Browsing Category

Feluri principale

Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Bors rosu, reteta simpla

Borș roșu!️ Ai nevoie de mai putin de 30 minute pentru a-l prepara! Ingrediente simple , culoare intensă, gust dulciu si aromat! Sfecla roșie stă la baza acestui “borș”! Este o leguma cu multiple beneficii, de aceea v-o recomand sa o folositi cat mai des in bucatarie. Este una dintre putinele legume care isi pastreaza valorile nutritionale si dupa prepararea sa termica.

Eu folosesc aceasta leguma cel mai des in acest bors rosu, dar o prefer de asemenea in diverse salate : salata de hrisca cu sfecla, salata de sfecla si nuci, salata vinegreta, salata suba , etc . Tot  aici pe blog gasiti varianta cu carne al acestui bors care este la fel de gustos si cu siguranta mai satios!

Sa revenim la “borsul” nostru de astazi! Veti gasi pe net numeroase retete/variante al acestui bors, dar astazi eu o sa va scriu cea mai simpla varianta existenta si posibila!

Bors rosu, reteta simpla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 15 minute Cooking Time: 10 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • Sfecla rosie  - 1 buc. de marime medie
  • Cartofi -  3 buc.
  • morcov  - 1 buc.
  • ceapa  - 1 buc.
  • usturoi - un catel
  • apa - 2 litri
  • sos de rosii - 2-3 linguri
  • patrunjel, leustean
  • sare, piper  dupa gust
  • ulei de floarea soarelui

Instructions

1

Intr-o oala/cratita cu fundul gros incingem uleiul de floarea soarelui.

2

Sfecla curatata si spalata o dam prin razatoare. O prajim in ulei, impreuna cu usturoiul maruntit.

3

Peste sfecla adaugam ceapa taiata marunt si morcovul dat prin razatoare. Calim toate legumele, cca -5 min. pana se inmoaie. Curatam intre timp cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete.

4

Peste legumele calite, turnam cca 2 litri de apa, 3-4 linguri de sos de rosii si adaugam cubuletele de cartofi.

5

Condimentam dupa gust cu sare si piper.  Lasam totul la fiert cca 10 minute, pana cand cartofii sunt gata.

6

Inainte de a opri focul adugati patrunjel, leustean din plin.

7

Se serveste cu smantana si verdeata proaspat taiata!

8

Ati vazut cat de simplu este?

9

Pofta mare!!!

Feluri principale/ Retete

Supa crema de rosii

Supa crema de rosii cu paine prajita in unt, parmezan ras si un strop de ulei de masline! Un adevarat deliciu de vara! Daca aveti rosii bune,  dulci, de la tara, proaspete, de sezon sunt numai bune pentru o supa crema de rosii. Cremoasa,  parfumata, gustoasa, de sezon…. perfecta in aceasta perioada ! Poate fi servita atat calda cat si rece! Un preparat bun pentru cei ce nu au chef de mancaruri elaborate sau pentru cei ce adora rosiile in orice forma!

Noua ne place acesta supa crema de rosii mai consistenta, mai “groasa” , mai rustica. Pentru o supa mai lichida, dupa pasare adaugati apa sau stoc de legume (supa concentrata de legume) pana la consistenta dorita. Rosiile mele fiind foarte foarte coapte si zemoase nu a fost nevoie sa adaug apa.

NB: Gustul acestei supe depinde foarte mult de calitatea rosiilor, de aceea va recomand sa alegeti rosii cat mai coapte, de sezon si de preferat dulcii.

Reteta aceste supe o gasiti si pe pagina mea de instagram!

Supa crema de rosii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Ingredients

  • Ingrediente: 
  • 10 rosii medii, coapte
  • 2-3 catei de usturoi
  • o ceapa rosie
  • un ardei rosu/gogosar
  • cateva frunze de busuioc
  • cateva fire de patrunjel
  • optional mai puteti adauga un morcov/ telina

Instructions

1

Intr-o oala antiaderenta turnam putin ulei de masline si adaugam legumele taiate grosolan. Le sotam 2-3 minute la foc mediu-mare sau pana se inmoaie legumele. Pentru a nu arde usturoiul, am adaugat in cratita si 3-4 linguri de apa.

