Browsing Category

Feluri principale

Feluri principale/ Retete

Mancare de loboda si linte

Sambata de regula imi place sa merg la piata. Imi place sa ma invart printre tarabe si sa caut produse de sezon. Acum, in piete, gasiti la discretie verdeata plina de vitamine gen: spanac, leurda, urzici, untisor si  evident loboda . Eu le cumpar cu kilogramele, iar pe parcursul unei saptamani ma ogranizez cu meniul in care includ treptat alimentele cumparate. Loboda, sau i se mai spune spanacul rosu in unele zone, are numeroase beneficii de care merita sa profitam acum. Ca si curiozitate, loboda este considerata in Romania una din verdeturile “vedeta”, iar fiind in sezon , are si un pret accesibil , deci, ce mai asteptati!!

Ingrediente 2- 4 persoane:
100 gr. linte
200 – 250 gr. de loboda (cca 5-6 legaturi)
1 ceapa mica
1 rosie sau suc de rosii
ulei de floarea soarelui
200 ml. cca de supa de legume /apa
sare si piper dupa gust

Punem lintea la inmuiat pentru 30 minute circa.
Spalati bine loboda si taiati-i radacina.

Loboda se taie marunt cu ajutorul unui cutit sau cu foarfeca.

Intr-o tigaie, turnam ulei si adaugam ceapa taiata cubulete.

Lasam sa se prajeasca/innabuse ceapa, iar ulterior adaugam si rosia sau sosul de rosii (depinde ce aveti in dotare).

Peste putin timp adaugam si loboda, iar cand incepe sa piarda din volum adaugam si lintea.

Adaugam sare si piper dupa gust si turnam supa de legume. Cantitatea de supa poate varia in functie de gustul fiecaruia : daca doriti o supa de linte cu loboda adaugati mai mult lichid, daca in schimb doriti o mancarica adaugati mai putin.

Lasam totul sa fiarba la foc mediu pentru cca 15-20 minute pana cand lintea este fiarta.

Ei poftim, inca o reteta de sezon, de post, accesibila , sanatoasa si gustoasa!!

Sa fim sanatosi si sa ne auzim numai de bine!!

Mihaela

 

Feluri principale

Pesto de leurda

Daca esti fan usturoi atunci acest pesto este pentru tine :)!! Nu este o planta pe care o gasesti des prin magazinele mari, dar in schimb pietele sunt pline :). Sau in aceasta perioada daca ai chef de o plimbare prin padure o vei intalni din plin!! I se mai spune in popor usturoi salbatic sau usturoiul ursului ! Leurda este preferata ursilor, planta ce ii ajuta sa se refaca si sa se revigoreaze dupa hibernare. E un fel de medicament pentru ei. Deci, un motiv bun pentru a ne mobiliza sa o folosim/mancam in aceasta perioada. ???? !!

Acest pesto este un sos mai gros ce poate fi servit cu diferite feluri de mancare : cu paste, alaturi de legume si/sau carne sau pur si simplu intins pe paine prajita (daca faceti fata unui gust mai pronuntat picant)!!

Ingrediente pentru un borcan de cca 150-200 ml:

100 gr. frunze proaspte de leurda
50 gr. de migdale prajite (sau nuci , seminte de pin)
100 ml.ulei de masline
40 gr.de parmezan ( sau pecorino)

sare daca e necesar in functie de gustul fiecaruia

Nu vorbim de o reteta complexa, in niciun caz. Ca parte crocanta am folosit migdale prajite care au calitatea de a “potoli”???? gustul picant al leurdei.

Spalam bine leurda si prajim migdalele. Plasam efectiv toate ingredientele si jumatate din cantitatea de ulei intr-un blender si mixam pana obtinem consistenta unui pateu mai gros. Cantitatea de ulei cred ca tine de gusturile fiecaruia, de aceea recomand sa adaugati treptat jumatatea din uleiul ramas pentru a gestiona mai usor consistenta acestui pesto.
Daca aveti un mojar il puteti folosi cu mult succes zdrobind toate ingredientele in el :)!

 

 

Primavara minunata sa aveti si sa-l savurati cu drag!!????

