Browsing Category

Retete

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Cobbler de piersici si mure

Zilele trecute am facut aceasta reteta de cobbler cu piersici si mure.

O reteta super simpla, cu aluat fraged asezat deasupra, oarecum neglijent, plin de fructe delicioase! Un desert perfect pentru aceasta perioada , parfumat si savuros! Prepararea acestui cobbler este super simpla si va puteti rasfata alegand fructul /fructele voastre preferate sau cele de sezon, asa cum am facut eu.  Noi am servit acest cobbler alaturi de o cupa de inghetata.  Am avut parte de o experienta de-a dreptul irezistibila: cu arome, cu gusturi, cu texturi, etc!


Cobbler de piersici si mure

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 45 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • piersici 1 kg
  • mure 200 gr
  • sucul de la o lamaie
  • zahar tos 40 gr
  • zahar brun 40 gr (l-am inlocuit cu zahar de cocos)
  • Pentru aluat
  • faina 00 - 200 gr
  • zahar tos 40 gr
  • zahar brun 40 gr (l-am inlocuit cu zahar de cocos)
  • praf de copt 8 gr
  • unt topit 80 gr
  • apa fierbinte 60 ml
  • coaja de lamaie
  • un praf de sare
  • pentru uns
  • lapte 20 gr
  • zahar 10 gr

Instructions

1

Pentru a prepara acest cobbler de piersici si mure incepem cu spalarea fructelor. Piersicile le spalam , le curatam si le taiem bucatele mici. Murele daca sunt proaspete, le spalam sub jet de apa. Eu am folosit mure congelate.

2

Adaugam peste fructe sucul de la o lamaie , zaharul tos si cel de cocos. Amestecam fructele cu zaharul si sucul de lamaie si le asezam in tava de copt. Am ales o tava dreptunghiulara de diametrul 20x25 cm.

3

Introducem tava in cuptor( in cuptorul preincalzit la 180 grade) pentru 10 minute.

4

Intre timp preparam aluatul/ compozitia care o vom aseza peste fructe. Intr-un vas mai adanc, punem faina, praful de copt, coaja de la o lamaie (alegeti lamai ecologice), zaharul atat cel tos cat si cel de cocos, untul si un praf de sare.

5

Amestecam ingredientele din bol pana obtinem un soi de faramituri , iar apoi adaugam apa fierbinte. Va v-a rezulta un aluat nu foarte moale, dar nici foarte tare.

6

Dupa ce au trecut cele 10 minute scoatem din cuptor tava cu fructe si cu ajutorul unei linguri distribuim aluatul, neglijent pe suprafata fructelor, dar lasand spatiu intre ele. Ungem cu ajutorul unei pensule fiecare bucatica de aluat cu lapte , iar apoi persaram zahar peste ele.

7

Coacem cobblerul  la o temperatura de 180 grade, timp de 25-30 min , pana cand suprafata lui devine aurie.

 

Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Bors rosu, reteta simpla

Borș roșu!️ Ai nevoie de mai putin de 30 minute pentru a-l prepara! Ingrediente simple , culoare intensă, gust dulciu si aromat! Sfecla roșie stă la baza acestui “borș”! Este o leguma cu multiple beneficii, de aceea v-o recomand sa o folositi cat mai des in bucatarie. Este una dintre putinele legume care isi pastreaza valorile nutritionale si dupa prepararea sa termica.

Eu folosesc aceasta leguma cel mai des in acest bors rosu, dar o prefer de asemenea in diverse salate : salata de hrisca cu sfecla, salata de sfecla si nuci, salata vinegreta, salata suba , etc . Tot  aici pe blog gasiti varianta cu carne al acestui bors care este la fel de gustos si cu siguranta mai satios!

Sa revenim la “borsul” nostru de astazi! Veti gasi pe net numeroase retete/variante al acestui bors, dar astazi eu o sa va scriu cea mai simpla varianta existenta si posibila!

Bors rosu, reteta simpla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 15 minute Cooking Time: 10 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • Sfecla rosie  - 1 buc. de marime medie
  • Cartofi -  3 buc.
  • morcov  - 1 buc.
  • ceapa  - 1 buc.
  • usturoi - un catel
  • apa - 2 litri
  • sos de rosii - 2-3 linguri
  • patrunjel, leustean
  • sare, piper  dupa gust
  • ulei de floarea soarelui

Instructions

1

Intr-o oala/cratita cu fundul gros incingem uleiul de floarea soarelui.