2

Imediat ce legumele s-au inmuiat, adaugam rosiile spalate, curatate de partea dura,  taiate in patru.

3

Fierbem legumele impreuna cu rosiile cca 30 minute. 

4

Pasam legumele cu ajutorul blenderului vertical si o servim cu paine prajita in unt/ crutoane, cu parmezan ras si un strop de ulei de masline.

5

Pofta buna!

Calatorii si gusturi/ Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachiapuri megrelian

 

Khachiapuri din nou! Am ramas tot pe meniul georgian , ca na, de suparare ca nu am plecat in Georgia…🤪.

De data asta am facut khachapuri megrelian-imertian. Trebuia sa-l testez si pe asta. Nu mai are forma de barcuta ca cel adjarian, dar este super “cascavalotos”, atat in interior cat si in exterior!!Doamne…este delicios!🥰 Se face chiar mai usor fata de khachiapuri adjarian, zic eu 🙂

Paine/lipie/turta umpluta cu cascaval – delicioasaaaa! Pe instagram in repere (butonasele de sub profilul contului meu), gasiti si un filmulet cu pasii prepararii acestui khachiapuri!

Nu-i asa ca-i aratoasa, acesta turta/placinta/paine? Noua tare ne-a placut si sunt sigura ca si voua o sa va placa! Dar daca vreti sa ma vedeti si in actiune, pe instagram mai postez si filmulete cu pasii prepararii! Va astept si acolo sa ma urmariti! 🙂

Khachiapuri imertian - megrelian

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 1 ora Cooking Time: 15 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 ml apa calda
  • 7 gr drojdie uscata
  • 10 gr.zahar
  • 80 ml. lapte cald
  • 1 ou
  • 20 gr.unt topit
  • o jumatate de lingurita de sare
  • 300-320 gr.faina
  • 400 gr. cascaval/mozzarella tare
  • un galbenus  si 2 linguri de lapte pentru uns

Instructions

1

Intr-un bol dizolvam drojdia in apa calduta si lapte.  Completam cu untul topit, zaharul si oul. Incepem sa adaugam peste compozitia lichida faina, pe care o incorporam treptat.

2

Amestecam bine, iar la final adaugam si sarea . Framantam pana obtinem un aluat usor de manevrat. Il lasam sa creasca, acoperit, intr-un loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

3

Cat timp aluatul creste , pregatim umplutura. Georgienii folosesc o branza speciala, suluguni. Aceasta branza am inteles ca seamana foarte mult cu o mozzarella. Eu am a folosit doar cascaval tip mozzarella , fiind mai tare, pe care am dat-o prin razatoarea mare. 

4

Dupa ce aluatul a crescut l-am impartit in doua bucati. Formam din ele doua bile de aluat.

5

Intindem fiecare bila de aluat intr-o forma circulara (diametru cca 20 cm) cu ajutorul mainilor ,  punem umplutura din plin, in mijloc si  strangem marginile in centru (in forma de punga) si le lipim bine. Aplatizam bila/aluatul ,cu ajutorul mainilor iar apoi cu ajutorul facaletului. Ungem suprafata turtei cu un galbenus amestecat cu doua linguri de lapte. Fcem o gaura in mijlocul turtei si presaram din nou cu cascaval din plin pe suprafata ei. Mie mi-au iesit doua turte de un diametru de 25-28 cm cca. 

6

Coacem turtele la 200 de grade timp de 10-12 minute, pana prinde suprafata o crusta aurie.

7

Aceasta deliciosenie se serveste fierbinte , alaturi de legume verzi si multa verdeata!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachapuri adjarian

La inceputul lunii mai trebuia sa fiu in Georgia, dar din pacate totul s-a anulat din cauza pandemiei… Si cum gandul mi-a ramas la bucataria georgiana, am zis sa-mi aduc acasa un strop din dorinte si mi-am facut aceasta paine/placinta georgiana cu branza si cascaval pe numele ei khachapuri 🥰💪🏻. Acesta este un khachapuri adjarian (Acharuli khachapuri ) din regiunea Adjara. Are forma de barca si ou moale pe mijloc, care de preferat sa fie doar galbenus (varianta preferata de georgieni)😊. Branza din interior ar trebui sa fie una speciala, una traditionala pe numele ei SULGUNI . Eu am folosit o combinatie de cascaval si branza feta pentru a imita aceasta branza usor sarata.

