Browsing Category

Retete

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Cea mai simpla tarta cu piersici

Aceasta tarta/prajitura “s-a nascut” din dorinta de a salva cateva piersici super moi si super dulci si cateva visine din borcan ramase de la niste placinte facute cu cateva zile inainte. Nu m-am asteptat la un asa rezultat delicios🤤!!! Pot sa o declar prajitura verii: blat subtire, frageda, usor crocanta, parfumata, fructe moi si zemoase, etc…Si asa cum v-am obisnuit aceasta tarta/prajitura se face super usor: țac-pac!! Meritam vara o asemenea bunatate! Iar pe instagram in repere, gasiti si poze din procesul prepararii! Zile racoroase de vara va doresc!

Tot pe blog mai gasiti si alte retete usoare si delicioase cu piersici:

  • prajitura cu piersici si iaurt
  • tarte cu piersici si crema de vanilie
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Încarc...
    By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
    Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

    Ingredients

    • Ingrediente:
    • 200 gr.de faina
    • 80 gr.de zahar
    • 2 oua
    • 100 ml.ulei de floarea-soarelui sau ulei de struguri
    • o lingutita de praf de copt
    • un praf de sare

    Instructions

    1

    Intr-un vas amestecam cele doua oua, zaharul si uleiul de floarea-soarelui.

    2

    Peste compozitia rezultata adaugam restul de ingrediente: faina, o lingurita de praf de copt si putina sare. 

    3

    Amestecam toate ingredientele pana vom obtine un aluat ferm , nelipicios ca cel de tarta.

    4

    Intr-o tava de dimensiune 21x21, tapetata cu hartie de copt, distribuim uniform aluatul cu ajutorul degetelor.

    5

    Aranjam pe suprafata aluatului feliile de piersici super coapte si super dulci si cateva visine din compot.

    6

    Coacem prajitura /tarta timp de 30 minute, la o temperatura de 180 grade.

    7

    Asa cum va ziceam , se face foarte usor , țac-pac si se mananca la fel de usor țac-pac!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Waffles super delicioase

Daca ai un aparat de waffles in casa, nu-l lasa sa prinda praf, pune-l la treaba si foloseste aceasta reteta ca nu vei regreta!🥰 Aceste waffles stropite cu putina miere sunt pur si simplu VIS…❤️ Se topesc pur si simplu in gura si nu te poti opri din a le manca! Tot aici pe blog mai gasiti alte retete de waffles :  una simpla fara cantar si alta la fel de irezistibil de gustoasa💪🏻🥰. Acum sa va arat si ce ingrediente aveti nevoie pentru aceasta reteta de waffles super delicioase!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 gr. unt
  • 130 ml lapte
  • 200 gr.faina
  • 40 gr.zahar
  • 2 oua
  • o lingurita praf de copt
  • o lingurita esenta de vanilie

Instructions

1

Amestecam intr-un bol ingredientele umede: ouale, zaharul, untul topit si laptele.

2

Intr-un alt bol cernem faina cu praful de copt.

3

Turnam compozitia umeda peste faina si praful de copt, amestecam energic pana obtinem un aluat omogen.

4

Cu ajutorul unei linguri turnam compozitia in aparatul de facut waffe.

5

Se coc pana cand suprafata capata o tenta aurie. Pam-pam si gata!!

Feluri principale/ Retete

Supa crema de rosii

Supa crema de rosii cu paine prajita in unt, parmezan ras si un strop de ulei de masline! Un adevarat deliciu de vara! Daca aveti rosii bune,  dulci, de la tara, proaspete, de sezon sunt numai bune pentru o supa crema de rosii. Cremoasa,  parfumata, gustoasa, de sezon…. perfecta in aceasta perioada ! Poate fi servita atat calda cat si rece! Un preparat bun pentru cei ce nu au chef de mancaruri elaborate sau pentru cei ce adora rosiile in orice forma!

Noua ne place acesta supa crema de rosii mai consistenta, mai “groasa” , mai rustica. Pentru o supa mai lichida, dupa pasare adaugati apa sau stoc de legume (supa concentrata de legume) pana la consistenta dorita. Rosiile mele fiind foarte foarte coapte si zemoase nu a fost nevoie sa adaug apa.

NB: Gustul acestei supe depinde foarte mult de calitatea rosiilor, de aceea va recomand sa alegeti rosii cat mai coapte, de sezon si de preferat dulcii.

Reteta aceste supe o gasiti si pe pagina mea de instagram!

