Browsing Category

Calatorii si gusturi

Calatorii si gusturi/ Lifestyle/ Retete

Luna Gastronomiei Romanesti

În Luna Gastronomiei Românești mai multe restaurante din București afișează meniuri speciale cu preparate autohtone

Am sărbătorit anul acesta, pentru prima dată, pe data de 6 octombrie, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, zi institută prin lege, după ce a fost adoptată de Parlament pe 27 martie 2019, la trei ani de la primele demersuri inițiate la Congresul Național de Gastronomie și Vin de Cosmin Dragomir (Gastroart.ro), Chef Nico Lontras (Rare Foods Services) și Cezar Ioan (Vinul.Ro).

Pentru celebrarea acestei zile, pe parcursul întregii toamne, Gastroart.Ro împreună cu mai mulți parteneri a inițiat o serie de evenimente culturale, culinare și enologice, campanii, conferințe și dezbateri despre identitatea națională. Unul dintre acestea este Luna Gastronomiei Românești, o campanie-eveniment care are loc într-o serie de restaurante din București, sectorul 5 – în primă fază, beneficiind de sprijinul Primăriei din acest sector, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”. La invitația organizatorilor*, acestea au pregătit meniuri speciale cu preparate românești, semnalizate ca atare și disponibile pe mese, lângă meniurile a la carte, până pe data de 15 noiembrie.

Continue Reading…

Calatorii si gusturi

Scurta experienta culinara in Amsterdam

calatorie la amestardam

 

    Acest scurt city break a fost decis intr-o seara, la o iesire cu prietenii…Credeti-ma ca sunt cele mai frumoase aceste escapade. Nu sunt foarte documentate????, dar sunt foarte intense si pline de surprize! Nu o sa va povestesc foarte mult despre ce puteti vizita in Amsterdam pentru ca sunt destule bloguri de travel in care gasiti informatii despre aceste lucruri. Ce vreau sa va povestesc insa, este despre scurta experienta culinara pe care am trait-o in cele 3 zile in capitala Olandei. O sa ziceti ca olandezii nu prea au o bucatarie consacrata si o sa va dau dreptate, dar au insa cateva lucruri pe care musai trebuie sa le incercati daca ajungeti acolo!

Daca aveti chef de o experienta culinara inedita in Amsterdam trebuie neaparat sa vizitati piata Albert Cuyp.  Este o piata (street market) ce se intinde de-a lungul unei intregi strazi, plina de truck-uri diverse si tarabe bogate in bunataturi. Aici veti lua pulsul Amsterdam-ului.

 

N.B.Tot aici gasiti si o multime de suveniruri la preturi mult mai decente decat in oras.

Singurul lucru la care trebuie sa fiti atenti daca doriti sa vizitati aceasta piata este sa nu mergeti duminica pentru ca este inchisa.
________________________________________________
Deci sa revenim la oile noastre. Daca ajungeti in piata musai trebuie sa mancati sandwich-ul lor specific cu hering. Fileul de hering este murat si fara oase. Este servit intr-o chifla tip hot-dog si  mai contine castraveti murati si ceapa.

 

Daca sunteti fani peste, cu siguranta o sa va placa. Noi, fiind intr-o gasca mai mare l-am cam socat pe vanzatorul de sandwich, pentru ca in 10 minute cat am stat acolo i-am terminat stocul de peste pe toata ziua????.
Tot in piata puteti sa degustati cascavalul tipic olandez. Gasiti foarte multe tarabe cu un sortiment destul de larg, iar degustand (mancand) va puteti decide destul de usor ce tip de cascaval va este pe plac si pe care ati dori sa-l cumparati. Cel natural (farmer ), cel afumat sau gouda sunt printre cele mai specifice olandezilor, dar cu siguranta veti descoperi si alte sortimente (cu lavanda, cu busuioc, etc) la fel de delicioase si inedite.

 

Gaufrele (waffele) sunt un fel de desert traditional olandez. Daca doriti o experienta tip homemade a acestor vaffe musai sa le incercati in piata. Sunt coapte chiar in fata voastra si le puteti servi simple sau umplute cu caramel (cele traditionale), cu ciocolata si alte creme. Credeti-ma ca sunt cele mai autentice si gustoase din toate cele incercate in plimbarea noastra prin Amsterdam.

