Desert/ Retete de suflet

Medovnik – Honey Cake

mai 23, 2017

 

Hello, hello dragilor!!! Sper ca ati citit pe blog despre recenta mea vizita in Praga si despre scurta mea experienta culinara in capitala Cehiei… ????. Daca nu ati reusit, gasiti postarea mea aici pe blog si evident va invit sa o faceti!!! Va povesteam ca am gustat la cehi un tort delicios, care nu imi era strain la gust, deoarece l-am mai incercat si sub alta forma, vezi Marlenka!
Asa cum va spuneam si in postarea tortului Marlenka, e cumva incerta originea lui…, dar si denumirea lui e cumva confuza! Chiar la cehi in supermarket-uri, in patiserii si restaurante era prezentat diferit : unii il aveau ca honeycake, altii ca Marlenka, iar altii ca Medovnik.

Personal le-am clasificat asa: Marlenka, poate fi de doua feluri : cu cacao sau fara. Este glazurat cu sos de cacao deasupra, putin mai umed, in plus este patrat sau dreptunghiular. In schimb Medovnik-ul, cel prezentat astazi, are o forma de regula rotunda, usor caramel la infatisare cu straturi cremoase intre blaturi, presarat cu nuci tocate, iar deasupra acoperit cu faramituri din blatul cu miere. Este usor mai crocant, dar in acelasi timp se topeste in gura! Asa ca azi sa fie Medovnik! La noi in Familie a urcat primul in lista deserturilor preferate!

Ingrediente:

Foile

200 gr.zahar
200 gr.unt 82%
5 linguri miere
5 linguri lapte
500 gr.faina
1 ou
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita cacao de calitate superioara

Crema
1 cutie lapte condensat
250 gr.unt 82%
50-100 gr.nuci

Sirop:
100 ml apa
50 gr.rom/cogniac
5 linguri de zahar

Nu este un tort greu de facut, dar aveti nevoie de mai mult timp la dispozitie!

Intr-un vas cu apa, fierbem laptele condensat cu tot cu cutie doua ore si jumatate, dupa care se lasa sa se raceasca complet. In urma fierberii, laptele condensat se transforma intr-un sos de caramel, intalnit si sub denumirea de dulce de leche.

Personal, aceasta procedura o fac cu o zi inainte. Chestii organizatorice :). Voi daca aveti la dispozitie mai mult timp, puteti sa il fierbeti si in aceeasi zi , dar cu vreo doua ore inainte de a va apuca sa faceti aluatul pentru foi, astfel incat sa ii lasati si timp suficient sa se raceasca complet.

Cum prepararam foile pentru tort? Topim si amalgamam ingredientele la bain-marie (baie cu aburi)….stiti voi, o cratita cu apa pe foc si peste ea un alt vas in care puneti ingredientele :).

Care din ingrediente? In primul rand punem untul cu zaharul (eu am injumatatit cantitatea de zahar, dar e optiunea fiecaruia), amestecam pana se topesc, ulterior punem laptele, mierea si oul. Se amesteca energic pana cand obtinem o compozitie omogena.

Ultimele in compozitie intra: o lingura de cacao si o lingurita de bicarbonat. Luam vasul de pe baia de aburi doar atunci cand compozitia a inceput sa faca bule si sa se mareasca in volum.

Cernem faina separat intr-un vas.
Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam faina in compozitia lichida.

 

Rezultatul: un aluat semilichid, care te sperie si te pune pe ganduri daca nu cumva e gresit ceva in reteta. Nu e gresit nimic! Acesta e aluatul perfect!

Pentru a reusi sa-l gestionam mai usor, presarati pe masa de lucru faina unde apoi rasturnati aluatul. Incercati sa ii dati o forma de baton, ajutandu-va de faina.

Impartiti aluatul in 4 parti aproximativ egale. Fiecare parte se infoliaza cu foile alimentara, dupa care le dam la rece pentru minim o ora.

Intre timp scoatem din frigider untul pentru crema si il lasam la temperatura camerei sa se inmoaie.

Ne mai ramane de facut siropul pentru foi. Turnam intr-un vas apa, cogniac (reteta ceha indica romul, insa eu nu sunt fan rom, asa ca l-am inlocuit cu cogniac moldovenesc) si cele 5 linguri de zahar. Se fierb pana se dizolva complet zaharul. Se lasa la racit. Am obtinut siropul !!!

Dupa ce a trecut o ora, incalzim cuptorul la 180 de grade si scoatem prima bucata de aluat din frigider, pentru a ne ocupa si de fabricarea foilor.

Din fiecare bucata de aluat din frigider coacem doua foi. Astfel incat, la final, vom avea 8 foi pentru acest tort. Evident puteti chiar de la inceput sa portionati aluatul in 8 bucati, este optiunea voastra! 🙂

Intindem fiecare foaie (grosime cca 2 mm) pe o foaie de hartie cu ajutorul facaletului/sucitorului.

Pentru forma rotunda am optat pentru un inel de tort de 23 cm, dar in regim casnic puteti alege si o farfurie de aceeasi dimensiune cca. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava si se coc impeuna cu foaia.

Fiecare foaie se coace cca 5 minute pana devine usor caramel-aurie.

Urmati aceeasi procedura si pentru restul foilor.

 

Odata finalizata coacerea foilor, ne ocupam si de tocatul nucilor marunt si prepararea cremei.
Untul moale cu ajutorul unui mixer il batem pana obtinem o crema pufoasa in care vom incorpora treptat laptele condensat fiert si racit.
Acum ca avem toate elementele puzzle-ului ne apucam sa il asamblam ????! Avem foile, nucile tocate, crema si siropul!
Prima foaie o ungem cu sirop cu ajutorul unei pensule (de bucatarie ????), urmeaza crema intr-un strat subtire si presaram nuci tocate.
A doua foaie o ungem pe spate cu sirop, o asezam peste prima foaie si deasupra o ungem din nou cu sirop, urmat de crema si nuci. Procedam identic cu toate cele 8 foi. Inainte de a unge ultima foaie cu sirop si crema, apasam usor peste ea pentru a scoate excesul de crema de printre foi si urmam mai departe procedura de ornare a tortului. Ungem cu crema ramasa si marginile tortului, astfel incat tot tortul sa fie acoperit cu crema.
Marginile rezultate la taiatul foilor si coapte impreuna cu ele, le vom marunti /sfarama pentru a putea orna tortul.
Presaram faramiturile rezultate si tapetam toata suprafata tortului atat deasupra ca si pe laterale. Il ornam in functie de dorinte: cu bucati de nuci deasupra sau cu capsuni, visine sau zmeura. Eu am cativa mofturosi in casa si l-au preferat simplu fara nimic!
Lasam tortul la temperatura camerei o ora, iar ulterior il punem in frigider pentru minim 4-5 ore.
Il servim la o cana de ceai sau cafea ori alaturi de o cupa de inghetata stropita cu sos de ciocolata.

 

Yaaammmyyyyy, super delicios!!!
Astept parerile voastre dupa ce ati testat reteta!!
Hugs!!
Mihaela

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Mihaela
    mai 28, 2017 at 6:58 pm

    Foarte frumos prezentat ! Am sa-l incerc si eu , combinatia de foi cu miere si crema caramel cred ca e divina !

  • Reply
    negrescu mihaela
    mai 28, 2017 at 7:09 pm

    Este o cobinatie divina :), trebuie sa il incerci musai!! Si te rog sa revii cu impresii :)!! Mult spor la prajiturit!! 🙂 Multam pentru vizita si te mai astept :)!!

  • Leave a Reply