Browsing Category

Mic dejun si gustari

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Cea mai simpla tarta cu piersici

Aceasta tarta/prajitura “s-a nascut” din dorinta de a salva cateva piersici super moi si super dulci si cateva visine din borcan ramase de la niste placinte facute cu cateva zile inainte. Nu m-am asteptat la un asa rezultat deliciosūü§§!!! Pot sa o declar prajitura verii: blat subtire, frageda, usor crocanta, parfumata, fructe moi si zemoase, etc…Si asa cum v-am obisnuit aceasta tarta/prajitura se face super usor: »õac-pac!! Meritam vara o asemenea bunatate! Iar pe instagram in repere, gasiti si poze din procesul prepararii! Zile racoroase de vara va doresc!

Tot pe blog mai gasiti si alte retete usoare si delicioase cu piersici:

  • prajitura cu piersici si iaurt
  • tarte cu piersici si crema de vanilie
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Încarc...
    By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
    Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

    Ingredients

    • Ingrediente:
    • 200 gr.de faina
    • 80 gr.de zahar
    • 2 oua
    • 100 ml.ulei de floarea-soarelui sau ulei de struguri
    • o lingutita de praf de copt
    • un praf de sare

    Instructions

    1

    Intr-un vas amestecam cele doua oua, zaharul si uleiul de floarea-soarelui.

    2

    Peste compozitia rezultata adaugam restul de ingrediente: faina, o lingurita de praf de copt si putina sare. 

    3

    Amestecam toate ingredientele pana vom obtine un aluat ferm , nelipicios ca cel de tarta.

    4

    Intr-o tava de dimensiune 21x21, tapetata cu hartie de copt, distribuim uniform aluatul cu ajutorul degetelor.

    5

    Aranjam pe suprafata aluatului feliile de piersici super coapte si super dulci si cateva visine din compot.

    6

    Coacem prajitura /tarta timp de 30 minute, la o temperatura de 180 grade.

    7

    Asa cum va ziceam , se face foarte usor , »õac-pac si se mananca la fel de usor »õac-pac!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Waffles super delicioase

Daca ai un aparat de waffles in casa, nu-l lasa sa prinda praf, pune-l la treaba si foloseste aceasta reteta ca nu vei regreta!ūü•į Aceste waffles stropite cu putina miere sunt pur si simplu VIS…‚̧ԳŹ Se topesc pur si simplu in gura si nu te poti opri din a le manca! Tot aici pe blog mai gasiti alte retete de waffles :¬† una simpla fara cantar si alta la fel de irezistibil de gustoasaūüí™ūüŹĽūü•į. Acum sa va arat si ce ingrediente aveti nevoie pentru aceasta reteta de waffles super delicioase!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 gr. unt
  • 130 ml lapte
  • 200 gr.faina
  • 40 gr.zahar
  • 2 oua
  • o lingurita praf de copt
  • o lingurita esenta de vanilie

Instructions

1

Amestecam intr-un bol ingredientele umede: ouale, zaharul, untul topit si laptele.

2

Intr-un alt bol cernem faina cu praful de copt.

3

Turnam compozitia umeda peste faina si praful de copt, amestecam energic pana obtinem un aluat omogen.

4

Cu ajutorul unei linguri turnam compozitia in aparatul de facut waffe.

5

Se coc pana cand suprafata capata o tenta aurie. Pam-pam si gata!!

Calatorii si gusturi/ Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachiapuri megrelian

 

Khachiapuri din nou! Am ramas tot pe meniul georgian , ca na, de suparare ca nu am plecat in Georgia…ūü§™.

De data asta am facut khachapuri megrelian-imertian. Trebuia sa-l testez si pe asta. Nu mai are forma de barcuta ca cel adjarian, dar este super “cascavalotos”, atat in interior cat si in exterior!!Doamne…este delicios!ūü•į Se face chiar mai usor fata de khachiapuri adjarian, zic eu ūüôā

Paine/lipie/turta umpluta cu cascaval – delicioasaaaa! Pe instagram in repere (butonasele de sub profilul contului meu), gasiti si un filmulet cu pasii prepararii acestui khachiapuri!

Nu-i asa ca-i aratoasa, acesta turta/placinta/paine? Noua tare ne-a placut si sunt sigura ca si voua o sa va placa! Dar daca vreti sa ma vedeti si in actiune, pe instagram mai postez si filmulete cu pasii prepararii! Va astept si acolo sa ma urmariti! ūüôā

Khachiapuri imertian - megrelian

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 1 ora Cooking Time: 15 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 ml apa calda
  • 7 gr drojdie uscata
  • 10 gr.zahar
  • 80 ml. lapte cald
  • 1 ou
  • 20 gr.unt topit
  • o jumatate de lingurita de sare
  • 300-320 gr.faina
  • 400 gr. cascaval/mozzarella tare
  • un galbenus¬† si 2 linguri de lapte pentru uns

Instructions

1

Intr-un bol dizolvam drojdia in apa calduta si lapte.  Completam cu untul topit, zaharul si oul. Incepem sa adaugam peste compozitia lichida faina, pe care o incorporam treptat.

2

Amestecam bine, iar la final adaugam si sarea . Framantam pana obtinem un aluat usor de manevrat. Il lasam sa creasca, acoperit, intr-un loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

3

Cat timp aluatul creste , pregatim umplutura. Georgienii folosesc o branza speciala, suluguni. Aceasta branza am inteles ca seamana foarte mult cu o mozzarella. Eu am a folosit doar cascaval tip mozzarella , fiind mai tare, pe care am dat-o prin razatoarea mare. 

4

Dupa ce aluatul a crescut l-am impartit in doua bucati. Formam din ele doua bile de aluat.

5

Intindem fiecare bila de aluat intr-o forma circulara (diametru cca 20 cm) cu ajutorul mainilor ,  punem umplutura din plin, in mijloc si  strangem marginile in centru (in forma de punga) si le lipim bine. Aplatizam bila/aluatul ,cu ajutorul mainilor iar apoi cu ajutorul facaletului. Ungem suprafata turtei cu un galbenus amestecat cu doua linguri de lapte. Fcem o gaura in mijlocul turtei si presaram din nou cu cascaval din plin pe suprafata ei. Mie mi-au iesit doua turte de un diametru de 25-28 cm cca. 

6

Coacem turtele la 200 de grade timp de 10-12 minute, pana prinde suprafata o crusta aurie.

7

Aceasta deliciosenie se serveste fierbinte , alaturi de legume verzi si multa verdeata!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachapuri adjarian

La inceputul lunii mai trebuia sa fiu in Georgia, dar din pacate totul s-a anulat din cauza pandemiei… Si cum gandul mi-a ramas la bucataria georgiana, am zis sa-mi aduc acasa un strop din dorinte si mi-am facut aceasta paine/placinta georgiana cu branza si cascaval pe numele ei khachapuri ūü•įūüí™ūüŹĽ. Acesta este un khachapuri adjarian (Acharuli khachapuri ) din regiunea Adjara. Are forma de barca si ou moale pe mijloc, care de preferat sa fie doar galbenus (varianta preferata de georgieni)ūüėä. Branza din interior ar trebui sa fie una speciala, una traditionala pe numele ei SULGUNI . Eu am folosit o combinatie de cascaval si branza feta pentru a imita aceasta branza usor sarata.

Nu mi-a iesit chiar totul perfect…! Oul intreg din cea de-a doua barcuta, nu a vrut sa stea chiar pe mijloc si m-a cam suparat putinūüėāūüôą…Dar dupa ce le scoti din cuptor insa, uiti de orice defect, de orice problema de aspect…. Mirosul te indeamna imediat sa rupi din painea de pe margini si sa inmoi in umplutura, sa amesteci cu bucata rupta oul moale cu branza…Compozitia…, compozitia topita si fierbinte este vis, te cucereste pe loc si nu te mai poti opri din mancatūü§§. Un gust fabulos si satios, iar aspectul…unul ineditūüėäūüėćūü§§. Nu sunt la prima mea incercare¬† de a face un Khachiapuri, mai gasiti o alta reteta aici. Am incercat si un altfel de aluat cu o umplutura usor diferita, de aceea am zis sa las si varianta nr.2 aici pe blog. Hai sa trecem la treaba!