 

 

 

Va mai tin nitiel in piata Albert Cuyp, pentru ca tot aici gasiti si delicii ale altor bucatariii ale lumii;  sortimente nenumarate de hummus, lipii in varii sortimente, masline, rulouri de primavara, aripioare coapte de pui, etc. Sfatul meu daca doriti o experienta inedita pentru un pranz mergeti in aceasta piata, veti avea parte de un street food delicios si variat.
In Amsterdam sunt prezente o multime de restaurante de pe tot mapamondul. Daca sunteti deschisi la  experiente culinare noi, va indemn sa incercati bucatarii noi si inedite. Aici este locul potrivit!
Noi am deschis TripAdvisor-ul si am decis aproape in unanimitate sa mergem la un restaurant nepalez, unde am avut parte de o cina delicioasa si accesibila la pret.  Un mic restaurant de doar 14-20 locuri, dar daca mergeti putin mai devreme de ora standard pentru cina, garantat gasiti locuri disponibile.

 

Acestea sunt felurile de mancare incercate; coltunasi umpluti cu carne, cu legume, fierti sau prajiti, orez expandat in loc de paine, carne la gratar cu arome inedite, etc.
   Un alt restaurant incercat de noi a fost unul portughez la care ne-am oprit pentru a sarbatori ziua mea, 16 martie. Cum gasca noastra era formata din persoane care preferau mai mult pestele decat carnea, am zis ca aceasta bucatarie ne va satisface pe toti,  avand sortimente atat din peste cat si din carne. Nu am dat gres! Nu au lipsit de pe masa noastra beaf steak-ul portughez, servit pe piatra incinsa, nici restul de preparate specific potugheze – bacalhau (cod), sardine pe gratar, creveti si la desert evident pastel de nata. Toate au fost perfect acompaniate cu Vinho Verde (vin alb, usor, specific portughez). Aici gazda a avut grija sa-mi aduca o prajitura din partea casei cu o lumanare pe  pentru a-mi sarbatori frumos si complet ziua de nastere.
    Micul dejun nu l-am avut inclus la hotel. In Amsterdam gasiti destule locatii foarte bune pentru a savura un mic dejun variat si pe toate gusturile – diverse sortimente de omlete, avocado toast-uri, pancakes, etc.
Daca ajungeti in capitala Olandei stiti ce trebuie sa faceti, da? Mergeti in piata, in plus incercati si profitati de prezenta multiplelor bucatarii ale lumii pentru ca sigur in unele tari ale acestor bucatarii  nu veti ajunge, in schimb veti descoperi si cunoaste noi si noi aventuri culinare.

 

 

 

Eu v-am povestit despre experienta mea culinara in Amsterdam si sunt curioasa pe voi, cei ce ati vizitat capitala Olandei, ce v-a impresionat, ce ati mancat?
Hai v-am pupat si o zi minunata sa aveti !!!!
Mihaela N

 

Calatorii si gusturi

O aventura gastronomica de neuitat

Food Camp
       Va rog sa va asezati comod pentru ca urmeaza sa va povestesc muuuuult si frumos, si sa va arat si ceva poze despre experienta frumoasa si inedita prin care am trecut. Alaturi de colegi si prieteni, atat bloggeri cat si jurnalisti, am descoperit, invatat si mancat retete  traditionale sibiene, am vizitat locuri minunate si degustat vinuri premium din zona Sibiului. In plus am avut parte de multa voie buna, program foarte frumos organizat, cu diverse concursuri si premii pe tot parcursul taberei. Am legat si sudat prietenii si cel mai frumos este ca am reusit sa lucram in echipa intr-un mod pe care cu siguranta nici unul dintre noi nu se astepta ca o va putea face!

Daca ati fost cu ochii pe contul meu de Instagram si Facebook, cu cateva saptamani in urma, sigur stiti deja, ca am participat la  cea mai frumoasa experienta culinara de care am avut parte in viata mea de food blogger – un proiect gastronomic de promovare a Sibiului turistic si al programului “Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019”.  Punctul culminant al proiectului a fost o sesiune de cooking in Piata Mica a Sibiului.