2

Sfecla curatata si spalata o dam prin razatoare. O prajim in ulei, impreuna cu usturoiul maruntit.

3

Peste sfecla adaugam ceapa taiata marunt si morcovul dat prin razatoare. Calim toate legumele, cca -5 min. pana se inmoaie. Curatam intre timp cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete.

4

Peste legumele calite, turnam cca 2 litri de apa, 3-4 linguri de sos de rosii si adaugam cubuletele de cartofi.

5

Condimentam dupa gust cu sare si piper.  Lasam totul la fiert cca 10 minute, pana cand cartofii sunt gata.

6

Inainte de a opri focul adugati patrunjel, leustean din plin.

7

Se serveste cu smantana si verdeata proaspat taiata!

8

Ati vazut cat de simplu este?

9

Pofta mare!!!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Iaurt crocant cu capsuni si cirese

Pe vremea când era plină piața cu capșuni si cireșe am făcut acest “Iaurt crocant cu fructe”! Un fel de inghețată din iaurt cu “de toate”! Nu am apucat sa o postez atunci, dar uite ca i-a venit randul acum.

O prezentare mai atipică, dar care iti bucură ochii prin culorile si varietatea de texturi! Căpșunile si cireșele le puteți inlocui cu fructele preferate (merg de minune afinele, zmeura, coacazea, bananele, etc, in general fructele moi) si puteți sa mai adăugați nuci, fulgi de migdale si câteva frunzulițe de cimbru, asa cum am facut si eu! Răcoroasă, crocantă, parfumata, delicioasă si fara zahar!

Apropo de iaurt, il folosesc destul de des in bucataria mea, cred ca ati observat deja! Iar aici pe blog, gasiti numeroase retete cu iaurt:

Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata

Portocalopita – prajitura/placinta cu iaurt grecesc si portocale

Prajitura cu piersici si iaurt

Cea mai simpla reteta de waffles, fara cantar

Prajitura pufoasa cu caise, simpla si gustoasa

Iar daca mai cautati, sigur mai gasiti si alte retete interesante!

Iaurt crocant cu capsuni si cirese

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 500 ml. iaurt (alegeti iaurtul vostru preferat)
  • 60 ml miere
  • 1/2 lingurița
  • extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 100 gr. capșuni
  • 100 gr.cirese,
  • 50 gr.nuci +
  • fulgi de migdale

Instructions

1

Adaugam in iaurt (am folosit un iaurt cremos, dar si cel grecesc este potrivit) : mierea, extractul de vanilie si un praf de sare.

2

Amestecăm totul pană la încorporarea tuturor ingredientelor.

3

Spălăm fructele si le curățăm. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt.

4

Distribuim pe toată suprafața tăvii iaurtul dulce si vanilat.

5

"Aruncam" fructele si nucile pe suprafața iaurtului.

6

La final, stropim totul cu puțina miere (acest pas este opțional).

7

Punem tava la congelator pentru trei ore cca. si o servim imediat!

8

Daca o lasati mai mult de trei ore in congelator, inainte de servire lasati inghetata 10-15 min la temperatura camerei pentru a se topi putin.

9

Sa o savurati cu drag!!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Cea mai simpla tarta cu piersici

Aceasta tarta/prajitura “s-a nascut” din dorinta de a salva cateva piersici super moi si super dulci si cateva visine din borcan ramase de la niste placinte facute cu cateva zile inainte. Nu m-am asteptat la un asa rezultat delicios🤤!!! Pot sa o declar prajitura verii: blat subtire, frageda, usor crocanta, parfumata, fructe moi si zemoase, etc…Si asa cum v-am obisnuit aceasta tarta/prajitura se face super usor: țac-pac!! Meritam vara o asemenea bunatate! Iar pe instagram in repere, gasiti si poze din procesul prepararii! Zile racoroase de vara va doresc!

