Browsing Category

Feluri principale

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Crostini cu pesto de sfecla

💓Crostini cu pesto de sfeclă! 💓 O culoare irezistibilă, un gust nemaipomeniți echilibrat și cu o textură super fină!😄Trebuie sa încercați neapărat acest pesto de sfecla!

Observați culoarea: nu-i așa că-i vibranta? Efectiv te vrăjește !

Gustul: nu am gustat o pasta (din orice leguma sau frunza) , atât de echilibrat ca în acest pesto de sfecla. Efectiv m-a frapat și pe mine. Nu i-am adaugat niciun surplus de alte condimente, în afara de cele menționate în rețeta.

Referitor la textura, prea multe cuvinte nu am , doar ca se topește efectiv în gura😋.

Ca sa mă credeți , trebuie sa îl încercați și puteți sa îmi trimteti impresii la ” adresa redacției ” : aici sau pe instagram ☺️

Crostini cu pesto de sfecla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 5 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 250 gr. sfecla coaptă/ fiarta
  • 40 gr.nuci
  • 40 ml.ulei de măsline
  • 40 gr.parmezan
  • 2 căței de usturoi
  • sare/piper după gust

Instructions

1

Se mixează într-un mixer cu cuțit : sfecla coaptă/fiarta, nucile, uleiul de măsline, parmezanul și usturoiul pană la consistenta unui pesto (pasta).

2

Pâinea se prăjește.

3

Pe pâine se întinde un strat generos de pasta de sfecla, peste care presarăm putina brânză de capră și decorăm cu frunze de busuioc.

4

Pam-pam ! Poftă bună!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Shakshuka verde

Hello, dragi pofticiosi! Astăzi vin cu o rețeta super verde și gustoasa : Shakshka verde!!!

Shakshuka clasica am facut destul de des (chiar dacă încă nu am apucat sa o postez aici pe blog), dar aceasta minunăție verde nu ajunseseră pe masa familiei mele pana acum.💚Am descoperit-o recent in #foodcampromania 🥰💚 si tare mă bucur ca pot folosi multa vedeata și combinata într-un singur preparat🥬!

Nu este o reteta complicata și puteți  folosi verdeața preferată ☺️. Sa mâncați verde in aceasta perioada, ca daca nu acum, cand? 😁Sunt curioasa daca avem iubitori de verde pe aici! Zile minunate va doresc!🤗

Shakshuka verde

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 10 minute

Ingredients

  • Un dovlecel
  • O legatura de ceapa verde
  • O legatura de usturoi verde
  • O legatura de ștevie
  • Doua-trei mâini generoase de spanac 
  • 4 oua
  • Pătrunjel pentru decor

Instructions

1

Am călit un dovlecel (l-am dat prin razatoare), peste care am adaugat ceapa verde, usturoiul verde, ștevia si spanacul.

2

Se calesc la foc mic pana lichidul lăsat de legume si verdețuri scade ușor.

3

Se adauga ouăle, se pune capacul si se lasă pe foc inca doua trei minute.

4

Inainte de servire am presărat niste pătrunjel proaspăt deasupra. 

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Pizza – Bradut de Craciun

Pizza – Brăduț de Craciun ! 16 mini chifle super gustoase, perfecte pentru o seara in familie si pentru o atmosfera mai Chrismassy. Unele din chifle (random) le-am umplut cu mozarella pentru a fi si mai cheesy si mai suculente! Super buna aceasta pizza! Pe contul meu de instagram găsiți în IGTV și un filmuleț cu pașii preparării. Pofta buna!!

 

Pizza - Bradut de Craciun

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4
Prep Time: 20 minute Cooking Time: 20 minute

Ingredients

  • Ingrediente :
  • Aluat pizza :
  • 380 gr. faina
  • 240 gr.de apa
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingurița (cca 3 gr.)de drojdie uscata
  • 8 gr de sare
  • Pentru topping
  • 200 ml. Sos de rosii
  • 150 gr.mozzarella /cascaval
  • Ulei de măsline
  • Busuioc

Instructions

1

Toate ingrediente le turnam/punem in vasul robotului de bucatarie. Cu ajutorul carligului pentru frământare, amestecam pana vom obține un aluat compact si ușor moale.

