Browsing Category

Retete

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata

Aceste cosulete din fulgi de ovaz cu banane (mini tarte), umplute cu iaurt si fructe din dotare, plus ciocolata , le-am facut pentru a salva doua banane ultra coapte. Le-as fi adaugat si niste seminte, dar nu am avut . Poate data viitoare…
Fulgi de ovaz si banane avem toti in casa , iar pentru umplutura daca nu aveti iaurt , il puteti inlocui cu frisca batuta, crema de vanilie sau budinca. Decorul poate fi cu fructe de sezon sau cele preferate, seminte, etc. Cosulete/mini tartele se incadreaza lejer in tematica blogului “fantezie in bucatarie”! Asa mititele, cochetele, frumusele, clar iti fac orice dimineata/zi mai frumoasa!

Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 25 minute

Ingredients

  • Ingrediente pentru cca 6 mini tarte:
  • 2 banane medii
  • 100 gr. cca de fulgi de ovaz
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • iaurt grecesc
  • fructe
  • ciocolata

Instructions

1

Pasam bananele peste care adaugam o lingurita de esenta de vanilie. Peste piureul de banane turnam fulgii de ovaz. Amestecam compozitia pana incorporam bine toate ingredientele.

2

Pentru coacerea mini tartelor am folosit o tava pentru cupcakes. Ungem fiecare gaura cu ulei de floarea-soarelui.  Impartim compozitia in cele 6 forme, iar cu ajutorul unei lingurite sau a degetelor presam si distribuim compozitia pentru a obtine forma unui coșuleț.

3

Lasam tava 10 minite la frigider. Cosuletele le coacem 10-15 min cca la 180 grade(cuptorul incalzit in prealabil). Dupa ce s-au copt , le lasam sa se raceasca complet, dupa care le extragem din forma.

4

Umplem cosuletele cu iaurt si le decoram cu ce avem prin casa: fructe, ciocolata, etc!

Feluri principale/ Retete

Ciabatta

M-am apucat de copt paine si nu una oarecare, ci paine Ciabatta💪🏻🥰. Pentru aceasta reteta de ciabatta, folosesc putina drojdie. Practic, cca un pliculet de drojdie uscata e suficient pentru doua ture de paine a cate 4 bucati. De ce am ales ciabatta? Pentru ca e painea preferata a familie mele 🥰 si ca in ciuda timpului mai lung de preparare, nu “muncesti” prea mult la ea! 🙃💪🏻 🍞 Pentru cine nu stie: denumirea painii vine de la asemanarea ei cu un papuc.😉😊 Papuc=ciabatta in limba italiana. Ciabatta este o paine care s-a nascut in Veneto, in Italia – tara tare draga mie!

 

 

Ciabatta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 30 minute Cooking Time: 3 ore

Ingredients

  • Ingrediente pentr cca 4 paini de dimensiuni normale
  • 300 gr. - faina alba 00
  • 300 ml - apa
  • 2 gr. drojdie uscata - sau  6 gr. drojdie proaspata
  • 600 gr.faina
  • 350 ml. apa
  • 2 gr. drojdie uscata - sau  6 gr. drojdie proaspata
  • 10 gr.zahar
  • 20 gr.sare
  • faina in plus pentru modelarea painii

Instructions

1

Incepem cu preparearea poolish-ului/ prefermentului. Am dizolvat drojdia in apa (eu am incalzit foarte putin apa pentru a ajuta drojdia), pe care am turnat-o in fir subtire peste faina , amestecand bine cu ajutorul unei linguri pana am obtinut o compozitie semilichida si omogena. Am acoperit bolul cu folie alimentara sau cu un prosop curat (eu mai folosesc pentru acoperirea bolurilor casti de dus, care sunt tare utile) si l-am lasat la dospit o ora si jumatate cca, pana cand compozitia s-a umflat usor si prezenta bule pe suprafata ei.

2

Odata ce avem prefermentul gata, trecem la urmatoarea etapa a prepararii painii.

3

Intr-un mic bol dizolvam drojdia si zaharul cu o parte din apa. Adaugam peste poolish/preferment, drojdia si zaharul cu o parte din apa, 600 gr. de faina si restul cantitatii de apa. Amestecam cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu ajutorul mainii, toate ingredientele pana la omogenizare. La final adaugam si sarea. Obtinem un aluat omogen, dar destul de lipicios, sa nu va speriati ca nu e cazul.

4

Pentru cei ce au un robot de bucatrie se pot ajuta de el pentru framantare. E nevoie de cca 5-7 min de framantare, pana aluatul va ramane agatat de carlig.

