Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Tort Napoleon

iulie 18, 2011

Un tort cu o savoare aparte, un pic laborios, dar care merita tot efortul!!! Imi aduce aminte de copilarie cand mama mea il facea destul de des: de sarbatori, zile de nastere, etc…. Tortul Napoleon este originar din Rusia , cu numeroase variante de preparare, deschideti net-ul si va veti convinge ;). Eu va voi prezenta una din variante, pe cel clasic zic eu ! :))


Ingrediente pentru foi:

250 gr. unt
1/2 lingura de bicarbonat
otet
100 gr apa rece
3 pahare faina (aprox. 600 grame)

Pentru crema:

1 litru de lapte
3 galbenusuri
150 gr unt
150 gr.zahar
3 linguri faina
1 lingura amidon alimentar
1 zahar vanilat

Se mixeaza faina cu margarina (la temperatura camerei). Trebuie sa obtineti un aluat sfaramicios peste care se adauga apa si bicarbonatul stins cu putin otet.

Aluatul obtinut se da la frigider aproximativ o ora.

Turnati intr-o cratita 900 gr. lapte si o puneti pe foc. Separat amestecati galbenusurile cu zaharul ,zaharul vanilat,faina si amidonul pana obtineti o compozitie omogena. La sfarsit se adauga 100 ml lapte pentru a dilua compozitia. Amestecul obtinut se toarna in cratita peste laptele fierbinte,amestecand continuu pana se ingroasa crema. Se ia de pe foc, se adauga untul, se amesteca pana la dizolvare si se lasa intr-un loc racoros sa se raceasca.

Aluatul scos din frigider se imparte in 7-8 bucati. Se intind , le dam forma cu ajutorul unei farfurii.

Se coc pe o hartie de copt la 180 de grade timp de 5-8 minute aproximativ.

Nu le lasati sa se rumeneasca prea tare, deoarece vor prinde un gust amar.
Resturile de aluat ca va mai raman tot se coc, ele va vor servi pentru a orna tortul.
Dupa ce ati copt toate foile, ungeti-le cu crema fiecare in parte din interior spre lateral asigurandu-va ca toata foaia a fost acoperita cu crema.Se unge inclusiv si foaia superioara. Resturile de aluat coapte se sfarama si se presara deasupra si daca reusiti se tapeteaza si laterala tortului.

Se tine la frigider cel putin 4 ore inainte de a-l servi.
Eu l-am servit la masa cu ceai negru, dar merge la fel de bine si cu o cafea!!

Sa aveti pofta!!!!!!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    sandrina.sanda
    iulie 31, 2011 at 8:09 am

    Imi place cum arata si ma tenteaza ! Nu am mai auzit de aceasta reteta, pana acum .

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    august 1, 2011 at 7:42 am

    Te asigur ca e un tort delicios!! Seamana aproximativ cu cremsnit-ul nostu,doar ca se pun mult mai multe foi!!!O zi cat mai frumoasa!!!

  • Reply
    Anonim
    iunie 19, 2012 at 2:25 pm

    super tort, felicitari pentru blog si retetele minunate!!!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    iunie 21, 2012 at 11:22 am

    Multumesc mult Mihaela!!O zi cat mai frumoasa sa ai !!

  • Leave a Reply