Feluri principale

Cea mai simpla Paine cu Maia Naturala fara drojdie

martie 12, 2016

 

 

Nu stiu cum sunteti voi, dar eu citesc obligatoriu etchetele de pe produse cand merg la cumparaturi, inclusiv cand iau o paine in mana sa o pun in cos…si ma oripilez,…si stiti si voi foarte bine despre ce vorbesc. De cele mai multe ori mi s-a intamplat sa o iau totusi si sa o pun in cosul cu cumparaturi…, deoarece asa ne-am obisnuit sa facem, deoarece nu avem de ales, deoarece suntem mai tot timpul grabiti si lista poate fi lunga, din pacate…Cum va povesteam si in postarea Reteta de Maia, am tot citit despre aceasta paine inca de acum 5-6 ani, insa niciodata nu m-am aventurat sa incerc macar, pentru ca mi se parea prea lung procesul, pareau prea ca „la farmicie” cantitatile, aveam impresia ca trebuie sa fii o persoana cu mult prea multa rabdare si tipicara pentru a demara un proces de asa lunga durata….

Da, asa a fost…. si probabil si multi dintre voi cei care veti citi acest articol sunteti inca de aceasta parere…

Buuuun, hai totusi sa deconspiram acest mit…ce ziceti? Poate nu o sa va iasa o paine perfecta ca cea pe care o cumparati de la brutaria de dupa colt, insa veti avea o paine sanatoasa care va contine doar apa, faina si sare!

Pe blogul Codrutei  si nu numai , am gasiti foarte multe informatii utile, de unde evident va puteti inspira si voi.

Prima mea paine cu maia a fost un rateu, insa cea de a doua am fost asa mandra ca pana in ziua de astazi tot fac constant paine de casa, iar cea de magazin ajunge pe masa noastra din ce in ce mai rar.

Ingrediente:

maia
faina
apa
sare

Se merge pe un principiu simplu: la o parte de maia se adauga doua parti apa si trei parti faina. Deci, am luat 200 grame de maia si am adaugat 400 grame de apa si 600 grame de faina alba (in cazul meu 500 grame de faina alba si 100 gr. de tarate). Atentie daca folositi tarate adaugati in plus 50 ml. apa deoarece taratea are tendinta de a absorbi mai multa apa si exista riscul ca painea sa nu va iasa aerisita suficient.

Primul pas este sa amestecam toate ingredientele. Consistenta aluatului trebuie sa va rezulte moale si usor lipicios. Se acopera vasul si se lasa sa stea cca 30 min. Aceasta faza se numeste autolyse.

Dupa aceasta faza se adauga sarea. Framantam aluatul cu mixerul sau cu mana direct in vas.

Aluatul se lasa la dospit cca 2 si jumatate ore intr-un vas cu capac sau acoperit cu folie alimentara. Peretii vasului puteti sa ii ungeti cu un pic de ulei , pentru a va usura procesul de framantare / impaturire.
In aceasta perioada de 2 ore si jumatate vom face si trei impaturiri, din 50 in 50 de minute direct in vas (tehnica strech and fold ).

Odata ce a trecut aceasta perioada de 2 ore si jumatate, rasturnam aluatul pe un blat de lucru si il framantam usor sau ii facem o impaturire si-l lasam din nou sa se odihneasca timp de 20 de minute.

Dupa ce timpul s-a scurs, ii dam o forma finala : rotunda, ovala sau lunga. Forma obtinuta o transferam intr-un vas/ cos pe care-l in prealabil il tapetam cu o panza/prosop curat(a) si presarat(a) cu faina. Aluatul il punem cu partea „sigilata” in sus pentru ca ulterior cand se va transfera in tava de copt partea sigilata sa fie in jos. Se folosesc de catre cei mai experimentati bannetoane, insa momentan eu nu mi-am achizitionat…poate mai tarziu.

Se lasa la dospit acoperit intr-un loc ferit timp de 4-6-8 ore in functie de cat de cald e. Trebuie sa isi dubleze volumul.
Incingem cuptorul la 240 grade. E nevoie de aburi in primele minute de copt, asa ca am pregatit o tava cu apa pe care am introdus-o in cuptor.

Se rastoarna aluatul pe o hartie de copt si se cresteaza . Primele painici nu le-am crestat din lipsa de cutite ascutite ;). Exista evident ustensile potrivite pentru crestare si pe viitor sigur imi voi achizitiona cele necesare pentru a evolua frumos.

Imediat ce am introdus painea in cuptor am redus temperatura la 180 grade, iar peste 10-15 minute am scos si tava cu apa din cuptor.

Painea se coace per total timp de 40 minute circa pana e rumenita frumos.
Dupa ce s-a copt frumos se scoate pe un gratar pentru a se raci. Asteptati sa se raceasca total inainte de a o taia.
Este loc si de mai bine clar! si cu siguranta nu ma opresc aici, insa eu momentan sunt multumita pentru o incepatoare, pentru ca mancam o paine facuta in casa, cu ingrediente naturale.

Pofta buna dragii mei!!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply