Browsing Category

Retete de suflet

Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Colacei din aluat de cozonac cu oua

Stiu, stiu, tare draguti sunt acesti colacei din aluat de cozonac cu oua, nu-i asa? :)! Nu am fost chiar modesta, dar recunoasteti si voi ca sunt inediti si frumusei! Mi-a placut tare mult ideea de a combina cozonacul si ouale colorate (in cazul nostru rosii) intr-un singur produs. Cred ca pot fi considerati ca un mic simbol al acestor sarbatori pascale. Sunt o incantare pe masa festiva, intr-un cos alaturi de Pasca, cand mergem la biserica sau pur si simplu, ambalate frumos de dat musafirilor care ne calca pragul caselor de Sarbatori! Sa nu va speriati, ca nu este o reteta complicata, ci doar inedita si delicioasa :).
Inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca aveti toate ingredientele si neaparat de o buna calitate. In acest caz mi-a fost tare de ajutor uleiul Spornic Premium, ce provine de la un soi special de seminte de floarea-soarelui, care poarta numele de “High Oleic”. Acesta are un continut ridicat de acid oleic – minim 75% (acid gras mononesaturat = Omega 9).

Uleiul High Oleic este folosit la nivel international de catre industria alimentara si HoReCa. Este potrivit pentru procese de gatire repetata, la temperaturi foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scazut. Insa poate fi utilizat cu succes in orice tip de preparate – salate, preparate gatite la cuptor, fripte, prajite etc. Spornic Premium a fost lansat in anul 2015 primul ulei 100% High Oleic imbuteliat din Romania. Punctul lui de fumegare este de 248° C. Este disponibil la 1 si 5 litri.

Beneficiile uleiului High Oleic*
 Continut ridicat de acizi grasi sanatosi – Omega 9 (minim 75%)
 Punct de fumegare foarte ridicat = stabilitate la temperaturi foarte ridicate
 Rezistenta superioara la oxidare si rancezire
 Versatilitate in utilizare = pastreaza gustul si mirosul neschimbat in cazul proceselor de prajire repetata (nu imprumuta gustul/mirosul de la un preparat la altul)
Prutul este unul dintre principalii producatori de ulei vegetal din Romania. Este o companie 100% romaneasca. Fabrica de ulei Prutul din Galati este fabrica cu cea mai indelungata traditie in productia de ulei vegetal din Romania (din 1893), anul trecut fabrica a aniversat 125 de ani de existenta. Materia prima (floarea-soarelui) pe care o folosim la productia uleiurilor noastre vegetale provine de la fermierii romani din intreaga tara, pe care o achizitionam direct de la acestia.”
Ingrediente:
Pentru aluat
120 ml lapte cald
1 lingurita de drojdie uscata (cca 4 gr.)
50 gr. de zahar
1 ou
40 ml.ulei de floarea soarelui
un praf de sare
270 gr. de faina
coaja de la o lamaie netratata
8 oua fierte
Fulgi de migdale (optional)
1 ou pentru uns
1. In 120 ml laptele cald adaugam o lingurita de zahar si o lingurita de drojdie uscata. Omogenizam compozitia cu ajutorul unui tel si lasam intr-un loc caldut pana se activeaza drojdia.
Intr-un bol amestecam oul cu restul de zahar. Le mixam pana la dizolvarea zaharului. Adaugam uleiul  si drojdia activata.
2. Cernem faina in compozitie, adaugam sarea si razuim coaja de lamaie. Compozitia rezultata o amestecam cu ajutorul unui mixer timp de 2-3 minute (pentru a ne usura munca ) pana obtinem un aluat neted si nelipicios.
3. Aluatul obtinut il punem intr-un bol uns cu ulei si-l lasam la crescut intr-un loc cald timp de o ora – o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
4. Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 16 parti egale. Fiecare parte o intindem cu ajutorul mainilor in fire subtiri.
Impletim cate doua fire (fitile) si le unim la capat “imbrobodind” oul fiert.
5.Urmand aceeasi procedura vom obtine 8 colacei cu 8 oua in ei pe care ii asezam pe tava de copt tapetata cu hartie de copt.
II mai lasam pentru 15-20 minute sa creasca, acoperiti cu folie alimentara, iar dupa ii ungem suprafata cu ou batut.
6. Pe suprafata colaceiilor distribuim fulgi de migdale sau alte seminte pe care le aveti in casa (mac, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, etc).
7. Coacem colaceii  timp de 25 minute cca, la 180 C (cuptorul preincalzit in prealabil), pana se rumenesc frumos.
Dupa ce s-au racit ii pictam (cu atentie) cu vopsea pentru oua, cu ajutorul unei pensule.
Sper ca v-am convins sa includeti in lista de bucate pentru Paste si acesti colacei din aluat de cozonac cu oua!
V-am pupat,
Mihaela
Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Syrniki – Russian Cheese Pancakes

