Desert/ Mic dejun si gustari

Tarta cu mascarpone si smochine caramelizate

noiembrie 3, 2017
Tarta cu smochine

 

Cred ca o sa ma „certati”, dar chiar nu ma pot abtine sa nu fac in bucataria mea: tarte dulci, tarte sarate sau quiche-uri ????. Sunt mult prea bune si prea pe placul meu !! Tartele chiar imi pun „in functiune” fantezia in bucatarie!!! In plus in aceasta perioada e chiar o placere sa pornesti cuptorul in bucatarie si sa-ti inunzi casa cu mirosuri imbietoare si parfum de vanilie!! Tarta cu smochine si mascarpone este tarta care a urcat in topul tartelor facute de mine pana acum!! O baza crocanta, umpluta cu o crema fina de mascarpone si ornata cu smochine caramelizate care „pun punctul pe i” …ceva DIVIN!! ???????? Este o tarta care am facut-o cu cateva saptamani in urma, dar gustul, placerea pe care am avut-o cand am savurat-o, mi-a ramas si acum imprimata in subconstientul meu!! Hai sa trecem rapid la prepararea tartei!!



Ingrediente:

Aluat pentru tarta:
250 gr faina
2 galbenusuri
200 gr.unt rece
coaja de la o lamaie
70 gr.zahar pudra
un praf de sare fina

Crema:
500 gr.mascarpone
300 ml. smantana pentru frisca
coaja de la o lamaie
70 gr. zahar pudra
7 gr.gelatina in foi

800 gr. smochine / pere
70 gr.zahar brun / muscovado

Prepararea aceastei tarte incepe cu aluatul.
Turnati faina intr-un mixer, adaugati untul rece taiat in bucati mai mici, zaharul pudra si un praf de sare. Mixam toate ingredientele pana obtinem o compozitie nisipoasa.

 

Transferam compozitia pe un plan de lucru si facem o gaura in centru. Adugam in acea gaura galbenusurile si coaja de lamaie. Incorporam ingredientele in compozitia nisipoasa pana obtinem un aluat neted si omogen. Aluatul obtinut il invelim in folie alimentara si il lasam la frigider circa 30 de minute.

 

Intre timp preparam crema de mascarpone.
In primul rand inmuiem gelatina in apa rece pentru cca 10 minute. Imediat ce a trecut timpul, scurgeti-o de apa si dizolvati-o in 100 ml de frisca calda.
Mascarpone il transferam intr-un vas peste care adaugam si 50 gr. zahar pudra. Cu ajutorul unui mixer il „lucram” pana devine crema. Nu-l mixati prea mult.
Frisca ramasa o batem cu 20 gr. zahar, pana devine spumoasa si aerisita.
Imbinam crema de mascarpone cu frisca si gelatina dizolvata si amestecam bine. In compozitie optional puteti sa adaugati o lingurita de esenta de vanilie si /sau coaja de lamaie.

Compozitia rezultata o imbinam cu frisca batuta pana obtinem o crema pufoasa.

 

Acoperim bolul cu pelicula transparenta si lasam compozitia in frigider pana ne ocupam pe tarta.

Scoatem din frigider aluatul de tarta si il intindem pana la o grosime de 1 cm. Ne ajutam de faina daca este necesar.

 

Tava de tarta (diamentru de 26 cm)  o ungem cu unt si o tapetam cu faina.

Aluatul intins il punem in tava si il lipim cat mai bine de forma. Eliminati aluatul in exces de pe margini si gauriti-l cu ajutorul unei furculite.

 

Pe aluatul de tarta puneti o hartie de copt si umpleti-o cu fasole uscate sau orez pentru a nu lasa aluatul de tarta sa se umfle.
Il coacem intr-un cuptor preincalzit  la o temperatura de 180 grade timp de 30 minute.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, scoateti hartia de copt impreuna cu fasolea/orezul si mai lasati tarta in cuptor inca 5 minute.

Dupa ce tarta este gata, o lasam sa se raceasca, iar ulterior in ea  turnam crema de mascarpone intinzand-o uniform pe toata suprafata.

 

Smochinele le spalam, uscam si le taiem in felii mai groase.  Le asezam intr-o tigaie antiaderenta. Turnam peste ele zahar brun/ muscovado si le caramelizam pe ambele parti, foc mediu , timp de 5-6 minute.

 

Smochinele ar trebui sa va rezulte moi si caramelizate. Lasati-le sa se raceasca.
Decoram tarta cu smochinele caramelizate!

Tarta este gata pentru a fi servita si savurata!!!

 

Zi cu parfum si aroma Va doresc!!
Hugs????!!
Mihaela

Nu uitati, ca ma puteti urmari pe Facebook si pe Instagram pentru a fi la curent cu activitati si noutati atat de pe blog cat si din viata unui foodblogger ????????????

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Ella
    noiembrie 8, 2017 at 12:19 pm

    La Multi Ani, Mihaela!
    Sa fii iubita, fericita si apreciata mereu!
    Pupici si o zi faina!

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    noiembrie 8, 2017 at 12:24 pm

    Multumesc, draga mea Ella!! La multi ani si tie!Sa ai parte de tot ce e mai frumos!! Pupici!!

  • Reply
    Andreea Mihaela Petrache
    noiembrie 21, 2017 at 8:08 am

    Ce fel de frisca lichida? Adica smantana pentru frisca?

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    noiembrie 21, 2017 at 8:10 am

    Da, @Andreea, smantana pentru frisca! O sa modfic sa fie mai clar pentru toti! Multumesc

  • Leave a Reply