Mihaela

 

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Pizza bianca sau focaccia romana

Exista feluri de mancare care se nasc din fantezie si inspiratie, iar altele se nasc pur si simplu din intamplare. Este cazul si acestei pizza, nascuta din exigenta brutarilor italieni de a verifica temperatura cuptoarelor unde coceau painea. Se testa caldura folosind o bucata mica de aluat care….a devenit in timp “pizza alba”. Va invit sa incercati aceasta versiune facuta in casa. Cu siguranta va va cuceri rapid papilele gustative! In street food-ul italian o intalniti destul de des sub forma de panini… Suprafata crocanta, interiorul pufos si aerat poate fi umplut cu orice ingredient pe placul vostru!!Garantez ca o sa va placa!!



400 gr. faina
300 ml apa
2 linguri de ulei de masline
1 lingura de pesmet
1 lingurita de sare
1 lingurita de zahar/ miere
7 gr.de drojdie uscata
sare grunjoasa
ulei

Cum se prepara:

1 Dizolvam drojdia si mierea in 200 ml de apa calduta. Lasam la loc caldut pentru 15 min sa se activeze drojdia.

2. Cernem faina pe o suprafata de lucru sau intr-un vas, peste care turnam lichidul cu drojdia activa, restul de apa, sarea si 2 linguri de ulei de masline.

Amestecam ingredientele cu ajutorul unui robot sau cu mana, pana cand obtinem un aluat neted si nelipicios. Inarmati-va cu putina rabdare daca framantati cu mana. Ajutati-va si de putin ulei in cazul in care simtiti ca nu reusiti sa “gestionati” aluatul.

Transferati aluatul intr-un vas si lasati-l sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Cand aluatul a crescut il rasturnam pe masa unsa cu putin ulei si il mai framantam o data.

Lasati aluatul din nou la un loc caldut sa se odihneasca pentru 15-20 minute.

Dupa acest timp, tapetati tava cuptorului cu o hartie de copt si intindeti cu degetele aluatul pana la o grosime de cca 1-1,5 cm .

Tava acoperiti-o cu un prosop umed si lasati aluatul sa mai ia o pauza pentru inca 20 minute.

Preincalziti cuptorul la o temperatura de 220 C. Suprafata aluatului stropiti-l din plin cu ulei de masline.  Presarati-l cu sare si-l coaceti (ventilat) la aceasta temperatura timp de 15 min.circa.

Suprafata pizzei trebuie sa fie una neregulata. Ar trebui sa rezulte ceva crocant la suprafata si pufos in interior, usor inalt. Ulterior orice felie de pizza o veti putea taia in doua parti egale, pe interior, adaugand intre cele doua straturi orice doriti: crema de branza, salate, prosciutto, etc… Rezultatul poate nu e ca cel gasit in pietele din Roma, dar va garantez ca papilele voastre gustative vor fi foarte incantate????.

 

 

 

 

Feluri principale

Paine cu rosii uscate, seminte si ierburi

Fac destul de des paine in casa, daca nu e cu maia, atunci e cu drojdie si cu ingrediente din casa, astfel macar catusi de putin tot am un control asupra ingredientelor. Ce sa mai, imi place sa fac paine in casa, imi place mirosul, imi place gustul painii proaspete , iar pentru mine coptul painii e o placere!! Sunt o gurmanda de fel, nu mananc mult, nu …insa imi place sa-mi fie mancarea variata, iar de aici pornesc toate experientele mele culinare. Pe langa ale mele pofte se mai adauga si ale copiilor care sunt fani paine coapta in casa. Aceasta nu a fost pe placul lor, dar a fost in schimb pe placul meu si al sotului!! Merge alaturi de salate, de ciorbe si chiar poti sa o mananci asa goala fara nici o remuscare pentru ca are de toate: si rosii, si ierburi, si seminte!! Sper ca v-am convis ca merita sa o incercati!!



Ingrediente

400 gr. de faina
200 ml lapte/apa
7 gr.drojdie uscata
50 ml.ulei de masline
1 lingurita miere
100 gr.rosii uscate
50 gr.seminte
patrunjel
oregano
apa si otet

Dizolvam drojdia intr-un pahar cu 100 ml lapte caldut si o lingurita de miere. Acoperiti paharul si lasati-l pana se activeaza drojdia si deasupra s-a format o spuma de cativa centimetri.