Supa crema de rosii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Ingredients

  • Ingrediente: 
  • 10 rosii medii, coapte
  • 2-3 catei de usturoi
  • o ceapa rosie
  • un ardei rosu/gogosar
  • cateva frunze de busuioc
  • cateva fire de patrunjel
  • optional mai puteti adauga un morcov/ telina

Instructions

1

Intr-o oala antiaderenta turnam putin ulei de masline si adaugam legumele taiate grosolan. Le sotam 2-3 minute la foc mediu-mare sau pana se inmoaie legumele. Pentru a nu arde usturoiul, am adaugat in cratita si 3-4 linguri de apa.

2

Imediat ce legumele s-au inmuiat, adaugam rosiile spalate, curatate de partea dura,  taiate in patru.

3

Fierbem legumele impreuna cu rosiile cca 30 minute. 

4

Pasam legumele cu ajutorul blenderului vertical si o servim cu paine prajita in unt/ crutoane, cu parmezan ras si un strop de ulei de masline.

5

Pofta buna!

Calatorii si gusturi/ Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachiapuri megrelian

 

Khachiapuri din nou! Am ramas tot pe meniul georgian , ca na, de suparare ca nu am plecat in Georgia…🤪.

De data asta am facut khachapuri megrelian-imertian. Trebuia sa-l testez si pe asta. Nu mai are forma de barcuta ca cel adjarian, dar este super “cascavalotos”, atat in interior cat si in exterior!!Doamne…este delicios!🥰 Se face chiar mai usor fata de khachiapuri adjarian, zic eu 🙂

Paine/lipie/turta umpluta cu cascaval – delicioasaaaa! Pe instagram in repere (butonasele de sub profilul contului meu), gasiti si un filmulet cu pasii prepararii acestui khachiapuri!

Nu-i asa ca-i aratoasa, acesta turta/placinta/paine? Noua tare ne-a placut si sunt sigura ca si voua o sa va placa! Dar daca vreti sa ma vedeti si in actiune, pe instagram mai postez si filmulete cu pasii prepararii! Va astept si acolo sa ma urmariti! 🙂

Khachiapuri imertian - megrelian

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 1 ora Cooking Time: 15 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 ml apa calda
  • 7 gr drojdie uscata
  • 10 gr.zahar
  • 80 ml. lapte cald
  • 1 ou
  • 20 gr.unt topit
  • o jumatate de lingurita de sare
  • 300-320 gr.faina
  • 400 gr. cascaval/mozzarella tare
  • un galbenus  si 2 linguri de lapte pentru uns

Instructions

1

Intr-un bol dizolvam drojdia in apa calduta si lapte.  Completam cu untul topit, zaharul si oul. Incepem sa adaugam peste compozitia lichida faina, pe care o incorporam treptat.

2

Amestecam bine, iar la final adaugam si sarea . Framantam pana obtinem un aluat usor de manevrat. Il lasam sa creasca, acoperit, intr-un loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

3

Cat timp aluatul creste , pregatim umplutura. Georgienii folosesc o branza speciala, suluguni. Aceasta branza am inteles ca seamana foarte mult cu o mozzarella. Eu am a folosit doar cascaval tip mozzarella , fiind mai tare, pe care am dat-o prin razatoarea mare. 

4

Dupa ce aluatul a crescut l-am impartit in doua bucati. Formam din ele doua bile de aluat.

5

Intindem fiecare bila de aluat intr-o forma circulara (diametru cca 20 cm) cu ajutorul mainilor ,  punem umplutura din plin, in mijloc si  strangem marginile in centru (in forma de punga) si le lipim bine. Aplatizam bila/aluatul ,cu ajutorul mainilor iar apoi cu ajutorul facaletului. Ungem suprafata turtei cu un galbenus amestecat cu doua linguri de lapte. Fcem o gaura in mijlocul turtei si presaram din nou cu cascaval din plin pe suprafata ei. Mie mi-au iesit doua turte de un diametru de 25-28 cm cca. 

6

Coacem turtele la 200 de grade timp de 10-12 minute, pana prinde suprafata o crusta aurie.

7

Aceasta deliciosenie se serveste fierbinte , alaturi de legume verzi si multa verdeata!

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Khachapuri adjarian

La inceputul lunii mai trebuia sa fiu in Georgia, dar din pacate totul s-a anulat din cauza pandemiei… Si cum gandul mi-a ramas la bucataria georgiana, am zis sa-mi aduc acasa un strop din dorinte si mi-am facut aceasta paine/placinta georgiana cu branza si cascaval pe numele ei khachapuri 🥰💪🏻. Acesta este un khachapuri adjarian (Acharuli khachapuri ) din regiunea Adjara. Are forma de barca si ou moale pe mijloc, care de preferat sa fie doar galbenus (varianta preferata de georgieni)😊. Branza din interior ar trebui sa fie una speciala, una traditionala pe numele ei SULGUNI . Eu am folosit o combinatie de cascaval si branza feta pentru a imita aceasta branza usor sarata.