Papanasi cu branza la tigaie
Da, clatite facem in fiecare weekend (se stie – daca ma urmariti pe contul meu de Instagram), preferatele copiilor, dar din cand in cand e cazul sa imi rasfat si sotul, am zis❤. Preferatele lui sunt acesti Syrniki pe care le adora! O reteta complicata nu e, e chiar super, mega, ultra simpla, asa ca hai la treaba! Sunt deliciosi : usor umezi in interior si usor crocanti  in exterior, cam asa ar trebui sa se prezinte produsul final 🙂

Ingrediente:
400 gr. branza de vaci
1 ou
2 linguri de faina
sare dupa gust
1 lingura de zahar optional

Acesti syrniki pot fi sarati sau pot fi dulci, este in functie de dorinta voastra. Veti intalni pe net multe retete de syrniki, dar cele mai bune sunt astea cu multa branza :)! Mai  e o conditie pe care trebuie neaparat sa o respectati , branza de vaci trebuie sa fie una uscata, nu umeda.
Se amesteca ingredientele intr-un bol pana obtinem o compozitie omogena si lipicioasa. Eu amestec ingredientele cu mana pentru ca ingredientele se amesteca mai usor .
Din compozitia rezultata, formam bilute de branza. Intr-o farfurie plata turnam putina faina, care ne va fi de ajutor la formarea bilelor. Bilutele de branza le trecem prin faina  si le aplatizam usor pentru a le da o forma plata.
Intr-o tigaie incingem putin ulei de floarea soarelui si le prajim pe ambele parti pana obtinem o suprafata aurie si crocanta.
Le scoatem pe un prosop de bucatarie pentru a scurge excesul de ulei. Le servim cu smantana si gem, impreuna cu diverse fructe moi sau simple…alegerea va apartine ! Se pot coace si la cuptor, la 180 grade, pana suprafata devine usor aurie.

Pofta mare!!

V-am pupat,
Mihaela

 

Desert/ Retete/ Retete de suflet

Cozonaci traditionali

 

…am intrat si eu in randul lumii, pardon …a gospodinelor!!! 🙂 Asa arata primii mei cozonaci traditionali, facuti exclusiv de mine 🙂 !! Gata, acum poate sa vina si Craciunul!!! 🙂 Fie ca aroma de brad, portocala, colindele, cozonacul cald si mirosul de iarnă să vă umple inimile de bucurie şi sufletele de linişte!!!! Crăciun Fericit!!!!

 

Ingrediente pentru 3 cozonaci medii:

Pentru maia
40 gr. drojdie proaspata
100 ml. lapte
100 gr. zahar
120 gr. faina 000

Pentru aluatul final
Maia
880 gr. faina 000
4 galbenusuri
10 gr. sare
200 ml. ulei
400 ml.lapte
150 gr. zahar (daca ii doriti foarte dulci adaugati 100 gr in plus)
esenta vanilie , coaja de lamiaie, rom (optional)

Pentru umplutura
300 gr. nuca
70 gr cacao
50 gr. zahar
4 albusuri
Stafide optional

Pentru uns

un ou
50 ml. apa
100 gr.zahar

Prepararea maielei se realizeaza amestecand drojdia proaspata si zaharul, pana obtinem o pasta lichida. Respectiva pasta o dizolvam in lapte cald. Adaugam si faina obtinand un aluat de consistenta moale, prielnic pentru dezvoltarea rapida a drojdiilor, in vederea procesului de fermentare a aluatului. Maiaua obtinuta o presaram cu faina la suprafata si o lasam la fermentat pana isi mareste volumul.
Pregatim si ingredientele pentru aluatul final. Galbenusurile le amestecam cu sarea pentru fixarea pigmentului. Amestecul il lasam in repaus 10-15 minute. Odata trecut timpul, adaugam zaharul si-l batem pana la o consistenta cremoasa si se deschid usor la culoare.
Laptele il incalzim pana la o temperatura de 35-38 grade. Adaugam in el coaja de lamaie si o lingura de esenta de vanilie.
Puteti adauga mirodenii in functie de gustul vostru.