5

Pentru restul ce nu au robot am apelat la metoda stretch and folds, care am mai folosit-o pe cand faceam paine cu maia. Stretch and folds - adica se ia o bucata de aluat dintr-o margine si se aduce in mijlocul aluatului, proces care se repeta in mod circular pe tot aluatul pana cand simtiti ca aluatul se opune modelarii. Pentru a evita lipirea aluatului de maini, eu ma mai ajut si de ulei.  Am facut doua etape de stretch and folds la distanta de 30 min, iar ulterior l-am lasat sa dospeasca in voia lui, acoperit, intr-o zona ferita de curent , cca o ora si jumatate.  In acest timp aluatul ar trebui  sa cresca destul de mult , poate sa-si dubleze volumul sau chiar tripleze, de aceea va recomand inca de la inceput sa alegeti un bol mare, destul de incapator.

6

O data trecut acest timp, rasturnati tot aluatul pe o suprafata curata, presarata din plin cu faina. Presarati faina si pe suprafata aluatului, astfel incat sa-l puteti manevra mai usor. Impartim aluatul in 4/5 parti egale. Fiecare parte o aplatizam putin si o rulam spre interior. Asezam painea cu partea pliata in jos pe o hartie de copt. Aceasta etapa de preshaping (modelarea painii ) o fac pentru ca sa obtin ciabatte mai umflate, dar daca nu le doriti atat de inalte  puteti sa le modelati simplu, aducand marginile spre interior.  Dupa modelarea painii intindeti-le pe hartia de copt presarata cu faina sau malai  Acoperim painicile cu folie alimentara si mai lasam aluatul sa dospeasca cca 30-40 minute.

7

Painicile "s-au mai ingrasat" putin! Am incalzit cuptorul la maxim, in cazul meu la 250 grade, in care am lasat si tava de copt pentru a se incinge. Am  scos tava in care am "tras" hartia de copt cu painile in ea.  Coacem painile la temperatura maxima , cca 8-10 min, iar ulterior reducem temperatura la 200 de grade si le mai coacem paine pentru inca 10-12 minute. Aceste minute pot varia in functie de marimea painilor si a tipului de cuptor. Recomand ca in ultimele 3-4 minute sa mai deschideti cuptorul din cand in cand pentru a scoate vaporii in exces si pentru a favoriza obtinerea unei cruste crocante.

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Chec cu Portocale

Acest chec dens, umed si cu aroma imbietoare de portocale l-am facut cu mult timp in urma, dar din pacate nu am mai apucat sa-l postez pe blog. Din lipsa de timp, din lipsa de inspiratie,  am tot amanat publicarea lui . Dar vorba proverbului: “mai bine mai tarziu decat niciodata”, asa ca a venit ziua cea mare si m-am apucat de scris.

Checul / bundt de portocale este ultra delicios , usor de facut, te cucereste chiar de la prima muscatura cu gustul lui dulce-acrisor si cu parfumul lui de citrice. Puteti inlocui portocalele cu mandarine sau clementine. Trebuie sa le decojiti , eliminati samburii si  sa “le aruncati” direct intr-un mixer.  Le mixati doar cateva secunde la viteza maxima, incat sa va rezulte un piure cremos. Acesta va da acea savoare intensa, dar si o culoare irezistibila acestui chec.

Acest chec de portocale este fara lapte, fara unt, deci perfect pentru cei ce au intoleranta la lactoza , iar pe Instagram, in repere, gasiti si un filmulet scurt cu prepararea lui. Sper sa va placa si sa-l faceti si voi!

Ingrediente:

2 portocale medii
80 ml ulei de floarea/soarelui sau struguri
3 oua
140 gr.zahar
2 lingurite de praf de copt
200 gr. faina
praf de sare

Curatam de coaja doua portocale si eliminam samburii. Punem portocalele curtate intr-un mixer si le mixam bine, transformandu-le in piure. Adaugam in compozitie 80 ml ulei de floarea soarelui si continuam sa mixam pana obtinem o compozitie omogena.

Separat intr-un bol amestecam 3 oua cu 140 gr.zahar cu ajutorul unui mixer vertical, pana se deschid la culoare. Daca portocalele sunt dulci atunci mai puteti reduce din cantitatea de zahar.

Unim cele doua compozitii: piureul de portocale si ouale batute peste care adaugam si  o lingurita de esenta de vanilie. Cernem direct in bol, peste compozitia lichida: faina, praful de copt si mai adaugam si un praf de sare. Amestecam totul pana la omogenizare. Aluatul obtinut il turnam intr-o tava mica de copt, eu am optat pentru un bundt, pe care l-am uns cu ulei si tapetat cu faina.

Coacem checul la 180 grade circa 40-45 minute cca si neaparat sa treaca testul scobitorii. Scoateti-l din forma si lasati-l sa se raceasca. Decoram prajitura cu portocale proaspete, iar ciocolata alba topita o adaugam in momentul servirii.

Simplu, parfumat, cu blat dens, usor umed, gustos si de sezon!
Pofta mare!
V-am pupat!