Nu mi-a iesit chiar totul perfect…! Oul intreg din cea de-a doua barcuta, nu a vrut sa stea chiar pe mijloc si m-a cam suparat putin😂🙈…Dar dupa ce le scoti din cuptor insa, uiti de orice defect, de orice problema de aspect…. Mirosul te indeamna imediat sa rupi din painea de pe margini si sa inmoi in umplutura, sa amesteci cu bucata rupta oul moale cu branza…Compozitia…, compozitia topita si fierbinte este vis, te cucereste pe loc si nu te mai poti opri din mancat🤤. Un gust fabulos si satios, iar aspectul…unul inedit😊😍🤤. Nu sunt la prima mea incercare  de a face un Khachiapuri, mai gasiti o alta reteta aici. Am incercat si un altfel de aluat cu o umplutura usor diferita, de aceea am zis sa las si varianta nr.2 aici pe blog. Hai sa trecem la treaba!

Continue Reading…

Feluri principale/ Retete

Cartofi copti serviti cu linte,sparangel si sos tzatziki

Ce atatea prajituri pe aici pe blog, hai ca era cazul sa vin si cu ceva mai light, super gustos, aratos si sanatos! Asa cum v-am obisnuit nu e vorba de o reteta complicata: cartofi copti serviti cu linte, sparangel si sos tzatziki !Poate fi o reteta potrivita atat pentru pranz cat si pentru cina. Tot ce aveti nevoie sunt cativa cartofi copti, sa fierbeti o mana de linte verde si sa trageti la tigaie niste fire fragede de sparanghel , iar cireasa de pe tort este sosul tzatziki , care leaga toate ingredientele si le da un gust de mare clasa. Ne-am lins pe degete, parol!

Continue Reading…

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Briose cu banane si ciocolata

Aceste briose s-au nascut in ideea de a salva cateva banane de care nimeni nu se mai atingea. Patru banane am salvat de la pieire si tare m-am bucurat ca nu a trebuit sa le arunc…Ochisem o reteta de banana bread pe instagram, la Mariana Stingaci si cu mici modificari la reteta ei am facut aceste briose cu banane si ciocolata. Familia mea nu este cel mai mare fan al deserturilor cu banane, dar atat de delicioase au iesit ca dupa ce s-au racit putin nu a mai ramas niciuna in tava si chiar le-au savurat cu placere.

Pentru a le face aveti nevoie evident de banane si vi le recomand pe cele foarte coapte, ca sa va iasa si mai delicioase aceste mici minunatii. Alegeti si ciocolata voastra preferata pentru un gust mai intens si placut voua. Si sa va mai zic ceva, dupa ce coaceti aceste briose cu banane si ciocolata veti avea cea mai parfumata casa din cartier!!!

Pofta buna!!

  1. Briose cu banane si ciocolata

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Încarc...
    By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
    Prep Time: 10 minute Cooking Time: 20 minute

    Cele mai delicioase briose cu banane si ciocolata!

    Ingredients

    • Ingrediente 16-18 buc:
    • 4 banane medii
    • 4 oua
    • 200 gr unt
    • 340 gr faina
    • 2 lingurite de praf de copt
    • 80 gr.zahar
    • 80 gr.fulgi de ciocolata

    Instructions

    1

    Intr-o cratita topim untul la foc mic.

    2

    Decojim banane si le sfaramam cu ajutorul unei furculite

    3

    Untul topit il turnam intr-un bol mare, peste care turnam zaharul . Amestecam pana la dizolvarea zaharului. Puteti inlocui zaharul cu indulcitorul dorit.

    4

    Adaugam  cele 4 oua , bananele pisate, faina si praful de copt pe care le adaugam treptat in compozitie. Amestecam totul pana vom obtine o compozitie omogena.

    5

    La sfarsit in compozitie adaugam si ciocolata taiata marunt.

    6

    Distribuim aluatul in forme de briose si le coacem cca 15-20 min la 180 de grade, cuptorul incalzit in prealabil. Tac-pac si briosele sunt gata!!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata

Aceste cosulete din fulgi de ovaz cu banane (mini tarte), umplute cu iaurt si fructe din dotare, plus ciocolata , le-am facut pentru a salva doua banane ultra coapte. Le-as fi adaugat si niste seminte, dar nu am avut . Poate data viitoare…
Fulgi de ovaz si banane avem toti in casa , iar pentru umplutura daca nu aveti iaurt , il puteti inlocui cu frisca batuta, crema de vanilie sau budinca. Decorul poate fi cu fructe de sezon sau cele preferate, seminte, etc. Cosulete/mini tartele se incadreaza lejer in tematica blogului “fantezie in bucatarie”! Asa mititele, cochetele, frumusele, clar iti fac orice dimineata/zi mai frumoasa!

Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 25 minute

Ingredients

  • Ingrediente pentru cca 6 mini tarte:
  • 2 banane medii
  • 100 gr. cca de fulgi de ovaz
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • iaurt grecesc
  • fructe
  • ciocolata

Instructions

1

Pasam bananele peste care adaugam o lingurita de esenta de vanilie. Peste piureul de banane turnam fulgii de ovaz. Amestecam compozitia pana incorporam bine toate ingredientele.

2

Pentru coacerea mini tartelor am folosit o tava pentru cupcakes. Ungem fiecare gaura cu ulei de floarea-soarelui.  Impartim compozitia in cele 6 forme, iar cu ajutorul unei lingurite sau a degetelor presam si distribuim compozitia pentru a obtine forma unui coșuleț.

3

Lasam tava 10 minite la frigider. Cosuletele le coacem 10-15 min cca la 180 grade(cuptorul incalzit in prealabil). Dupa ce s-au copt , le lasam sa se raceasca complet, dupa care le extragem din forma.

4

Umplem cosuletele cu iaurt si le decoram cu ce avem prin casa: fructe, ciocolata, etc!

Feluri principale/ Retete

Ciabatta

M-am apucat de copt paine si nu una oarecare, ci paine Ciabatta💪🏻🥰. Pentru aceasta reteta de ciabatta, folosesc putina drojdie. Practic, cca un pliculet de drojdie uscata e suficient pentru doua ture de paine a cate 4 bucati. De ce am ales ciabatta? Pentru ca e painea preferata a familie mele 🥰 si ca in ciuda timpului mai lung de preparare, nu “muncesti” prea mult la ea! 🙃💪🏻 🍞 Pentru cine nu stie: denumirea painii vine de la asemanarea ei cu un papuc.😉😊 Papuc=ciabatta in limba italiana. Ciabatta este o paine care s-a nascut in Veneto, in Italia – tara tare draga mie!

 

 

Ciabatta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 30 minute Cooking Time: 3 ore

Ingredients

  • Ingrediente pentr cca 4 paini de dimensiuni normale
  • 300 gr. - faina alba 00
  • 300 ml - apa
  • 2 gr. drojdie uscata - sau  6 gr. drojdie proaspata
  • 600 gr.faina
  • 350 ml. apa
  • 2 gr. drojdie uscata - sau  6 gr. drojdie proaspata
  • 10 gr.zahar
  • 20 gr.sare
  • faina in plus pentru modelarea painii

Instructions

1

Incepem cu preparearea poolish-ului/ prefermentului. Am dizolvat drojdia in apa (eu am incalzit foarte putin apa pentru a ajuta drojdia), pe care am turnat-o in fir subtire peste faina , amestecand bine cu ajutorul unei linguri pana am obtinut o compozitie semilichida si omogena. Am acoperit bolul cu folie alimentara sau cu un prosop curat (eu mai folosesc pentru acoperirea bolurilor casti de dus, care sunt tare utile) si l-am lasat la dospit o ora si jumatate cca, pana cand compozitia s-a umflat usor si prezenta bule pe suprafata ei.

2

Odata ce avem prefermentul gata, trecem la urmatoarea etapa a prepararii painii.

3

Intr-un mic bol dizolvam drojdia si zaharul cu o parte din apa. Adaugam peste poolish/preferment, drojdia si zaharul cu o parte din apa, 600 gr. de faina si restul cantitatii de apa. Amestecam cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu ajutorul mainii, toate ingredientele pana la omogenizare. La final adaugam si sarea. Obtinem un aluat omogen, dar destul de lipicios, sa nu va speriati ca nu e cazul.

4

Pentru cei ce au un robot de bucatrie se pot ajuta de el pentru framantare. E nevoie de cca 5-7 min de framantare, pana aluatul va ramane agatat de carlig.

5

Pentru restul ce nu au robot am apelat la metoda stretch and folds, care am mai folosit-o pe cand faceam paine cu maia. Stretch and folds - adica se ia o bucata de aluat dintr-o margine si se aduce in mijlocul aluatului, proces care se repeta in mod circular pe tot aluatul pana cand simtiti ca aluatul se opune modelarii. Pentru a evita lipirea aluatului de maini, eu ma mai ajut si de ulei.  Am facut doua etape de stretch and folds la distanta de 30 min, iar ulterior l-am lasat sa dospeasca in voia lui, acoperit, intr-o zona ferita de curent , cca o ora si jumatate.  In acest timp aluatul ar trebui  sa cresca destul de mult , poate sa-si dubleze volumul sau chiar tripleze, de aceea va recomand inca de la inceput sa alegeti un bol mare, destul de incapator.