Tot pe blog mai gasiti si alte retete usoare si delicioase cu piersici:

  • prajitura cu piersici si iaurt
  • tarte cu piersici si crema de vanilie
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Încarc...
    By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
    Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

    Ingredients

    • Ingrediente:
    • 200 gr.de faina
    • 80 gr.de zahar
    • 2 oua
    • 100 ml.ulei de floarea-soarelui sau ulei de struguri
    • o lingutita de praf de copt
    • un praf de sare

    Instructions

    1

    Intr-un vas amestecam cele doua oua, zaharul si uleiul de floarea-soarelui.

    2

    Peste compozitia rezultata adaugam restul de ingrediente: faina, o lingurita de praf de copt si putina sare. 

    3

    Amestecam toate ingredientele pana vom obtine un aluat ferm , nelipicios ca cel de tarta.

    4

    Intr-o tava de dimensiune 21x21, tapetata cu hartie de copt, distribuim uniform aluatul cu ajutorul degetelor.

    5

    Aranjam pe suprafata aluatului feliile de piersici super coapte si super dulci si cateva visine din compot.

    6

    Coacem prajitura /tarta timp de 30 minute, la o temperatura de 180 grade.

    7

    Asa cum va ziceam , se face foarte usor , țac-pac si se mananca la fel de usor țac-pac!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Waffles super delicioase

Daca ai un aparat de waffles in casa, nu-l lasa sa prinda praf, pune-l la treaba si foloseste aceasta reteta ca nu vei regreta!🥰 Aceste waffles stropite cu putina miere sunt pur si simplu VIS…❤️ Se topesc pur si simplu in gura si nu te poti opri din a le manca! Tot aici pe blog mai gasiti alte retete de waffles :  una simpla fara cantar si alta la fel de irezistibil de gustoasa💪🏻🥰. Acum sa va arat si ce ingrediente aveti nevoie pentru aceasta reteta de waffles super delicioase!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 gr. unt
  • 130 ml lapte
  • 200 gr.faina
  • 40 gr.zahar
  • 2 oua
  • o lingurita praf de copt
  • o lingurita esenta de vanilie

Instructions

1

Amestecam intr-un bol ingredientele umede: ouale, zaharul, untul topit si laptele.

2

Intr-un alt bol cernem faina cu praful de copt.

3

Turnam compozitia umeda peste faina si praful de copt, amestecam energic pana obtinem un aluat omogen.

4

Cu ajutorul unei linguri turnam compozitia in aparatul de facut waffe.

5

Se coc pana cand suprafata capata o tenta aurie. Pam-pam si gata!!

Feluri principale/ Retete

Supa crema de rosii

Supa crema de rosii cu paine prajita in unt, parmezan ras si un strop de ulei de masline! Un adevarat deliciu de vara! Daca aveti rosii bune,  dulci, de la tara, proaspete, de sezon sunt numai bune pentru o supa crema de rosii. Cremoasa,  parfumata, gustoasa, de sezon…. perfecta in aceasta perioada ! Poate fi servita atat calda cat si rece! Un preparat bun pentru cei ce nu au chef de mancaruri elaborate sau pentru cei ce adora rosiile in orice forma!

Noua ne place acesta supa crema de rosii mai consistenta, mai “groasa” , mai rustica. Pentru o supa mai lichida, dupa pasare adaugati apa sau stoc de legume (supa concentrata de legume) pana la consistenta dorita. Rosiile mele fiind foarte foarte coapte si zemoase nu a fost nevoie sa adaug apa.

NB: Gustul acestei supe depinde foarte mult de calitatea rosiilor, de aceea va recomand sa alegeti rosii cat mai coapte, de sezon si de preferat dulcii.

Reteta aceste supe o gasiti si pe pagina mea de instagram!

Supa crema de rosii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Ingredients

  • Ingrediente: 
  • 10 rosii medii, coapte
  • 2-3 catei de usturoi
  • o ceapa rosie
  • un ardei rosu/gogosar
  • cateva frunze de busuioc
  • cateva fire de patrunjel
  • optional mai puteti adauga un morcov/ telina

Instructions

1

Intr-o oala antiaderenta turnam putin ulei de masline si adaugam legumele taiate grosolan. Le sotam 2-3 minute la foc mediu-mare sau pana se inmoaie legumele. Pentru a nu arde usturoiul, am adaugat in cratita si 3-4 linguri de apa.

