Imi place sa-mi pregatesc preparate proaspete pentru orice masa: fie mic dejun, pranz sau cina. Preparatul proaspat mi se pare ca are o alta aroma, alte texturi, alte gusturi. Sunt mult mai bune decat cele pegatite cu o zi inainte. Imi fac si cumparaturile in asemenea fel incat sa-mi fie usor sa-mi organizez mesele. Nu umplu cosuri pline intr-un supermarket. Prefer sa cumpar mai putine produse, dar mai des, deoarece urasc sa arunc mancare sau sa o descopar stricata in frigider. De aceea alegerile din magazin sunt simple si intr-un final „ajutatoare” pentru mine si familia mea.
Fiind tot timpul intr-o continua fuga si agitatie imi creez „aliati” in ingredientele cumparate si in preparatele pregatite. Aceasta crema de ciuperci cu cuscus este unul din exemple de „aliati”, la care apelez ori de cate ori sunt intr-o mare graba si-mi doresc ceva preparat rapid, proaspat si gustos! Este gata in mai putin de 20 minute din momentul in care v-ati apucat si pana terminati. Sper ca v-am convins :)!
o ceapa
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline
300 gr ciuperci
100 ml vin alb
1 lingura sos soia
100 ml bulion de legume/apa
100 ml smantana pentru gatit sau 60 gr. unt
1 lingurita boia dulce
sare si piper dupa gust
1 legatura de patrunjel proaspat
1.Intr-o tigaie incingeti o lingura de ulei de masline. Adaugati ceapa tocata marunt. Lasam la inabusit ceapa pana devine transparenta.
2.Curatati usturoiul, il tocati marunt si-l adaugati la sfarsitul procesului de pregatire a cepei pentru a nu se arde.
3.Ciupercile le curatati, le feliati si le aruncati in tigaie peste ceapa si usturoi. Se lasa sa se pregateasca cca 3 -5 min la foc mediu.
4. Turnati in tigaie cei 100 ml vin alb si il lasati sa se reduca. Dupa ce s-a redus vinul adaugati bulionul de legume/apa si lasati totul la fiert pana incepe sa fiarba lichidul.
5. Adaugati si smantana pentru gatit in tigaie cu legumele si lasati totul sa fiarba cca 2-3 minute pana cand sosul devine o textura catifelata si cremoasa.
6.La sfarsit, adaugati sosul de soia, boia dulce, piper si sare dupa gust.
7. Cuscus-ul il pregatiti conform instructiunilor de pe pachet. Dar in general eu torn cantitatea necesara intr-un bol, il condimentez cu sare, adaug o lingura de ulei de masline, sucul de la 1/2 lamaie si torn apa fierbinte peste cuscus cat sa o acopere de un deget. Se acopera cu o farfurie/un capac si se lasa sa se inabuse pentru 5 minute maxim.
8. Iar la final pentru un gust fresh si parfumat adaugati patrunjel proaspat tocat.
P.S. Puteti inlocui cuscus-ul cu orez, orez integral, quinoa, bulgur, hrisca, paste etc. si indiferent de alegerea facuta sa va bucurati si sa savurati cu placere!
Pofta Buna!
Va pup si Va imbratisez!
Mihaela
No Comments