2

Aluatul obținut il punem la dospit, timp pentru cca o ora, pana isi dublează volumul.

3

Odată volumul dublat, transferam aluatul pe un blat de lucru si-l împărțim in 16 bucăți aproximativ egale. Formam bilutele de aluat pe care le așezăm in tava de de copt, tapetata cu hârtie de copt. Aranjam bilutele in forma de brăduț. Unele dintre ele (random) le-am umplut cu cașcaval.

4

Ungem suprafața bilutelor cu un sos din : sos de roșii , ulei de măsline si busuioc uscat.

5

Coacem brăduțul la o temperatura de 220 C (cuptorul încălzit in prealabil).: 10 minute in partea de jos a cuptorului, iar ulterior scoatem brăduțul si aranjam mozzarella pe suprafața chiflelor si mai coacem in partea de mijloc a cuptorului inca cca 10 minute.

6

Poftă buna!!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Salată cu măr, parmezan, nuci si merișoare

Salată cu măr, parmezan, nuci si merișoare ! O salată, plină de vitamine, bogată în arome diverse si contrastante, care se îmbină perfect între ele. Ușor si rapid de preparat si se potrivește de minune cu multe feluri principale. Pentru a o prepara am apelat la un sortiment de frunze de salată ambalată , cu de toate, peste care am “aruncat” restul ingredientelor : felii subțiri de măr, nuci, merișoare deshidratate si fașii subțiri de parmezan. Totul asezonat cu ulei de masline si cremă de oțet balsamic. Vă recomand să o preparati inainte de a o mânca, pentru a profita de prospetimea salatei si combinata intensă si bogată al ingredientelor!!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Waffles cu piure dovleac

In aceasta perioada a anului cuvantul de ordine ,  este “DOVLEACUL”.  Daca dovleacul inainte era folosit aproape exclusiv pentru placinte cu dovleac, in zile noastre am inceput sa folosim aceasta leguma din ce in ce in mai mult in diverse preparate, atat dulci cat si sarate. Aici pe blog gasiti cateva retete care sunt sigura ca va vor face “cu ochiul”. Pe langa faptul ca sunt retete usor de facut, sunt si delicioase. Printre ele se numara : checul bicolor cu dovleac,   tarta sarata cu somon, dovleac, ciuperci si branza de capra, biscuiti cu piure de dovleac , supa crema de dovleac si linte , placinta cu dovleac si nuci , placinta cu dovleac ca la mama acasa .

 

Cand ma plictisesc de oladi la micul dejun , scot aparatul de waffles. Simt pur si simplu nevoia sa schimb nitel forma si poate chiar gusturile.
In plus, imi place forma de waffles!  Seamana cu niste pernute pufoase si aerate!

Am zis sa ies din zona de dulce al acestui preparat  si mi-au rezultat aceste waffles sarati cu piure de dovleac. I-am servit cu smantana , peste care am presarat cativa fulgi chilli🙈😊. Mie mi-au placut! Sunt curioasa , daca vor fi si pe placul vostru!?😉

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4
Prep Time: 10 Cooking Time: 10

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 gr piure de dovleac
  • Un ou
  • 200 gr. faina
  • 100 ml de chefir 3% grăsime
  • 30 ml unt topit
  • o lingurița praf de copt

Instructions

1

Dovleacul crud il spălam , curățăm , il tăiem bucăți si il coacem la cuptor la 180 grade, pana devine moale si ușor rumenit. Il transformam in piure cu ajutorul unui mixer.

2

Amestecam intr-un bol oul, adăugăm piureul de dovleac, chefirul, untul topit, sare si condimente daca doriți. Cernem in bol faina si praful de copt. Amestecam totul pana la omogenizarea aluatului.

3

Turnam cate o lingura de aluat in aparatul pentru waffe si le coacem pana prind culoarea portocalo-aurie.

