pregătea când era în criza de timp și trebuia sa ne facă urgent ceva de mâncare. II făcea cel mai des cu brânză, dar se întâmpla sa ii mai facă și cu cartofi (mai rar, ce-i drept). Cu siguranță ca unii dintre voi recunoașteți acest preparat și va sunt cunoscute astfel de amintiri. În general acest preparat este foarte apreciat de copii, dar și de adulți 🙂 și chiar și celor cărora nu le prea place brânza de vaci.
Cum pregătim cei mai buni colțunași leneși?
Alegerea brânzei de vaci: pentru acești colțunași leneși cumpăr mereu o brânză de vaci uscata. Și cea umeda este ok, dar este mai pretențioasa, in ideea ca va “cere “ mai multa faina și va fi un pic mai greu de lucrat cu aluatul. Dacă vreți sa faceți brânză buna de casa, aici pe blog găsiți rețeta.
Gustul coltunasilor lenesi : Pot fi atât sărați cât și dulci. Pe cei sărați ii servim cu smântână , iar pe cei dulci cu vișine în sucul lor sau cu diverse gemuri.
Fierberea coltunasilor leneși : Pentru a fierbe coltunasii avem nevoie de o cantitate mare de apă, pentru ca exista riscul sa se lipească între ei. Apa trebuie sa fie sarata, (așa cum procedam și la paste ) și neaparat sa fiți pe faza să-i scoateți la timp, deoarece timpul lor de preparare este foarte scurt. Imediat ce s-au ridicat la suprafața apei , ii scoateți rapid pentru ca exista riscul sa devină prea moi, sa nu isi mai mențină forma, sa fie rasfierti.
Acum ca am definit câteva reguli principale de respectat pentru aceata rețeta, sa trecem și la treaba 🙂
Colțunași Leneși
Ingredients
- Ingrediente:
- 400 g de brânză de vaci
- Un ou
- 4 linguri de faina
- sare pentru compoziție + zahăr dacă ii doriți dulci
- Sare pentru apa
- Pentru servire
- Unt topit
- Visine , fructe moi, gem
- fulgi de migdale
- Smântână Opțional
Instructions
In primul rând punem apa la fiert.
Avem doua posibilități de a preparare al acestor coltunasi : prima varianta cu brânză grunjoasa (așa cum o găsim în comerț) sau a doua varianta cu aceeași brânză, dar trecută prin sita pentru a obține o consistentă finala mai fina.
Ambele variante sunt delicioase. Dacă nu treceti brânză prin sita, atunci va sfătuiesc sa o amestecați cu mana astfel încât aluatul final sa fie cât mai omogen și compact (ca atunci când faceți chifteluțele).
Deci, într-un bol adânc punem cele 4 ingrediente și le amestecam rapid. Rezultatul trebuie sa fie un aluat ferm și compact, s-a înțeles, da? 🙂
Acum ca avem compoziția gata , pe masa de lucru presarăm faina. Luam bucăți de aluat din compoziția obținută , îl trecem prin faina pentru a-l modela mai ușor și ii dam forma unui tub/salam. Tubul obtinut îl porționăm în bucatele mici. În cazul în care nu reuști sa tăiați ușor salamiorul , treceti cuțitul prin putina faina pentru a va facilita tăierea.
Fierbem coltunasii timp de cca doua minute. Când s-au ridicat la suprafata apei ii scoateți intr-o farfurie adâncă, în care turnați putin unt topit pentru a nu-i lasă sa se lipească între ei, dar și pentru a le da un gust mai intens.
Se servesc cu ce va dorește suflețelul vostru: fructe moi , gem de vișinele, zmeura, afine, etc + smântână evident!
Pofta buna!
No Comments