Browsing Category

Retete de suflet

Desert/ Retete de suflet

Medovnik – Honey Cake

 

Hello, hello dragilor!!! Sper ca ati citit pe blog despre recenta mea vizita in Praga si despre scurta mea experienta culinara in capitala Cehiei… ????. Daca nu ati reusit, gasiti postarea mea aici pe blog si evident va invit sa o faceti!!! Va povesteam ca am gustat la cehi un tort delicios, care nu imi era strain la gust, deoarece l-am mai incercat si sub alta forma, vezi Marlenka!
Asa cum va spuneam si in postarea tortului Marlenka, e cumva incerta originea lui…, dar si denumirea lui e cumva confuza! Chiar la cehi in supermarket-uri, in patiserii si restaurante era prezentat diferit : unii il aveau ca honeycake, altii ca Marlenka, iar altii ca Medovnik.

Personal le-am clasificat asa: Marlenka, poate fi de doua feluri : cu cacao sau fara. Este glazurat cu sos de cacao deasupra, putin mai umed, in plus este patrat sau dreptunghiular. In schimb Medovnik-ul, cel prezentat astazi, are o forma de regula rotunda, usor caramel la infatisare cu straturi cremoase intre blaturi, presarat cu nuci tocate, iar deasupra acoperit cu faramituri din blatul cu miere. Este usor mai crocant, dar in acelasi timp se topeste in gura! Asa ca azi sa fie Medovnik! La noi in Familie a urcat primul in lista deserturilor preferate!

Ingrediente:

Foile

200 gr.zahar
200 gr.unt 82%
5 linguri miere
5 linguri lapte
500 gr.faina
1 ou
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita cacao de calitate superioara

Crema
1 cutie lapte condensat
250 gr.unt 82%
50-100 gr.nuci

Sirop:
100 ml apa
50 gr.rom/cogniac
5 linguri de zahar

Nu este un tort greu de facut, dar aveti nevoie de mai mult timp la dispozitie!

Intr-un vas cu apa, fierbem laptele condensat cu tot cu cutie doua ore si jumatate, dupa care se lasa sa se raceasca complet. In urma fierberii, laptele condensat se transforma intr-un sos de caramel, intalnit si sub denumirea de dulce de leche.

Personal, aceasta procedura o fac cu o zi inainte. Chestii organizatorice :). Voi daca aveti la dispozitie mai mult timp, puteti sa il fierbeti si in aceeasi zi , dar cu vreo doua ore inainte de a va apuca sa faceti aluatul pentru foi, astfel incat sa ii lasati si timp suficient sa se raceasca complet.

Cum prepararam foile pentru tort? Topim si amalgamam ingredientele la bain-marie (baie cu aburi)….stiti voi, o cratita cu apa pe foc si peste ea un alt vas in care puneti ingredientele :).

Care din ingrediente? In primul rand punem untul cu zaharul (eu am injumatatit cantitatea de zahar, dar e optiunea fiecaruia), amestecam pana se topesc, ulterior punem laptele, mierea si oul. Se amesteca energic pana cand obtinem o compozitie omogena.

Ultimele in compozitie intra: o lingura de cacao si o lingurita de bicarbonat. Luam vasul de pe baia de aburi doar atunci cand compozitia a inceput sa faca bule si sa se mareasca in volum.

Cernem faina separat intr-un vas.
Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam faina in compozitia lichida.

 

Rezultatul: un aluat semilichid, care te sperie si te pune pe ganduri daca nu cumva e gresit ceva in reteta. Nu e gresit nimic! Acesta e aluatul perfect!

Pentru a reusi sa-l gestionam mai usor, presarati pe masa de lucru faina unde apoi rasturnati aluatul. Incercati sa ii dati o forma de baton, ajutandu-va de faina.

Impartiti aluatul in 4 parti aproximativ egale. Fiecare parte se infoliaza cu foile alimentara, dupa care le dam la rece pentru minim o ora.

Intre timp scoatem din frigider untul pentru crema si il lasam la temperatura camerei sa se inmoaie.

Ne mai ramane de facut siropul pentru foi. Turnam intr-un vas apa, cogniac (reteta ceha indica romul, insa eu nu sunt fan rom, asa ca l-am inlocuit cu cogniac moldovenesc) si cele 5 linguri de zahar. Se fierb pana se dizolva complet zaharul. Se lasa la racit. Am obtinut siropul !!!

Dupa ce a trecut o ora, incalzim cuptorul la 180 de grade si scoatem prima bucata de aluat din frigider, pentru a ne ocupa si de fabricarea foilor.

