Guguta este un personaj pentru copii din povestile scrise de Spiridon Vanghelie, ce purta pe cap o caciula/cusma de ciobanas 🙂 de aici si denumirea tortului.. Imi aduc aminte ca in clasele primare acest personaj era folosit des pentru a ni-l da exemplu. Si acum am in fata pozele din carti , cu istorioare despre Guguta cu prima lui zi de scoala, cu primul lui Abecedar….si tot asa :)). Am gasit si poze pe net cu Guguta :),e tare dragalas nu-i asa?:).Poate unii dintre voi il cunosc ..:),dar daca nu, faceti cunostinta!!!
Ingrediente:
250 grame de untura (puteti folosi si unt in loc de untura)
200 gr.de smantana
50 gr.zahar
2 linguri de coniac/brandy
1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
cca 500 gr.de faina
visine in sucul lor/in compot (am folosit un borcan de 700 gr facut de mama mea)
Pentru crema:
700 gr. frisca
100 gr.zahar praf
Amestecam untura/untul (la temperatura camerei) cu smantana,zaharul si coniacul.
Cand ati obtinul o compozitie omogena adaugam bicarbonatul stins cu oțet si incorporam faina putin cate putin pana obtinem un aluat ferm, putin elastic (ca cel de tarta).
Il punem la frigider pentru 20-30 minute sa se odihneasca.
Intre timp turnam visinele intr-o strecuratoare si le lasam sa-si scrurga tot sucul.
Scoatem din frigider aluatul si-l impartim in 4 bucati.
Intindem prima bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm).
Asezam cate un sir de visine pe fiecare bucata de aluat.
Cusma lui Guguta - reteta originala
Guguta este un personaj pentru copii din povestile scrise de Spiridon Vanghelie, ce purta pe cap o caciula/cusma de ciobanas :)) de aici si denumirea tortului.. Imi aduc aminte ca in clasele primare acest personaj era folosit des pentru a ni-l da exemplu. Si acum am in fata pozele din carti , cu istorioare despre Guguta cu prima lui zi de scoala, cu primul lui Abecedar....si tot asa :)). Am gasit si poze pe net cu Guguta :)),e tare dragalas nu-i asa?:)).Poate unii dintre voi il cunosc ..:),dar daca nu, faceti cunostinta!!!:))
Ingredients
- Ingrediente:
- 250 grame de untura (puteti folosi si unt in loc de untura)
- 200 gr. de smantana
- 50 gr.zahar
- 2 linguri de coniac/brandy
- 1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
- cca 500 gr.de faina
- visine in compot (am folosit un borcan de 700 gr facut de mama mea)
- Pentru crema:
- 700 gr. frisca
- 100 gr.zahar praf
Instructions
Amestecam untura/untul (la temperatura camerei) cu smantana,zaharul si coniacul. Cand ati obtinul o compozitie omogena adaugam bicarbonatul stins cu oțet si incorporam faina putin cate putin pana obtinem un aluat inchegat, putin elastic (ca cel de tarta). Il punem la frigider pentru 20-30 minute sa se odihneasca.
Intre timp turnam visinele intr-o strecuratoare si lasati-le acolo sa-si scrurga tot compotul.
Scoatem din frigider aluatul si-l impartim in doua bucati. Lasam o singura bucata pe masa, pe cealalta insa o punem inapoi in frigider.
Intindem prima bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm).
Asezam cate un sir de visine pe fiecare bucata de aluat. Lipim marginile fiecarei fasii si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, cu partea lipita in jos. Aceeasi procedura am folosit-o si pentru restul de aluat pana la terminarea ingredientelor. Tava cu toate "tuburile"/ formele rezultate, am tinut-o la cuptor aproximativ 35 minute la 180 de grade pana la rumenire.
Dupa ce s-au rumenit frumos le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.
Intre timp preparam crema amestecand cu mixerul frisca cu zaharul pudra. Cand crema si-a dublat volumul si "tuburile"racite am trecut la etapa finala a acestei retete. Pentru a obtine forma "cusmei de ciobanas" (caciula), dispunem "tuburile" in piramida incepand cu baza: in 5,apoi 4,3,2 si una in varf (mie una mi-a lipsit...au fost poftele prea mari si baietii mei nu au avut rabdare si mi-au sterpelit una din ele :)). Deasupra radem ciocolata amaruie si il bagam la frigider. Recomandabil este sa-l tinem la frigider minim 4-6 ore inainte de servire.
34 Comments
DiaMar-bucataria galbena
octombrie 10, 2011 at 5:15 pmArata grozav" cusma "aceasta a ta.Te pup!
Tudor Elena Cristina
octombrie 10, 2011 at 5:50 pmCred k as vrea si eu o asemenea cusma!!!k tot vine iarna…..pup
Fancy Cake
octombrie 10, 2011 at 7:11 pmTare buna aceasta cusma:-)
Am facut-o si eu o data si ne-a placut.
TeoBucatar
octombrie 10, 2011 at 8:20 pmArata bine montata asa !Nu am facut pana acum dar cred ca e buna cu ingredientele astea!Pupici
fantezie in bucatarie
octombrie 11, 2011 at 6:18 amMerci Dia!!
fantezie in bucatarie
octombrie 11, 2011 at 6:19 amElena sa stii ca la asta nu m-am gandit :))Asa e numai buna pt iarna :))Merci pt vizita!!
fantezie in bucatarie
octombrie 11, 2011 at 6:20 amAsa e Fancy tortul asta e foarte bun!!!sunt si eu modesta :)),dar asta e adevarul! :))Pupici!