Continue Reading…

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Briose cu banane si ciocolata

Aceste briose s-au nascut in ideea de a salva cateva banane de care nimeni nu se mai atingea. Patru banane am salvat de la pieire si tare m-am bucurat ca nu a trebuit sa le arunc…Ochisem o reteta de banana bread pe instagram, la Mariana Stingaci si cu mici modificari la reteta ei am facut aceste briose cu banane si ciocolata. Familia mea nu este cel mai mare fan al deserturilor cu banane, dar atat de delicioase au iesit ca dupa ce s-au racit putin nu a mai ramas niciuna in tava si chiar le-au savurat cu placere.

Pentru a le face aveti nevoie evident de banane si vi le recomand pe cele foarte coapte, ca sa va iasa si mai delicioase aceste mici minunatii. Alegeti si ciocolata voastra preferata pentru un gust mai intens si placut voua. Si sa va mai zic ceva, dupa ce coaceti aceste briose cu banane si ciocolata veti avea cea mai parfumata casa din cartier!!!

Pofta buna!!

  1. Briose cu banane si ciocolata

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Încarc...
    By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
    Prep Time: 10 minute Cooking Time: 20 minute

    Cele mai delicioase briose cu banane si ciocolata!

    Ingredients

    • Ingrediente 16-18 buc:
    • 4 banane medii
    • 4 oua
    • 200 gr unt
    • 340 gr faina
    • 2 lingurite de praf de copt
    • 80 gr.zahar
    • 80 gr.fulgi de ciocolata

    Instructions

    1

    Intr-o cratita topim untul la foc mic.

    2

    Decojim banane si le sfaramam cu ajutorul unei furculite

    3

    Untul topit il turnam intr-un bol mare, peste care turnam zaharul . Amestecam pana la dizolvarea zaharului. Puteti inlocui zaharul cu indulcitorul dorit.

    4

    Adaugam  cele 4 oua , bananele pisate, faina si praful de copt pe care le adaugam treptat in compozitie. Amestecam totul pana vom obtine o compozitie omogena.

    5

    La sfarsit in compozitie adaugam si ciocolata taiata marunt.

    6

    Distribuim aluatul in forme de briose si le coacem cca 15-20 min la 180 de grade, cuptorul incalzit in prealabil. Tac-pac si briosele sunt gata!!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata

Aceste cosulete din fulgi de ovaz cu banane (mini tarte), umplute cu iaurt si fructe din dotare, plus ciocolata , le-am facut pentru a salva doua banane ultra coapte. Le-as fi adaugat si niste seminte, dar nu am avut . Poate data viitoare…
Fulgi de ovaz si banane avem toti in casa , iar pentru umplutura daca nu aveti iaurt , il puteti inlocui cu frisca batuta, crema de vanilie sau budinca. Decorul poate fi cu fructe de sezon sau cele preferate, seminte, etc. Cosulete/mini tartele se incadreaza lejer in tematica blogului “fantezie in bucatarie”! Asa mititele, cochetele, frumusele, clar iti fac orice dimineata/zi mai frumoasa!

Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 25 minute

Ingredients

  • Ingrediente pentru cca 6 mini tarte:
  • 2 banane medii
  • 100 gr. cca de fulgi de ovaz
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • iaurt grecesc
  • fructe
  • ciocolata

Instructions

1

Pasam bananele peste care adaugam o lingurita de esenta de vanilie. Peste piureul de banane turnam fulgii de ovaz. Amestecam compozitia pana incorporam bine toate ingredientele.

2

Pentru coacerea mini tartelor am folosit o tava pentru cupcakes. Ungem fiecare gaura cu ulei de floarea-soarelui.  Impartim compozitia in cele 6 forme, iar cu ajutorul unei lingurite sau a degetelor presam si distribuim compozitia pentru a obtine forma unui coșuleț.

3

Lasam tava 10 minite la frigider. Cosuletele le coacem 10-15 min cca la 180 grade(cuptorul incalzit in prealabil). Dupa ce s-au copt , le lasam sa se raceasca complet, dupa care le extragem din forma.