Din fiecare bucata de aluat din frigider coacem doua foi. Astfel incat, la final, vom avea 8 foi pentru acest tort. Evident puteti chiar de la inceput sa portionati aluatul in 8 bucati, este optiunea voastra! 🙂

Intindem fiecare foaie (grosime cca 2 mm) pe o foaie de hartie cu ajutorul facaletului/sucitorului.

Pentru forma rotunda am optat pentru un inel de tort de 23 cm, dar in regim casnic puteti alege si o farfurie de aceeasi dimensiune cca. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava si se coc impeuna cu foaia.

Fiecare foaie se coace cca 5 minute pana devine usor caramel-aurie.

Urmati aceeasi procedura si pentru restul foilor.

 

Odata finalizata coacerea foilor, ne ocupam si de tocatul nucilor marunt si prepararea cremei.
Untul moale cu ajutorul unui mixer il batem pana obtinem o crema pufoasa in care vom incorpora treptat laptele condensat fiert si racit.
Acum ca avem toate elementele puzzle-ului ne apucam sa il asamblam ????! Avem foile, nucile tocate, crema si siropul!
Prima foaie o ungem cu sirop cu ajutorul unei pensule (de bucatarie ????), urmeaza crema intr-un strat subtire si presaram nuci tocate.
A doua foaie o ungem pe spate cu sirop, o asezam peste prima foaie si deasupra o ungem din nou cu sirop, urmat de crema si nuci. Procedam identic cu toate cele 8 foi. Inainte de a unge ultima foaie cu sirop si crema, apasam usor peste ea pentru a scoate excesul de crema de printre foi si urmam mai departe procedura de ornare a tortului. Ungem cu crema ramasa si marginile tortului, astfel incat tot tortul sa fie acoperit cu crema.
Marginile rezultate la taiatul foilor si coapte impreuna cu ele, le vom marunti /sfarama pentru a putea orna tortul.
Presaram faramiturile rezultate si tapetam toata suprafata tortului atat deasupra ca si pe laterale. Il ornam in functie de dorinte: cu bucati de nuci deasupra sau cu capsuni, visine sau zmeura. Eu am cativa mofturosi in casa si l-au preferat simplu fara nimic!
Lasam tortul la temperatura camerei o ora, iar ulterior il punem in frigider pentru minim 4-5 ore.
Il servim la o cana de ceai sau cafea ori alaturi de o cupa de inghetata stropita cu sos de ciocolata.

 

Yaaammmyyyyy, super delicios!!!
Astept parerile voastre dupa ce ati testat reteta!!
Hugs!!
Mihaela

 

Desert/ Retete de suflet

Cozonac glazurat ca acasa

 

 

Se apropie Pastele si cu totii ne-am mobilizat sa sarbatorim aceste zile frumoase alaturi de cei dragi. Cozonacii si pasca sunt vedetele acestei sarbatori si noi gospodinele ne intrecem la a scoate din cuptoare cei mai frumosi cozonaci si cele mai frumoase pascute. In zona Moldovei (unde m-am nascut) se fac cozonaci impletiti (umpluti cu mac, nuci si alte ingrediente) sau cozonaci fara umplutura pentru mofturosi????????. Imi aduc aminte ca aluatul pentru acesti cozonaci era pus la crescut efectiv in cratitele din gospodarii, iar la sfarsit erau glazurati cu albusuri batute. Daca nu ati apucat inca sa faceti cozonaci si/sau nu aveti o reteta potrivita, vi-i recomand din suflet????!

Ingrediente:

600gr.faina
7 gr.drojdie uscata
250 ml lapte
175 gr.de zahar
o lingurita esenta de vanilie
6 galbenusuri
200 gr. de unt
100 gr.stafide
100 gr.fructe confiate/coaja de lamaie si coaja de portocale
40 ml coniac

Glazura
1 albus de ou
80 gr.zahar

Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita de zahar.

Se acopera si se lasa intr-un loc cald , circa 10 minute. Galbenusurile se amesteca cu praf de sare, restul de zahar si esenta de vanilie.

La acest cozonac nu am folosit stafidele pentru ca avem in familie un “membru marcant” ce nu le agreeaza. In cazul in care le folositi, stafidele se curata , se spala si se usuca. Se pun la inmuiat in coniac.

Se framanta un aluat de faina cu laptele cu drojdia de bere, galbenusurile batute cu zahar. Untul topit si racit se adauga ultimul si treptat pana il incorporam in totalitate in aluat. Se framanta energic pana se desprinde usor de pe vas (mie mi-a luat circa 10 min. cu mixerul).
Se acopera si se pune la dospit intr-un loc cald. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (circa 2-3 ore).

Tava de copt se unge cu unt si se tapeteaza lateral cu hartie de copt, taiata dupa circumferinta tavii si lata de 15 cm.

