La inceputul lunii mai trebuia sa fiu in Georgia, dar din pacate totul s-a anulat din cauza pandemiei… Si cum gandul mi-a ramas la bucataria georgiana, am zis sa-mi aduc acasa un strop din dorinte si mi-am facut aceasta paine/placinta georgiana cu branza si cascaval pe numele ei khachapuri 🥰💪🏻. Acesta este un khachapuri adjarian (Acharuli khachapuri ) din regiunea Adjara. Are forma de barca si ou moale pe mijloc, care de preferat sa fie doar galbenus (varianta preferata de georgieni)😊. Branza din interior ar trebui sa fie una speciala, una traditionala pe numele ei SULGUNI . Eu am folosit o combinatie de cascaval si branza feta pentru a imita aceasta branza usor sarata.
Nu mi-a iesit chiar totul perfect…! Oul intreg din cea de-a doua barcuta, nu a vrut sa stea chiar pe mijloc si m-a cam suparat putin😂🙈…Dar dupa ce le scoti din cuptor insa, uiti de orice defect, de orice problema de aspect…. Mirosul te indeamna imediat sa rupi din painea de pe margini si sa inmoi in umplutura, sa amesteci cu bucata rupta oul moale cu branza…Compozitia…, compozitia topita si fierbinte este vis, te cucereste pe loc si nu te mai poti opri din mancat🤤. Un gust fabulos si satios, iar aspectul…unul inedit😊😍🤤. Nu sunt la prima mea incercare de a face un Khachiapuri, mai gasiti o alta reteta aici. Am incercat si un altfel de aluat cu o umplutura usor diferita, de aceea am zis sa las si varianta nr.2 aici pe blog. Hai sa trecem la treaba!
Khachapuri adjarian
Ingredients
- Ingrediente aluat 2 placinte/paini mari:
- 100 ml lapte
- 100 ml apa
- 300 gr. de faina
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- Drojdie 1 lingurita
- sare o lingurita
- zahar o lingurita
- Ingrediente umplutura:
- 150 gr.de cascaval
- 150 gr.branza feta
- 50 ml lapte
Instructions
Toate ingredientele pentru aluat le punem intr-un bol si le amestecam / framantam pana obtinem un aluat moale si usor de manevrat. Il lasam sa creasca, acoperit, intr-un loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
Cat timp aluatul creste , pregatim umplutura. In Georgia se foloseste o branza speciala: suluguni. Eu am adaptat umplutura la ceva ce avem noi la indemana. Am folosit 150 gr de cascaval, 150 gr. feta (date prin razatoare) si 50 ml de lapte.
Formam doua khachiapuri si le umplutem cu branza. Le lasam 15 min cca sa-si revina aluatul si sa creasca . Odata trecut timpul ungem marginile cu ou batut si le coacem la 190 grade cca 20 min pana capata crusta o culoare aurie. Scoatem din cuptor si adaugam oul si le mai lasam la copt pret de inca un minut.
Scoatem kcachiapuri , ungem marginile cu unt si le servim fierbinti!
Pofta buna!
No Comments