6

O data trecut acest timp, rasturnati tot aluatul pe o suprafata curata, presarata din plin cu faina. Presarati faina si pe suprafata aluatului, astfel incat sa-l puteti manevra mai usor. Impartim aluatul in 4/5 parti egale. Fiecare parte o aplatizam putin si o rulam spre interior. Asezam painea cu partea pliata in jos pe o hartie de copt. Aceasta etapa de preshaping (modelarea painii ) o fac pentru ca sa obtin ciabatte mai umflate, dar daca nu le doriti atat de inalte  puteti sa le modelati simplu, aducand marginile spre interior.  Dupa modelarea painii intindeti-le pe hartia de copt presarata cu faina sau malai  Acoperim painicile cu folie alimentara si mai lasam aluatul sa dospeasca cca 30-40 minute.

7

Painicile "s-au mai ingrasat" putin! Am incalzit cuptorul la maxim, in cazul meu la 250 grade, in care am lasat si tava de copt pentru a se incinge. Am  scos tava in care am "tras" hartia de copt cu painile in ea.  Coacem painile la temperatura maxima , cca 8-10 min, iar ulterior reducem temperatura la 200 de grade si le mai coacem paine pentru inca 10-12 minute. Aceste minute pot varia in functie de marimea painilor si a tipului de cuptor. Recomand ca in ultimele 3-4 minute sa mai deschideti cuptorul din cand in cand pentru a scoate vaporii in exces si pentru a favoriza obtinerea unei cruste crocante.

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Chec cu Portocale

Acest chec dens, umed si cu aroma imbietoare de portocale l-am facut cu mult timp in urma, dar din pacate nu am mai apucat sa-l postez pe blog. Din lipsa de timp, din lipsa de inspiratie,  am tot amanat publicarea lui . Dar vorba proverbului: “mai bine mai tarziu decat niciodata”, asa ca a venit ziua cea mare si m-am apucat de scris.

Checul / bundt de portocale este ultra delicios , usor de facut, te cucereste chiar de la prima muscatura cu gustul lui dulce-acrisor si cu parfumul lui de citrice. Puteti inlocui portocalele cu mandarine sau clementine. Trebuie sa le decojiti , eliminati samburii si  sa “le aruncati” direct intr-un mixer.  Le mixati doar cateva secunde la viteza maxima, incat sa va rezulte un piure cremos. Acesta va da acea savoare intensa, dar si o culoare irezistibila acestui chec.

Acest chec de portocale este fara lapte, fara unt, deci perfect pentru cei ce au intoleranta la lactoza , iar pe Instagram, in repere, gasiti si un filmulet scurt cu prepararea lui. Sper sa va placa si sa-l faceti si voi!

Ingrediente:

2 portocale medii
80 ml ulei de floarea/soarelui sau struguri
3 oua
140 gr.zahar
2 lingurite de praf de copt
200 gr. faina
praf de sare

Curatam de coaja doua portocale si eliminam samburii. Punem portocalele curtate intr-un mixer si le mixam bine, transformandu-le in piure. Adaugam in compozitie 80 ml ulei de floarea soarelui si continuam sa mixam pana obtinem o compozitie omogena.

Separat intr-un bol amestecam 3 oua cu 140 gr.zahar cu ajutorul unui mixer vertical, pana se deschid la culoare. Daca portocalele sunt dulci atunci mai puteti reduce din cantitatea de zahar.

Unim cele doua compozitii: piureul de portocale si ouale batute peste care adaugam si  o lingurita de esenta de vanilie. Cernem direct in bol, peste compozitia lichida: faina, praful de copt si mai adaugam si un praf de sare. Amestecam totul pana la omogenizare. Aluatul obtinut il turnam intr-o tava mica de copt, eu am optat pentru un bundt, pe care l-am uns cu ulei si tapetat cu faina.

Coacem checul la 180 grade circa 40-45 minute cca si neaparat sa treaca testul scobitorii. Scoateti-l din forma si lasati-l sa se raceasca. Decoram prajitura cu portocale proaspete, iar ciocolata alba topita o adaugam in momentul servirii.

Simplu, parfumat, cu blat dens, usor umed, gustos si de sezon!
Pofta mare!
V-am pupat!

Mihaela N.