Se pune apoi in tava pregatita si se lasa din nou la dospit 10-15 min.

Se coace in cuptorul incins la foc mic (150C), aproximativ o ora si jumatate. Dupa o ora se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra. Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate si se unge cu glazura de albus sau pudreaza cu zahar.

Fie ca sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa-ti aduca cele patru taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta. Clipe de neuitat alaturi de cei dragi si numai realizari! Paste fericit!

Ma puteti urmari pe Facebook si pe Instagram pentru a fi la curent cu activitati si noutati atat de pe blog cat si din viata unui foodblogger ????????????

Desert/ Retete de suflet

Sfintisori / Mucenici moldovenesti

Astazi am sarbatorit cei 40 de Mucenici (cei 40 de Sfinti mucenici sarbatoriti in calendarul bisericesc care au fost jertfiti pentru credinta lor in Sevastia). Mucenicii sunt preparati diferit de la o zona la alta a tarii . Cele mai intalnite tipuri de preparare a mucenicilor sunt : cei muntenesti si cei moldovenesti ???????? Noi suntem fani mucenici moldovenesti!! Cred ca este evident, nu?


Ingrediente pentru 8 mucenici:

550 gr.faina
1 lingurita sare
7 gr.drojdie uscata
80 gr.zahar
coaja de lamaie dupa gust
2 oua + 1 ou pentru uns
200 ml. lapte cald
50 gr.unt
50 gr.nuci macinate
50 gr. miere

Intr-un pahar amestecam drojdia cu o lingura de zahar/miere si turnam 50 ml. lapte caldut. Cat timp drojdia se activeaza pregatim restul ingredientelor:
– topim untul
– cernem faina
– amestecam cele doua oua intr-un alt vas separat
–  maruntim nucile
– restul de 150 ml de lapte cald il amestecam cu  restul de zahar pana la dizolvarea acestuia.

Intr-un bol incapator turnam faina cernuta. Facem o adancitura unde adaugam ingrediente: o lingurita de sare, ouale amestecate, laptele caldut dulce, coaja de lamaie si untul topit.

Prin amestecarea ingredientelor, obtinem un aluat nelipicios, usor de manevrat, dar in acelasi timp ferm.
Lasam aluatul sa creasca , circa o ora , intr-un loc destul de caldut pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a crescut aluatul , il punem pe masa de lucru si il portionam in 16 bucatele egale. Practic ne vor iesi 8 mucenici.

Intindem in snur fiecare bucatica de aluat si le impletim cate doua.

 

La capete se unesc si prin rasucire obtinem un opt, imbinat la mijloc. La fel procedam cu restul aluatului.

Le-am asezat frumos intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le-am lasat sa creasca pentru 30 min.
Inainte de a le baga in cuptor le-am uns cu ou.

 

 

Se coc cca 25 minute la 180 de grade  (cuptorul fiind preincalzit inainte). Imediat ce s-au rumenit frumos le scoatem din cuptor si trecem la insiropat.

 

Mierea o dizolvam in putina apa, astfel incat sa va iasa un sirop mai gros.
Ungem fiecare mucenic/sfintisor cu siropul de miere si presaram deasupra nuca macinata.

Se servesc imediat ce vi se face pofta ????????!! Parfumul de lamaie imbinat cu aroma mierii si a nucilor nu cred ca va vor lasa sa ii lasati prea mult pe masa 🙂

Sa ii savurati cu drag!!

V-am pupat!
Mihaela

 

Desert/ Retete de suflet

Tort Napoleon – reteta clasica

 

Am mai incercat diverse retete de Tort Napoleon , unele postate pe blog, altele nu, insa tot nu-mi ieseau ca cel pe care il stiam eu sau nu era integral #homemade, chiar daca gustul se apropia de “etalon”. In concluzie framantarile mele nu se opreau nicicum :), rezultatul final trebuia sa corespunda cu gustul pe care il stiam eu din copilarie…De fapt, cred ca e un derivat al desertului frantuzesc millefeuille sau al celui italienesc millefoglie insa intr-o varianta adaptata! Musai trebuie sa-l incercati !!
Ingrediente pentru 8 portii:

Aluat:
faina – 375 gr.
unt – 300 gr.
ou – 1 buc.
otet (5-7%) – 1lingura
apa – 110 ml cca
un praf de sare

Crema:
500 ml lapte
200 gr.zahar
2 oua
60 gr. faina
160 ml.smantana sau unt
2 linguri zahar praf

Pregatim aluatul pentru tort. Important ca toate ingredientele folosite pentru prepararea aluatului sa fie foarte reci.
Inainte de toate, pregatim lichidul. Intr-un vas gradat adaugam oul, un praf de sare, o lingura de otet si amestecam.