4

Umplem cosuletele cu iaurt si le decoram cu ce avem prin casa: fructe, ciocolata, etc!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Chec cu Portocale

Acest chec dens, umed si cu aroma imbietoare de portocale l-am facut cu mult timp in urma, dar din pacate nu am mai apucat sa-l postez pe blog. Din lipsa de timp, din lipsa de inspiratie,¬† am tot amanat publicarea lui . Dar vorba proverbului: “mai bine mai tarziu decat niciodata”, asa ca a venit ziua cea mare si m-am apucat de scris.

Checul / bundt de portocale este ultra delicios , usor de facut, te cucereste chiar de la prima muscatura cu gustul lui dulce-acrisor si cu parfumul lui de citrice. Puteti inlocui portocalele cu mandarine sau clementine. Trebuie sa le decojiti , eliminati samburii si¬† sa “le aruncati” direct intr-un mixer.¬† Le mixati doar cateva secunde la viteza maxima, incat sa va rezulte un piure cremos. Acesta va da acea savoare intensa, dar si o culoare irezistibila acestui chec.

Acest chec de portocale este fara lapte, fara unt, deci perfect pentru cei ce au intoleranta la lactoza , iar pe Instagram, in repere, gasiti si un filmulet scurt cu prepararea lui. Sper sa va placa si sa-l faceti si voi!

Ingrediente:

2 portocale medii
80 ml ulei de floarea/soarelui sau struguri
3 oua
140 gr.zahar
2 lingurite de praf de copt
200 gr. faina
praf de sare

Curatam de coaja doua portocale si eliminam samburii. Punem portocalele curtate intr-un mixer si le mixam bine, transformandu-le in piure. Adaugam in compozitie 80 ml ulei de floarea soarelui si continuam sa mixam pana obtinem o compozitie omogena.

Separat intr-un bol amestecam 3 oua cu 140 gr.zahar cu ajutorul unui mixer vertical, pana se deschid la culoare. Daca portocalele sunt dulci atunci mai puteti reduce din cantitatea de zahar.

Unim cele doua compozitii: piureul de portocale si ouale batute peste care adaugam si  o lingurita de esenta de vanilie. Cernem direct in bol, peste compozitia lichida: faina, praful de copt si mai adaugam si un praf de sare. Amestecam totul pana la omogenizare. Aluatul obtinut il turnam intr-o tava mica de copt, eu am optat pentru un bundt, pe care l-am uns cu ulei si tapetat cu faina.

Coacem checul la 180 grade circa 40-45 minute cca si neaparat sa treaca testul scobitorii. Scoateti-l din forma si lasati-l sa se raceasca. Decoram prajitura cu portocale proaspete, iar ciocolata alba topita o adaugam in momentul servirii.

Simplu, parfumat, cu blat dens, usor umed, gustos si de sezon!
Pofta mare!
V-am pupat!

Mihaela N.

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Medovik – tort rusesc cu miere

Medovik

Dragostea pentru acest tort Medovik – tort rusesc cu miere, vine din copilarie. Am crescut cu aceste torturi cu foi, gen: Medovik, Napoleon,Smetannik. Pe unele le faceam chiar eu la toate sarbatorile mari, pe altele le gustam, savuram la zile de nastere a colegilor de scoala, la vecini, la prieteni. Aceste torturi in foi au fost si sunt destul de raspandite in fostele tari ale URSS.

De unde mi-a venit mie pofta de acest tort?

In luna septembrie am fost intr-o mica escapada in Moldova (tara mea natala) si ne-am oprit sa mancam la un restaurant georgian (restaurant ce ne lipseste in Bucuresti), iar acolo am gustat acest tort. Doamne a fost atat de bun incat m-am rugat de bucatar sa-mi dea si mie reteta. Din pacate nu am avut succes, pentru ca retetele bune se pastreaza cu sfintenie , asa ca am plecat suparata de acolo… Gandul insa mi-a ramas la gustul si deliciosenia tortului. Am facut cateva reserch-uri pe site-urile rusesti si am ramas la aceasta reteta.¬† Mentionez ca nu sunt la prima tentativa de a face tortul Medovik, dar rezultatul nu a fost niocodata multumitor, de aceea nici nu a ajuns aici pe blog. Aceasta reteta este cea mai apropiata de gustul original (cel pe care il stiu din copilarie) si de aceea am hotarat sa-o public pe blog pentru a avea acces la ea cat mai multi pofticiosi.

medovik

“…Hai ca se face greu acest tort !!”