Vreau sa-i mentionez de la inceput pe toti cei care au fost implicati in acest proiect, pentru a fi sigura ca nu-mi scapa nimeni pe parcursul povestirii mele:  Carrefour România, Telekom România, Scandia Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Heinner, Olympus, Mol România, BMW Group România, Herbalife Nutrition, sentimente.ro, Sarantis, Bilka, Palatul Bruckenthal Avrig, Gramma Wine, Top Line, Maresi și Gorgandin, vin din inima Transilvaniei.

________________________________________________________________________________________

     Ziua 0, 18.09.2018, ora 08.00 ne-am adunat cu totii si am plecat spre Centrul de Perfecționare și Cercetare din Paltinis, tabara noastra pentru urmatoarele 5 zile.

Drumul a fost unul lin si vesel gratie masinilor super cool puse la dispozitie de catre BMW ROMANIA. Eu am avut norocul sa conduc un BMW X3, o masina mult prea pe placul meu! Dar nu intru prea mult in detalii ca sigur nu ma voi putea opri usor !

 

 

  In drumul nostru spre tabara ne-am oprit pe autostrada A1 la benzinaria MOL unde am fost intampinati cu un mic dejun GENIAL (las pozele sa vorbeasca de la sine). Mol Romania de curand a lansat un nou concept in benzinariile lor de #freshcorner.
  Ne-am continuat drumul spre destinatia noastra finala, traversand Transfagarasan-ul unde pe alocuri am facut cate un scurt popas pentru a savura peisajele minunate, pentru a face cateva poze si pentru a mai schimba impresii.
Am ajuns pe la ora 17.00 la Paltinis, fiind asteptati cu bratele deschise. Gazdele, alaturi de doua doamne din zona, ne-au rasfatat de-a dreptul. Ne-au preparat ciorba cu afumatura si tarhon, tocanita la ceaun si o placinta cu urda si marar pe numele ei “varzar” . Nici palinca din zona nu a lipsit de pe masa! Pana si in camere am avut parte de surprize …de la Sarantis!
Ziua 1
In prima dimineață, prima echipa, “Rozmarin”, formata din Andreea, Oana, Laura si Alina ne-au pregatit impreuna cu Olympus Iaurt Grecesc un mic dejun bogat si colorat : shakshuka, telemea, iaurturi, sucuri naturale, etc. Toate acestea ne-au satisfacut papilele gustative in aer liber, intr-un cadru de poveste.

    Ziua a continuat cu un Treasure Hunt de la Telekom, joc prin care fiecare echipa trebuia sa gaseasca locul unde era ascunsa surpriza : cartele Telekom si telefoane performante de ultima generatie. Cu ajutorul acestora am surprins momentele din tabara si din zonele vizitate. Sibiul a fost prima noastra locatia unde a trebuit sa cautam retete din zona. Fiecare echipa si-a facut rapid strategii de actiune, iar cautarea retetelor a fost o adevarata excursie prin Centrul Sibiului.

Echipa 1 – Bruschete cu fasole si carnati

Echipa 2 – Crema de mamaliga cu tocana de porc si rosii
Echipa 3 – Gogosi cu miere si iaurt
Daca tot am muncit si am obosit in cautarea retetelor, ne-am urcat in masini si ne-am dus la Domeniul Viticol Apold, la Crama Gorgandin. Un loc de poveste, cu peisaje minunate si cu un vin perfect ce se imbina cu retetele traditionale. Gazdele, familia Barbu, ne-au primit cu caldura, au organizat un pranz de-al casei si ne-au plimbat pe Domeniul Viticol Apold Gorgandin.
Ziua s-a incheiat cu o sesiune de cooking. Cei de la Heinner ne-au asigurat toate cele necesare pentru a pregati toate retetele descoperite. Cu  multa voie buna,  toate echipele au pregatit retetele alocate, iar cina a fost una de taina !!!
Ziua a 2-a
  O noua zi in tabara a venit cu o noua surpriza. Cei de la Scandia Sibiu au fost pentru cateva ore Mosi Craciuni si ne-au lasat la usa camerelor cate un cos plin cu bunataturi.
In timp ce noi savuram din plin surpriza celor de la Scandia, echipa 2 – echipa “cimbrisor”: Mihaela , Brindusa, Pia si Andra s-au ocupat de prepararea unui micul dejun fabulos.
foto credit Marian Craciun
Cautarea retetelor s-a desfasurat si la Muzeul Astra din Sibiu, un muzeu in aer liber, de care am ramas impresionata si m-a surprins placut. Daca sunteti in zona va recomand cu caldura sa-l vizitati!

