Feluri principale

Reteta de Maia

februarie 25, 2016
    De cand am deschis acest blog si mai intens in ultimii ani am tot auzit in stanga si dreapta de paine cu MAIA. Da, auzisem ca e o drojdie naturala; da, citisem ca e crescuta doar din faina si apa; da, am si cumparat paine cu maia la diverse expozitii si brutarii, insa mi se parea ceva „science fiction” sa o cresc in casa si sa prepar eu paine cu maia. Insa intr-o zi am fost provocata de vecina mea Dana, bloggerita si ea  si uite asa m-am ambitionat sa cresc MAIA.

Putin cam speriata din ce citisem pe diferite bloguri, insa mi-am luat „inima in dinti ” si am trecut la treaba! Rezultatul chiar bun, zic eu, am reusit sa cresc maia-ua chiar din prima!!
P.S. Pozele nu sunt foarte reusite , dar eu zic ca se accepta… ;), sa va faceti o prima idee 😉


Prima zi:
Am amestecat 250 gr. de faina de grau integrala si secara cu 150 gr-200 gr. de apa si am obtinut un aluat moale. Nu am pus sare, nu am pus drojdie, NIMIC!

Am acoperit bolul cu o folie de aluminiu si l-am lasat intr-un loc „de cinste” in bucatarie (NU in frigider) si am uitat de el o zi.
A doua zi in mod normal veti observa o usoara fermentare, apar bule.

 

Lasati in continuare aluatul la locul „de cinste” 😉

A treia zi aruncati jumatate din aluat si adaugati 125 gr. faina si 100 ml apa. Se amesteca si veti obtine un aluat asemanator cu cel precedent.

Lasati-l din nou o zi in pace fara sa umblati la el pana in a 5-a zi. In a 5-a zi aruncati din nou jumatate din aluat si hraniti maiaua din nou cu 125 gr.faina si 100 ml. cca de apa.

Dupa a 5-a zi urmariti maiaua, deoarece daca timp de 6-8 ore deja isi dubleaza volumul maiaua este gata pentru a fi folosita. De aceea din a cincea zi am transferat-o intr-un bol gradat pentru a-mi da seama mai exact cat de mult creste in volum.

Eu am fost o norocoasa deoarece din a 6-a zi maiaua mea si-a dublat volumul si am facut si prima paine.

Din pacate la prima paine nu am avut acelasi succes, insa am perseverat si am reusit la doua :).
Deci sfatul meu , cu rabdarea treci si marea 🙂

Succes!!!!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    coco
    februarie 25, 2016 at 2:10 pm

    deci, rabdare! 🙂

  • Reply
    negrescu mihaela
    februarie 25, 2016 at 2:11 pm

    Da Coco, fiind procesul mai lung ai nevoie de putintica rabdare in rest e usor ;)! Pupici si merci pentru vizita!!

  • Leave a Reply