Feluri principale/ Retete

Bors rosu

februarie 8, 2016
La origini acest bors ar fi ucrainean, altii sustin ca ar fi rusesc…nu as putea sa va confirm sau infirm care este provenienta sa, insa pot sa va garantez ca este foarte bun! Ma rasfat cu el inca din copilarie, deci stiu ce zic ;). Puteti opta sa il faceti si fara carne, gustul va ramane la fel de intens.  Sfecla, ceapa, morcov, cartofi si varza gasiti acum la orice piata sau supermarket, deci nu vad ce v-ar impiedica sa va apucati imediat de treaba! Concluzia: de sezon,cu carne sau fara, un bors gustos, rapid si sanatos!!!
Ingrediente 6-8 portii:

800 gr.-1 kg cca de carne : porc / vita
1 buc. morcov
3-4 buc. cartofi
1 buc.mare sfecla
1 buc.ardei Kapia
1/4 parte dintr-o varza – optional
1 cana fasole fiarta – in cazul in care nu folositi carne
1 buc. ceapa
2 catei de  usturoi
2-3 linguri de sos de rosii
ulei de floarea soarelui
frunze de dafin
verdeata
sare, piper

Alegeti o cratita mai mare pentru a prepara acest bors, de circa 5-6 litri. Turnati intr-o cratita apa, putin mai mult de jumatate din volumul ei si o punem pe foc. In acest timp spalati carnea si o portionati marunt. „Aruncati” carnea in apa clocotita si pe parcurs o curatam de spuma. O condimentam cu sare, piper si frunze de dafin si o lasati sa fiarba in functie de carnea aleasa.
Cat fierbe carnea ne ocupam de legume. Intr-o tigaie mai adanca incingeti uleiul de floarea soarelui (in reteta originala foloseau untura in loc de ulei). Sfecla o taiati julien sau o dati prin razatoare. O prajiti in ulei  impreuna cu usturoiul pisat pana se inmoaie usor.
Peste ea se adauga ceapa, morcovul,ardeiul si varza (optional).
In timp ce se calesc legumele se curata si cartofii.
Cartofii ii adaugati in supa de carne (dupa ce carnea a fiert bine) .Cand legumele sunt gata prajite/innabusite  le transferati si pe ele in cratita impreuna cu 2-3 linguri de sos de rosii.

Se mai lasa pe foc 10-15 min sa fiarba. Borsul este gata! Cel mai bun si gustos bors este insa cel de a doua zi!! ;)Se serveste cu smantana si verdeata proaspat taiata!

Pofta Mare!!

Bors Rosu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,80 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 30 minute Cooking Time: 20 minute

La origini acest bors ar fi ucrainean, altii sustin ca ar fi rusesc...nu as putea sa va confirm sau infirm care este provenienta sa, insa pot sa va garantez ca este foarte bun! Ma rasfat cu el inca din copilarie, deci stiu ce zic ;). Puteti opta sa il faceti si fara carne, gustul va ramane la fel de intens.  Sfecla, ceapa, morcov, cartofi si varza gasiti acum la orice piata sau supermarket, deci nu vad ce v-ar impiedica sa va apucati imediat de treaba! Concluzia: de sezon,cu carne sau fara, un bors gustos, rapid si sanatos!!!

Ingredients

  • Ingrediente 6-8 portii:
  • 800 gr.-1 kg cca de carne : porc / vita
  • 1 buc. morcov
  • 3-4 buc. cartofi
  • 1 buc.mare sfecla
  • 1 buc.ardei Kapia
  • 1/4 parte dintr-o varza - optional
  • 1 cana fasole fiarta - in cazul in care nu folositi carne
  • 1 buc. ceapa
  • 2 catei de  usturoi
  • 2-3 linguri de sos de rosii
  • ulei de floarea soarelui
  • frunze de dafin
  • verdeata
  • sare, piper

Instructions

1

Alegeti o cratita mai mare pentru a prepara acest bors, de circa 5-6 litri. Turnam intr-o cratita apa, putin mai mult de jumatate din volumul ei si o punem pe foc. In acest timp spalam carnea si o portionam marunt. "Aruncam" carnea in apa clocotita si pe parcurs o curatam de spuma. O condimentam cu sare, piper si frunze de dafin si o lasam sa fiarba in functie de carnea aleasa.

2

Cat fierbe carnea ne ocupam de legume. Intr-o tigaie mai adanca incingem uleiul de floarea soarelui (in reteta originala foloseau untura in loc de ulei). Sfecla o taiem julien sau o dam prin razatoare. O prajim in ulei impreuna cu usturoiul pisat pana se inmoaie usor.

3

Peste ea se adauga ceapa, morcovul, ardeiul si varza (optional). In timp ce se calesc legumele se curata si cartofii. Cartofii ii adaugam in supa de carne dupa ce carnea a fiert bine. Cand legumele sunt gata prajite/innabusite  le transferam si pe ele in cratita impreuna cu 2-3 linguri de sos de rosii. Se mai lasa pe foc 5-10 min sa fiarba si borsul este gata!

Notes

Cel mai bun si gustos bors este insa cel de a doua zi!! 😉 Se serveste cu smantana si verdeata proaspat taiata!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Cristina
    ianuarie 27, 2019 at 6:48 pm

    Delicios si sanatos!

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    ianuarie 27, 2019 at 6:49 pm

    Daaaa, asa e :)! Multumesc!

  • Reply
    BORȘ DE SFECLĂ RUSESC | ANDRA ILIAȘ
    ianuarie 14, 2021 at 3:32 pm

    […] Și am început să mă documentez de rețete pe net, însă am întrebat-o și pe Mihaela de rețeta ei, pentru că era cea mai apropiată de Rusia din cunoștințele mele. După o documentare […]

  • Leave a Reply