Mihaela N.

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Medovik – tort rusesc cu miere

Medovik

Dragostea pentru acest tort Medovik – tort rusesc cu miere, vine din copilarie. Am crescut cu aceste torturi cu foi, gen: Medovik, Napoleon,Smetannik. Pe unele le faceam chiar eu la toate sarbatorile mari, pe altele le gustam, savuram la zile de nastere a colegilor de scoala, la vecini, la prieteni. Aceste torturi in foi au fost si sunt destul de raspandite in fostele tari ale URSS.

De unde mi-a venit mie pofta de acest tort?

In luna septembrie am fost intr-o mica escapada in Moldova (tara mea natala) si ne-am oprit sa mancam la un restaurant georgian (restaurant ce ne lipseste in Bucuresti), iar acolo am gustat acest tort. Doamne a fost atat de bun incat m-am rugat de bucatar sa-mi dea si mie reteta. Din pacate nu am avut succes, pentru ca retetele bune se pastreaza cu sfintenie , asa ca am plecat suparata de acolo… Gandul insa mi-a ramas la gustul si deliciosenia tortului. Am facut cateva reserch-uri pe site-urile rusesti si am ramas la aceasta reteta.  Mentionez ca nu sunt la prima tentativa de a face tortul Medovik, dar rezultatul nu a fost niocodata multumitor, de aceea nici nu a ajuns aici pe blog. Aceasta reteta este cea mai apropiata de gustul original (cel pe care il stiu din copilarie) si de aceea am hotarat sa-o public pe blog pentru a avea acces la ea cat mai multi pofticiosi.

medovik

“…Hai ca se face greu acest tort !!”

Sa nu va imaginati ca acest tort daca vine de la rusi este o ciudatenie si ca aveti nevoie de ingrediente inedite pentru a-l face…Nu!! Ei, aflati ca tortul MEDOVIK are la baza ingrediente simple, la indemana tuturor. Este un pic mai complex (ca de complicat nu e) , dar este doar un hop pe care multi si-l “creaza” inainte de a-l incerca. Toti fug de acele foi pe care ar trebui sa le facem pentru realizarea tortului si care chiar nu necesita o munca suplimentara fata de torturile clasice. In fine, hai sa va conving cat de simplu este!

medovik

Ingrediente tort diametru 18 cm:

230 gr.faina
50 gr.unt
50 gr.miere
un ou
60 gr.zahar (poate fi brun)
o lingurita de bicarbonat

pentru crema:
500 ml. frisca neindulcita
80 gr.zahar pudra
vanilie dupa gust

medovik

  • Intr-un vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.
  • Cat timp se raceste compozitia de culoarea caramelului batem oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare.
  • Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Vom obtine un aluat ferm si aproape nelipicios. Impartim aluatul in 6 parti egale.  Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Pentru a da o forma rotunda foilor am optat pentru un inel de tort de 18 cm, dar in regim casnic puteti alege o farfurie. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna.  Fiecarte foaie o coacem cca 3-5 min, la 180 C pana devine usor caramel aurie.
  • Ungem toate cele 6 foi rezultate cu frisca batuta, intr-un strat uniform. Presaram pe toata suprafata tortului, inclusiv pe  lateralele tortului faramiturile obtinute din surplusurile de aluat coapte impreuna cu foaia baza.
  • Lasam tortul minim 8 ore la frigider, sa se inmoaie bine foile. Se serveste cu un cea, cafea alaturi de cei dragi!

medovik

medovik

Daca il incercati va astept cu impresii, comentarii si de ce nu poze, la adresa redactiei: aici, pe facebook sau pe instagram.

Mihaela N.

Medovik - tort rusesc cu miere

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 40 minute Cooking Time: 20 minute

Dragostea pentru acest tort vine din copilarie. Am crescut cu aceste torturi cu foi, gen: Medovik, Napoleon,Smetannik. Pe unele le faceam chiar eu la toate sarbatorile mari, pe altele le gustam, savuram la zile de nastere a colegilor de scoala, la vecini, la prieteni. Aceste torturi in foi au fost si sunt destul de raspandite in fostele tari ale URSS. De unde mi-a venit mie pofta de acest tort? In luna septembrie am fost intr-o mica escapada in Moldova (tara mea natala) si ne-am oprit sa mancam la un restaurant georgian (restaurant ce ne lipseste in Bucuresti), iar acolo am gustat acest tort. Doamne a fost atat de bun incat m-am rugat de bucatar sa-mi dea si mie reteta. Din pacate nu am avut succes, pentru ca retetele bune se pastreaza cu sfintenie , asa ca am plecat suparata de acolo... Gandul insa mi-a ramas la gustul si deliciosenia tortului. Am facut cateva reserch-uri pe site-urile rusesti si am ramas la aceasta reteta.  Mentionez ca nu sunt la prima tentativa de a face tortul Medovik, dar rezultatul nu a fost niocodata multumitor, de aceea nici nu a ajuns aici pe blog. Aceasta reteta este cea mai apropiata de gustul original (cel pe care il stiu din copilarie) si de aceea am hotarat sa-o public pe blog pentru a avea acces la ea cat mai multi pofticiosi.