Formarea aluatului final:

Cernem faina intr-un vas mare, incapator. Facem in mijloc o gaura in care turnam galbenusurile batute cu zahar, maiaua crescuta, laptele caldut cu arome. Amestecam usor pana la incorporarea tuturor ingredientelor. Treptat, aproape de finalizarea aluatului final, incorporam uleiul (putin cate putin) si tot asa pana il incorporam in totalitate in aluat si veti obtine un aluat neted si moale. Tot procesul de framantare dureaza cca 10 minute.
Odata incorporat tot uleiul lasam aluatul intr-un loc caldut acoperit cu un prosop curat, pentru a-si dubla volumul. Eu folosesc de regula cuptorul.
Intre timp preparam umplutura pentru cozonac. Albusurile de ou le batem cu un praf de sare. Cand incep sa faca prima spuma, adaugam zaharul. Batem albusurile spuma pana capata un aspect lucios si la manevrarea bolului, compozitia nu curge.

Nucile le macinam si le amestecam cu cacao.

 

Turnam mixul de nuci si cacao in albusurile batute. Amestecam totul pana obtinem o crema densa.
Pregatim tavile pentru cozonaci, tapetandu-le cu hartie de copt. Am folosit tavi de dimensiunea 20 x10 cm.
Odata crescut aluatul l-am impartit in trei parti egale.
Masa de lucru am uns-o cu putin ulei. Am luat prima parte de aluat si am impartit-o in doua. Fiecare parte am intins-o usor cu ajutorul mainilor, astfel incat sa ne rezulte un dreptunghi .
Le-am uns cu umplutura pregatita pe toata suprafata foii si le-am rulat strans, obtinand doua fitile. Fitilele le intindem pana la lungimea dorita. Am impletit cele doua fitile si le-am aranjat in tava.
La fel am procedat si cu celelalte doua bucati de aluat. Cele trei tavi cu aluatul impletit le-am lasat din nou la fermentat, pana si-au dublat volumul.
Am incalzit cuptorul la 175 grade. Inainte de a-i baga in cuptor i-am uns cu ou la suprafata.

 

Se coc timp de 45-50 minute cca, pana sunt bine copti. Dupa 25 min, se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra.

 

Cand sunt gata le ungem suprafata cu siropul de zahar pregatit in prealabil si racit. Se scot din forme si se lasa la racit pe gratare.

Sarbatori minunate alaturi de cei dragi!!

Pupici cu sclipici!!

Mihaela

Desert/ Retete/ Retete de suflet

Fursecuri – trandafiri cu bezea si nuca

  Gata!!! S-a dat startul pregatirilor de sarbatori!! Cu cadouri, cu vacante, cu retete pentru mesele de sarbatoare!! O perioada plina de bucurie!! In aceasta perioada cautam idei de retete potrivite pentru fiecare, retete inedite , idei pentru colindatorii ce ne trec pragul de Craciun, etc…Acesti “trandafirasi” sunt o incantare pentru masa de sarbatoare si fac parte din categoria “Retetele mele de suflet”. Sunt parte din amintirea mea din copilarie, le-am redescoperit si le-am adus aici in casuta mea culinara. Noua ne plac enorm si sigur o sa va indragostiti si voi de ei!! Sunt fragede si aromate, perfecte pentru cutia cu fursecuri de Craciun!!

Ingrediente:

unt – 150 gr
faina 280-300 gr.
smantana – 100 gr.
zahar – 180 gr
oua – 2 bucati
drojdie uscata 1 lingurita
nuca – 70 gr.
praf de sare

Prepararea acestor biscuiti, ce imita forma unor trandafirasi incepe cu topirea untului. Puteti sa optati atat pentru topirea lui intr-o cratita la foc mic sau la baine-marie.

Odata topit il lasam sa se raceasca si incepem sa ne ocupam de aluat.Separam galbenusurile de albus.

Albusurile le tinem la frigider pana le vine randul.
Galbenusurile si 50 grame de zahar le batem cu ajutorului unui mixer pana se deschid la culoare.
 Adaugam smantana, untul topit si lingurita de drojdie uscata. Ingredientele le amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Faina o adaugam in compozitie treptat.
Cantitatea indicata in reteta ar putea varia (nu foarte mult) in functie de grasimea untului si/sau a smantanei. Aluatul trebuie sa va rezulte unul foarte moale, dar nelipicios.
Aluatul obtinut l-am infoliat cu folie alimentare si l-am pus la frigider pentru minim 30 minute.
Intre timp am pregatit si umplutura. A venit si randul albusurilor. Le batem cu un praf de sare pana incep sa faca spuma si treptat incorporam restul de zahar ramas. Compozitia de bezea trebuie sa va rezulte una lucioasa si ferma pe fundul vasului.