Echipa 1  – Placinta cu prune

Echipa 2  – Placinte la tigaie cu branza picanta / ciuperci
Echipa 3 – Tochitura cu mamaliga si branza
Multumiti de vizita noastra la Muzeul Astra si incantati ca am gasit si retetele ne-am urcat in masini si am plecat spre Palatul Bruckenthal din  Avrig ,unde am avut parte de un pranz regesc si o plimbare relaxanta prin parcul Palatului.
La intoarcere spre pensiune ne-am oprit sa savuram peisajele minunate din zona Paltinisului. Iar seara din nou am incheiat-o cu o cina copioasa pregatita de cele trei echipe.

Ziua a 3-a 

 Cand ne-am trezit in ziua a 3-a in tabara nici nu am stiut ce ne asteapta, nu ca am fi stiut și in celelalte…;) !!!  Carrefour Romania a venit in tabara, alaturi de Sorina Fredholm, cu o sesiune de yoga si smoothie-uri energizante. Ciprian Ogarca, castigatorul editiei MasterChef, ne-a pregatit un mic dejun variat si colorat cu produse bio, numai bun pentru a trece cu brio peste o alta zi activa în tabăra.
Multumiti si plini de energie, ne-am continuat programul stabilit de catre organizatori si am plecat spre Cetatea Cisnadioara, locul unde am avut de descoperit alte retete traditionale din zona.
Ziua a 3-a, fiind predecesoarea celei mai importante zile din tabara, adica Cooking Show-ul din Piata Mica a Sibiului, a fost si una organizatorica. Echipele s-au pus la masa, au facut liste cu ingredientele necesare, au discutat retetele si au plecat la Carrefour Sibiu pentru aprovizionare. Carrefour ne-a organizat si un concurs, iar echipa 2 – Cimbrisor care si-a terminat cel mai rapid cumparaturile a primit voucherele castigatoare.

Seara a fost din nou una speciala, cu un apus de soare de toata frumusetea si cu o cina inedita: dinner in the dark! Scopul acestei cine era sa ghicim ingredientele din farfurie. Ce s-a intamplat la acea masa nu pot sa va redau in cuvinte 😉 dar puteti vedea spre finalul filmuletului de aici .

Ziua a 4-a Cooking Show-ul din Piata Mica A Sibiului

A fost ziua cea mare si a trebuit sa gatim in Piata Mica a Sibiului. Chiar daca aparent, dimineata eram linistita, agitatia din interior incepuse sa-si faca simtita prezenta. Era insa o agitatie – focus constructiva pentru ca ne doream sa incantam lumea cu mancarea pregatita de noi, iar preparatele trebuiau sa ne iasa ca la carte, adica o mancare delicioasa!

foto credit: Cristian Mino

Teoretic nu era nimic nou pentru noi foodblogger-ii, deoarece stim sa gatim si nu o faceam prima data, practic insa, era totusi diferit: gateam intr-o Piata trei feluri de mancare per echipa, cantitatile erau uriase, echipele intrau una dupa alta si nu trebuia sa ne incurcam, iar peste toate astea au fost si multe alte probleme organizatorice care nu le intalnesti intr-o bucatarie de acasa. Organizare, delegare, implicare – astea au fost cuvintele cheie din Piata. De la ora 12.00 pana la cca 21.30 am fost pe baricade, iar rezultatul a fost unul pe masura asteptarilor!

foto credit : Cristian Mino

 

Foto credit: Cristian Mino

Ce am gatit in piata?

Echipa 1
– Supă de roșii
– Crema de mamaliga cu tocana de porc si rosii cherry
– Hencles
Echipa 2
– Ciorba de cartofi cu tarhon si afumătură
– Ciulama de pui cu mămăliguța
– Gogosi cu iaurt si miere/dulceața
Echipa 3
– Ciorba țaranească de văcuță
– Pulpă de berbecuț cu cartofi la cuptor
– Vărzar

Vreau sa mentionez ca alaturi de noi au mai fost Robert si Ana, doi oameni sufletisti cu fetita lor minunata, care s-au implicat alaturi de noi oricand a fost nevoie! Obositi, dar multumiti ne-am retas la pensiune si am ciocnit un pahar de bere in cinstea unei zile pline si de un real succes!

Ultima zi de tabăra – Ziua de intoarcere in Bucuresti

A venit si ziua echipei mele sa pregatim micul dejun in tabara! Alaturi de Adriana, Camelia, Adina (echipa mea – echipa 3 – echipa Lavanda – cea mai cea echipa!), chiar daca eram super obosite ne-am pus pe treaba si am pregatit clatite, pancakes si omlete cu dovlecei (Multumesc Ana pentru ajutor)!

Si cand toti credeam ca s-a terminat, am mai avut parte si de un concurs de ornat/decorat clatite si pancakes! juriul a deliberat si castigatorii au fost desemnati si premiati de Heinner.

Foto credit: Adina Chitu – www.pancakeplanet.ro

Cam asa s-a incheiat aventura noastra culinara in Sibiu si sunt tare mandra ca am facut parte din acest proiect !!! Evident, ca aceste randuri de final din aceasta postare le scriu cu o usoara nostalgie si cu dorinta de a putea da timpul inapoi sau de fapt cu dorinta sa vina si editia a 2-a cat de curand !!! Pentru mai multe poze si filmulete intrati pe contul meu de Instagram unde veti gasi in highlights si in IGTV, o mare parte din aceasta aventura minunata!

Minunata echipa !! Jos palaria❤!

P.S.Ce a scris presa despre noi:

Calatorii si gusturi

Ce am mancat in Praga – mic ghid culinar pentru cei ce vor sa viziteze capitala Cehiei

Ai cumva Praga pe lista ta de “Obligatoriu de vizitat”? Daca da, atunci trebuie sa o muti chiar printre primele! Pentru mine a fost dragoste la prima vedere!!! Ai de vazut multe acolo, incepand cu faimosul ceas astronomic cu complicatul lui mecanism de miscare si care marcheaza de secole timpul orasului, turnurile si podurile care dau o nota de mister si farmec in oras, tipurile de beri pe care le puteti incerca in timpul sejurului si principalele monumente ale orasului. Deci nu puteti rata aceasta destinatie, este un oras de care m-am indragostit instant!

 

Nu am mai scris pana acum despre sejururile mele si ale familiei, dar am zis ca partea cu bucataria ceha, din acest city break, trebuie neaparat sa o las aici pe blog, intr-un scurt ghid culinar pentru a-mi ramane amintire si de ce nu, pentru a va inspira si pe voi!

 

Masa traditionala ceha incepe cu supa de usturoi (Česneková Polévka) – este bestiala si este perfecta si pentru sanatate. Am inteles ca in Slovacia este mult mai buna, dar daca nu am avut cu ce sa o compar, pentru mine a fost extraordinara 🙂

 

Cehilor le place carnea aproape la fel ca si berea 🙂 (asta trebuie sa stiti ) . O acopera cu diferite sosuri, insotite de paine sau cartofi, galuste coapte sau fierte. O adevarata “tortura” calorica pentru organism , dar trebuie sa subliniez ca gustul acestor feluri de mancare cu carne sunt absolut delicioase.
Svickova na smetane (file marinat cu sos de smantana)

 

Vepřo-knedlo-zeloși (friptură de porc+ceafa afumata+pulpa de rata) cu garnitura de varza alba si rosie

 

Pulpa de rata cu galuste coapte de cartofi si varza rosie
Toate mancarurile au fost share-uite cu sotul meu sau comandate de el si gustate de mine, pentru ca eu una singura nu aveam nicio sansa sa mananc atat de mult si recunosc ca nu sunt fanul carnii. Imi place sa o gust, dar in cantitati limitate. Mi-a placut mult carnatul lor traditional pe care il gasesti in pietele amenajate in zonele populate! Tot in piete e plin cu mancare variata din meniul lor traditional. Eu m-am indragostit de tagaile uriase 🙂

 

 

 

Partea dulce a sejurului a fost preferata mea! In Praga nu puteam sa ratez cel mai renumit desert ceh Medovnik-ul aka Marlenka sau Honey Cake :). Incantator de delicios, dulce si irezistibil! Acest tort de miere alterneaza opt straturi de blat cu o umplutura cremoasa si nuci! Este unul din torturile mele preferate!! Cu siguranta va deveni si al vostru dupa ce il veti gusta!!