Ingredients

  • Ingrediente tort diametru 18 cm:
  • 230 gr.faina
  • 50 gr.unt
  • 50 gr.miere
  • un ou
  • 60 gr.zahar (poate fi brun)
  • o lingurita de bicarbonat
  • pentru crema:
  • 500 ml. frisca neindulcita
  • 80 gr.zahar pudra
  • vanilie dupa gust

Instructions

1

Intr-un vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.

2

Cat timp se raceste compozitia de culoarea caramelului batem oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare.

3

Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Vom obtine un aluat ferm si aproape nelipicios. Impartim aluatul in 6 parti egale.  Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Pentru a da o forma rotunda foilor am optat pentru un inel de tort de 18 cm, dar in regim casnic puteti alege o farfurie. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna.  Fiecarte foaie o coacem cca 3-5 min, la 180 C pana devine usor caramel aurie.

4

Ungem toate cele 6 foi rezultate cu frisca batuta, intr-un strat uniform. Presaram pe toata suprafata tortului, inclusiv pe  lateralele tortului faramiturile obtinute din surplusurile de aluat coapte impreuna cu foaia baza.

5

Lasam tortul minim 8 ore la frigider, sa se inmoaie bine foile. Se serveste cu un cea, cafea alaturi de cei dragi!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Castane coapte pe sare

Suntem in sezonul  castanelor, deci e cazul sa profitam de aceste delicii tomnatice!

Castanele coapte au un gust usor dulceag, dar si  o aroma specifica pe care eu personal o ador!

Vorbesc despre castanele comestibile , nu despre cele salbatice, care nu sunt bune pentru consum. Pacat ca la noi pe strazi nu  intalnim acei comercianti ambulanti care sa ne indemne la consumul lor acum, in plin sezon.  Si cel mai mare pacat este ca pe tarabe si in super si hipermarketuri gasesti doar castane de provenienta straina si nu cele romanesti. Am auzit ca Baia Mare este una dintre putinele zone,  in care castanii comestibili pot fi gasiti in adevarate paduri, iar baimarenii au chiar si un festival dedicat acestui fruct delicios…  In Bucuresti, eu le cumpar din hipermarket . Stiu ca multi dintre voi fug de prepararea lor in conditii de casa din varii motive.  Eu va propun insa , astazi o modalitate usoara de preparare a acestor castane: coapte pe sare, la tigaie !

  1. Spalam castanele. Cu ajutorul unui cutit  le crestam adanc. Este obligatoriu sa respectam aceasta etapa pentru a nu va trezi cu surprize neplacute. Castanele pot exploda.
  2. Daca doriti castane moi si umede adaugati peste castanele crestate apa fierbinte si lasati-le sa se opareasca minim 15-20 minute. Dar nu este o etapa obligatoriu de respectat.
  3. Intr-o tigaie turnam sare grunjoasa intr-un strat consistent. Asezam castanele pe sare si punem tigaia pe foc acoperind tigaia cu un capac. Coacem castanele la foc mediu timp de 25-30 min cca.  Intoarcem castanele  la jumatatea timpulul pentru a nu le arde. Timpul de coacere depinde mult si de tipul de castane. Sunt unele mai mari care necesita un timp mai lung de coacere.
  4. Odata  coapte , transferati-le intr-un vas cu un prosop umed si inveliti-le . Lasati-le acoperite 5-10 minute. Aceasta procedura va va ajuta sa scoateti mult mai usor coaja de pe castane.

Conservati sarea si folositi-o pentru alte coaceri de castane pe sare.
E simplu, nu? Ce ziceti, le incercati?

N.B.

  • A se consuma de preferat cat sunt calde .
  •  Castanele le puteti pune la hidratat in apa cu vin pentru un gust si mai intens!

Castane comestibile coapte pe sare

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 30 minute

Suntem in sezonul  castanelor comestibile, deci e cazul sa profitam de aceste delicii tomnatice! Pacat ca la noi pe strazi nu sunt intalniti acei comercianti ambulanti care sa ne indemne la consumul lor acum, in plin sezon.  Si cel mai mare pacat este ca pe tarabe si in super si hipermarketuri gasesti doar castane de provenienta straina si nu cele romanesti. Am auzit ca Baia Mare este una dintre putinele zone ramase,  in care castanii comestibili pot fi gasiti in adevarate paduri, iar baimarenii au chiar si un festival dedicat acestui fruct delicios...  In Bucuresti, eu le cumpar din hipermarket . Stiu ca multi dintre voi fug de prepararea lor in conditii de casa din varii motive.  Eu va propun insa , astazi o modalitate usoara de preparare a acestor castane, singura conditie este sa va achizitionati  o cantitate mai mare  de sare grunjoasa!