Adaugam in compozitia obtinuta 110 ml apa cca.

Ar trebui sa ne iasa cca 190 ml de lichid. Punem lichidul in frigider.

Pe masa cernem 375 gr. de faina. Untul il dam prin razatoarea mare si de fiecare data il amestecam cu faina.

Untul dat prin razatoare si faina o adunam , iar in mijloc facem o adancitura in care turnam lichidul mai sus pregatit.

Amestecam si adunam rapid ingredientele pana obtinem un aluat compact.

Il punem intr-o folie alimentara si il lasam in frigider pentru minim 2 ore.
Cel mai bine este sa faceti aluatul seara si pana a doua zi este perfect pentru a fi folosit.
Poate fi pastrat la congelator, chiar si cateva luni !!! Iar ca sa-l decongelati il tineti in frigider.

Pana se odihneste aluatul in frigider, facem crema pentru tort.
Intr-un vas/cratita turnam 400 ml de laptele si 150 gr.de zahar. Punem cratita pe foc si amestecam pana la dizolvarea totala a zaharului. Intr-un castron spargem cele doua oua si le amestecam cu faina cernuta. Dizolvam compozitia cu restul de lapte (100 ml.) si turnam in cratita cu laptele fierbinte.
Amestecam continuu pana obtinem o crema densa.

Se toarna crema intr-un vas de yena si se acopera cu folie alimentara.

Dupa ce s-au scurs minim 2 ore de cand am lasat aluatul sa se intareasca in frigider, trecem la prepararea foilor pentru tort. Impartim aluatul in 8 bucati egale.

Pe masa presaram faina si intindem cate o bucata de aluat cat mai subtire (4-5 mm). Eu am ales o forma dreptunghiulara, dar de asemenea se poate alege o forma rotuna sau patrata.

Foile le coacem la temperatura de 200 grade (in cuptorul preincalzit in prealabil) pentru cca 10 minute, pana prind o culoare aurie.

Pentru a le testa, daca s-a copt foaia, ridicam marginea si daca nu se curbeaza , este gata.
Foile le lasam sa se raceasca pe o placa de lemn.

Crema fiarta este racita pana la temperatura camerei si o amestecam cu smantana batuta cu 50 gr. de zahar.

Ungem foile: foaie cu foaie.

Ultima foaie nu o aplicam pe tort, ci o sfaramam foarte marunt si o presaram peste crema cu ultima foaie. Deasupra presaram zahar praf.

Lasam tortul la temperatura camerei pentru 1-2 ore si dupa, il punem in frigider pana la servire.

 

O bunatate!!! Ador acest tort!!

Cu drag,

Mihaela

Feluri principale/ Retete de suflet

Salata Vinegreta

Va salut in Noul An 2017!! Am terminat cu vacantele, cu concediile si incet incet ne revenim la rutina programul zilnic ????…Dupa mesele copioase de dupa sarbatori ar cam trebui sa ii acordam si organismului nostru un mic repaus, iar salatele sunt o buna optiune ????!!

Poftim la salata Vinegreta!!…legume din plin , in care folosim ingrediente accesibile in aceasta perioada, condimentate dupa gust :)!! O salata nelipsita de pe masa de Revelion in copilaria mea, deci lejer o pot incadra in retetele mele de suflet , perfecta pentru cei care doreau ceva mai lejer sau tineau inca post, avand in vedere ca pe rit vechi Craciunul urma dupa Revelion….

Ingrediente:

Cartofi – 500 gr. cca 3 – 4 buc. medii
sfecla – 400 gr. – cca 2 buc. medii
morcov – 250 gr. – cca 2 buc. medii
castraveti murati- 350 gr. 3 – 4 buc.
ceapa 200 gr. – 2 cepe medii
mazare verde/ fasole – 350 gr.
ulei de floarea-soarelui
sare
piper
Optional se mai pot adauga si 2 mere si/sau varza

Nu e nimic complicat la aceata salata , iar unii chiar o aseamana cu salata beouf ????.
Legumele se fierb: aveti optiunea pentru sfecla sa o coaceti in cuptor. Mi se pare ca are un gust mult mai bun.
Dupa ce sunt gata fierte/coapte toate legumele : cartofii, sfecla si morcovul le curatam de coaja si le taiem cubulete.
Legumele taiate le punem intr-un bol incapator, in care vom mai adauga : ceapa, castravetii taiati cubulete si mazarea din borcan (stors lichidul din borcan si spalat mazarea in apa curata).
Amestecam ingredientele, adaugam ulei  de floarea-soarelui sau de struguri si potrivim dupa gustul fiecaruia de sare si pipier. Amestecam ingredientele si lasam salata la frigider pentru 2 ore inainte de servire.