Nu mi-a iesit chiar totul perfect…! Oul intreg din cea de-a doua barcuta, nu a vrut sa stea chiar pe mijloc si m-a cam suparat putin😂🙈…Dar dupa ce le scoti din cuptor insa, uiti de orice defect, de orice problema de aspect…. Mirosul te indeamna imediat sa rupi din painea de pe margini si sa inmoi in umplutura, sa amesteci cu bucata rupta oul moale cu branza…Compozitia…, compozitia topita si fierbinte este vis, te cucereste pe loc si nu te mai poti opri din mancat🤤. Un gust fabulos si satios, iar aspectul…unul inedit😊😍🤤. Nu sunt la prima mea incercare  de a face un Khachiapuri, mai gasiti o alta reteta aici. Am incercat si un altfel de aluat cu o umplutura usor diferita, de aceea am zis sa las si varianta nr.2 aici pe blog. Hai sa trecem la treaba!

Continue Reading…

Feluri principale/ Retete

Cartofi copti serviti cu linte,sparangel si sos tzatziki

Ce atatea prajituri pe aici pe blog, hai ca era cazul sa vin si cu ceva mai light, super gustos, aratos si sanatos! Asa cum v-am obisnuit nu e vorba de o reteta complicata: cartofi copti serviti cu linte, sparangel si sos tzatziki !Poate fi o reteta potrivita atat pentru pranz cat si pentru cina. Tot ce aveti nevoie sunt cativa cartofi copti, sa fierbeti o mana de linte verde si sa trageti la tigaie niste fire fragede de sparanghel , iar cireasa de pe tort este sosul tzatziki , care leaga toate ingredientele si le da un gust de mare clasa. Ne-am lins pe degete, parol!

Continue Reading…

Feluri principale/ Retete

Ciabatta

M-am apucat de copt paine si nu una oarecare, ci paine Ciabatta💪🏻🥰. Pentru aceasta reteta de ciabatta, folosesc putina drojdie. Practic, cca un pliculet de drojdie uscata e suficient pentru doua ture de paine a cate 4 bucati. De ce am ales ciabatta? Pentru ca e painea preferata a familie mele 🥰 si ca in ciuda timpului mai lung de preparare, nu “muncesti” prea mult la ea! 🙃💪🏻 🍞 Pentru cine nu stie: denumirea painii vine de la asemanarea ei cu un papuc.😉😊 Papuc=ciabatta in limba italiana. Ciabatta este o paine care s-a nascut in Veneto, in Italia – tara tare draga mie!

 

 

Ciabatta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 30 minute Cooking Time: 3 ore

Ingredients

  • Ingrediente pentr cca 4 paini de dimensiuni normale
  • 300 gr. - faina alba 00
  • 300 ml - apa
  • 2 gr. drojdie uscata - sau  6 gr. drojdie proaspata
  • 600 gr.faina
  • 350 ml. apa
  • 2 gr. drojdie uscata - sau  6 gr. drojdie proaspata
  • 10 gr.zahar
  • 20 gr.sare
  • faina in plus pentru modelarea painii

Instructions

1

Incepem cu preparearea poolish-ului/ prefermentului. Am dizolvat drojdia in apa (eu am incalzit foarte putin apa pentru a ajuta drojdia), pe care am turnat-o in fir subtire peste faina , amestecand bine cu ajutorul unei linguri pana am obtinut o compozitie semilichida si omogena. Am acoperit bolul cu folie alimentara sau cu un prosop curat (eu mai folosesc pentru acoperirea bolurilor casti de dus, care sunt tare utile) si l-am lasat la dospit o ora si jumatate cca, pana cand compozitia s-a umflat usor si prezenta bule pe suprafata ei.