Tocam nuca marunt si o incorporam in bezea.

Odata ce au trecut cele 30 minute sau cand sunteti disponibili (aluatul poate sta la frigider si 24 de ore) pentru a crea aceste fursecuri superbe, scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 8 bile.

Fiecare bila o intindem sub forma de dreptunghi intr-o foaie foarte subtire.

Ungem 3/ 4 di foaie, incepand din partea de jos a foii spre marginea de sus.

Rasucim aluatul sub forma de rulada si taiem felii de cca 1-1.5 cm.

Le intoarcem cu partea sectionata in sus, iar baza o “strangulati” foarte usor, pentru a fi mai proeminenta partea de sus.

Le coacem intr-un cuptor peincalzit la 180 grade, timp de cca 15 minute pana prind o tenta bronzata.

Atentie la timp sa nu ii ardeti!
Odata scosi din cuptor ii puteti presara cu putin zahar pudra! Cu aceste fursecuri nu veti da gres niciodata la masa de sarbatoare si ii vei putea indulci si pe colindatorii care-ti vor trece pragul. Fiti siguri ca le vor savura cu totii !!Sa vina Sarbatorile, ca noi suntem pregatiti!

V-am pupat si un weekend minunat!

Mihaela

Desert/ Retete de suflet

Prajitura cu aluat sfaramicios cu pere si fulgi de migdale

Prajitura cu aluat sfaramicios si pere

 

 

Mai aveam cateva retete pe lista de asteptare pentru a le publica pe blog, dar avand in vedere ca mi-a fost solicitata reteta insistent de catre multe persoane care ma urmaresc pe istorioarele de pe instagram, am zis sa-i dau prioritate si sa multumesc cerintele publicului ;)!! Hai sa va descriu in cateva cuvinte aceasta prajitura 🙂 : usor si rapid! Ce ziceti, va place? Mie daaaa!!! Este o prajitura – tarta universala! Poate fi umpluta cu fructe de orice fel sau diferite gemuri din camara! De data aceasta am ales sa fie cu pere, fiind sezonul lor!!

 

Ingrediente:
400 gr.faina
150 gr.zahar
2 oua
1 plic praf de copt
120 gr.unt
coaja de lamaie
Umplutura
4 pere mari
sucul de la o lamaie
2 linguri de zahar
Fulgi de migdale (optional)
Turnam faina intr-un vas mare, adaugam 150 gr. de zahar si un plic de praf de copt. Amestecam toate ingredientele si adaugam cele doua oua, coaja de lamaie si untul la temperatura camerei.
Cu ajutorul mainilor sfaramam untul amestecandu-l cu restul ingredientelor pana obtinem un aluat sfaramicios, dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca unim bine toate ingredientele.

 

Preparam si umplutura! Spalam perele si le curatam de coaja. Le taiem cubulete si le amestecam cu sucul de la o lamaie si cele doua linguri de zahar. Atentie, daca perele sunt foarte dulci si coapte diminuati cantitatea de zahar pentru a nu va rezulta o prajitura prea dulce! Turnam toata compozitia intr-o tigaie/vas si o fierbem amestecand continuu timp de 4-5 minute pana sucul se evapora si perele se inmoaie.

 

 

Am pregatitit o tava patrata de 20 cm diametru. Fundul tavei am tapetat-o cu hartie de copt. Jumatate din cantitatea de aluat am repartizat-o pe fundul tavei. Am apasat usor aluatul pentru a-i uniformiza baza.

Repartizam uniform si perele pe toata suprafata.

 

Iar ultimul strat am presarat restul de aluat sfaramicios peste toata suprafata prajiturii. De data aceasta nu mai apasam aluatul pentru a ramane vizibil efectul sfaramicios al aluatului. Presaram peste prajitura fulgii de migdale.

 

 

Coacem prajitura 35-40 minute circa la 180 de grade.
Prajitura va fi gata atunci cand suprafata va va rezulta usor maronie . O lasam sa se raceasca complet intainte de a fi servita!

 

 

Prajitura din aluat sfaramicios cu pere si fulgi de migdale este una foarte buna! Se mentine moale si umeda in interior timp de mai multe zile!! Incercati-o si spuneti-mi intr-un comentariu ce parere aveti!