Sa nu va imaginati ca acest tort daca vine de la rusi este o ciudatenie si ca aveti nevoie de ingrediente inedite pentru a-l face…Nu!! Ei, aflati ca tortul MEDOVIK are la baza ingrediente simple, la indemana tuturor. Este un pic mai complex (ca de complicat nu e) , dar este doar un hop pe care multi si-l “creaza” inainte de a-l incerca. Toti fug de acele foi pe care ar trebui sa le facem pentru realizarea tortului si care chiar nu necesita o munca suplimentara fata de torturile clasice. In fine, hai sa va conving cat de simplu este!

medovik

Ingrediente tort diametru 18 cm:

230 gr.faina
50 gr.unt
50 gr.miere
un ou
60 gr.zahar (poate fi brun)
o lingurita de bicarbonat

pentru crema:
500 ml. frisca neindulcita
80 gr.zahar pudra
vanilie dupa gust

medovik

  • Intr-un vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.
  • Cat timp se raceste compozitia de culoarea caramelului batem oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare.
  • Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Vom obtine un aluat ferm si aproape nelipicios. Impartim aluatul in 6 parti egale.¬† Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Pentru a da o forma rotunda foilor am optat pentru un inel de tort de 18 cm, dar in regim casnic puteti alege o farfurie. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna.¬† Fiecarte foaie o coacem cca 3-5 min, la 180 C pana devine usor caramel aurie.
  • Ungem toate cele 6 foi rezultate cu frisca batuta, intr-un strat uniform. Presaram pe toata suprafata tortului, inclusiv pe¬† lateralele tortului faramiturile obtinute din surplusurile de aluat coapte impreuna cu foaia baza.
  • Lasam tortul minim 8 ore la frigider, sa se inmoaie bine foile. Se serveste cu un cea, cafea alaturi de cei dragi!

medovik

medovik

Daca il incercati va astept cu impresii, comentarii si de ce nu poze, la adresa redactiei: aici, pe facebook sau pe instagram.

Mihaela N.

Medovik - tort rusesc cu miere

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 40 minute Cooking Time: 20 minute

Dragostea pentru acest tort vine din copilarie. Am crescut cu aceste torturi cu foi, gen: Medovik, Napoleon,Smetannik. Pe unele le faceam chiar eu la toate sarbatorile mari, pe altele le gustam, savuram la zile de nastere a colegilor de scoala, la vecini, la prieteni. Aceste torturi in foi au fost si sunt destul de raspandite in fostele tari ale URSS. De unde mi-a venit mie pofta de acest tort? In luna septembrie am fost intr-o mica escapada in Moldova (tara mea natala) si ne-am oprit sa mancam la un restaurant georgian (restaurant ce ne lipseste in Bucuresti), iar acolo am gustat acest tort. Doamne a fost atat de bun incat m-am rugat de bucatar sa-mi dea si mie reteta. Din pacate nu am avut succes, pentru ca retetele bune se pastreaza cu sfintenie , asa ca am plecat suparata de acolo... Gandul insa mi-a ramas la gustul si deliciosenia tortului. Am facut cateva reserch-uri pe site-urile rusesti si am ramas la aceasta reteta.  Mentionez ca nu sunt la prima tentativa de a face tortul Medovik, dar rezultatul nu a fost niocodata multumitor, de aceea nici nu a ajuns aici pe blog. Aceasta reteta este cea mai apropiata de gustul original (cel pe care il stiu din copilarie) si de aceea am hotarat sa-o public pe blog pentru a avea acces la ea cat mai multi pofticiosi.

Ingredients

  • Ingrediente tort diametru 18 cm:
  • 230 gr.faina
  • 50 gr.unt
  • 50 gr.miere
  • un ou
  • 60 gr.zahar (poate fi brun)
  • o lingurita de bicarbonat
  • pentru crema:
  • 500 ml. frisca neindulcita
  • 80 gr.zahar pudra
  • vanilie dupa gust

Instructions

1

Intr-un vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.

