Personal le-am clasificat asa: Marlenka, poate fi de doua feluri : cu cacao sau fara. Este glazurat cu sos de cacao deasupra, putin mai umed, in plus este patrat sau dreptunghiular. In schimb Medovnik-ul, cel prezentat astazi, are o forma de regula rotunda, usor caramel la infatisare cu straturi cremoase intre blaturi, presarat cu nuci tocate, iar deasupra acoperit cu faramituri din blatul cu miere. Este usor mai crocant, dar in acelasi timp se topeste in gura! Asa ca azi sa fie Medovnik! La noi in Familie a urcat primul in lista deserturilor preferate!
Ingrediente:
Foile
200 gr.zahar
200 gr.unt 82%
5 linguri miere
5 linguri lapte
500 gr.faina
1 ou
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita cacao de calitate superioara
Crema
1 cutie lapte condensat
250 gr.unt 82%
50-100 gr.nuci
Sirop:
100 ml apa
50 gr.rom/cogniac
5 linguri de zahar
Nu este un tort greu de facut, dar aveti nevoie de mai mult timp la dispozitie!
Intr-un vas cu apa, fierbem laptele condensat cu tot cu cutie doua ore si jumatate, dupa care se lasa sa se raceasca complet. In urma fierberii, laptele condensat se transforma intr-un sos de caramel, intalnit si sub denumirea de dulce de leche.
Personal, aceasta procedura o fac cu o zi inainte. Chestii organizatorice :). Voi daca aveti la dispozitie mai mult timp, puteti sa il fierbeti si in aceeasi zi , dar cu vreo doua ore inainte de a va apuca sa faceti aluatul pentru foi, astfel incat sa ii lasati si timp suficient sa se raceasca complet.
Cum prepararam foile pentru tort? Topim si amalgamam ingredientele la bain-marie (baie cu aburi)….stiti voi, o cratita cu apa pe foc si peste ea un alt vas in care puneti ingredientele :).
Care din ingrediente? In primul rand punem untul cu zaharul (eu am injumatatit cantitatea de zahar, dar e optiunea fiecaruia), amestecam pana se topesc, ulterior punem laptele, mierea si oul. Se amesteca energic pana cand obtinem o compozitie omogena.
Ultimele in compozitie intra: o lingura de cacao si o lingurita de bicarbonat. Luam vasul de pe baia de aburi doar atunci cand compozitia a inceput sa faca bule si sa se mareasca in volum.
Cernem faina separat intr-un vas.
Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam faina in compozitia lichida.
Rezultatul: un aluat semilichid, care te sperie si te pune pe ganduri daca nu cumva e gresit ceva in reteta. Nu e gresit nimic! Acesta e aluatul perfect!
Pentru a reusi sa-l gestionam mai usor, presarati pe masa de lucru faina unde apoi rasturnati aluatul. Incercati sa ii dati o forma de baton, ajutandu-va de faina.
Impartiti aluatul in 4 parti aproximativ egale. Fiecare parte se infoliaza cu foile alimentara, dupa care le dam la rece pentru minim o ora.
Intre timp scoatem din frigider untul pentru crema si il lasam la temperatura camerei sa se inmoaie.
Ne mai ramane de facut siropul pentru foi. Turnam intr-un vas apa, cogniac (reteta ceha indica romul, insa eu nu sunt fan rom, asa ca l-am inlocuit cu cogniac moldovenesc) si cele 5 linguri de zahar. Se fierb pana se dizolva complet zaharul. Se lasa la racit. Am obtinut siropul !!!
Dupa ce a trecut o ora, incalzim cuptorul la 180 de grade si scoatem prima bucata de aluat din frigider, pentru a ne ocupa si de fabricarea foilor.
Din fiecare bucata de aluat din frigider coacem doua foi. Astfel incat, la final, vom avea 8 foi pentru acest tort. Evident puteti chiar de la inceput sa portionati aluatul in 8 bucati, este optiunea voastra! 🙂
Intindem fiecare foaie (grosime cca 2 mm) pe o foaie de hartie cu ajutorul facaletului/sucitorului.
Pentru forma rotunda am optat pentru un inel de tort de 23 cm, dar in regim casnic puteti alege si o farfurie de aceeasi dimensiune cca. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava si se coc impeuna cu foaia.
Fiecare foaie se coace cca 5 minute pana devine usor caramel-aurie.
Urmati aceeasi procedura si pentru restul foilor.
2 Comments
Mihaela
mai 28, 2017 at 6:58 pmFoarte frumos prezentat ! Am sa-l incerc si eu , combinatia de foi cu miere si crema caramel cred ca e divina !
negrescu mihaela
mai 28, 2017 at 7:09 pmEste o cobinatie divina :), trebuie sa il incerci musai!! Si te rog sa revii cu impresii :)!! Mult spor la prajiturit!! 🙂 Multam pentru vizita si te mai astept :)!!