Intr-un bol, cernem faina si in centru turnam laptele si cu drojdia activata.

Incepeti sa amestecati cu o furculita, incorporand faina in lichid . Adaugati sarea, restul de lapte (100 ml) putin cate putin, uleiul de masline turnandu-l in fir subtire. Continuati sa framantati cu mana pana cand va va rezulta un aluat omogen si elastic.

Aluatul rezultat il transferam intr-un bol in prealabil uns cu ulei. Acoperiti-l cu un prosop de in,
usor-umed si lasati-l intr-un loc calduros pana cand isi dubleaza volumul.

Intre timp spalati rosiile uscate si fierbeti-le timp de 5 minute intr-un vas cu apa si o lingura de otet.
Scoateti de pe foc rosiile si scurgeti-le de apa.
Intr-un mixer adaugati patrunjelul, rosiile si cu seminte (dovleac, in, seminte de floarea-soarelui, etc…).

 

Le tocati pana obtineti o crema moale, care poate fi usor intinsa.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, intindeti pasta cu telul si distribuiti uniform pasta/crema de rosii pe toata suprafata. Presarati deasupra oregano uscat.

Rulati aluatul si taiati-l in jumatate.

Uniti cele doua extreme, mentinand taietura in sus si imperechiati partile.

Puteti sa o lasati pe lung aceasta paine si sa o puneti intr-o tava de cozonac sau sa ii uniti cele doua extreme si sa ii dati o forma rotunda.

Acoperiti painea si o mai lasati sa se odihneasca pentru inca 30 de minute. Inainte de a o baga la cuptor ungeti suprafata cu lapte.

Coaceti painea la 200C timp de 10 minute, iar apoi micsorati temperatura la 180C si contunuati coacerea pentru inca 20 de minute.

Rezulta o paine usor-umeda si cu un gust inconfundabil de gustos!!

 

 

Sa aveti pofta!!

V-am pupat,
Mihaela

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Chiftele de conopida cu cartofi si parmezan

 

Aceste chiftele sigur va vor uimi! Cand dai de gustul lor chiar nu te poti opri, le mananci una dupa alta fara sa realizezi :). In plus, e o mancare rapida ce nu-ti consuma prea mult timp 🙂

Ingrediente 6-8 persoane

o conopida medie
2 cartofi mari
250 gr.paine uscata (de cateva zile)
20 gr. parmezan ras (poate fi inlocuit cu cascaval)
2 oua mari
sare
usturoi
patrunjel
piper negru
ulei pentru prajit (in cazul in care optati pentru prajit)

Treaba e simpla ???? : se spala conopida, se curtata si se fierbe la baine marie. Cartofii se spala bine si se fierb cu tot cu coaja.

Dupa ce au fiert legumele, cartofii se curata de coaja si se paseaza.

La fel procedam cu conopida, o pasam cu furculita pana obtinem un soi de piure.

Painea o punem la inmuiat in lapte sau apa.
Intr-un vas incapator amestecam : cartofii , conopida , ouale, painea scursa de lichid, parmezanul, patrunjelul , sarea si piper dupa gust.

Amestecati toate ingredientele pana obtineti o compozitie omogena.
Modelam chiftelele si le punem in tava tapetata cu hartie de copt. Le-am stropit cu putin ulei de masline si le-am copt (cutorul a fost preincalzit in prealabil la o temperatura de 180 C ) 25-30 min., cca. in functie de cuptorul fiecaruia.

La jumatatea timpului le-am intors pe cealalta parte pentru a forma o coaja crocanta.

V-am zis ca nu e complicat …????!!
Pofta buna!!

V-am pupat!
Mihaela

Feluri principale/ Retete de suflet

Salata Vinegreta

Va salut in Noul An 2017!! Am terminat cu vacantele, cu concediile si incet incet ne revenim la rutina programul zilnic ????…Dupa mesele copioase de dupa sarbatori ar cam trebui sa ii acordam si organismului nostru un mic repaus, iar salatele sunt o buna optiune ????!!