Ingredients

  • Castane
  • sare grunjoasa
  • apa

Instructions

1

Cu ajutorul unui cutit crestam adanc castanele. Este obligatoriu sa respectam aceasta etapa pentru a nu va trezi cu surprize neplacute. Castanele pot exploda.

2

Daca doriti castane moi si umede adaugati peste castanele crestate apa fierbinte si lasati-le sa se opareasca minim 15-20 minute.

3

Intr-o tigaie turnam sare grunjoasa intr-un strat consistent. Asezam castanele pe sare si punem tigaia pe foc acoperind tigaia cu un capac. Coacem castanele la foc mediu timp de 25-30 min cca.  Intoarcem castanele  la jumatatea timpulul pentru a nu le arde. Timpul de coacere depinde mult si de tipul de castane. Sunt unele mai mari care necesita un timp mai lung de coacere.

4

Odata  coapte , transferati-le intr-un vas cu un prosop umed si inveliti-le . Lasati-le acoperite 5-10 minute. Aceasta procedura va va ajuta sa scoateti mult mai usor coaja de pe castane.

Notes

Conservati sarea si folositi-o pentru alte coaceri de castane pe sare. A se consuma de preferat cat sunt calde . Castanele le puteti pune la hidratat in apa cu vin pentru un gust si mai intens!

Desert/ Retete

Prajitura/chec bicolor cu dovleac

Dovleac sau bostan?

De mica ii spuneam bostan acestei legume portocalii de toamna! Am indragit-o din copilarie datorita placintelor pe care mi le facea mama. Intre timp m-am obisnuit si cu denumirea de dovleac si cu noile retete descoperite incet, incet pe tot parcursul acestor ani. Ne place mult dovleacul si in varianta lui sarata. Supa crema de dovleac este supa preferata a familiei mele! O mancam cu mare drag in orice moment al anului, deoarece am grija sa-mi fac rezerve de dovleac toamna , congelandu-l. Si deserturi facem cu dovleac: biscuiti, placinte…,etc.

Ce-mi place la desertul pe care vi-l propun astazi?

Ingredientele folosite pentru acest chec bicolor cu dovleac sunt la indemana tuturor! Dovleacul poate fi si crud sau copt (nu are importanta, depinde de voi ce preferati) si tzac-pac, aruncati toate ingredientele intr-un bol si este gata pentru coacere. Partea cea mai dificila este asteptarea, pentru ca trebuie sa stea la cuptor vreo 40 min. cca, plus sa se raceasca nitel. Dar si cand s-a racit o sa aveti ce savura la o ceasca de cafea, ceai sau pur si simplu la o gustare. Daca nu mancati dovleac in mod obisnuit , acesta este desertul potrivit, puteti beneficia de beneficiile acestei legume portocalii “ascunzindu-l ” in acest chec bicolor! Ce ziceiti? Il incercati?

Ingrediente:

250 gr. piure de dovleac crud
100 ml ulei de floarea soarelui
2 oua
120 gr. de zahar
250 gr. faina
un pliculet de praf de copt
20 gr.cacao
un praf de sare

Dovleacul crud il punem intr-un mixer cu uleiul de floarea soarelui. Il tocam marunt pana la consitenta unui piure.

Cele doua oua le amestecam cu zaharul pana la se deschid la culoare si isi maresc usor volumul.

Turnam piureul de dovleac peste compozitia de oua. Adaugam faina si praful de copt si amestecam pana la omogenizare. Ungem forma de copt  (in cazul meu un bundt ) cu unt si  o tapetam cu faina.

Distribuim o jumatate din compozitie in forma de copt, iar in cealalta jumatate incorporam cacao inainte de a o turna peste compozitia deschisa la culoare/ peste baza.

Coacem prajitura timp de 40 min cca la o temperatura de 175 C.  Lasam checul sa se raceasca inainte de a o scoate din forma de copt.

N.B.
*Aceasta prajitura se poate conserva pana la 5-6 zile in suporturi pentru torturi/prajituri
*Puteti inlocui 50 gr.de faina cu aceeasi cantitate de faina de migdale pentru un gust mai intens
*Pe instagram in sectiunea repere/highlights gasiti scurte filmulete din etapele prepararii acestui chec

Iar daca il incercati, va astept cu impresii, poze la adresa “redactiei “sau  tag catre mine pe contul meu de instagram .
Pana atunci sa gatiti cu drag si spor pentru un rezultat delicios!!