Feluri principale/ Retete

Spaghete cremoase cu ciuperci si spanac

Nu refuz niciodată o porție de paste ❤️🍝! Cu sos sau fară, cu legume, cu carne , cu ciuperci, simple, umplute, picante, aromate, etc. nu ma satur niciodată de ele🙈. De Ziua Internațională a Pastelor , pe 25 octombrie,  am sărbătorit cu aceste paste cremoase si tare gustoase! Spaghete cremoase cu ciuperci si spanac ! O combinație cu o aroma minunata si un gust irezistibil.🍝🍝🍝

Gasiti pe site o alta reteta de paste la fel de delicioasa, cu pui si spanac, pe care va invit sa “rasfoiti” aici! Cautand pe site, mi-am dat seama ca trebuie sa mai adaug in portofoliu retete cu paste. Este cam inacceptabil asa ceva😉, avand in vedere ca prepar paste in casa destul de des. Pana la reteta urmatoare, fie de paste sau nu, va astept cu impresii legate de reteta de spaghete cremoase cu spanac si ciuperci! Spor la gatit!

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6
Prep Time: 10 Cooking Time: 10

Ingredients

  • Ingrediente:
  • o ceapa medie
  • 2-3 căței de usturoi
  • 500 gr. ciuperci proaspete
  • 30 gr.unt
  • 400 gr. spaghete
  • 300-400 gr. spanac proaspăt
  • 250 ml smântâna pentru gătit 20%
  • 40 gr.parmezan
  • Sare, piper, chilli, ulei de măsline

Instructions

1

Curatam, spălam si tăiem ceapa cubulețe fine. La fel procedam si cu usturoiul.

2

Ciupercile le curățăm de impurități le feliem, iar spanacul il spălam.

3

Punem pastele la fiert (conform instrucțiunilor de pe pachet) in apa clocotita cu sare.

4

Prajim in putin unt, cuburile de ceapa si usturoi pana devin translucide.

5

Adăugăm ciupercile si le prajim la foc mediu câteva minute. Asezonam cu sare si piper.

6

Cand ciupercile sunt aproape gata adăugăm spanacul proaspăt. Il călim alături de ciuperci, pana isi pierde din volum. Este momentul in care adăugăm smântâna pentru gătit. Lăsam totul sa fiarbă câteva minute pana aromele se îmbina intre ele.

7

Scurgem pastele cu lingura pentru paste si le adăugăm in tigaie peste sosul de ciuperci si spanac.

8

Amestecam, adăugăm parmezan răzuit, luam de pe foc si servim imediat . Pofta buna!

Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Bors rosu, reteta simpla

Borș roșu!️ Ai nevoie de mai putin de 30 minute pentru a-l prepara! Ingrediente simple , culoare intensă, gust dulciu si aromat! Sfecla roșie stă la baza acestui “borș”! Este o leguma cu multiple beneficii, de aceea v-o recomand sa o folositi cat mai des in bucatarie. Este una dintre putinele legume care isi pastreaza valorile nutritionale si dupa prepararea sa termica.

Eu folosesc aceasta leguma cel mai des in acest bors rosu, dar o prefer de asemenea in diverse salate : salata de hrisca cu sfecla, salata de sfecla si nuci, salata vinegreta, salata suba , etc . Tot  aici pe blog gasiti varianta cu carne al acestui bors care este la fel de gustos si cu siguranta mai satios!

Sa revenim la “borsul” nostru de astazi! Veti gasi pe net numeroase retete/variante al acestui bors, dar astazi eu o sa va scriu cea mai simpla varianta existenta si posibila!

Bors rosu, reteta simpla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 15 minute Cooking Time: 10 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • Sfecla rosie  - 1 buc. de marime medie
  • Cartofi -  3 buc.
  • morcov  - 1 buc.
  • ceapa  - 1 buc.
  • usturoi - un catel
  • apa - 2 litri
  • sos de rosii - 2-3 linguri
  • patrunjel, leustean
  • sare, piper  dupa gust
  • ulei de floarea soarelui

Instructions

1

Intr-o oala/cratita cu fundul gros incingem uleiul de floarea soarelui.