Poftim la salata Vinegreta!!…legume din plin , in care folosim ingrediente accesibile in aceasta perioada, condimentate dupa gust :)!! O salata nelipsita de pe masa de Revelion in copilaria mea, deci lejer o pot incadra in retetele mele de suflet , perfecta pentru cei care doreau ceva mai lejer sau tineau inca post, avand in vedere ca pe rit vechi Craciunul urma dupa Revelion….

Ingrediente:

Cartofi – 500 gr. cca 3 – 4 buc. medii
sfecla – 400 gr. – cca 2 buc. medii
morcov – 250 gr. – cca 2 buc. medii
castraveti murati- 350 gr. 3 – 4 buc.
ceapa 200 gr. – 2 cepe medii
mazare verde/ fasole – 350 gr.
ulei de floarea-soarelui
sare
piper
Optional se mai pot adauga si 2 mere si/sau varza

Nu e nimic complicat la aceata salata , iar unii chiar o aseamana cu salata beouf ????.
Legumele se fierb: aveti optiunea pentru sfecla sa o coaceti in cuptor. Mi se pare ca are un gust mult mai bun.
Dupa ce sunt gata fierte/coapte toate legumele : cartofii, sfecla si morcovul le curatam de coaja si le taiem cubulete.
Legumele taiate le punem intr-un bol incapator, in care vom mai adauga : ceapa, castravetii taiati cubulete si mazarea din borcan (stors lichidul din borcan si spalat mazarea in apa curata).
Amestecam ingredientele, adaugam ulei  de floarea-soarelui sau de struguri si potrivim dupa gustul fiecaruia de sare si pipier. Amestecam ingredientele si lasam salata la frigider pentru 2 ore inainte de servire.

V-o recomand si evident Va astept cu impresii 🙂
Pofta Buna !!

Mihaela

 

Feluri principale

Salata de fenicul, avocado si grapefruit

Fenicul – nu stiu cati din voi sunteti familiarizati cu aceasta leguma…Daca de restul de ingrediente ati auzit si cu siguranta le-ati mancat, feniculul este o leguma nu foarte comuna pe masa noastra zilnica. Eu am descoperit-o multi ani in urma, cred ca vreo 15 ani, in Italia. Prima data recunosc ca am cam strambat din nas, am avut impresia ca am mancat un pumn de medicamente, insa in timp acel gust a disparut si retetele mele chiar s-au diversificat. In Romania de cativa ani il gasiti chiar in toate hipermarketurile , pe tot parcursul anului, deci daca v-am trezit curiozitatea stiti unde sa il gasiti :). Salata de azi e o combinatie interesanta , zic eu 😉 care in perioada de iarna va ajuta sa va diversificati gama de salate si care mi-a furnizat o senzatie de reimprospatare a organizmului si o stare de bine!!!


Ingrediente:

1 avocado
1 fenicul
1 grapefruit
sucul de la 1/2 lamaie
3-4 linguri de ulei de masline extravirgin
1 lingurita de otet balsamic (optional)

Incepeti aceasta salata prin a decoji grapefruit-ul si scoateti pelicula amara ce acopera fiecare felie. Taiati-le in bucati mici.
Avocado il taiem in jumatate, astfel incat samburele sa ramana intreg. Scoatem samburele. Neaparat alegeti un avocado copt/moale pentru aceata salata. Daca ati cumparat un avocado verde lasati-l sa se mai coaca cateva zile langa niste banane sau pur si simplu afara si amanati pregatitrea acestei salate pentru o alta zi :). Scoatem pulpa cu ajutorul unei linguri sau daca avocado este foarte copt il puteti decoji usor. Taiati-l si pe acesta cubulete.
Ultimul ingredient din aceatsa salata, dar nu cel din urma, 🙂 este feniculul (fenelul) pe care il spalam bine si il taiem felii/cubulete. Eu din fenicul mananc TOT si partea de sus, tulpina, cat si partea mai dura din interior. Daca nu va plac aceste parti a legumei nu le puneti in salata.

 

Toate ingredientele de mai sus se amesteca si se condimenteaza cu ulei de masline, sucul de la o jumatate de lamaie si sare. Daca aveti in casa si o lingurita de otet balzamic, (dar nu este obligatoriu) va va ajuta sa “inblanzeasca” mirosul si gustul specific al fniculului.

Sper ca v-am mai ajutat sa va diversificati gama de salate pe perioada iernii si evident va astept cu impresii!

