Cea mai citita reteta de pe blogul meu este placinta cu branza din lavas (lavash). O reteta de pe la inceputurile blogului cu poze cam incetosate, dar solicitata ????. Mi-au scris multi cititori de-a lungul timpului care m-au intrebat diverse curiozitati despre lavash si care mi-au multumit pentru reteta. Una din curiozitatile cele mai frecvente era cum se fac aceste lipii, de unde se pot achizitiona, cu ce pot fi inlocuite, etc. Am cautat intens pe la armeni o reteta originala a acestor lipii si am gasit :). Ceva mai simplu nici ca se putea…????, aveti nevoie doar de trei ingrediente, disponibile in orice bucatarie : faina, apa si sare! Eu imi cumpar lipiile din Moldova, de regula… le pun la inghetat si le folosesc la cerere sau nevoie :), acum insa clar mi le voi prepara singura oricand va fi cazul❤!
Ingrediente:
500 gr.faina
300 – 320 ml. cca apa
10 gr. sare
Ingredientele mentionate le-am „aruncat” intr-un bol . Le-am amestecam bine, le-am framantam 2-3 minute, pana am obtinut un aluat omogen si ferm. Evident pentru acest procedeu puteti folosi un robot de bucatarie pentru a va usura munca.
Am acoperit aluatul cu o folie alimentara si l-am lasat sa se odihneasca timp de 30 min. Odata trecut timpul am impartim aluatul in 8 bucati. Puteti taia aluatul si in bucati mai mici daca credeti ca va este mai usor sa-l intindeti. Le-am framantat pe fiecare in parte, le-am presarat cu faina si le-am lasat din nou sa se odihneasca pentru 30 minute. Acoperim aceste bile de aluat cu un prosop umed.
Dupa 30 de minute am intins fiecare bucatica de aluat intr-o foaie foarte subtire, cca 2 mm (cat va permite aluatul si ajutandu-va de faina). Le-am copt pe dosul tavii incinse (cuptorul incalzit in prealabil la 240 grade), iar coacerea dureaza cateva secunde.
NB :Aceste lipii pot fi coapte si intr-o tigaie bine incinsa. Se coc pe ambele parti cateva secunde.
Recomandarea mea este sa nu le coaceti prea mult deoarece le veti usca si lipiile vor deveni casante si tari.
Lavash-ul este gata! Dupa ce le-am preparat, le-am pulverizat (cu ajutorul unui pulverizator) cu apa pe ambele parti, astfel vor ramane moi si umede pentru o perioada mai lunga.
Puteti prepara cu ajutorul lor diferite placintele gustoase cu diverse umpluturi!
Placinta cu branza din lavash-ul pregatit de mine |
P.S. Daca folositi lavash-ul in loc de paine, inainte de coacere, puteti stropi foaia cu apa si presara pe lavash seminte de susan sau de mac pentru a-i da un plus de savoare painicii.
Deoarece pâinea-lavash nu are conservanți, gustul cel mai bun este atunci cand e făcut proaspat, insa puteti îngheta resturile în aceeasi zi, învelite într-o folie. Lavash-ul poate fi pastrat înghetat până la o lună.
Daca sunteti curiosi sa vedeti cum se face lavash-ul in mod traditional, va las un link cu un filmulet de pe youtube!
Spor la pregatit!!
V-am pupat!
Mihaela
4 Comments
corina
iunie 28, 2018 at 12:04 pmDupa ce am vazut aici reteta de placinta cu lavas am cautat pe youtube.Eu le-am copt in tigaie,insa data viitoare le voi pregati in cuptor pentru ca am afumat casa de ziceai ca e incendiu.Multumim si asteptam si alte retete moldovenesti!;)
Mihaela Negrescu
iunie 28, 2018 at 12:13 pm@Corina de fiecare data prepararat placintele din lavash la cuptor si au avut de fiecare data succes!Incearca si tu si te astept cu impresii!! Cu mare drag si iti multumesc pentru vizita!!Spor in toate!!!
Crina Huian
iulie 16, 2018 at 9:24 ampentru un gust deosebit puteti incerca sa folositi produsele autentice de la http://www.italianshops.ro
Mihaela Negrescu
iulie 16, 2018 at 9:25 ammultumesc pentru sugestie!