2

Odata ce avem prefermentul gata, trecem la urmatoarea etapa a prepararii painii.

3

Intr-un mic bol dizolvam drojdia si zaharul cu o parte din apa. Adaugam peste poolish/preferment, drojdia si zaharul cu o parte din apa, 600 gr. de faina si restul cantitatii de apa. Amestecam cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu ajutorul mainii, toate ingredientele pana la omogenizare. La final adaugam si sarea. Obtinem un aluat omogen, dar destul de lipicios, sa nu va speriati ca nu e cazul.

4

Pentru cei ce au un robot de bucatrie se pot ajuta de el pentru framantare. E nevoie de cca 5-7 min de framantare, pana aluatul va ramane agatat de carlig.

5

Pentru restul ce nu au robot am apelat la metoda stretch and folds, care am mai folosit-o pe cand faceam paine cu maia. Stretch and folds - adica se ia o bucata de aluat dintr-o margine si se aduce in mijlocul aluatului, proces care se repeta in mod circular pe tot aluatul pana cand simtiti ca aluatul se opune modelarii. Pentru a evita lipirea aluatului de maini, eu ma mai ajut si de ulei.  Am facut doua etape de stretch and folds la distanta de 30 min, iar ulterior l-am lasat sa dospeasca in voia lui, acoperit, intr-o zona ferita de curent , cca o ora si jumatate.  In acest timp aluatul ar trebui  sa cresca destul de mult , poate sa-si dubleze volumul sau chiar tripleze, de aceea va recomand inca de la inceput sa alegeti un bol mare, destul de incapator.

6

O data trecut acest timp, rasturnati tot aluatul pe o suprafata curata, presarata din plin cu faina. Presarati faina si pe suprafata aluatului, astfel incat sa-l puteti manevra mai usor. Impartim aluatul in 4/5 parti egale. Fiecare parte o aplatizam putin si o rulam spre interior. Asezam painea cu partea pliata in jos pe o hartie de copt. Aceasta etapa de preshaping (modelarea painii ) o fac pentru ca sa obtin ciabatte mai umflate, dar daca nu le doriti atat de inalte  puteti sa le modelati simplu, aducand marginile spre interior.  Dupa modelarea painii intindeti-le pe hartia de copt presarata cu faina sau malai  Acoperim painicile cu folie alimentara si mai lasam aluatul sa dospeasca cca 30-40 minute.

7

Painicile "s-au mai ingrasat" putin! Am incalzit cuptorul la maxim, in cazul meu la 250 grade, in care am lasat si tava de copt pentru a se incinge. Am  scos tava in care am "tras" hartia de copt cu painile in ea.  Coacem painile la temperatura maxima , cca 8-10 min, iar ulterior reducem temperatura la 200 de grade si le mai coacem paine pentru inca 10-12 minute. Aceste minute pot varia in functie de marimea painilor si a tipului de cuptor. Recomand ca in ultimele 3-4 minute sa mai deschideti cuptorul din cand in cand pentru a scoate vaporii in exces si pentru a favoriza obtinerea unei cruste crocante.

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra

Tarta sărata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra, este propunerea mea pentru voi astazi.  Avand in vedere succesul ei pe Instagram am zis sa scriu si aici pe blog, reteta detaliata pentru a putea avea un acces mult mai rapid catre prepararea ei.

La baza acestei rețete sta tarta cu ciuperci champignon, parmezan si dovlecei  de la care am deviat putin, eliminand coacerea aluatului de tarta înainte de a adaugă  ingredientele in ea. In plus, am schimbat si produsele/ingredientele din umplutura ei. Piesa de rezistenta a acestei tarte sarate este parmezanul, pe care l-am adăugat la prepararea aluatului de tarta!  Acest ingredient “minune” ajuta la gustul si la fragezimea tartei, si da plusvaloare produsului final!