Pofta buna! 🙂

V-am pupat!

Feluri principale

Ardei umpluti cu orez brun, hrisca si ciuperci

Ardeii umpluti sunt un fel de mancare oricand binevenit pe masa unei familii, ce va impaca in orice moment si cei mai mari mofturosi, dar si cei mai critici musafiri :)! De regula sunt cu carne, mai putina sau mai multa, depinde de gust si traditii sau pot fi si de post, cum sunt cei prezentati astazi.  Mie imi place mult varietatea si de aceea experimentez diverse combinatii mai ales in aceasta perioada de post. Nu sunt cu carne, in schimb sunt cu orez brun integral pe care pana acum nu l-am folosit, dar care are un gust diferit de orezul clasic, combinat cu hrisca si legume. De hrisca nu are rost sa va mai spun cate beneficii are…gasiti detalii interesante aici , aici si  aici :).
Este o combinatie din care, va garantez, ca nu veti simti lipsa carnii, ba dimpotriva, veti simti un gust placut si o savoare aparte. Va las sa ii decoperiti!!

Ingrediente:

10 ardei medii
150 gr.orez brun integral
50 gr.hrisca
500 gr.ciuperci
1 ceapa
2-3 tije de apio sau tulpina de telina
1 morcov
2 catei de usturoi
200 ml sos de rosii
o legatura de patrunjel si /sau marar
sare si condimente dupa gust

Intr-o tigaie incinsa cu ulei, calim ceapa taiata marunt, usturoiul zdrobit, morcovul dat prin razatoare si ciupercile feliate. Se lasa pe foc pana se inmoaie usor.

Hrisca si orezul se spala inainte de folosire. Peste aceste cereale se toarna apa fierbinte (abia fiarta) si se lasa sa se umfle timp de 10 minute. Intre timp curatam ardeii de semintele din interior.

Compozitia din tigaie se amesteca cu orezul si hrisca. Se adauga sare, piper si partunjelul/mararul taiat marunt.

Umplem ardeii cu compozitia obtinuta.

Intr-un ceaun mare sau intr-un vas cu fundul gros si adanc, asezam ardeii umpluti in picioare.

Sosul de rosii il amestecam cu 200 ml apa, cu o lingura de ulei de masline si sare. Lichidul obtinut il turnam peste ardei pana la jumatatea lor. Daca e lichid prea putin in vas completam cu sos de rosii.
Se fierb la foc mic cca 40-50 minute.

 

Pofta mare cu voie buna!! 🙂

Mihaela N.

 

Feluri principale/ Retete

Tarta cu ciuperci champignon, parmezan si dovlecei

Un aluat, o umplutura – tartele si quiche-urile dovedesc faptul ca mai putin inseamna adesea mai mult! Tocmai aceasta simplitate le face atat de atractive, deoarece exista un infinit de multe posibilitati de interpretare. Tartele si quiche-urile reprezinta de asemenea solutia ideala de a valorifica resturile de mancare, pot fi servite la orice ora si pot incanta atat ca fel de mancare individual cat si alaturi de o garnitura de salata. Dar inainte de orice, gustul lor este cel care le face atat de indragite: aluat fin, umplutura aromata, adevarate explozii de gust – aceste placinte stiu intotdeauna sa surprinda si mai ales sa convinga!!Azi e cu ciuperci, parmezan si legume, maine …cine stie? 🙂 Depinde de inspiratie, nu ? 🙂

Ingrediente:
(1 forma de tarta de 26-28 cm)

Pentru aluat:
125 gr.unt
30 gr.parmezan
250 gr.faina
1 ou
1/2 lingurita sare

Pentru umplutura
300 gr. ciuperci champignon
2 catei de usturoi
30gr. unt
35 gr.parmezan
2 oua
200 ml smantana 12-15% grasime
1/2 dovlecel – optional
1/2 ceapa rosie – optional
sare, piper, rozmarin

Pentru aluat, taiati untul cubulete si razuiti parmezanul. Framantati rapid untul, parmezanul, faina, oul, sarea pana obtineti un aluat omogen. Inveliti-l in folie si lasati-l sa se odihneasca circa o ora.
Preincalziti cuptorul la 200 grade C . Tapetati forma de tarta cu hartie de copt (daca nu aveti hartie de copt, ungeti cu unt). Intindeti aluatul pe o suprafata de lucru, tapetata cu faina si imbracati forma cu aceasta, formand o mica margine. Intepati aluatul de mai multe ori cu furculita si coaceti-l pe raftul de jos cca 10 minute.