2

Imediat ce legumele s-au inmuiat, adaugam rosiile spalate, curatate de partea dura,  taiate in patru.

3

Fierbem legumele impreuna cu rosiile cca 30 minute. 

4

Pasam legumele cu ajutorul blenderului vertical si o servim cu paine prajita in unt/ crutoane, cu parmezan ras si un strop de ulei de masline.

5

Pofta buna!

Calatorii si gusturi/ Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachiapuri megrelian

 

Khachiapuri din nou! Am ramas tot pe meniul georgian , ca na, de suparare ca nu am plecat in Georgia…🤪.

De data asta am facut khachapuri megrelian-imertian. Trebuia sa-l testez si pe asta. Nu mai are forma de barcuta ca cel adjarian, dar este super “cascavalotos”, atat in interior cat si in exterior!!Doamne…este delicios!🥰 Se face chiar mai usor fata de khachiapuri adjarian, zic eu 🙂

Paine/lipie/turta umpluta cu cascaval – delicioasaaaa! Pe instagram in repere (butonasele de sub profilul contului meu), gasiti si un filmulet cu pasii prepararii acestui khachiapuri!

Nu-i asa ca-i aratoasa, acesta turta/placinta/paine? Noua tare ne-a placut si sunt sigura ca si voua o sa va placa! Dar daca vreti sa ma vedeti si in actiune, pe instagram mai postez si filmulete cu pasii prepararii! Va astept si acolo sa ma urmariti! 🙂

Khachiapuri imertian - megrelian

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 1 ora Cooking Time: 15 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 ml apa calda
  • 7 gr drojdie uscata
  • 10 gr.zahar
  • 80 ml. lapte cald
  • 1 ou
  • 20 gr.unt topit
  • o jumatate de lingurita de sare
  • 300-320 gr.faina
  • 400 gr. cascaval/mozzarella tare
  • un galbenus  si 2 linguri de lapte pentru uns

Instructions

1

Intr-un bol dizolvam drojdia in apa calduta si lapte.  Completam cu untul topit, zaharul si oul. Incepem sa adaugam peste compozitia lichida faina, pe care o incorporam treptat.

2

Amestecam bine, iar la final adaugam si sarea . Framantam pana obtinem un aluat usor de manevrat. Il lasam sa creasca, acoperit, intr-un loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

3

Cat timp aluatul creste , pregatim umplutura. Georgienii folosesc o branza speciala, suluguni. Aceasta branza am inteles ca seamana foarte mult cu o mozzarella. Eu am a folosit doar cascaval tip mozzarella , fiind mai tare, pe care am dat-o prin razatoarea mare. 

4

Dupa ce aluatul a crescut l-am impartit in doua bucati. Formam din ele doua bile de aluat.

5

Intindem fiecare bila de aluat intr-o forma circulara (diametru cca 20 cm) cu ajutorul mainilor ,  punem umplutura din plin, in mijloc si  strangem marginile in centru (in forma de punga) si le lipim bine. Aplatizam bila/aluatul ,cu ajutorul mainilor iar apoi cu ajutorul facaletului. Ungem suprafata turtei cu un galbenus amestecat cu doua linguri de lapte. Fcem o gaura in mijlocul turtei si presaram din nou cu cascaval din plin pe suprafata ei. Mie mi-au iesit doua turte de un diametru de 25-28 cm cca. 

6

Coacem turtele la 200 de grade timp de 10-12 minute, pana prinde suprafata o crusta aurie.

7

Aceasta deliciosenie se serveste fierbinte , alaturi de legume verzi si multa verdeata!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachapuri adjarian

La inceputul lunii mai trebuia sa fiu in Georgia, dar din pacate totul s-a anulat din cauza pandemiei… Si cum gandul mi-a ramas la bucataria georgiana, am zis sa-mi aduc acasa un strop din dorinte si mi-am facut aceasta paine/placinta georgiana cu branza si cascaval pe numele ei khachapuri 🥰💪🏻. Acesta este un khachapuri adjarian (Acharuli khachapuri ) din regiunea Adjara. Are forma de barca si ou moale pe mijloc, care de preferat sa fie doar galbenus (varianta preferata de georgieni)😊. Branza din interior ar trebui sa fie una speciala, una traditionala pe numele ei SULGUNI . Eu am folosit o combinatie de cascaval si branza feta pentru a imita aceasta branza usor sarata.