Mihaela N

Chec bicolor cu dovleac

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 40 minute

Dovleac sau bostan? De mica ii spuneam bostan acestei legume portocalii de toamna! Am indragit-o din copilarie datorita placintelor pe care mi le facea mama. Intre timp m-am obisnuit si cu denumirea de dovleac si cu noile retete descoperite incet, incet pe tot parcursul acestor ani. Ne place mult dovleacul si in varianta lui sarata. Supa crema de dovleac este supa preferata a familiei mele! O mancam cu mare drag in orice moment al anului, deoarece am grija sa-mi fac rezerve de dovleac toamna , congelandu-l. Si deserturi facem cu dovleac: biscuiti, placinte...,etc. Ce-mi place la desertul pe care vi-l propun astazi, adica checul bicolor cu dovleac , este ca  ingredientele sunt la indemana tuturor, dovleacul poate fi si crud sau copt (nu are importanta, depinde de voi ce preferati) si tzac-pac, aruncati toate ingredientele intr-un bol si este gata pentru coacere. Partea cea mai dificila este asteptarea, pentru ca trebuie sa stea la cuptor vreo 40 min. cca, plus sa se raceasca nitel. Dar si cand s-a racit o sa aveti ce savura la o ceasca de cafea, ceai sau pur si simplu la o gustare. Daca nu mancati dovleac in mod obisnuit , acesta este desertul potrivit, puteti beneficia de beneficiile acestei legume portocalii "ascunzindu-l " in acest chec bicolor! Ce ziceiti? Il incercati?

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 250 gr. piure de dovleac crud
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 oua
  • 120 gr. de zahar
  • 250 gr. faina
  • un pliculet de praf de copt
  • 20 gr.cacao
  • un praf de sare

Instructions

1

Dovleacul crud il punem intr-un mixer cu uleiul de floarea soarelui. Il tocam marunt pana la consitenta unui piure.

2

Cele doua oua le amestecam cu zaharul pana la se deschid la culoare si isi maresc usor volumul.

3

Turnam piureul de dovleac peste compozitia de oua. Adaugam faina si praful de copt si amestecam pana la omogenizare. Ungem forma de copt  (in cazul meu un bundt ) cu unt si  o tapetam cu faina.

4

Distribuim o jumatate din compozitie in forma de copt, iar in cealalta jumatate incorporam cacao inainte de a o turna peste compozitia deschisa la culoare/ peste baza.

5

Coacem prajitura timp de 40 min cca la o temperatura de 175 C.  Lasam checul sa se raceasca inainte de a o scoate din forma de copt.

Notes

*Aceasta prajitura se poate conserva pana la 5-6 zile in suporturi pentru torturi/prajituri *Puteti inlocui 50 gr.de faina cu aceeasi cantitate de faina de migdale pentru un gust mai intens *Pe instagram in sectiunea repere/highlights gasiti scurte filmulete din etapele prepararii acestui chec

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra

Tarta sărata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra, este propunerea mea pentru voi astazi.  Avand in vedere succesul ei pe Instagram am zis sa scriu si aici pe blog, reteta detaliata pentru a putea avea un acces mult mai rapid catre prepararea ei.

La baza acestei rețete sta tarta cu ciuperci champignon, parmezan si dovlecei  de la care am deviat putin, eliminand coacerea aluatului de tarta înainte de a adaugă  ingredientele in ea. In plus, am schimbat si produsele/ingredientele din umplutura ei. Piesa de rezistenta a acestei tarte sarate este parmezanul, pe care l-am adăugat la prepararea aluatului de tarta!  Acest ingredient “minune” ajuta la gustul si la fragezimea tartei, si da plusvaloare produsului final!

De ce sa alegeti sa faceti o tarta sarata? Pai e simplu: o puteti lua si/sau da, la pachet, usor, oricarui membru al familiei; o lasati in frigider si aveti oricand mancare disponibila; nu va veti plictisi niciodata de ele pentru ca puteti de fiecare data sa  schimbati ingredientele cu cele care va inspira pe moment cel mai mult. Daca v-am convins, imi puteti trimite si combinatiile voastre de tarte! Sunt sigura ca ma vor surprinde 🙂

Ingrediente:
(1 forma de tarta de 26 cm)

Pentru aluat:
125 gr. unt rece
30 gr. parmezan
250 gr. faina
1 ou
1/2 lingurita sare

Pentru umplutura
50 gr. somon afumat
100 gr. ciuperci champignon
100 gr. dovleac
50 gr. telemea de capra

2 oua
200 ml smantana 12-15% grasime
sare, piper, rozmarin

usturoi si unt pentru calirea legumelor

Pentru aluat, taiati untul rece cubulete si razuiti parmezanul. Puneti intr-un robot de bucatarie toate ingredientele pentru aluat. Alegeti pentru acest procedeu cutitul din accesoriile robotului.  Mixati totul cateva minute, pana cand ingredientele se tranforma in faramituri mai mari. Daca totusi prin absurd nu se leaga, puteti adauga o lingura de apa in compozitie. Transferati pe o masa de lucru faramiturile si framantati rapid pana obtineti un aluat ferm si compact.  Inveliti-l in folie si lasati-l sa se odihneasca in frigider pana pregatim umplutura.

