Khachapuri - paine / placinta georgiana cu cascaval


Sunt o gurmanda, se stie !!! :) Imi place sa gatesc cand am inspiratie, imi place sa incerc mancaruri inedite, sa le fac poze, iar cel mai mult imi place sa descopar gusturi si retete noi! De astfel de descoperiri am avut parte acum recent, in Rusia, si mai exact in Sankt - Petersburg. Am vizitat acest oras in luna iunie, bineinteles premeditata perioada, ca doar sunt nopti albe atunci. Nu am fost la prima mea vizita in acest oras, a trecut ceva timp de atunci, mai exact vreo 20 de ani ;)! Mi-a placut sa revin, sa-l vizitez din nou si sa-l redescopar cu alti ochi! Dar poate reusesc sa fac o postare separata referitor la acest trip si sa va povestesc mai pe indelete despre ce am vazut si ce am mancat acolo!

Apropo, despre ce am mancat in Sankt - Petersburg, am trecut pragul unui restaurant georgian foarte fain, unde am gustat acest KHACHAPURI. Mi-a placut tare mult aceasta paine/placinta umpluta cu cascaval. Mi-a placut si modalitatea speciala in care se mananca: se rupe de la margini si se inmoaie in cascavalul topit si oul moale. O NEBUNIE de arome si gusturi ce te duc departe undeva in niste lumi paralele!! Imi place si prezentarea inedita, care iti ramane imprimata in subconstient fara sa iti dai seama! Restaurantul georgian de care va vorbesc se numeste CHA-CHA! (cha-cha este un digestiv pe care-l consuma georgienii la finalul oricarui festin culinar. Ca asemanare cu ce avem noi ar fi o tuica de struguri, dar mult mai bun). Acest restaurant ne-a fost recomandat de catre ghidul nostru. Deci daca ajungeti vreodata in Sankt-Petersburg, neaparat sa ii treceti pragul! Gata cu vorba, hai si cu reteta!


Ingrediente:

Aluat
7 gr.drojdie uscata
375 gr.faina
250 ml apa calduta
10 gr.sare
10 gr.zahar
60 ml ulei vegetal la alegere

Umplutura
200 gr. branza de vaci
200 gr. cascaval la alegere
sau
400 gr.cascaval

4 linguri de faina
6 linguri de apa
3 galbenusuri
plus un ou pentru a unge suprafata aluatului

1. Intr-un vas amestecam 250 ml. apa cu 7 gr. drojdie si 10 gr.zahar. Compozitia o lasam pentru 15 min cca pana se activeaza drojdia si face spuma la suprafata lichidului .

2.Intr-un vas adanc adaugam faina, sarea, uleiul vegetal si lichidul cu drojdia activata.

3. Amestecam si framantam pana obtinem un aluat moale si nelipicios.

4. Aluatul il lasam la dospit minim o ora, pana isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul.

5. Intre timp pregatim umplutura. Dam prin razatoare cascavalul ales, il amestecam cu branza de vaci si adaugam in compozitie 4 linguri de faina si 6 linguri de apa.

6. Aluatul crescut il impartim in trei parti aproximativ egale. De asemenea si umplutura o impartim in trei.

7. Formam din aluat trei "barcute". Intindem aluatul in forma ovala, iar apoi marginile mai lungi le rotim spre interior, iar in laterala de sus le unim.

8. Umplem forma cu umplutura obtinuta, iar in mijloc, facem cu ajutorul unei linguri, o adancitura pentru a adauga ulterior si galbenusurile. Ungem marginile aluatului cu ou batut.

9. Coacem haciapuri la foc maxim (al meu cuptor are max.240 grade) timp de cca 20 min. Iar inainte cu un minut scoatem tava si adaugam cate un galbenus (sau puteti adauga chiar un ou intreg) in mijlocul umpluturii.

Nu uitati se serveste fierbinte, iar galbenusul (oul) se amesteca cu umplutura. Rezultatul: o compozitie cremoasa si delicioasa, iar painea de pe margini  va fi cireasa de pe tort in toata aceasta combinatie!!

Hai sa aveti spor in toate!!

Hugs,
Mihaela

4 comentarii:

Un produs Blogger.