 

Cu drag,
Mihaela

Feluri principale/ Retete de suflet

Salata Dementiala

Salata delicioasa de vara
Sunt fan salate, de orice tip: cu legume coapte sau crude, nu are nici o importanta 🙂 !! Important sa imi bucure ochii, prin explozia de culori si bineinteles sa-mi bucure si papilele gustative prin multitudinea de gusturi si vitamine !! Vanata este vedeta acestei salate, iar combinata cu un iaurt grecesc face ca gustul ei sa devina unul memorabil!!
Ingrediente 2-4 persoane:
2 vinete mari
2-3 oua
2 rosii medii
1 ardei rosu
60 de grame de cascaval
o legatura mare de patrunjel
2 catei de usturoi
3-4 linguri de iaurt grecesc ( poate fi inlocuit cu maioneza sau smantana de 12% grasime )
Spalam toate legumele. Vinetele le taiem pai si le presaram cu sare. Le lasam deoparte pentru cca 30 minute pentru a-si lasa lichidul amar.
Intre timp fierbem ouale tari. Le decojim si le taiem felii/ cubulete.
Vinetele dupa ce si-au scurs lichidul, le transferam pe o tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt.
Cu ajutorul unui prosop de hartie incercam sa tapetam si sa absoarbem lichidul ramas pe suprafata vinetelor. Le stropim cu ulei de masline si presaram sare .
Coacem vinetele cca 15 min la 180 C. Verificati-le totusi constant pentru a nu le usca prea tare.
Cat timp se coc vinetele, taiem cubulete si restul de legume: rosiile si ardeiul.
Patrunjelul il tocam marunt, iar usturoiul il pisam si il amestecam cu iaurtul grecesc.
Acum ca avem toate ingredientele pregatite, trecem la urmatoarea etapa a prepararii salatei si anume la asamblarea ei :). Pentru acest lucru avem nevoie de un inel de bucatarie de cca 10 cm diametru. Daca aveti inele mai mici impartiti compozitia in jumatate.
Deci, primul strat va fi cel de oua. Le amestecam cu patrunjel tocat si apasam usor cu lingura pentru a-l tasa si nivela.
poza preluata de pe instastory 🙂
Al doilea strat va fi cel de vinete, pe care il amestecam cu sosul de iaurt,usturoi si patrunjel tocat.
Aplicam aceeasi procedura de tasare si nivelare :).
Al treilea strat va fi cel de rosii si ardei evident amestecat cu patrunjel tocat.
Si ultimul strat: cascavalul ras!
Si…., am terminat de asamblat salata!! Ei, cum vi se pare? Nu-i asa ca-i aratoasa si frumoasa? 🙂
Nota: poate fi asamblata direct intr-un #lunchbox (casoleta pe care o iei cu tine la birou) si veti avea parte cu siguranta de un pranz gustos si sanatos! Si colegi invidiosi! sic sic……
Pofta buna sa aveti!!
V-am pupat!
Mihaela
Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Oladi, oladyi – pancakes rusesti

 

Reteta mea de suflet!❤️

Acest tip de clatite le incadrez lejer in categoria ” Retete de suflet “! Toata familia este indragostita de gustul lor, de simplitatea prepararii si a “formulei lor economice” :). E nevoie de un set minim de produse si de putin timp pentru a prepara aceste oladi! Daca urmariti contul meu de Instagram veti observa ca le pregatesc destul de des la micul dejun si in diverse ocazii speciale :)!

Oladi / oladyi / oladushki / oladya

S-a intamplat si saptamana trecuta acest lucru. Eram in vizita la prietena mea Cristina de la Diva in Bucatarie. Ea a “ochit” reteta mea de oladi de pe Instagram, iar de aici pana la a face impreuna un live pe Facebook a fost foarte putin. :). Zis si facut. La treaba !!! Amuzament, distractie, aventura – cam asa as descrie acea mini-experienta si acel mini-filmulet sau hai sa-i spunem “scurtmetraj” :). Nici una dintre noi nu avea experienta similara pe live-uri si evident ca ne-am trezit si cu o latura usor dezamagitoare: dupa ce am inchis live-ul am constatat ca nu am avut un sunet bun… Eii, nu ne-am demoralizat noi asa usor, iar experienta avuta ne-a mobilizat si ne-a provocat si mai tare! Pe aceasta cale Cristina a deschis un nou proiect ” Gateste cu prietenii” si cu siguranta o veti mai vedea in actiune si cu alti prieteni bloggeri, iar eu ma gandesc serios sa mai repet experienta chiar si in formula single :)! Asa ca fiti pe faza si abonati-va la canalele mele de socializare: atat pe Facebook cat si pe Instagram!!