De ce sa alegeti sa faceti o tarta sarata? Pai e simplu: o puteti lua si/sau da, la pachet, usor, oricarui membru al familiei; o lasati in frigider si aveti oricand mancare disponibila; nu va veti plictisi niciodata de ele pentru ca puteti de fiecare data sa  schimbati ingredientele cu cele care va inspira pe moment cel mai mult. Daca v-am convins, imi puteti trimite si combinatiile voastre de tarte! Sunt sigura ca ma vor surprinde 🙂

Ingrediente:
(1 forma de tarta de 26 cm)

Pentru aluat:
125 gr. unt rece
30 gr. parmezan
250 gr. faina
1 ou
1/2 lingurita sare

Pentru umplutura
50 gr. somon afumat
100 gr. ciuperci champignon
100 gr. dovleac
50 gr. telemea de capra

2 oua
200 ml smantana 12-15% grasime
sare, piper, rozmarin

usturoi si unt pentru calirea legumelor

Pentru aluat, taiati untul rece cubulete si razuiti parmezanul. Puneti intr-un robot de bucatarie toate ingredientele pentru aluat. Alegeti pentru acest procedeu cutitul din accesoriile robotului.  Mixati totul cateva minute, pana cand ingredientele se tranforma in faramituri mai mari. Daca totusi prin absurd nu se leaga, puteti adauga o lingura de apa in compozitie. Transferati pe o masa de lucru faramiturile si framantati rapid pana obtineti un aluat ferm si compact.  Inveliti-l in folie si lasati-l sa se odihneasca in frigider pana pregatim umplutura.

Curatati si spalati  ciupercile.  Incingeti intr-o tigaie untul si caliti la foc mediu ciupercile timp de 3-4 minute. Scoateti ciupercile si adaugati in aceeasi tigaie si dovleacul, care a fost in prealabil curatat de coaja. Caliti-l si pe el la foc mediu cca 5 minute. Reduceti temperatura, adaugati usturoiul si rozmarinul, condimentati dupa gust si apoi luati vasul de pe aragaz.

Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe o foaie de copt. Grosimea aluatului ar trebui sa fie de 0,5 cm cca. Ungeti forma de tarta cu unt si aranjati aluatul intins in ea.

Distribuiti aleatoriu ingredientele /umplutura: ciupercile, dovleacul, somonul si telemeaua de capra. Turnati deasupra peste acestea un sos format din : oua, smantana si condimentele alese.

Coaceti tarta la 180 C , timp de 35 min cca (cuptorul a fost incalzit in prealabil).
Lasati tarta sa se raceasca inainte de servire.

Pofta buna! Si zile minunate Va doresc!

Mihaela N

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 20 minute Cooking Time: 30 minute

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si branza de capra, este propunerea mea pentru voi astazi.  Avand in vedere succesul tartei pe instagram am zis sa scriu aici reteta integrala pentru a  putea avea un acces mult mai rapid catre prepararea ei. La baza acestei retete sta tarta cu ciuperci champignon, parmezan si dovlecei  de la care am deviat putin eliminand coacerea aluatului de tarta inainte de a adauga in ea ingredientele si am schimbat produsele/ingredientele din umplutura tartei. De fapt, vreau sa atrag atentia asupra aluatului de tarta sarata, care are in compozitie  parmezan. Acest ingredient "minune" ajuta la gustul si la fragezimea tartei si da plusvaloare produlsului final! De ce sa alegeti sa faceti o tarta sarata: pai e simplu: o puteti lua si/sau da la pachet usor oricarui membru al familiei, o lasi in frigider si ai oricand mancare disponibila, nu vaveti plictisi niciodata de ele pentru ca puteti de fiecare data sa  schimbati ingrediente cu cele ce va inspira pe moment. Daca v-am convins imi puteti trimite si combinatiile voastre de tarte! Sunt sigura ca ma vor surprinde 🙂

Ingredients

  • Ingrediente:
  • (1 forma de tarta de 26 cm)
  • Pentru aluat:
  • 125 gr.unt rece
  • 30 gr.parmezan
  • 250 gr.faina
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru umplutura
  • 50 gr.somon afumat
  • 100 gr. ciuperci champignon
  • 100 gr.dovleac
  • 50 gr.branza de capra
  • 2 oua
  • 200 ml smantana 12-15% grasime
  • sare, piper, rozmarin
  • usturoi si unt pentru calirea legumeleor

Instructions

1

Pentru aluat, taiati untul rece cubulete si razuiti parmezanul. Puneti intr-un robot de bucatarie toate ingredientele pentru aluat. Alegeti pentru acest procedeu cutitul din accesoriile robotului.  Mixati totul cateva minute, pana cand ingredientele se tranforma in faramituri. Transferati pe o masa de lucru faramiturile si framantati rapid pana obtineti un aluat ferm si compact.  Inveliti-l in folie si lasati-l sa se odihneasca pana pregatim umplutura.