V-o recomand si evident Va astept cu impresii 🙂
Pofta Buna !!

Mihaela

 

Desert/ Retete de suflet

Marlenka cu cacao sau Tort Spartak

 

Cunosc acest tort din copilarie, dar nu ii stiu denumirea nici acum… Pe undeva l-am gasit cu denumirea de “Tort Spartak” si spuneau ca este de origine armeana, iar prin Romania l-am gasit “botezat” “Marlenka” si cica, ar fi de origine ceha, o fi…nu stiu. Important este ca am redescoperit gustul  atat de dorit , incat am savurat bucatica cu bucatica dupa ce a fost gata pentru degustare :). In plus am mai adaugat pe lista mofturosilor mei inca un tort delicios :). A fost aprobat in unanimitate !!!


Ingrediente:

100 gr.unt
2 oua
2 linguri de cacao
2 linguri de miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
300-350 gr. faina
150 gr. de zahar

Crema:
4 linguri faina
750 ml. lapte
1 pahar (200 ml) de zahar
180 gr unt
3 galbenusuri
1 lingurita de vanilie

Glazura:
4 linguri zahar
6 linguri apa fiarta
2 linguri cacao
30 gr.frisca

Intr-o cratita cu fundul gros topim untul , peste care se  adauga zaharul, cacao, mierea si ouale.

Se pun pe foc , amestecand constant compozitia pana cand se dizolva zaharul. In acest moment adaugam lingurita cu bicarbonatul de sodiu. Compozitia se va umfla / se va ridica spuma  si isi va dubla volumul.

 

Se ia de pe foc cratita si se adauga 150 gr. de faina cernuta. Se amesteca compozitia pana incorporam toata faina.

Se adauga inca 150 gr. de faina cernuta, putin cate putin pana la incorporarea fainii in compozitie.

Daca compozitia e greu de lucrat direct in cratita, rasturnati compozitia pe planul de lucru care a fost in prealabil presarat cu faina.

Incercati sa incorporati faina in compozitie putin cate putin pentru a nu intari prea mult aluatul, astfel incat sa ne fie usor sa intindem aluatul in foi subtiri.

 

 

 

Aluatul obtinut moale, usor modelabil si elastic, il impartim in 8 bucati egale.

Fiecare bucata o intindem intr-o foaie subtire de dimensiunea unei coli A4 sau o dimensiune mai mica in functie de aluatul obtinut.

Secret din bucatarie: Foile le puteti intinde direct pe o foaie de copt, iar dedesubt am pus foaia A4 sau cea de referinta, in acest fel va va fi mai usor sa le transferati pe tava de copt.

Later edit 1: am refacut tortul inca de cateva ori si cel mai rapid si usor mi-a fost sa impart aluatul in 4 bucati egale si fiecare bucata am intins-o pe toata suprafata unei hartii de copt. Eu folosesc hartii gata taiate si care se preteaza perfect pe tava din cuptorul standard. Am tras hartia de copt cu foaia intinsa pe dosul tavii si le-am bagat la cuptor. Dupa ce s-au copt, le-am scos din cuptor, le-am taiat in jumatate. Astfel mi-au rezultat 8 foi coapte. Nu lasati foile sa se raceasca, deoarece devin casante si nu le veti mai putea taia.

Later edit 2: din nou am refacut tortul si am impartit aluatul in 8 bucati pe care le-am intins in foi subtiri pe hartie de copt . Le-am dat o forma rotunda foilor folosind o farfurie de 23 cm.

Foile obtinute se coc la o temperatura de 180 C (cuptorul incalzit in prealabil) timp de 3-5 min.

Practic cat intindeti urmatoarea foaie, cea din cuptor e deja gata :).

Dupa ce am copt foile ne apucam de crema.
Intr-un vas amestecam 3 galbenusuri , 1/2 pahar de zahar, laptele, o lingurita de esenta de vanilie si 4 linguri de faina.
Compozitia o transferam intr-un vas pe care il punem pe foc, amestecand continuu, pana obtinem se ingroasa crema. O lasam sa se raceasca.

Intre timp intr-un mixer mixam untul la temperatura camerei cu zaharul ramas pana obtinem o spuma.
Peste aceasta spuma adaugam crema racita si amestecam pana la omogenizarea acestora.

Incepem sa ungem tortul, foaie cu foaie. Nu umpleti foaia cu multa crema, incercati sa o acoperiti pe toata cu un strat uniform de crema , fara sa exagerati. Crema mi-a ajuns fix pentru 8 foi si credeti-ma ca a fost suficient. Dar daca doriti mai multa crema, mariti cantitatile cand o preparati.