Anonim
octombrie 11, 2011 at 7:24 ambun bun bun…imi ploua in gura,iar colegii de la munca au innebunit:))))…a fost o adevarata batalie pe ea:))
Anonim
octombrie 11, 2011 at 7:25 amsorellina:P
marifra79
octombrie 11, 2011 at 10:44 amMA che meraviglia e che buono dev'essere!!!!! Un abbraccio e buonissima giornata
Anonim
octombrie 11, 2011 at 2:54 pmMmmmmmmmmmmmm……imi amintesc de copilarie….delicios
maya
octombrie 11, 2011 at 7:07 pmArata fantastic!
fantezie in bucatarie
octombrie 12, 2011 at 5:56 amda…,mentionez ca aceast tort a fost facut cu dedicatie pentru sora mea de ziua ei,doar ca l-am terminat inainte de a merge la ea…si in consecinta a ramas inca o zi in frigider si a fost dus la servici la ea a doua zi pentru a potoli poftele deja incinse :)).
fantezie in bucatarie
octombrie 12, 2011 at 5:58 amGrazie Marianna per le belissime parole e ovviamente per la visita!!Una buona giornata anche a te!!
fantezie in bucatarie
octombrie 12, 2011 at 5:59 amMerci Maya!!
Anonim
octombrie 12, 2011 at 6:38 amInedit , dar extrem de deosebit , asa c-am pastrat reteta la favorite (o voi face cu unt , ca untura n-am momentan , dar nici nu prea am voie) Ms ptr asa reteta deosebita .
Zi frumoasa , cu soare mult !
Diana.
fantezie in bucatarie
octombrie 12, 2011 at 11:21 amCu placere Diana!!!Multumesc pentru vizita si mai poftim :))!!!
Ruxi
octombrie 15, 2011 at 4:51 pmNu-l stiam pe Guguta si nici acest gen de tort, dar, acum ca le-am vazut, mi-au trezit interesul. Arata foarte frumos tortul. La multi ani sorei!
fantezie in bucatarie
octombrie 17, 2011 at 7:03 amMultumesc Ruxi si pentru urari si pentru vizita!!O zi frumoasa!!
dian@
octombrie 18, 2011 at 7:16 amGuguta incantata de cunostita! foarte aspectoasa prajitura si cu siguranta e delicioasa!
Liana10
ianuarie 30, 2012 at 12:08 amCe reteta interesanta! Eu am vazut aceasta "cusma" sub forma unei piramide de clatite, dar ambele variante imi plac, desi tind sa cred ca asta e cea originala!
fantezie in bucatarie
ianuarie 30, 2012 at 8:38 pmLiana10 eu cunosc acest tort de cand ma stiu…mama mea il facea destul de des si anume asa cum l-am presentat. Intr-adevar se face si cu clatite, dar pentru mine asta e adevaratul tort"Cusma lui Guguta".Pupici
Anonim
aprilie 25, 2012 at 9:42 pmDaca nu avem visine in sucul lor,ce am putea folosi?visine congelate?
fantezie in bucatarie
aprilie 26, 2012 at 5:40 amAnonim daca nu ai visine in sucul lor,poti folosi visine din compot,dar sa nu uiti sa le scoti samburii..si la fel sa le lasi sa-si scurga sucul.Visine congelate nu am folosit,dar nu cred ca ar fi o problema.Spor la gatit!!
Anonim
mai 15, 2012 at 1:22 pmfoarte bun
Anonim
septembrie 28, 2012 at 12:45 pmTort lemne in zapada
De fapt, tortul este dupa o reteta ruseasca si se numeste Lemne cu zapada/inzapezite(Drova pod snegom). Aevaratul tort "Cusma a lui guguta" este din bezele cu crema, care este montata sub forma unei piramide.
fantezie in bucatarie
octombrie 19, 2012 at 5:40 amAnonim eu sunt nascuta in Basarabia si cu siguranta multe dintre retetele pe care le stiu sunt inspirate din bucataria ruseasca. Reteta pe care am prezentat-o in blog este cea pe care o stiu de cand eram mititica ni-o facea mama la ocazii, dar cu siguranta mi-ar placea sa o incerc si pe cea sugerata de tine!!O zi frumoasa sa ai!
naty, galati
ianuarie 26, 2013 at 9:12 amFoarte buna…am facut si eu.
fantezie in bucatarie
iunie 18, 2013 at 9:20 amMa bucur Naty , ca ti-a placut!!O zi super in continuare!!!Merci pentru vizita!!
Anonim
decembrie 16, 2013 at 6:42 pmBuna,
se poate folosi smantana cu 20% grasime in loc de frisca?
fantezie in bucatarie
decembrie 17, 2013 at 6:12 amBuna,
Daca reusesti sa o bati spuma, poti incerca si cu 20% grasime.
Totusi eu zic ca cea mai indicata este smantana cea de cca 30 % grasime.
Succes!! si Sarbatori frumoase!!!
ashok
iulie 5, 2021 at 6:16 amThanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.
Mihaela Negrescu
iulie 6, 2021 at 6:37 pmI’m glad you like it! Enjoy!
boostaro
ianuarie 9, 2024 at 1:03 pmThank you so much!