Nu mi-a iesit chiar totul perfect…! Oul intreg din cea de-a doua barcuta, nu a vrut sa stea chiar pe mijloc si m-a cam suparat putin😂🙈…Dar dupa ce le scoti din cuptor insa, uiti de orice defect, de orice problema de aspect…. Mirosul te indeamna imediat sa rupi din painea de pe margini si sa inmoi in umplutura, sa amesteci cu bucata rupta oul moale cu branza…Compozitia…, compozitia topita si fierbinte este vis, te cucereste pe loc si nu te mai poti opri din mancat🤤. Un gust fabulos si satios, iar aspectul…unul inedit😊😍🤤. Nu sunt la prima mea incercare  de a face un Khachiapuri, mai gasiti o alta reteta aici. Am incercat si un altfel de aluat cu o umplutura usor diferita, de aceea am zis sa las si varianta nr.2 aici pe blog. Hai sa trecem la treaba!

Continue Reading…

Feluri principale/ Retete

Cartofi copti serviti cu linte,sparangel si sos tzatziki

Ce atatea prajituri pe aici pe blog, hai ca era cazul sa vin si cu ceva mai light, super gustos, aratos si sanatos! Asa cum v-am obisnuit nu e vorba de o reteta complicata: cartofi copti serviti cu linte, sparangel si sos tzatziki !Poate fi o reteta potrivita atat pentru pranz cat si pentru cina. Tot ce aveti nevoie sunt cativa cartofi copti, sa fierbeti o mana de linte verde si sa trageti la tigaie niste fire fragede de sparanghel , iar cireasa de pe tort este sosul tzatziki , care leaga toate ingredientele si le da un gust de mare clasa. Ne-am lins pe degete, parol!

Continue Reading…

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Briose cu banane si ciocolata

Aceste briose s-au nascut in ideea de a salva cateva banane de care nimeni nu se mai atingea. Patru banane am salvat de la pieire si tare m-am bucurat ca nu a trebuit sa le arunc…Ochisem o reteta de banana bread pe instagram, la Mariana Stingaci si cu mici modificari la reteta ei am facut aceste briose cu banane si ciocolata. Familia mea nu este cel mai mare fan al deserturilor cu banane, dar atat de delicioase au iesit ca dupa ce s-au racit putin nu a mai ramas niciuna in tava si chiar le-au savurat cu placere.

Pentru a le face aveti nevoie evident de banane si vi le recomand pe cele foarte coapte, ca sa va iasa si mai delicioase aceste mici minunatii. Alegeti si ciocolata voastra preferata pentru un gust mai intens si placut voua. Si sa va mai zic ceva, dupa ce coaceti aceste briose cu banane si ciocolata veti avea cea mai parfumata casa din cartier!!!

Pofta buna!!

  1. Briose cu banane si ciocolata

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Încarc...
    By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
    Prep Time: 10 minute Cooking Time: 20 minute

    Cele mai delicioase briose cu banane si ciocolata!

    Ingredients

    • Ingrediente 16-18 buc:
    • 4 banane medii
    • 4 oua
    • 200 gr unt
    • 340 gr faina
    • 2 lingurite de praf de copt
    • 80 gr.zahar
    • 80 gr.fulgi de ciocolata

    Instructions

    1

    Intr-o cratita topim untul la foc mic.

    2

    Decojim banane si le sfaramam cu ajutorul unei furculite

    3

    Untul topit il turnam intr-un bol mare, peste care turnam zaharul . Amestecam pana la dizolvarea zaharului. Puteti inlocui zaharul cu indulcitorul dorit.

    4

    Adaugam  cele 4 oua , bananele pisate, faina si praful de copt pe care le adaugam treptat in compozitie. Amestecam totul pana vom obtine o compozitie omogena.

    5

    La sfarsit in compozitie adaugam si ciocolata taiata marunt.

    6

    Distribuim aluatul in forme de briose si le coacem cca 15-20 min la 180 de grade, cuptorul incalzit in prealabil. Tac-pac si briosele sunt gata!!