2

Curatati si spalati  ciupercile.  Incingeti intr-o tigaie untul si caliti la foc mediu ciupercile timp de 3-4 minute. Scoateti ciupercile si adaugati in aceeasi tigaie si dovleacul, care a fost in prealabil curatat de coaja. Caliti-l si pe el foc mediu cca 5 minute. Reduceti temperatura, adaugati usturoiul si rozmarinul, condimentati dupa gust si apoi luati vasul de pe aragaz.

3

Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe o foaie de copt. Grosimea aluatului ar trebui sa fie de 05 cm cca. Ungeti forma de tarta cu unt si aranjati aluatul in ea.

4

Distribuiti aleatoriu ingredientele /umplutura: ciupercile, dovleacul, somonul si telemeaua de capra. Turnati deasupra peste aceste ele un sos formati di : oua, smantana si condimentele alese.

5

Coaceti tarta la 180 C , timp de 35 min cca (cuptorul a fost incalzit in prealabil).

6

Lasati tarta sa se raceasca inainte de servire.

Feluri principale/ Retete

Piept de pui cu mozzarella si bacon

Piept de pui cu mozzarella si bacon, este un fel principal de mancare gustos si rapid de preparat. Este o reteta simpla si economica numai buna pentru a uimi pe oricine in putin timp. Fie il prepari pentru o cina festiva, fie pentru o masa cu familia sau pur si simplu sa-I faci pentru tine – este perfect pentru orice ocazie ai alege!

Ingrediente:

140g  mozzarella
450 g piept de pui
120g bacon
sare, piper
25ml ulei
Pieptul de pui se fileteaza cat mai subtire, se bate cu ciocanul si se asezoneaza cu sare si piper. Mozzarella  se taie sau se rade si se aseaza intr-un capat al fileului de piept de pui si se ruleaza. Feliile de bacon se aseaza pe tocator, urmand sa rulam pieptul in ele. Dupa ce am facut rulourile, se pun la prajit intr-o tigaie cu putin ulei si se tin 2-3 minute pe fiecare parte. La final, se baga la cuptorul incins la 180C pentru 8-10 minute.

Tac-pac, as zice ca se fac aceste rulouri: pe cat de simplu, pe atat de delicioase!

Pofta mare!

Mihaela N

 

Piept de pui cu mozzarella si bacon

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 15 minute Cooking Time: 20 minute

Piept de pui cu mozzarella si bacon, este un fel principal de mancare gustos si rapid de preparat. Este o reteta simpla si economica numai buna pentru a uimi pe oricine in putin timp. Fie il prepari pentru o cina festiva, fie pentru o masa cu familia sau pur si simplu sa-I faci pentru tine – este perfect pentru orice ocazie ai alege!

Ingredients

  • 140g  mozzarella
  • 450 g piept de pui
  • 120g bacon
  • sare, piper
  • 25ml ulei

Instructions

1

Pieptul de pui se fileteaza cat mai subtire, se bate cu ciocanul si se asezoneaza cu sare si piper.

2

Mozzarella  se taie sau se rade si se aseaza intr-un capat al fileului de piept de pui si se ruleaza.

3

Feliile de bacon se aseaza pe tocator, urmand sa rulam pieptul in ele.

4

Dupa ce am facut rulourile, se pun la prajit intr-o tigaie cu putin ulei si se tin 2-3 minute pe fiecare parte. La final, se baga la cuptorul incins la 180C pentru 8-10 minute.

Notes

Tac-pac, as zice ca se fac aceste rulouri: pe cat de simplu, pe atat de delicioase!

Desert/ Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Pasca moldoveneasca

Mai sunt doua zile si vine Pastele – cea mai asteptata sarbatoare a primaverii! Pentru mine aceasta sarbatoare are o semnificatie aparte pentru ca merg ACASA.
ACASA pentru mine este locul unde am crescut, locul unde m-am nascut (or.Telenesti, R.Moldova), am copilarit, satul si casa bunicilor, mancarea traditionala moldoveneasca, parintii, rudele apropiate. Este sarbatoarea in care traiesc si retraiesc amintiri si in special prin prisma ospitalitatii specifice moldovenesti, gustului mancarii, meselor imbelsugate (care doar la moldoveni le intalnesti), cantecelor pe care le cantam la masa si lista poate continua destul de mult. Si cum ajung de partea cealalta  a Prutului destul de rar, dorul se amplifica si totul devine din ce in ce mai drag!
Dar sa ne intoarcem si la reteta de astazi Pasca Moldoveneasca. Fiind simbolul reprezentativ al Pastelui am zis sa o pun la loc de cinste aici pe blog, pentru a-i da valoare si pentru a o incerca si voi!
_______________________
Ingrediente:
600 gr.faina
7 gr.drojdie uscata
250 ml lapte
175 gr. de zahar
o lingurita esenta de vanilie
6 galbenusuri
200 gr. de unt
coaja de lamaie netratata
Umplutura:
500 gr.branza de vaci
3 linguri zahar
2 linguri de gris
50 gr. stafide
1 ou
_________________________
Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita de zahar. Se acopera si se lasa intr-un loc cald, circa 10 minute. Galbenusurile se amesteca cu praf de sare, restul de zahar si esenta de vanilie.
Se framanta un aluat de faina cu laptele cu drojdia de bere, galbenusurile batute cu zahar. Untul topit si racit se adauga ultimul si treptat pana il incorporam in totalitate in aluat. Se framanta energic pana se desprinde usor de pe vas (mie mi-a luat circa 10 min. cu mixerul).
Cat timp a stat aluatul la crescut, am pregatit umplutura amestecand toate ingredientele.

Se acopera si se pune la dospit intr-un loc cald. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (circa 2-3 ore).

Asa arata aluatul dupa ce a stat la dospit intr-un loc cald cca 2 ore (pana si-a dublat volumul).
Pentru baza am folosit cam o treime din aluat (tava dim 23 cm).
Din aluatul ramas am mai taiat din nou 1/3 din el pentru crucea din mijloc, iar restul l-am folosit pentru coronita (coronita de la pasca). Am impartit aluatul in doua si l-am intins in doua fire subtiri pe care le-am impletit.
Am umplut pasca cu branza dulce si am mai lasat-o cca 30 minute sa creasca (se lasa si mai mult daca e nevoie, depinde de temperatura din camera). Inainte de a o da la cuptor, am uns-o cu ou batut.

Se coace pasca in cuptorul incins la 160 C, aproximativ o ora si jumatate. Dupa o ora se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra. Se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi taiata (minim 5 ore).

Nu-i asa ca e dolofana si frumoasa? Dar sa vedeti si ce aromata si pufoasa e!! Ca sa va convingeti trebuie sa o incercati!
Mie nu-mi ramane decat sa va urez un Paste Fericit alaturi de cei dragi si va astept aici de fiecare data cu drag cu mesaje si impresii la retetele pe care le mai incercati!
V-am pupat!
Mihaela N
Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Colacei din aluat de cozonac cu oua

Stiu, stiu, tare draguti sunt acesti colacei din aluat de cozonac cu oua, nu-i asa? :)! Nu am fost chiar modesta, dar recunoasteti si voi ca sunt inediti si frumusei! Mi-a placut tare mult ideea de a combina cozonacul si ouale colorate (in cazul nostru rosii) intr-un singur produs. Cred ca pot fi considerati ca un mic simbol al acestor sarbatori pascale. Sunt o incantare pe masa festiva, intr-un cos alaturi de Pasca, cand mergem la biserica sau pur si simplu, ambalate frumos de dat musafirilor care ne calca pragul caselor de Sarbatori! Sa nu va speriati, ca nu este o reteta complicata, ci doar inedita si delicioasa :).
Inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca aveti toate ingredientele si neaparat de o buna calitate. In acest caz mi-a fost tare de ajutor uleiul Spornic Premium, ce provine de la un soi special de seminte de floarea-soarelui, care poarta numele de “High Oleic”. Acesta are un continut ridicat de acid oleic – minim 75% (acid gras mononesaturat = Omega 9).