2

Cat timp se raceste compozitia de culoarea caramelului batem oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare.

3

Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Vom obtine un aluat ferm si aproape nelipicios. Impartim aluatul in 6 parti egale.  Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Pentru a da o forma rotunda foilor am optat pentru un inel de tort de 18 cm, dar in regim casnic puteti alege o farfurie. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna.  Fiecarte foaie o coacem cca 3-5 min, la 180 C pana devine usor caramel aurie.

4

Ungem toate cele 6 foi rezultate cu frisca batuta, intr-un strat uniform. Presaram pe toata suprafata tortului, inclusiv pe  lateralele tortului faramiturile obtinute din surplusurile de aluat coapte impreuna cu foaia baza.

5

Lasam tortul minim 8 ore la frigider, sa se inmoaie bine foile. Se serveste cu un cea, cafea alaturi de cei dragi!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Castane coapte pe sare

Suntem in sezonul  castanelor, deci e cazul sa profitam de aceste delicii tomnatice!

Castanele coapte au un gust usor dulceag, dar si  o aroma specifica pe care eu personal o ador!

Vorbesc despre castanele comestibile , nu despre cele salbatice, care nu sunt bune pentru consum. Pacat ca la noi pe strazi nu¬† intalnim acei comercianti ambulanti care sa ne indemne la consumul lor acum, in plin sezon.¬† Si cel mai mare pacat este ca pe tarabe si in super si hipermarketuri gasesti doar castane de provenienta straina si nu cele romanesti. Am auzit ca Baia Mare este una dintre putinele zone,¬† in care castanii comestibili pot fi gasiti in adevarate paduri, iar baimarenii au chiar si un festival dedicat acestui fruct delicios…¬† In Bucuresti, eu le cumpar din hipermarket . Stiu ca multi dintre voi fug de prepararea lor in conditii de casa din varii motive.¬† Eu va propun insa , astazi o modalitate usoara de preparare a acestor castane: coapte pe sare, la tigaie !

  1. Spalam castanele. Cu ajutorul unui cutit  le crestam adanc. Este obligatoriu sa respectam aceasta etapa pentru a nu va trezi cu surprize neplacute. Castanele pot exploda.
  2. Daca doriti castane moi si umede adaugati peste castanele crestate apa fierbinte si lasati-le sa se opareasca minim 15-20 minute. Dar nu este o etapa obligatoriu de respectat.
  3. Intr-o tigaie turnam sare grunjoasa intr-un strat consistent. Asezam castanele pe sare si punem tigaia pe foc acoperind tigaia cu un capac. Coacem castanele la foc mediu timp de 25-30 min cca.  Intoarcem castanele  la jumatatea timpulul pentru a nu le arde. Timpul de coacere depinde mult si de tipul de castane. Sunt unele mai mari care necesita un timp mai lung de coacere.
  4. Odata  coapte , transferati-le intr-un vas cu un prosop umed si inveliti-le . Lasati-le acoperite 5-10 minute. Aceasta procedura va va ajuta sa scoateti mult mai usor coaja de pe castane.

Conservati sarea si folositi-o pentru alte coaceri de castane pe sare.
E simplu, nu? Ce ziceti, le incercati?

N.B.

  • A se consuma de preferat cat sunt calde .
  • ¬†Castanele le puteti pune la hidratat in apa cu vin pentru un gust si mai intens!

Castane comestibile coapte pe sare

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Suntem in sezonul  castanelor comestibile, deci e cazul sa profitam de aceste delicii tomnatice! Pacat ca la noi pe strazi nu sunt intalniti acei comercianti ambulanti care sa ne indemne la consumul lor acum, in plin sezon.  Si cel mai mare pacat este ca pe tarabe si in super si hipermarketuri gasesti doar castane de provenienta straina si nu cele romanesti. Am auzit ca Baia Mare este una dintre putinele zone ramase,  in care castanii comestibili pot fi gasiti in adevarate paduri, iar baimarenii au chiar si un festival dedicat acestui fruct delicios...  In Bucuresti, eu le cumpar din hipermarket . Stiu ca multi dintre voi fug de prepararea lor in conditii de casa din varii motive.  Eu va propun insa , astazi o modalitate usoara de preparare a acestor castane, singura conditie este sa va achizitionati  o cantitate mai mare  de sare grunjoasa!