pancakes rusesti

Hai ,acum sa va povestesc si cum se prepara 🙂

Continue Reading…

Desert/ Retete de suflet

Cusma lui Guguta din clatite, amintirile mele din copilarie

Acest tort din clatite este un desert simplu de realizat, dar efectul vizual si mai ales cel gustativ este de-a dreptul maxim. Rulourile de clatite pot fi umplute cu visine, dar pot fi lejer inlocuite cu un gem de visine sau cu alte fructe proaspete de sezon. Visinile intr-adevar mi se par cele mai potrivite deoarece sunt acrisoare, iar impreuna cu frisca dulce se imbina de minune :)! Recunosc ca eu raman fanul retetei clasice a acestui desert, reteta pe care o gasiti aici pe site (chiar de la inceputurile acestui blog), insa o optiune rapida a lui nu o disconsider niciodata! 🙂

Ce sa mai… este un desert perfect pentru finalul unui pranz sau a unei cine festive!!! Oricine stie sa faca niste clatite, visine gasiti, ca tot e sezonul … deci, la treaba!!
Ingrediente pentru o portie:
6 foi de clatite (oua, lapte, faina)
200 gr. visine din compot fara samburi sau gem de visine
200 ml. frisca
40 gr. de zahar  (il puteti doza in functie de gustul Dvs.)

Pentru a pregati desertul din clatite, am inceput evident cu clatitele. Nu am o reteta standard pe care o urmaresc, dar procedez in felul urmator : sparg un ou  (cam pentru 6 clatite), pe care il amestec cu putin zahar dupa gust, adaug faina pana incepe sa se ingroase compozitia.  Dizolv compozitia cu lapte si din nou o ingros cu faina  si urmez aceasta procedura pana imi obtin cantitatea dorita.

 

Clatitele obtinute se umplu cu visine.

 

Dupe ce am facut rulourile le ungem cu frisca batuta cu zahar (procedeu facut in prealabil) obtinand o piramida.

In platou aranjam 3 rulouri pe care le ungem cu frisca, dupa, aranjam doua rulouri si iar le ungem cu frisca si ultimul rulou il aranjam deasupra pe care la fel il acoperim cu frisca.

 

Pentru un pic de ornament am folosit ciocolata rasa.

 

 

Ce ziceti? Va incanta?

Stiti ca va astept cu impresii, da?
Va las mai jos si filmarea retetei in cadrul emisiunei Happy Food de la Happy Channel! Enjoy :)!

 

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Placinte rapide la tigaie

Daca ma urmariti pe Facebook, Instagram si pe InstaStories in special (unde postarile raman 24 ore) veti putea “trage cu ochiul” la activitatea mea zilnica, inclusiv si la cea culinara. Daca da, m-ati “prins” ce am gatit in urma cu cateva zile !!! Am pregatit niste placintele la tigaie delicioaseeeeee! Evident ca urmaritorii mei mi-au si solicitat reteta, asa ca am decis ca aceste plăcințele minunățele sa ajunga cat mai repede pe blog!
Placintele prezentate mai jos se trag, cam de pe vremea copilariei mele, cu multe si intense emotii, ori de cate ori le pregatesc si le gust! Se preparau cu lapte batut (chișleac), pentru ca orice gospodar ce se respecta avea o vaca in gospodarie :), deci avea acest chișleac la discretie. Cel mai des, mama ni le facea pe cele cu branza, care mergeau de minune cu o ceapa verde smulsa direct din gradina, cu cateva fire de marar si cu un pahar de vin proaspat adus din beci….mmmmmm  acum cand scriu deja imi “ploua in gura”….

Placintelele sunt pufoase, ca niste painici, doar ca au umplutura . Au devenit preferatele copiilor mei si se mentin deocamdata in topul gustarilor reci sau calde!!

Hai sa trecem si la treaba ca vorba lunga saracia omului si poftele devin prea mari, nu?

Ingrediente pentru 3 placinte:

200 gr. de iaurt natural/ kefir/ lapte batut/ bineinteles chișleac daca aveti
300-320 gr. de faina 00 cca – in functie de cat gras este iaurtul
1 ou
1/2 lingurita de bicarbonat
1 lingurita de sare

Umplutura:
300 gr. branza de vaci
1 ou crud
sare
marar si ceapa verde optional

Ce va spuneam ca nu aveti prea mare treaba cu aceste minunății 🙂

Se toarna faina intr-un vas adanc. In mijloc facem o adancitura in care turnam laptele batut, oul, sarea, bicarbonatul . Se amesteca bine . Obtinem un aluat delicat si moale, usor modelabil. Lasati-l sa se odihneasca putin 10-15 min.

Preparam si umplutura/ umpluturile.

 

Cum in casa mea sunt mofturosi si nu prefera verdeata, aceste placinte le-am facut simple cu branza de vaci, dar voi puteti adauga niste cozi de ceapa verde si marar, tocate marunt.

Imediat ce avem aluatul si umplutura pregatita trecem la prepararea turtitelor propriu zise.

Impartim aluatul in 3 parti egale.

Se presara masa de lucru cu faina. Fiecare bucata o intindem cu sucitorul intr-o foaie subtire, dandu-i o forma rotunda, incercand ca baza foii sa ramana usor mai groasa fata de margini.

In centrul foii punem umplutura, pe care o intindem usor.

Adunam marginile spre centrul, una cate una, asemeni unor raze, pana le adunam spre centru pe toate.

Intoarcem placinta, si cu ajutorul sucitorului aplatizam placinta intr-o foaie mai subtire, cat ne permite aluatul.

Incalzim intr-o tigaie ulei de floarea soarelui. Nu puneti foarte mult, doar cat sa cuprinda intr-un strat subtire toata tigaia. Odata uleiul incins transferam atent placinta in tigaie, cu partea lipita in jos.

O prajim la foc mediu timp de 3-4 minute (pana prinde culoarea aurie), dupa care cu ajutorul unei spatule o intoarcem si o prajim in continuare acelasi timp estimativ, pana ce se rumeneste frumos.

Scoatem placintele din tigaie pe un prosop de hartie de bucatarie.

Se servesc caldute :)!

Cred ca pe vremea cand eram copil, nu realizam  de ce gustări impresionante aveam parte, dar acum as da timpul inapoi si mi le-as lua pe toate si zau daca le-as imparti cu cineva !!!

Hai, sa aveti spor !!
Mihaela

 

Desert/ Retete de suflet

Medovnik – Honey Cake

 

Hello, hello dragilor!!! Sper ca ati citit pe blog despre recenta mea vizita in Praga si despre scurta mea experienta culinara in capitala Cehiei… ????. Daca nu ati reusit, gasiti postarea mea aici pe blog si evident va invit sa o faceti!!! Va povesteam ca am gustat la cehi un tort delicios, care nu imi era strain la gust, deoarece l-am mai incercat si sub alta forma, vezi Marlenka!
Asa cum va spuneam si in postarea tortului Marlenka, e cumva incerta originea lui…, dar si denumirea lui e cumva confuza! Chiar la cehi in supermarket-uri, in patiserii si restaurante era prezentat diferit : unii il aveau ca honeycake, altii ca Marlenka, iar altii ca Medovnik.

Personal le-am clasificat asa: Marlenka, poate fi de doua feluri : cu cacao sau fara. Este glazurat cu sos de cacao deasupra, putin mai umed, in plus este patrat sau dreptunghiular. In schimb Medovnik-ul, cel prezentat astazi, are o forma de regula rotunda, usor caramel la infatisare cu straturi cremoase intre blaturi, presarat cu nuci tocate, iar deasupra acoperit cu faramituri din blatul cu miere. Este usor mai crocant, dar in acelasi timp se topeste in gura! Asa ca azi sa fie Medovnik! La noi in Familie a urcat primul in lista deserturilor preferate!

Ingrediente:

Foile

200 gr.zahar
200 gr.unt 82%
5 linguri miere
5 linguri lapte
500 gr.faina
1 ou
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita cacao de calitate superioara

Crema
1 cutie lapte condensat
250 gr.unt 82%
50-100 gr.nuci

Sirop:
100 ml apa
50 gr.rom/cogniac
5 linguri de zahar

Nu este un tort greu de facut, dar aveti nevoie de mai mult timp la dispozitie!

Intr-un vas cu apa, fierbem laptele condensat cu tot cu cutie doua ore si jumatate, dupa care se lasa sa se raceasca complet. In urma fierberii, laptele condensat se transforma intr-un sos de caramel, intalnit si sub denumirea de dulce de leche.

Personal, aceasta procedura o fac cu o zi inainte. Chestii organizatorice :). Voi daca aveti la dispozitie mai mult timp, puteti sa il fierbeti si in aceeasi zi , dar cu vreo doua ore inainte de a va apuca sa faceti aluatul pentru foi, astfel incat sa ii lasati si timp suficient sa se raceasca complet.