Uleiul High Oleic este folosit la nivel international de catre industria alimentara si HoReCa. Este potrivit pentru procese de gatire repetata, la temperaturi foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scazut. Insa poate fi utilizat cu succes in orice tip de preparate – salate, preparate gatite la cuptor, fripte, prajite etc. Spornic Premium a fost lansat in anul 2015 primul ulei 100% High Oleic imbuteliat din Romania. Punctul lui de fumegare este de 248° C. Este disponibil la 1 si 5 litri.

Beneficiile uleiului High Oleic*
 Continut ridicat de acizi grasi sanatosi – Omega 9 (minim 75%)
 Punct de fumegare foarte ridicat = stabilitate la temperaturi foarte ridicate
 Rezistenta superioara la oxidare si rancezire
 Versatilitate in utilizare = pastreaza gustul si mirosul neschimbat in cazul proceselor de prajire repetata (nu imprumuta gustul/mirosul de la un preparat la altul)
Prutul este unul dintre principalii producatori de ulei vegetal din Romania. Este o companie 100% romaneasca. Fabrica de ulei Prutul din Galati este fabrica cu cea mai indelungata traditie in productia de ulei vegetal din Romania (din 1893), anul trecut fabrica a aniversat 125 de ani de existenta. Materia prima (floarea-soarelui) pe care o folosim la productia uleiurilor noastre vegetale provine de la fermierii romani din intreaga tara, pe care o achizitionam direct de la acestia.”
Ingrediente:
Pentru aluat
120 ml lapte cald
1 lingurita de drojdie uscata (cca 4 gr.)
50 gr. de zahar
1 ou
40 ml.ulei de floarea soarelui
un praf de sare
270 gr. de faina
coaja de la o lamaie netratata
8 oua fierte
Fulgi de migdale (optional)
1 ou pentru uns
1. In 120 ml laptele cald adaugam o lingurita de zahar si o lingurita de drojdie uscata. Omogenizam compozitia cu ajutorul unui tel si lasam intr-un loc caldut pana se activeaza drojdia.
Intr-un bol amestecam oul cu restul de zahar. Le mixam pana la dizolvarea zaharului. Adaugam uleiul  si drojdia activata.
2. Cernem faina in compozitie, adaugam sarea si razuim coaja de lamaie. Compozitia rezultata o amestecam cu ajutorul unui mixer timp de 2-3 minute (pentru a ne usura munca ) pana obtinem un aluat neted si nelipicios.
3. Aluatul obtinut il punem intr-un bol uns cu ulei si-l lasam la crescut intr-un loc cald timp de o ora – o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
4. Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 16 parti egale. Fiecare parte o intindem cu ajutorul mainilor in fire subtiri.
Impletim cate doua fire (fitile) si le unim la capat “imbrobodind” oul fiert.
5.Urmand aceeasi procedura vom obtine 8 colacei cu 8 oua in ei pe care ii asezam pe tava de copt tapetata cu hartie de copt.
II mai lasam pentru 15-20 minute sa creasca, acoperiti cu folie alimentara, iar dupa ii ungem suprafata cu ou batut.
6. Pe suprafata colaceiilor distribuim fulgi de migdale sau alte seminte pe care le aveti in casa (mac, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, etc).
7. Coacem colaceii  timp de 25 minute cca, la 180 C (cuptorul preincalzit in prealabil), pana se rumenesc frumos.
Dupa ce s-au racit ii pictam (cu atentie) cu vopsea pentru oua, cu ajutorul unei pensule.
Sper ca v-am convins sa includeti in lista de bucate pentru Paste si acesti colacei din aluat de cozonac cu oua!
V-am pupat,
Mihaela