Imi plac tartele, mult de tot: cu gem, cu ciocolata, cu crema, cu crema si fructe, etc. Insa, combinatia de tarta cu gem si bezea cu migdale imi lipsea din portofoliu. Asa ca am trecut la treaba ! Stiam ca imi va rezulta o tarta gustoasa, dar nu m-am asteptat sa fie si atat de delicioasa! Am si confirmarea de la degustatorii mei consacrati !!! Pare ceva complicat, dar nu e. Aluatul fraged se face usor cu ajutorul unui robot de bucatarie, dar si la mana daca il faceti nu-l veti „lucra” din greu. Gemurile din camara trebuie scoase si ele, ca na…uite ca mai e putin si ne bate primavara la usa, iar pentru fanii de bezea asta-i clar tarta potrivita. Acum ca ne-am lamurit cum sta treaba, sa trecem si la munca pentru a implini poftele pofticiosilor !
Ingrediente:
pentru aluat fraged:
375 gr. de faina 00
125 gr. de unt la temperatura camerei
3 galbenusuri
1 ou mediu
120 gr de zahar
1 lingurita de cogniac, rom, etc
1 lingurita esenta de vanilie
7 gr.de praf de copt
coaja rasa de lamaie netratata
un praf de sare
Pentru bezea cu migdale:
3 albusuri
100 gr zahar
175 gr de migdale macinate (faina de migdale)
Gem de capsuni, gem de prune,etc… gemul preferat!
Incepem prepararea tartei cu aluatul fraged. Cu ajutorul unui rorbot de bucatarie vom amesteca toate ingredientele pana vom obtine un aluat neted si nelipicios. Mai mult de jumatate din aluat il intindem pe o hartie de copt intr-un strat de cca 0,5 cm circa si-l aranjam intr-o tava de tarta (dim.20/22 cm) fara hartie de copt, doar unsa intr-un strat subtire cu unt. Eliminati marginile rezultate in exces.
N.B. In cazul in care nu aveti o tava pentru tarta de o dimensiune mai mica (asa cum a fost cazul meu), puteti folosi o tava simpla, iar marginile le-am ridicat la o inaltime de 2 cm.
Cu ajutorul unei furculite am „gaurit” fundul tartei si am intins intr-un strat uniform gemul preferat. In cazul meu a fost un gem de capsuni de casa facut de mama.
Tot ajutandu-ne, de data asta insa de un mixer, mixam albusurile cu un praf de sare la inceput, iar cand incepe sa faca prima spuma, adaugati treptat zaharul in compozitie. Mixam pana obtinem o spuma ferma – bezeaua.
Faina de migdale o incorporam in bezea cu miscari de sus in jos, sa nu distrugem bulele de aer din albusuri, iar cand am incorporat toata faina de migdale o transferam in tarta, deasupra gemului.
Restul de aluat de tarta il intindem intr-un strat subtire si-l taiem fasii pe care le asezam pe suprafata tartei in forma de gratar. De asemenea puteti decupa si diferite forme din el, gen inimioare, pe care le asezati pe suprafata tartei.
Coacem tarta la 170 C, timp de circa 50 minute (cuptorul a fost incalzit in prealabil), pana cand tarta capata o culoare usor aurie. Sper sa-i rezistati pana se raceste ????, ca la noi a fost chinuitoare asteptatea ????!
In cazul in care o incercati va astept cu rezultatul final pe „adresa redactiei” 🙂 🙂 sau pe contul de Instagram.
Va imbratisez si Va pup!
Mihaela
No Comments