2

Sfecla curatata si spalata o dam prin razatoare. O prajim in ulei, impreuna cu usturoiul maruntit.

3

Peste sfecla adaugam ceapa taiata marunt si morcovul dat prin razatoare. Calim toate legumele, cca -5 min. pana se inmoaie. Curatam intre timp cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete.

4

Peste legumele calite, turnam cca 2 litri de apa, 3-4 linguri de sos de rosii si adaugam cubuletele de cartofi.

5

Condimentam dupa gust cu sare si piper.  Lasam totul la fiert cca 10 minute, pana cand cartofii sunt gata.

6

Inainte de a opri focul adugati patrunjel, leustean din plin.

7

Se serveste cu smantana si verdeata proaspat taiata!

8

Ati vazut cat de simplu este?

9

Pofta mare!!!

Feluri principale/ Retete

Supa crema de rosii

Supa crema de rosii cu paine prajita in unt, parmezan ras si un strop de ulei de masline! Un adevarat deliciu de vara! Daca aveti rosii bune,  dulci, de la tara, proaspete, de sezon sunt numai bune pentru o supa crema de rosii. Cremoasa,  parfumata, gustoasa, de sezon…. perfecta in aceasta perioada ! Poate fi servita atat calda cat si rece! Un preparat bun pentru cei ce nu au chef de mancaruri elaborate sau pentru cei ce adora rosiile in orice forma!

Noua ne place acesta supa crema de rosii mai consistenta, mai “groasa” , mai rustica. Pentru o supa mai lichida, dupa pasare adaugati apa sau stoc de legume (supa concentrata de legume) pana la consistenta dorita. Rosiile mele fiind foarte foarte coapte si zemoase nu a fost nevoie sa adaug apa.

NB: Gustul acestei supe depinde foarte mult de calitatea rosiilor, de aceea va recomand sa alegeti rosii cat mai coapte, de sezon si de preferat dulcii.

Reteta aceste supe o gasiti si pe pagina mea de instagram!

Supa crema de rosii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Ingredients

  • Ingrediente: 
  • 10 rosii medii, coapte
  • 2-3 catei de usturoi
  • o ceapa rosie
  • un ardei rosu/gogosar
  • cateva frunze de busuioc
  • cateva fire de patrunjel
  • optional mai puteti adauga un morcov/ telina

Instructions

1

Intr-o oala antiaderenta turnam putin ulei de masline si adaugam legumele taiate grosolan. Le sotam 2-3 minute la foc mediu-mare sau pana se inmoaie legumele. Pentru a nu arde usturoiul, am adaugat in cratita si 3-4 linguri de apa.

2

Imediat ce legumele s-au inmuiat, adaugam rosiile spalate, curatate de partea dura,  taiate in patru.

3

Fierbem legumele impreuna cu rosiile cca 30 minute. 

4

Pasam legumele cu ajutorul blenderului vertical si o servim cu paine prajita in unt/ crutoane, cu parmezan ras si un strop de ulei de masline.

5

Pofta buna!

Calatorii si gusturi/ Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachiapuri megrelian

 

Khachiapuri din nou! Am ramas tot pe meniul georgian , ca na, de suparare ca nu am plecat in Georgia…🤪.

De data asta am facut khachapuri megrelian-imertian. Trebuia sa-l testez si pe asta. Nu mai are forma de barcuta ca cel adjarian, dar este super “cascavalotos”, atat in interior cat si in exterior!!Doamne…este delicios!🥰 Se face chiar mai usor fata de khachiapuri adjarian, zic eu 🙂

Paine/lipie/turta umpluta cu cascaval – delicioasaaaa! Pe instagram in repere (butonasele de sub profilul contului meu), gasiti si un filmulet cu pasii prepararii acestui khachiapuri!

Nu-i asa ca-i aratoasa, acesta turta/placinta/paine? Noua tare ne-a placut si sunt sigura ca si voua o sa va placa! Dar daca vreti sa ma vedeti si in actiune, pe instagram mai postez si filmulete cu pasii prepararii! Va astept si acolo sa ma urmariti! 🙂

Khachiapuri imertian - megrelian

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 1 ora Cooking Time: 15 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 ml apa calda
  • 7 gr drojdie uscata
  • 10 gr.zahar
  • 80 ml. lapte cald
  • 1 ou
  • 20 gr.unt topit
  • o jumatate de lingurita de sare
  • 300-320 gr.faina
  • 400 gr. cascaval/mozzarella tare
  • un galbenus  si 2 linguri de lapte pentru uns

Instructions

1

Intr-un bol dizolvam drojdia in apa calduta si lapte.  Completam cu untul topit, zaharul si oul. Incepem sa adaugam peste compozitia lichida faina, pe care o incorporam treptat.

2

Amestecam bine, iar la final adaugam si sarea . Framantam pana obtinem un aluat usor de manevrat. Il lasam sa creasca, acoperit, intr-un loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

3

Cat timp aluatul creste , pregatim umplutura. Georgienii folosesc o branza speciala, suluguni. Aceasta branza am inteles ca seamana foarte mult cu o mozzarella. Eu am a folosit doar cascaval tip mozzarella , fiind mai tare, pe care am dat-o prin razatoarea mare. 

4

Dupa ce aluatul a crescut l-am impartit in doua bucati. Formam din ele doua bile de aluat.

5

Intindem fiecare bila de aluat intr-o forma circulara (diametru cca 20 cm) cu ajutorul mainilor ,  punem umplutura din plin, in mijloc si  strangem marginile in centru (in forma de punga) si le lipim bine. Aplatizam bila/aluatul ,cu ajutorul mainilor iar apoi cu ajutorul facaletului. Ungem suprafata turtei cu un galbenus amestecat cu doua linguri de lapte. Fcem o gaura in mijlocul turtei si presaram din nou cu cascaval din plin pe suprafata ei. Mie mi-au iesit doua turte de un diametru de 25-28 cm cca. 

6

Coacem turtele la 200 de grade timp de 10-12 minute, pana prinde suprafata o crusta aurie.

7

Aceasta deliciosenie se serveste fierbinte , alaturi de legume verzi si multa verdeata!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachapuri adjarian

La inceputul lunii mai trebuia sa fiu in Georgia, dar din pacate totul s-a anulat din cauza pandemiei… Si cum gandul mi-a ramas la bucataria georgiana, am zis sa-mi aduc acasa un strop din dorinte si mi-am facut aceasta paine/placinta georgiana cu branza si cascaval pe numele ei khachapuri 🥰💪🏻. Acesta este un khachapuri adjarian (Acharuli khachapuri ) din regiunea Adjara. Are forma de barca si ou moale pe mijloc, care de preferat sa fie doar galbenus (varianta preferata de georgieni)😊. Branza din interior ar trebui sa fie una speciala, una traditionala pe numele ei SULGUNI . Eu am folosit o combinatie de cascaval si branza feta pentru a imita aceasta branza usor sarata.

Nu mi-a iesit chiar totul perfect…! Oul intreg din cea de-a doua barcuta, nu a vrut sa stea chiar pe mijloc si m-a cam suparat putin😂🙈…Dar dupa ce le scoti din cuptor insa, uiti de orice defect, de orice problema de aspect…. Mirosul te indeamna imediat sa rupi din painea de pe margini si sa inmoi in umplutura, sa amesteci cu bucata rupta oul moale cu branza…Compozitia…, compozitia topita si fierbinte este vis, te cucereste pe loc si nu te mai poti opri din mancat🤤. Un gust fabulos si satios, iar aspectul…unul inedit😊😍🤤. Nu sunt la prima mea incercare  de a face un Khachiapuri, mai gasiti o alta reteta aici. Am incercat si un altfel de aluat cu o umplutura usor diferita, de aceea am zis sa las si varianta nr.2 aici pe blog. Hai sa trecem la treaba!

Continue Reading…