Desert

Poke cake cu ciocolata si dulce de leche

martie 22, 2017

 

De fiecare data cand ma apuc de vreo reteta (mai ales in tipul saptamanii), criteriile dupa care o selectez sunt: sa fie rapid de facut, simplu si cu ingrediente accesibile, de sezon daca e posibil ;)! Torturile fiind mai laborioase sunt o adevarata provocare pentru mine, deoarece necesita rabdare, atentie, implicare si automat timp. De ziua mea (o zi de joi) am fost pusa in situatia de a ma organiza rapid cu un tort, iar acest poke cake a fost surpriza zilei! Este un tort neobisnuit la aspect, cu gauri forate si umplute, in cazul nostru cu ganache de ciocolata, cu un „capac” de frisca, stropit cu dulce de leche si presarat cu migdale prajite!! Doar din descriere cred ca v-am facut pofta, nu-i asa?????
Un tort cu o istorie lunga, dateaza de la sfarsitul anilor ’60 (nu stiu de ce mi-o fi scapat pana acum), ce a fost testat pentru prima data cu scopul de a creste vanzarea unui brand de gelatina. Citind reteta sigur va va veni dorinta sa il incercati , de aceea nu o sa-l laud prea mult si va astept ulterior cu impresii :). Eu insa l-am pus in lista mea de favorite :)!



Ingrediente:

130 gr.de zahar
180 gr.ciocolata neagra
80 gr.faina
6 oua la temperatura camerei
100 gr.unt moale
1 lingurita praf de copt

Crema ganache
200 gr. de ciocolata neagra
180 ml. frisca lichida

Crema de frisca
300 ml.frisca lichida
3-4 linguri de zahar

pentru  decor
dulce de leche (sos de caramel)
20 gr. migdale prajite si maruntite

Pentru prepararea acestui tort am inceput cu topirea ciocolatei intr-un vas la baine-marie (la aburi). Lasam sa se topeasca.

Intr-un vas incapator mixam untul la temperatura camerei cu zaharul pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam galbenusurile unul cate unul amestecand continuu. Peste compozitie adaugam ciocolatata topita ( usor racita), faina, praful de copt, mixind dupa fiecare pana la incorporare totala.

Intr-un alt vas batem albusurile spuma cu putina sare si le incorporam delicat, in mai multe reprize in compozitia principala cu miscari de jos in sus pentru a nu distruge spuma.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava de 24 cm diametru, pe care inainte am uns-o cu unt si tapetat-o cu faina.

Nivelam si coacem in cuptorul deja cald la temperatura de 180C pentru circa 40 de minute, verificand cu o scobitoare daca este gata.

Scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca complet. Cand a ajuns la temperatura camerei cu partea terminala a unei linguri de lemn foram/facem gauri pe toata suprafata blatului, fara a ajunge pana la fundul blatului.

 

Intre timp preparam ganache-ul: taiem bucati de ciocolata adunand-o intr-un vas. Punem frisca pe foc intr-o cratita mica si o aducem pana la punctul de fierbere. Turnati-o peste ciocolata, asteptati un minut si amestecati cu o spatula pana obtineti o compozitie lichida si omogena. Transferati ganache-ul intr-o cana de ceramica cu gura/duza si cu ajutorul acesteia umpleti gaurile .

Puneti blatul cu ganache-ul in frigider pentru circa o ora.

 

Peste o ora scoateti blatul  de tort din frigider si astupati toata suprafata blatului cu un strat generos de frisca batuta cu zahar. Decorati tortul cu dulce de leche si migdale prajite. In plus eu am mai adaugat niste struguri si coacaze congelata.

 

Ei, ce ziceti? Va incanta? Va astept cu impresii!!

Enjoy!
Mihaela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply