Idei noi de sarbatori cred ca vrea oricine!!! Tortul sarat de clatite de mai jos se poate strecura usor pe langa celelalte bucate de pe masa si sa vina in ajutor pentru cei care poate nu doresc carne sau care pur si simplu au chef de altceva. In plus, avantajul acestui tort este ca poate fi preparat anticipat si incalzit inainte de a fi servit. Daca v-am convis, hadeti sa vedeti cum se prepara!
Ingrediente:
pentru cca 10 foi de clatite
2 oua
180 gr. de faina
320 ml lapte
un praf de sare
un cub mic de unt sarat Lurpak
Pentru umplutura
500 gr de ciuperci
50 ml ulei de masline
3 catei de usturoi
o legatura de patrunjel
80 gr. cascaval emmental
Pentru sos bechamel
40 gr.unt sarat Lurpak
80 gr.faina
600 ml.lapte
un galbenus de ou
sare si piper dupa gust
In primul rand pentru aceasta reteta preparam foile de clatite! Intr-un vas spargem cele doua oua si le amestecam cu un praf de sare. Incorporam faina putin cate putin (cam jumatate din cantitate), evitand sa facem cocoloase.
Adaugam si lapte, astfel incat alternand cele doua ingrediente trebuie sa ne rezulte o compozitie lichida fara cocoloase. Lasam compozitia la frigider pentru 15-20 min.
Intre timp, intr-o tigaie punem ulei de masline si prajim putin cei trei catei de usturoi curatati si zdrobiti. Lasam cateva minute la foc mic sa se intrepatrunda aromele. Adaugam ciupercile care au fost in prealabil curatate si taiate felii, condimentam cu sare dupa gust si lasam sa se coaca la foc mic timp de cca 15 minute. Spre final adaugam o legatura de patrunjel si mai lasam 2-3 minute pe foc.
Scoatem compozitia pentru clatite din frigider. Intr-o alta tigaie disponibila ungem fundul tigaii cu unt. Lasam sa se incinga tigaia si turnam cate un polonic din compozitie. Coacem fiecare clatita pe ambele parti si nu uitati sa ungeti tigaia de fiecare data cu unt. La final ar trebui sa va rezulte cca 10 foi de clatite.
Pentru sosul bechamel, intr-un vas adanc adaugam 40 gr.de unt sarat pe care il topim la foc mic.
Odata topit untul, adaugam deodata toata cantitatea de faina si amestecam energic cu ajutorul unui tel. Incorporam rapid laptele rece, galbenusul si daca mai este necesar condimentam cu sare si piper. Fierbem sosul circa 5-10 minute, amestecand continuu pana compozitia se ingroasa si capata o consistenta usor cremoasa.
Avem toate elementele pentru a asambla tortul de clatite.
In sosul bechamel adaugam ciupercile cu patrunjelul si cascavalul emmental ras.
Tava cuptorului o tapetam cu hartie de copt pe care aranjam prima foaie de clatita.
Cu crema rezultata ungem fiecare foaie de clatita, obtinand intr-un final un tort.
Coacem tortul in cuptorul preincalzit in prealabil la 180 de grade, cca 20-25 de minute, acoperindu-l la jumatatea timpului cu o foaie de aluminiu pentru a nu-i arde suprafata.
Transferam tortul de clatite pe un platou de servit si il decoram cu felii de ciuperci si frunze de patrunjel.
Spor la gatit!!
Multe imbratisari!!
Mihaela
No Comments