Curatati si spalati  ciupercile.  Incingeti intr-o tigaie untul si caliti la foc mediu ciupercile timp de 3-4 minute. Scoateti ciupercile si adaugati in aceeasi tigaie si dovleacul, care a fost in prealabil curatat de coaja. Caliti-l si pe el la foc mediu cca 5 minute. Reduceti temperatura, adaugati usturoiul si rozmarinul, condimentati dupa gust si apoi luati vasul de pe aragaz.

Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe o foaie de copt. Grosimea aluatului ar trebui sa fie de 0,5 cm cca. Ungeti forma de tarta cu unt si aranjati aluatul intins in ea.

Distribuiti aleatoriu ingredientele /umplutura: ciupercile, dovleacul, somonul si telemeaua de capra. Turnati deasupra peste acestea un sos format din : oua, smantana si condimentele alese.

Coaceti tarta la 180 C , timp de 35 min cca (cuptorul a fost incalzit in prealabil).
Lasati tarta sa se raceasca inainte de servire.

Pofta buna! Si zile minunate Va doresc!

Mihaela N

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si telemea de capra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 20 minute Cooking Time: 30 minute

Tarta sarata cu dovleac, somon, ciuperci si branza de capra, este propunerea mea pentru voi astazi.  Avand in vedere succesul tartei pe instagram am zis sa scriu aici reteta integrala pentru a  putea avea un acces mult mai rapid catre prepararea ei. La baza acestei retete sta tarta cu ciuperci champignon, parmezan si dovlecei  de la care am deviat putin eliminand coacerea aluatului de tarta inainte de a adauga in ea ingredientele si am schimbat produsele/ingredientele din umplutura tartei. De fapt, vreau sa atrag atentia asupra aluatului de tarta sarata, care are in compozitie  parmezan. Acest ingredient "minune" ajuta la gustul si la fragezimea tartei si da plusvaloare produlsului final! De ce sa alegeti sa faceti o tarta sarata: pai e simplu: o puteti lua si/sau da la pachet usor oricarui membru al familiei, o lasi in frigider si ai oricand mancare disponibila, nu vaveti plictisi niciodata de ele pentru ca puteti de fiecare data sa  schimbati ingrediente cu cele ce va inspira pe moment. Daca v-am convins imi puteti trimite si combinatiile voastre de tarte! Sunt sigura ca ma vor surprinde 🙂

Ingredients

  • Ingrediente:
  • (1 forma de tarta de 26 cm)
  • Pentru aluat:
  • 125 gr.unt rece
  • 30 gr.parmezan
  • 250 gr.faina
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru umplutura
  • 50 gr.somon afumat
  • 100 gr. ciuperci champignon
  • 100 gr.dovleac
  • 50 gr.branza de capra
  • 2 oua
  • 200 ml smantana 12-15% grasime
  • sare, piper, rozmarin
  • usturoi si unt pentru calirea legumeleor

Instructions

1

Pentru aluat, taiati untul rece cubulete si razuiti parmezanul. Puneti intr-un robot de bucatarie toate ingredientele pentru aluat. Alegeti pentru acest procedeu cutitul din accesoriile robotului.  Mixati totul cateva minute, pana cand ingredientele se tranforma in faramituri. Transferati pe o masa de lucru faramiturile si framantati rapid pana obtineti un aluat ferm si compact.  Inveliti-l in folie si lasati-l sa se odihneasca pana pregatim umplutura.

2

Curatati si spalati  ciupercile.  Incingeti intr-o tigaie untul si caliti la foc mediu ciupercile timp de 3-4 minute. Scoateti ciupercile si adaugati in aceeasi tigaie si dovleacul, care a fost in prealabil curatat de coaja. Caliti-l si pe el foc mediu cca 5 minute. Reduceti temperatura, adaugati usturoiul si rozmarinul, condimentati dupa gust si apoi luati vasul de pe aragaz.

3

Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l pe o foaie de copt. Grosimea aluatului ar trebui sa fie de 05 cm cca. Ungeti forma de tarta cu unt si aranjati aluatul in ea.

4

Distribuiti aleatoriu ingredientele /umplutura: ciupercile, dovleacul, somonul si telemeaua de capra. Turnati deasupra peste aceste ele un sos formati di : oua, smantana si condimentele alese.

5

Coaceti tarta la 180 C , timp de 35 min cca (cuptorul a fost incalzit in prealabil).

6

Lasati tarta sa se raceasca inainte de servire.