Cum prepararam foile pentru tort? Topim si amalgamam ingredientele la bain-marie (baie cu aburi)….stiti voi, o cratita cu apa pe foc si peste ea un alt vas in care puneti ingredientele :).

Care din ingrediente? In primul rand punem untul cu zaharul (eu am injumatatit cantitatea de zahar, dar e optiunea fiecaruia), amestecam pana se topesc, ulterior punem laptele, mierea si oul. Se amesteca energic pana cand obtinem o compozitie omogena.

Ultimele in compozitie intra: o lingura de cacao si o lingurita de bicarbonat. Luam vasul de pe baia de aburi doar atunci cand compozitia a inceput sa faca bule si sa se mareasca in volum.

Cernem faina separat intr-un vas.
Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam faina in compozitia lichida.

 

Rezultatul: un aluat semilichid, care te sperie si te pune pe ganduri daca nu cumva e gresit ceva in reteta. Nu e gresit nimic! Acesta e aluatul perfect!

Pentru a reusi sa-l gestionam mai usor, presarati pe masa de lucru faina unde apoi rasturnati aluatul. Incercati sa ii dati o forma de baton, ajutandu-va de faina.

Impartiti aluatul in 4 parti aproximativ egale. Fiecare parte se infoliaza cu foile alimentara, dupa care le dam la rece pentru minim o ora.

Intre timp scoatem din frigider untul pentru crema si il lasam la temperatura camerei sa se inmoaie.

Ne mai ramane de facut siropul pentru foi. Turnam intr-un vas apa, cogniac (reteta ceha indica romul, insa eu nu sunt fan rom, asa ca l-am inlocuit cu cogniac moldovenesc) si cele 5 linguri de zahar. Se fierb pana se dizolva complet zaharul. Se lasa la racit. Am obtinut siropul !!!

Dupa ce a trecut o ora, incalzim cuptorul la 180 de grade si scoatem prima bucata de aluat din frigider, pentru a ne ocupa si de fabricarea foilor.

Din fiecare bucata de aluat din frigider coacem doua foi. Astfel incat, la final, vom avea 8 foi pentru acest tort. Evident puteti chiar de la inceput sa portionati aluatul in 8 bucati, este optiunea voastra! 🙂

Intindem fiecare foaie (grosime cca 2 mm) pe o foaie de hartie cu ajutorul facaletului/sucitorului.

Pentru forma rotunda am optat pentru un inel de tort de 23 cm, dar in regim casnic puteti alege si o farfurie de aceeasi dimensiune cca. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava si se coc impeuna cu foaia.

Fiecare foaie se coace cca 5 minute pana devine usor caramel-aurie.

Urmati aceeasi procedura si pentru restul foilor.

 

Odata finalizata coacerea foilor, ne ocupam si de tocatul nucilor marunt si prepararea cremei.
Untul moale cu ajutorul unui mixer il batem pana obtinem o crema pufoasa in care vom incorpora treptat laptele condensat fiert si racit.
Acum ca avem toate elementele puzzle-ului ne apucam sa il asamblam ????! Avem foile, nucile tocate, crema si siropul!
Prima foaie o ungem cu sirop cu ajutorul unei pensule (de bucatarie ????), urmeaza crema intr-un strat subtire si presaram nuci tocate.
A doua foaie o ungem pe spate cu sirop, o asezam peste prima foaie si deasupra o ungem din nou cu sirop, urmat de crema si nuci. Procedam identic cu toate cele 8 foi. Inainte de a unge ultima foaie cu sirop si crema, apasam usor peste ea pentru a scoate excesul de crema de printre foi si urmam mai departe procedura de ornare a tortului. Ungem cu crema ramasa si marginile tortului, astfel incat tot tortul sa fie acoperit cu crema.
Marginile rezultate la taiatul foilor si coapte impreuna cu ele, le vom marunti /sfarama pentru a putea orna tortul.
Presaram faramiturile rezultate si tapetam toata suprafata tortului atat deasupra ca si pe laterale. Il ornam in functie de dorinte: cu bucati de nuci deasupra sau cu capsuni, visine sau zmeura. Eu am cativa mofturosi in casa si l-au preferat simplu fara nimic!
Lasam tortul la temperatura camerei o ora, iar ulterior il punem in frigider pentru minim 4-5 ore.
Il servim la o cana de ceai sau cafea ori alaturi de o cupa de inghetata stropita cu sos de ciocolata.

 

Yaaammmyyyyy, super delicios!!!
Astept parerile voastre dupa ce ati testat reteta!!
Hugs!!
Mihaela