 

 

 

Un lucru e sigur, daca vizitezi Praga, mancarea traditionala e delicioasa, variata, cu multa aroma si de ce nu, accesibila la pret !!! Iar daca ajungeti in capitala Cehiei nu ratati Turul Berii, cu vizite organizate la diversele PIVOVAR-uri din oras (restaurante cu fabricute proprii de bere artizanala). Este o experienta unica si inedita, iar amintirile va vor ramane imprimate cu siguranta toata viata :)!

 

 

Sunt sigura ca am ratat multe feluri de mancare si multe alte locuri interesante in Praga, dar va las pe voi sa le descoperiti sau cine stie poate le voi redescoperi intr-o alta vizita :).

 

V-am pupat,
Mihaela

 

Calatorii si gusturi

Premiu cute !



Am primit acest premiu de la doua bloggerite dragi mie : Adela si Simona si le MULTUMESC din suflet!!!Si cum acest premiu este insotit de un regulament voi incerca sa il respect :)).


1. Aminteste persoana care ti-a acordat premiul printr-un link catre blogul ei.
2. Raspunde intrebarilor care insotesc premiul!
3. Spune ceva despre tine ce nu ai mai spus nimanui pe blog.
4. Premiaza cate bloguri crezi tu ca merita acest premiu!
5. Asigura-te ca anunti proprietarii blogurilor ca au primit acest premiu!

 
 Cum la punctul 1 am raspuns deja, voi trece mai departe la punctul 2:
 
1. Care este produsul de machiaj preferat?
– fondul de ten
2. Care a fost trend-ul preferat in anul 2011?
– am urmat o culoare ca trend in 2011 si anume culoarea mov
3. Care este desertul tau preferat?
– eu de fel sunt o pofticioasa ..:)) gust din toate
4. Culoarea preferata?
– mov
5. Care este prenumele tau?
– Mihaela
6. Care este ultima melodie pe care ai ascultat-o?
– vunk feat antonia:Pleaca
7. Pisici sau caini?
– caini
 
Punctul 3.:Despre mine pot sa va spun ca sunt fericita detinatoare a unei familii grozave!! ca sunt o mamica fericita cu doi baietei nazdravani Edi de 7 ani si 6 luni si David de 1 ani si 6 luni!!! si o sotie implinita cu un sot de milioane!!!
 
Punctul 4: Voi acorda acest premiu la randul meu tuturor bloggerilor care imi calca pragul  si ma onoreaza cu prezenta lor constant si frecvent!!
 
Va imbratisez cu drag!!!
Calatorii si gusturi

Premiu de suflet

Acest premiu l-am primit de la Adela (pe care merita sa o vizitati ) si pentru care ii multumesc din suflet!!!Este primul meu premiu din viata mea de bloggerita ,un premiu care m-a bucurat mult!!!

Voi raspunde si pe blogul meu la intrebarile Adelei:

1. Care este reteta voastra preferata de mancare postata pe blogul vostru?
Parmigiana de vinete
2.Care este desertul tau preferat postat pe blogul vostru?
millefoglie
3.Ce mancare credeti ca nu a-ti incerca niciodata?
Scoicile crude nu le-as incerca niciodata….

Acest premiu il voi oferi si eu la randul meu mai departe pentru ca asa am inteles ca se face :)).
1.Dulcegarii culinare
2.http://despreplacerilevietii.blogspot.com
3.teo bucatar
4.diamar bucataria galbena
5.Bucataria casei noastre
6.catkitchen
7.my fancy cake
8.Preparam si mancam
9.Retete fel de fel
10.Xandrinne si ale ei ispravi culinare

Intrebarile primite,vi le transmit si voua mostenire 🙂 asa ca, daca aveti timp si chef va rog sa dati curs invitatiei de a-mi satisface curiozitatea …:))

Va pup pe toti si va imbratisez virtual 🙂 cu drag!!!!