Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Placinte moldovenesti la cuptor

septembrie 29, 2016

Sunt nascuta in R. Moldova (cu siguranta stiti deja), iar la 18 ani am venit in Romania la facultate. Dupa ce am terminat studiile, m-am angajat, mi-am format o familie si de 20 de ani locuiesc in Bucuresti. Chiar daca am petrecut mai multi ani in Romania decat in R. Moldova mancarurile de suflet tot cele moldovenesti mi-au ramas, alea pe care le-am facut alaturi de mama, pe care le-am invatat acolo si cu care am crescut! Cred de multe ori ca a manca mancare moldoveneasca pentru mine s-a transformat intr-un soi de liniste sufleteasca care ma duce in trecut, in perioadele frumoase ale copilariei, fara griji si cu multe clipe de bucurie! Nu cred ca voi putea renunta vreo data la mancarea care mi-a marcat existenta si uite ca am transmis-o si mai departe copiilor mei care sunt de-a dreptul innebuniti dupa : placinte, coltunasi, oladi, bors rosu, si lista poate continua inclusiv pe partea cu deserturi…, pe care in mare parte le gasiti in caregoria Retete de Suflet :). Daca urmariti si pagina de Facebook cu siguranta veti observa sau ati observat deja, ca aproape ca nu exista weekend sa nu ne resfatam cu aceste bunatati!!

Ingrediente aluat:

2 cani (1 cana = 250 ml) de faina alba de grau
cca 200 ml  apa
1 ou
2-3 linguri de ulei
2 lingurite de otet de mere/struguri
sare

Pentru uns:
50 gr. unt
50 gr.ulei

Umplutura:
branza de vaci – 1 kg
sare
2 oua
1 ou pentru uns placintele

Pentru aluat cernem faina, peste care adaugam restul de ingrediente mentionate mai sus.
Amestecam bine ingredientele si framantam pana obtinem un aluat omogen si ferm. Recomand sa adaugati apa in compozitie treptat pana ajungeti la consistenta mentionata.
Lasam aluatul 15 min sa se odihneasca.

Dupa ce au trecut 15 min, il rasturnam pe o suprafata presarata cu faina si lucram aluatul din nou cateva minute (5 min cca). Rezultatul final : o gogoasa neteda si compacta.

Acest aluat il impartim in parti egale , cca 8-9 bucati. pe care le lasam sub un prosop sa se odihneasca  pentru o alta perioada de 15  min. cca.

Odata ce timpul a trecut , pe masa de lucru turnam o lingura de ulei si turtim fiecare gogosica cu varful degetelor (adaugand din cand in cand din nou ulei la urmatoarele turte) si „scaldandu-le” pe fiecare in parte in baia de ulei.

Intr-un vas amestecam branza cu doua oua si sare.

Dupa ce am terminat cu „scaldatul” fiecarei gogoase, care s-au transformat acum in turte, o luam pe prima (prima pe care am scaldat-o) si o intindem pe masa de lucru,  initial cu facaletul, iar ulterior intindem foaia cu mana tragand de margini.

Aceasta foaie se stropeste cu ulei.  Aranjam umplutura si rulam atent cu mainile.

Repetam procedura cu restul de turte aranjandu-le in tava pentru copt tapetata cu hartie de copt .

Dupa ce am terminat, ungem placintele cu un ou batut , le stropim cu putin ulei si  bagam placintele la cuptor, care a fost in prealabil incalzit pana la temperatura de 180 de garde, timp de 40 minute circa.
Imediat dupa ce s-au copt le-am uns cu unt si le-am lasat sa se raceasca.

Le savurez de fiecare data cu mare placere alaturi de un pahar cu vin rosu sau cu must, ca tot e perioada lui acum 😉 ;)!!

Eu va invit si pe voi sa le incercati si va astept cu impresii :)!!

V-am pupat!!
Mihaela N.

 

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Catalina - Le blog de Cata
    octombrie 14, 2017 at 8:49 am

    extraordinare, imi plac la nebunie

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    octombrie 14, 2017 at 8:57 am

    si noi , intreaga familie suntem fanii no.1 al acestor placinte!! Pupici si multumesc pentru vizita @catalina-le blog de Cata!!

  • Reply
    Anonim
    decembrie 3, 2017 at 3:17 pm

    <3

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    decembrie 3, 2017 at 3:18 pm

    🙂

  • Reply
    mikaela
    martie 27, 2018 at 2:53 pm

    Ce inseamna 2 cani faina,ca daca masuram cu o canita de 240 ml ar insemna 200 g faina,hai 240 g ,daca e varfuita.Presupun ca e vorba de 250 g faina,poate un pic peste?

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    martie 27, 2018 at 3:10 pm

    Mikaela de principiu eu folosesc o cana de 250 ml. Dar indiferent ce cana folosesti cantitatea de apa pe care o adaugi este măsurată cu aceeași cana, deci aferentă cantității de faina. Recunosc ca la plăcinte nu mi-am pus niciodata problema de gramaje pentru că am preluat procedura de la mama si fac măsurătorile la ochi, dar cred ca este o idee bună să vi le cantăresc si sa le scriu aici in postare. Sa ai spor si iti multumesc pentru mesaj!

  • Reply
    Elena
    decembrie 7, 2018 at 1:55 pm

    Arata extraordinar de bine! Cred ca sunt delicioase.

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    decembrie 7, 2018 at 2:52 pm

    Multumesc Elena! Iti garantez ca sunt extraordinar de delicioase!! 🙂

  • Leave a Reply