Peste ultima foaie turnam o glazura, obtinuta din 4 linguri de zahar, 6 linguri apa fiarta, 2 linguri de cacao, 30 ml. smantana pentru frisca. Aceasta se fierbe 2-3 minute pana se ingroasa.

Dupa ce am intins bine glazura, transferam tortul in frigider pentru cel putin 3-4 ore.

Sa aveti un weekend minunat!! V-am pupat!!

Mihaela

 

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Placinte moldovenesti la cuptor

Sunt nascuta in R. Moldova (cu siguranta stiti deja), iar la 18 ani am venit in Romania la facultate. Dupa ce am terminat studiile, m-am angajat, mi-am format o familie si de 20 de ani locuiesc in Bucuresti. Chiar daca am petrecut mai multi ani in Romania decat in R. Moldova mancarurile de suflet tot cele moldovenesti mi-au ramas, alea pe care le-am facut alaturi de mama, pe care le-am invatat acolo si cu care am crescut! Cred de multe ori ca a manca mancare moldoveneasca pentru mine s-a transformat intr-un soi de liniste sufleteasca care ma duce in trecut, in perioadele frumoase ale copilariei, fara griji si cu multe clipe de bucurie! Nu cred ca voi putea renunta vreo data la mancarea care mi-a marcat existenta si uite ca am transmis-o si mai departe copiilor mei care sunt de-a dreptul innebuniti dupa : placinte, coltunasi, oladi, bors rosu, si lista poate continua inclusiv pe partea cu deserturi…, pe care in mare parte le gasiti in caregoria Retete de Suflet :). Daca urmariti si pagina de Facebook cu siguranta veti observa sau ati observat deja, ca aproape ca nu exista weekend sa nu ne resfatam cu aceste bunatati!!

Ingrediente aluat:

2 cani (1 cana = 250 ml) de faina alba de grau
cca 200 ml  apa
1 ou
2-3 linguri de ulei
2 lingurite de otet de mere/struguri
sare

Pentru uns:
50 gr. unt
50 gr.ulei

Umplutura:
branza de vaci – 1 kg
sare
2 oua
1 ou pentru uns placintele

Pentru aluat cernem faina, peste care adaugam restul de ingrediente mentionate mai sus.
Amestecam bine ingredientele si framantam pana obtinem un aluat omogen si ferm. Recomand sa adaugati apa in compozitie treptat pana ajungeti la consistenta mentionata.
Lasam aluatul 15 min sa se odihneasca.

Dupa ce au trecut 15 min, il rasturnam pe o suprafata presarata cu faina si lucram aluatul din nou cateva minute (5 min cca). Rezultatul final : o gogoasa neteda si compacta.

Acest aluat il impartim in parti egale , cca 8-9 bucati. pe care le lasam sub un prosop sa se odihneasca  pentru o alta perioada de 15  min. cca.

Odata ce timpul a trecut , pe masa de lucru turnam o lingura de ulei si turtim fiecare gogosica cu varful degetelor (adaugand din cand in cand din nou ulei la urmatoarele turte) si “scaldandu-le” pe fiecare in parte in baia de ulei.

Intr-un vas amestecam branza cu doua oua si sare.

Dupa ce am terminat cu “scaldatul” fiecarei gogoase, care s-au transformat acum in turte, o luam pe prima (prima pe care am scaldat-o) si o intindem pe masa de lucru,  initial cu facaletul, iar ulterior intindem foaia cu mana tragand de margini.

Aceasta foaie se stropeste cu ulei.  Aranjam umplutura si rulam atent cu mainile.

Repetam procedura cu restul de turte aranjandu-le in tava pentru copt tapetata cu hartie de copt .

Dupa ce am terminat, ungem placintele cu un ou batut , le stropim cu putin ulei si  bagam placintele la cuptor, care a fost in prealabil incalzit pana la temperatura de 180 de garde, timp de 40 minute circa.
Imediat dupa ce s-au copt le-am uns cu unt si le-am lasat sa se raceasca.

Le savurez de fiecare data cu mare placere alaturi de un pahar cu vin rosu sau cu must, ca tot e perioada lui acum 😉 ;)!!

Eu va invit si pe voi sa le incercati si va astept cu impresii :)!!

V-am pupat!!
Mihaela N.

 

Desert/ Retete/ Retete de suflet

Tarte cu persici si crema de vanilie

Sezon de fructe, ce poate fi mai frumos..!!!In piata acum gasim tot ce ne dorim, deci  putem sa ne punem imaginatia in miscare si sa inventam fel de fel de retete pe placul nostru. Aceste tarte pot fi facute cu orice alt fruct din dotare, insa cum piersicile sunt preferatele mele si sunt superparfumate, merg perfect imbinate cu crema de vanilie, umplutura acestor tarte! Cuvintele sunt de prisos, asa ca putina vorba si mai multa treaba ca sa va confingeti cat sunt d-e-l-i-c-i-o-a-s-e!!


Ingrediente 6-8 persoane:

Pentru aluatul de tarta

Forme de tarte cu diametru de 10 cm/2 cm
40 gr. de zahar pudra
150 gr. de unt rece
un galbenus
180 gr. de faina
un pic de sare
1 lingurita esenta naturala de vanilie de Madagascar cu seminte

Pentru crema

500 ml. lapte
125 ml smantana pentru frisca
3 galbenusuri din oua medii
25 gr. amidon de porumb
15 gr. de faina
100 gr. zahar pudra
coaja de la o lamaie
1 lingurita de esenta naturala de vanilie de Madagascar cu seminte

3-4 buc. piersici

Pentru a pregati tartele cu piersici si crema incepem cu aluatul pentru tarte.
Intr-un mixer cu cutite turnam faina, adugam untul rece bucati, zaharul pudra si un pic de sare.
Mixam pana obtinem o compozitie nisipoasa.

Pe masa de lucru răsturnăm compoziția nisipoasa. În centru adăugăm gălbenușul de ou și lucram compozitia rapid pana obtinem un aluat neted si omogen.

Atenție! În funcție de ce tip de un folosiți e posibil sa nu mai fie necesar sa mai adăugați gălbenușul.

Invelim aluatul in folie alimentara si il lasam la frigider pentru a se întări.

Intre timp preparam crema: intr-un vas incapator pe care il punem pe foc, rasturnam galbenusurile si adaugam zaharul pudra. Amestecam continuu la foc mic, pana se dizolva zaharul.
Faina si cu amidonul de porumb le impreunam si le cernem printr-o sita . Turnam laptele in vas peste galbenusuri, alternand cu faina si amidonul pentru a obtine o compozitie netada si fara cocoloase, iar ulterior turnam smantana pentru frisca, esenta naturala de Madagascar cu seminte si coaja de lamaie.

Cand compozitia s-a ingrosat si a prins o consistenta cremoasa o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca pentru a o putea pune intr-un sac-a-poche.

In acest punct scoatem aluatul din frigider, il intindem pana la o grosime de 0.5 cm.
Cu ajutorul formelor de tarta decupati din aluat. Mai exact intoarceti forma cu fata in jos pe aluat si decupati la o distanta de 0.5 cm. de forma, astfel incat in momentul in care aluatul decupat il puneti in tava se va potrivi in forma tartei.

Imediat ce am potrivit aluatul in prima forma de tarta, am bagat – o la frigider si la fel am procedat si cu restul pentru a evita inmuierea aluatului.

Odata ce am finalizat procedura, le scoatem din frigider le umplem cu crema si le decoram cu piersici.

Coacem tartele in cuptorul preincalzit la o temperatura de 170 de grade C cca 45-50 de minute .
Cand au bordurile rumenite/aurite , tartele sunt gata!!

Pofta buna!!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete de suflet

Prune uscate umplute cu nuci

   Va salut in noul an!!! La multi ani dragii mei !!Va doresc in 2016 sa vi se implineasca visele si sa vi se depasesca asteparile!!! Astazi va servesc cu o reteta din categoria ” Retetele mele de suflet”! Mi-am amintit de aceasta reteta pentru ca o aveam pe masa in special in aceasta perioada : perioada sarbatorilor de iarna :). Eu eram cea, care le manca pe toate, din toate farfuriile, nu ma puteam abtine! Oricum combinatia intre nuci si prune este nemaipomenita, asa ca eu sunt sigura ca o sa va placa si voua.

 

Ingrediente:

2 pahare de prune uscate. Le prefer pe cele uscate, nu pe cele afumate.
1 pahar si jumatate de apa
3 linguri de zahar
1 pahar cca de nuci
1 lingura coniac

300 gr.smantana pentru frisca
50 gr. de zahar

Am spalat prunele si le-am pus la fiert timp de 10 min.Ulterior le-am lasat in apa sa se raceasca.

 

Prunele pe care le-am avut erau foarte uscate si au necesitat o hidratare de o noapte.
Dimineata le-am scurs apa si le-am scos samburii, impingandu-i dintr-o latura sa iasa pe cealalta.
Dupa ce am terminat de scos samburii le-am umplut cu nuci.

Am fiert un sirop de zahar cu apa.
Intr-o cratita cu fundul gros si plat  am pus prunele umplute , peste care am turnat siropul de zahar.

Le-am fiert 5 min cca, iar la sfarsit inainte de a stinge focul am adaugat si coniacul.
Se lasa la racit prunele in sirop.
Se pun in vase de servit, impreuna cu cate o lingura de sirop si se orneaza cu frisca batuta cu zahar.

 

Pofta buna!!!

 

Desert/ Retete de suflet

Tort Lapte de Pasare

Acest tort face parte din categoria :”Dulciurile copilariei mele”!. Nu este un tort care mi-l facea mama, dar ori de cate ori mergeam la zilele de nastere al colegilor mei, il admiram, il savuram si il sorbeam din ochi!! Este un tort care pur si simplu imi rascoleste amintirile… Colegii mei erau cei rasfatati cu acest tort de catre mamele lor ;)! Nu, nu vreau sa zic sa mama nu era o gospodina buna, doar ca acest tort nu se regasea in “caietul ei de retete”. De aceea mi-am propus sa-l redescopar si sa imi satisfac “pofta de dulce”!


Ingrediente:

Blat diametru 26 cm:
7 galbenusuri
120 gr.de zahar
1 lingurita zahar vanilat
100 gr. unt
250 gr.faina
1 lingurita praf de copt

Sufleu:
7 albusuri
20 gr.gelatina
170 gr. unt
250 gr. lapte condensat
120 gr.de zahar
sare

Glazura de ciocolata
180 gr. frisca
150 gr. ciocolata
30 gr. de zahar
30 gr. unt

Separam albusul de galbenus. Albusurile le punem in frigider. Galbenusurile le amestecam cu 120 gr de zahar si cu o lingurita de zahar vanilat.

Se mixeaza pana cand galbenusurile se deschid la culoare. In timpul mixarii se adauga si untul.

Intr-o farfurie unim faina cu praful de copt, care se toarna peste compozitia rezultata din galbenusuri.

.

Pregatim o forma de copt cu un diametru de 26 cm, in care turnam compozitia rezultata si o intindem pe toata suprafata intr-un strat cat mai uniform.
Lasam compozitia in cuptorul preincalzit la temperatura de 200 C. circa 15-20 min.

Dupa ce s-a copt blatul il lasam sa se raceasca.

Intre timp punem la inmuiat gelatina intr-o 1/2 pahar apa pentru a se umfla.
Pregatim sufleul :
Untul il batem cu mixerul  la viteza mare pana capata o culoare mai deschisa. Fara a opri mixarea incorporam in crema treptat 250 gr. lapte condensat.

 

 

Crema obtinuta se lasa afara la temperatura camerei.

Gelatina umflata o turnam intr-un vas cu fundul gros peste care adaugam 125 gr. de zahar. Se tine la foc mic pana la dizolvarea completa a zaharului si a gelatinei. Atentie : nu fierbeti compozitia, pentru ca riscati sa distrugeti gelatina. Siropul obtinut il dam deoparte si il lasam sa se raceasca usor.

Albusurile le scoatem din frigider si le mixam cu un strop de sare la viteza mare. Cand au inceput sa faca spuma, adaugam zaharul. Peste spuma obtinuta din albusuri adaugam sufleul (treptat cate o lingura), amestecand continuu pana la incorporarea acesteia. Imediat dupa ce am incorporat sufleul adaugam si gelatina in fir subtire fara a ne opri din mixat.

Blatul obtinut din galbenusuri se taie in jumatate. Prima parte din blat il asezam in tava de copt peste care se toarna jumatate din crema. Se niveleaza. Iar restul cremei se adauga peste cea dea doua jumatate de blat si din nou nivelam pentru a obtine o suprafata cat mai lina.

La etapa aceasta trebuie sa va miscati destul de rapid deoarece gelatina incepe sa se prinda si veti intampina dificultati in a obtine o suprafata omogena. Tortul se tine la frigider doua ore.

Inainte de a scoate tava cu tortul din frigider, pregatim glazura de ciocolata.
Frisca o turnam intr-un vas impreuna cu zaharul si o punem pe foc. Se amesteca pana la dizolvarea totala a zaharului.

Intre timp , maruntim tableta de ciocolata si turnam peste ea frisca lichida. Se amesteca pana la dizolvarea completa a ciocolatei. Cand am obtinut o compozitie omogena si lucioasa am incorporat si cubul de unt. Se amesteca pana la dizolvarea acestuia in totalitate.

 

Glazura se toarna peste tort cat mau uniform si se decoreaza dupa gust.

Tortul se mai tine la frigider inca 3-4 ore inainte de servire.

 

Sa-l savurati cu placere!!