Scoateti-l si lasati-l sa se raceasca.

Curatati si spalati  ciupercile. Taiati-le cum doriti, in jumatate, felii, etc. Decojiti si tocati usturoiul. Incingeti intr-o tigaie untul si prajiti bine ciupercile. Reduceti temperatura, adaugati usturoiul si rozmarinul, condimentati dupa gust si apoi luati vasul de pe aragaz.

Distribuiti ciupercile , ceapa taiata julien  si dovlecelul taiat fasii subtiri peste aluatul usor copt de tarta, iar peste adaugati  compozitia rezultata din amestecarea :  parmesanului razuit, smantana si ouale. Potriviti de sare si piper.

Coaceti tarta pe raftul din mijloc cca 40 minute la o temperatura de 180 grade C.
Lasati tarta sa se raceasca inainte de servire.

N.B. Am retestat aceasta tarta. Nu am copt inainte aluatul de tarta si a iesit la fel de buna!

Pofta buna dragilor si va astept cu impresii :)!!

Mihaela

 

Feluri principale

Chifle pentru burgeri

 

Trend-ul burgerilor l-a acaparat si pe Edi (al meu fiu mai mare)! Evident ca nici cel mic, David nu se lasa mai prejos si impreuna au inceput sa “saliveze” la vederea lor! Edi pana anul asta (are 12 ani) nu a mancat asa ceva , nu i-am interzis niciodata, dar nici nu insistam sa guste, ca nu era cazul. Acum insa, cum trend-ul si pofta iau amploare am zis sa ma implic si eu :). Am incercat sa ii preparam acasa, ca sa faca singuri diferenta intre ce e bun si ce e comercial ;). Evident ca am inceput cu chiflele, ce stau la baza burgerilor!

Ingrediente:
150 ml de lapte
100 ml.apa
10 gr. zahar
7 gr.de drojdie
30 gr. de unt
350 gr.faina

Amestecam laptele cu apa si incalzim lichidul pana la 38 – 40 de grade. Se adauga zaharul si drojdia.

 

 Amestecam pana la dizolvarea ambelor produse in compozitie si lasam sa se activeze drojdia (deasupra se formeaza o spuma).
Cernem faina. In mijloc facem o adancitura si turnam compozitia cu drojdia activa. Amestecam compozitia, iar spre final cand aluatul incepe sa se lege adaugam si untul topit.

 

Vom obtine un aluat destul de moale si lipicios. Nu va speriati si lucrati/framantati aluatul pe masa sau cu ajutorul unui mixer pentru aluat , timp de 7-10 minute pana cand aluatul nu se mai lipeste. Eu la un moment dat recunosc ca m-am ajutat si de putina faina :).

Aluatul obtinut il lasam la crescut timp de 30 de minute.

 

Dupa 30 de minute scoatem aluatul pe masa si il impaturim (tehnica stretch and fold).
Il transferam din nou in bol si il lasam sa creasca din nou 30 minute.
Dupa ce a trecut timpul, scoatem aluatul si il impartim in 6 parti egale.Fiecare bucata in parte, o framantam si apoi le mai lasam 10 min sa se odihneasca.
 Dupa ce au trecut cele 10 min  le mai impaturim in interior o data si le punem direct in tava de copt in prealabil tapetata .
Hartia de copt am uns-o cu unt sub fiecare chifla.

Aceasta crestere va fi de mai lunga durata, adica de 40-45 min. Le-am presat usor pentru a nu fi prea inalte.

Inainte de a le da in cuptor le ungem cu ou (batut in prealabil) si le presaram cu susan.

 

Se coc la o temperatura de 190 grade pentru cca 15-20 min.

Sunt perfecte !!! Voi ce parere aveti? 😉 Perfecte pentru orice doriti voi : burgeri , sandwich-uri, cu unt, cu branza tartinabila,etc. Deci, enjoy!!

 

 

Pofta buna!!!

Mihaela