Feluri principale/ Retete

Piept de pui cu mozzarella si bacon

Piept de pui cu mozzarella si bacon, este un fel principal de mancare gustos si rapid de preparat. Este o reteta simpla si economica numai buna pentru a uimi pe oricine in putin timp. Fie il prepari pentru o cina festiva, fie pentru o masa cu familia sau pur si simplu sa-I faci pentru tine – este perfect pentru orice ocazie ai alege!

Ingrediente:

140g  mozzarella
450 g piept de pui
120g bacon
sare, piper
25ml ulei
Pieptul de pui se fileteaza cat mai subtire, se bate cu ciocanul si se asezoneaza cu sare si piper. Mozzarella  se taie sau se rade si se aseaza intr-un capat al fileului de piept de pui si se ruleaza. Feliile de bacon se aseaza pe tocator, urmand sa rulam pieptul in ele. Dupa ce am facut rulourile, se pun la prajit intr-o tigaie cu putin ulei si se tin 2-3 minute pe fiecare parte. La final, se baga la cuptorul incins la 180C pentru 8-10 minute.

Tac-pac, as zice ca se fac aceste rulouri: pe cat de simplu, pe atat de delicioase!

Pofta mare!

Mihaela N

 

Piept de pui cu mozzarella si bacon

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 15 minute Cooking Time: 20 minute

Piept de pui cu mozzarella si bacon, este un fel principal de mancare gustos si rapid de preparat. Este o reteta simpla si economica numai buna pentru a uimi pe oricine in putin timp. Fie il prepari pentru o cina festiva, fie pentru o masa cu familia sau pur si simplu sa-I faci pentru tine – este perfect pentru orice ocazie ai alege!

Ingredients

  • 140g  mozzarella
  • 450 g piept de pui
  • 120g bacon
  • sare, piper
  • 25ml ulei

Instructions

1

Pieptul de pui se fileteaza cat mai subtire, se bate cu ciocanul si se asezoneaza cu sare si piper.

2

Mozzarella  se taie sau se rade si se aseaza intr-un capat al fileului de piept de pui si se ruleaza.

3

Feliile de bacon se aseaza pe tocator, urmand sa rulam pieptul in ele.

4

Dupa ce am facut rulourile, se pun la prajit intr-o tigaie cu putin ulei si se tin 2-3 minute pe fiecare parte. La final, se baga la cuptorul incins la 180C pentru 8-10 minute.

Notes

Tac-pac, as zice ca se fac aceste rulouri: pe cat de simplu, pe atat de delicioase!

Desert/ Retete

Tarta pufoasa cu crema de iaurt si smochine proaspete

Cand m-am intors saptamana trecuta din Delta am venit cu smochine! Smochine coapte, dulci, dulci si foarte gustoase! Dupa ce mi-am umplut o punga cu aceste fructe delicioase, eram fericita, ca un copilas mic, care si-a umplut buzunarele cu bomboane. Mi le-am cules singurica din copac in Mahmudia, judetul Tulcea unde ne-am petrecut un weekend de vis in Delta Dunarii, zona Sf.Gheorghe. Recunosc ca am fost placut surprinsa sa gasesc la sfarsitul lunii septembrie, la noi in Romania, smochine coapte si atat de dulci. Ajunsa acasa, am mancat cu pofta din ele, am impartit o parte din ele , dar cu cele ramase am facut aceasta tarta pufoasa cu crema de iaurt si smochine proaspete!

Continue Reading…

Calatorii si gusturi/ Lifestyle/ Retete

Luna Gastronomiei Romanesti

În Luna Gastronomiei Românești mai multe restaurante din București afișează meniuri speciale cu preparate autohtone

Am sărbătorit anul acesta, pentru prima dată, pe data de 6 octombrie, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, zi institută prin lege, după ce a fost adoptată de Parlament pe 27 martie 2019, la trei ani de la primele demersuri inițiate la Congresul Național de Gastronomie și Vin de Cosmin Dragomir (Gastroart.ro), Chef Nico Lontras (Rare Foods Services) și Cezar Ioan (Vinul.Ro).

Pentru celebrarea acestei zile, pe parcursul întregii toamne, Gastroart.Ro împreună cu mai mulți parteneri a inițiat o serie de evenimente culturale, culinare și enologice, campanii, conferințe și dezbateri despre identitatea națională. Unul dintre acestea este Luna Gastronomiei Românești, o campanie-eveniment care are loc într-o serie de restaurante din București, sectorul 5 – în primă fază, beneficiind de sprijinul Primăriei din acest sector, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”. La invitația organizatorilor*, acestea au pregătit meniuri speciale cu preparate românești, semnalizate ca atare și disponibile pe mese, lângă meniurile a la carte, până pe data de 15 noiembrie.

Continue Reading…