Ingredients

  • Castane
  • sare grunjoasa
  • apa

Instructions

1

Cu ajutorul unui cutit crestam adanc castanele. Este obligatoriu sa respectam aceasta etapa pentru a nu va trezi cu surprize neplacute. Castanele pot exploda.

2

Daca doriti castane moi si umede adaugati peste castanele crestate apa fierbinte si lasati-le sa se opareasca minim 15-20 minute.

3

Intr-o tigaie turnam sare grunjoasa intr-un strat consistent. Asezam castanele pe sare si punem tigaia pe foc acoperind tigaia cu un capac. Coacem castanele la foc mediu timp de 25-30 min cca.  Intoarcem castanele  la jumatatea timpulul pentru a nu le arde. Timpul de coacere depinde mult si de tipul de castane. Sunt unele mai mari care necesita un timp mai lung de coacere.

4

Odata  coapte , transferati-le intr-un vas cu un prosop umed si inveliti-le . Lasati-le acoperite 5-10 minute. Aceasta procedura va va ajuta sa scoateti mult mai usor coaja de pe castane.

Notes

Conservati sarea si folositi-o pentru alte coaceri de castane pe sare. A se consuma de preferat cat sunt calde . Castanele le puteti pune la hidratat in apa cu vin pentru un gust si mai intens!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra

Tarta sńÉrata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra, este propunerea mea pentru voi astazi.¬† Avand in vedere succesul ei pe Instagram am zis sa scriu si aici pe blog, reteta detaliata pentru a putea avea un acces mult mai rapid catre prepararea ei.

La baza acestei re»õete sta tarta cu ciuperci champignon, parmezan si dovlecei¬† de la care am deviat putin, eliminand coacerea aluatului de tarta √ģnainte de a adaugńɬ† ingredientele in ea. In plus, am schimbat si produsele/ingredientele din umplutura ei. Piesa de rezistenta a acestei tarte sarate este parmezanul, pe care l-am adńÉugat la prepararea aluatului de tarta!¬† Acest ingredient “minune” ajuta la gustul si la fragezimea tartei, si da plusvaloare produsului final!

De ce sa alegeti sa faceti o tarta sarata? Pai e simplu: o puteti lua si/sau da, la pachet, usor, oricarui membru al familiei; o lasati in frigider si aveti oricand mancare disponibila; nu va veti plictisi niciodata de ele pentru ca puteti de fiecare data sa¬† schimbati ingredientele cu cele care va inspira pe moment cel mai mult. Daca v-am convins, imi puteti trimite si combinatiile voastre de tarte! Sunt sigura ca ma vor surprinde ūüôā

Ingrediente:
(1 forma de tarta de 26 cm)

Pentru aluat:
125 gr. unt rece
30 gr. parmezan
250 gr. faina
1 ou
1/2 lingurita sare

Pentru umplutura
50 gr. somon afumat
100 gr. ciuperci champignon
100 gr. dovleac
50 gr. telemea de capra

2 oua
200 ml smantana 12-15% grasime
sare, piper, rozmarin

usturoi si unt pentru calirea legumelor

Pentru aluat, taiati untul rece cubulete si razuiti parmezanul. Puneti intr-un robot de bucatarie toate ingredientele pentru aluat. Alegeti pentru acest procedeu cutitul din accesoriile robotului.  Mixati totul cateva minute, pana cand ingredientele se tranforma in faramituri mai mari. Daca totusi prin absurd nu se leaga, puteti adauga o lingura de apa in compozitie. Transferati pe o masa de lucru faramiturile si framantati rapid pana obtineti un aluat ferm si compact.  Inveliti-l in folie si lasati-l sa se odihneasca in frigider pana pregatim umplutura.

Curatati si spalati  ciupercile.  Incingeti intr-o tigaie untul si caliti la foc mediu ciupercile timp de 3-4 minute. Scoateti ciupercile si adaugati in aceeasi tigaie si dovleacul, care a fost in prealabil curatat de coaja. Caliti-l si pe el la foc mediu cca 5 minute. Reduceti temperatura, adaugati usturoiul si rozmarinul, condimentati dupa gust si apoi luati vasul de pe aragaz.

Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe o foaie de copt. Grosimea aluatului ar trebui sa fie de 0,5 cm cca. Ungeti forma de tarta cu unt si aranjati aluatul intins in ea.

Distribuiti aleatoriu ingredientele /umplutura: ciupercile, dovleacul, somonul si telemeaua de capra. Turnati deasupra peste acestea un sos format din : oua, smantana si condimentele alese.

Coaceti tarta la 180 C , timp de 35 min cca (cuptorul a fost incalzit in prealabil).
Lasati tarta sa se raceasca inainte de servire.

Pofta buna! Si zile minunate Va doresc!

Mihaela N

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 20 minute Cooking Time: 30 minute

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si branza de capra, este propunerea mea pentru voi astazi.¬† Avand in vedere succesul tartei pe instagram am zis sa scriu aici reteta integrala pentru a¬† putea avea un acces mult mai rapid catre prepararea ei. La baza acestei retete sta tarta cu ciuperci champignon, parmezan si dovlecei¬† de la care am deviat putin eliminand coacerea aluatului de tarta inainte de a adauga in ea ingredientele si am schimbat produsele/ingredientele din umplutura tartei. De fapt, vreau sa atrag atentia asupra aluatului de tarta sarata, care are in compozitie¬† parmezan. Acest ingredient "minune" ajuta la gustul si la fragezimea tartei si da plusvaloare produlsului final! De ce sa alegeti sa faceti o tarta sarata: pai e simplu: o puteti lua si/sau da la pachet usor oricarui membru al familiei, o lasi in frigider si ai oricand mancare disponibila, nu vaveti plictisi niciodata de ele pentru ca puteti de fiecare data sa¬† schimbati ingrediente cu cele ce va inspira pe moment. Daca v-am convins imi puteti trimite si combinatiile voastre de tarte! Sunt sigura ca ma vor surprinde ūüôā

Ingredients

  • Ingrediente:
  • (1 forma de tarta de 26 cm)
  • Pentru aluat:
  • 125 gr.unt rece
  • 30 gr.parmezan
  • 250 gr.faina
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru umplutura
  • 50 gr.somon afumat
  • 100 gr. ciuperci champignon
  • 100 gr.dovleac
  • 50 gr.branza de capra
  • 2 oua
  • 200 ml smantana 12-15% grasime
  • sare, piper, rozmarin
  • usturoi si unt pentru calirea legumeleor

Instructions

1

Pentru aluat, taiati untul rece cubulete si razuiti parmezanul. Puneti intr-un robot de bucatarie toate ingredientele pentru aluat. Alegeti pentru acest procedeu cutitul din accesoriile robotului.  Mixati totul cateva minute, pana cand ingredientele se tranforma in faramituri. Transferati pe o masa de lucru faramiturile si framantati rapid pana obtineti un aluat ferm si compact.  Inveliti-l in folie si lasati-l sa se odihneasca pana pregatim umplutura.

2

Curatati si spalati  ciupercile.  Incingeti intr-o tigaie untul si caliti la foc mediu ciupercile timp de 3-4 minute. Scoateti ciupercile si adaugati in aceeasi tigaie si dovleacul, care a fost in prealabil curatat de coaja. Caliti-l si pe el foc mediu cca 5 minute. Reduceti temperatura, adaugati usturoiul si rozmarinul, condimentati dupa gust si apoi luati vasul de pe aragaz.

3

Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe o foaie de copt. Grosimea aluatului ar trebui sa fie de 05 cm cca. Ungeti forma de tarta cu unt si aranjati aluatul in ea.

4

Distribuiti aleatoriu ingredientele /umplutura: ciupercile, dovleacul, somonul si telemeaua de capra. Turnati deasupra peste aceste ele un sos formati di : oua, smantana si condimentele alese.

5

Coaceti tarta la 180 C , timp de 35 min cca (cuptorul a fost incalzit in prealabil).

6

Lasati tarta sa se raceasca inainte de servire.