Astazi am sarbatorit cei 40 de Mucenici (cei 40 de Sfinti mucenici, sarbatoriti in calendarul bisericesc care au fost jertfiti pentru credinta lor in Sevastia). Mucenicii sunt preparati diferit de la o zona la alta a tarii . Cele mai intalnite tipuri de preparare a mucenicilor sunt : cei muntenesti si cei moldovenesti ! Noi suntem fani mucenici moldovenesti!! Cred ca este evident, nu?
Ingrediente pentru 8 mucenici:
550 gr.faina
1 lingurita sare
7 gr.drojdie uscata
80 gr.zahar
coaja de lamaie dupa gust
2 oua + 1 ou pentru uns
200 ml. lapte cald
50 gr.unt
50 gr.nuci macinate
50 gr. miere
Intr-un pahar amestecam drojdia cu o lingura de zahar/miere si turnam 50 ml. lapte caldut. Cat timp drojdia se activeaza pregatim restul ingredientelor:
– topim untul
– cernem faina
– amestecam cele doua oua intr-un alt vas separat
– maruntim nucile
– restul de 150 ml de lapte cald il amestecam cu restul de zahar pana la dizolvarea acestuia.
Intr-un bol incapator turnam faina cernuta. Facem o adancitura unde adaugam ingrediente: o lingurita de sare, ouale amestecate, laptele caldut dulce, coaja de lamaie si untul topit.
Prin amestecarea ingredientelor, obtinem un aluat nelipicios, usor de manevrat, dar in acelasi timp ferm.
Lasam aluatul sa creasca , circa o ora , intr-un loc destul de caldut pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut aluatul , il punem pe masa de lucru si il portionam in 16 bucatele egale. Practic ne vor iesi 8 mucenici.
Le-am asezat frumos intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le-am lasat sa creasca pentru 30 min.
Inainte de a le baga in cuptor le-am uns cu ou.
Ungem fiecare mucenic/sfintisor cu siropul de miere si presaram deasupra nuca macinata.
Parfumul de lamaie imbinat cu aroma mierii si a nucilor nu cred ca va vor lasa sa ii lasati prea mult pe masa 🙂
Sa ii savurati cu drag!!
V-am pupat!
Mihaela
No Comments