Browsing Category

Feluri principale

Feluri principale

Ciuperci cu cuscus

 

Imi place sa-mi pregatesc preparate proaspete pentru orice masa: fie mic dejun, pranz sau cina. Preparatul proaspat mi se pare ca are o alta aroma, alte texturi, alte gusturi. Sunt mult mai bune decat cele pegatite cu o zi inainte. Imi fac si cumparaturile in asemenea fel incat sa-mi fie usor sa-mi organizez mesele. Nu umplu cosuri pline intr-un supermarket. Prefer sa cumpar mai putine produse, dar mai des, deoarece urasc sa arunc mancare sau sa o descopar stricata in frigider. De aceea alegerile din magazin sunt simple si intr-un final “ajutatoare” pentru mine si familia mea.

   Fiind tot timpul intr-o continua fuga si agitatie imi creez “aliati” in ingredientele cumparate si in preparatele pregatite. Aceasta crema de ciuperci cu cuscus este unul din exemple de “aliati”,  la care apelez ori de cate ori sunt intr-o mare graba si-mi doresc ceva preparat rapid, proaspat si gustos! Este gata in mai putin de 20 minute din momentul in care v-ati apucat si pana terminati. Sper ca v-am convins :)!
Ingrediente:
o ceapa
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline
300 gr ciuperci
100 ml vin alb
1 lingura sos soia
100 ml bulion de legume/apa
100 ml smantana pentru gatit sau 60 gr. unt
1 lingurita boia dulce
sare si piper dupa gust
1 legatura de patrunjel proaspat
1.Intr-o tigaie incingeti o lingura de ulei de masline. Adaugati ceapa tocata marunt. Lasam la inabusit ceapa pana devine transparenta.
2.Curatati usturoiul, il tocati marunt si-l adaugati la sfarsitul procesului de pregatire a cepei pentru a nu se arde.
3.Ciupercile le curatati, le feliati si le aruncati in tigaie peste ceapa si usturoi. Se lasa sa se pregateasca cca 3 -5 min la foc mediu.
4. Turnati in tigaie cei 100 ml vin alb si il lasati sa se reduca. Dupa ce s-a redus vinul adaugati bulionul de legume/apa si lasati totul la fiert pana incepe sa fiarba lichidul.
5. Adaugati si smantana pentru gatit in tigaie cu legumele si  lasati totul sa fiarba cca 2-3 minute pana cand sosul devine o textura catifelata si cremoasa.
6.La sfarsit, adaugati sosul de soia, boia dulce, piper si sare dupa gust.
7. Cuscus-ul il pregatiti conform instructiunilor de pe pachet. Dar in general eu torn cantitatea necesara intr-un bol, il condimentez cu sare, adaug o lingura de ulei de masline, sucul de la 1/2 lamaie si torn apa fierbinte peste cuscus cat sa o acopere de un deget. Se acopera cu o farfurie/un capac si se lasa sa se inabuse pentru 5 minute maxim.
8. Iar la final pentru un gust fresh si parfumat adaugati patrunjel proaspat tocat.

 

P.S. Puteti inlocui cuscus-ul cu orez, orez integral, quinoa, bulgur, hrisca, paste etc. si indiferent de alegerea facuta sa va bucurati si sa savurati cu placere!

Pofta Buna!

Va pup si Va imbratisez!
Mihaela

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Bruschete cu avocado si ciuperci


M-am intors intr-o dupa amiaza acasa tare flamanda. Stiam ca nu am nimic preparat acasa, dar am indraznit sa deschid frigiderul pe premiza “gasesc eu ceva sa mananc”. Spre surprinderea mea am gasit cativa avocado, cateva rosii cherry si o caserola de ciuperci. Initial am zis sa imi fac un guacamole simplu (pasta de avocado cu rosii) pe paine si atat, dar ciupercile nu ma lasau in pace !

Ingrediente 6 portii
6 felii de paine
6 catei de usturoi
500 gr. ciuperci champignion
3 avocado
1 lamaie
2- 3 linguri ulei de masline
1 lingurita sos de soia (optional)
1 lingura seminte de susan / floarea-soarelui / dovleac
Asa ca, am incins rapid o tigaie cu putin ulei de floarea-soarelui, am “aruncat” un catel de usturoi zdrobit in ea. Am curatat ciupercile si le-am taiat felii si le-am prajit in tigaie la foc viu/alert. Spre sfarsit puteti adauga o lingurita de susan si putin sos de soia (in cazul in care va place si il aveti in casa).
Feliile de paine le-am prajit in toast. Usturoiul l-am taiat in jumatate si am frecat suprafata panii prajite cu el.
Avocado trebuie sa fie copt/moale. L-am curatat de sambure si coaja, l-am sfaramat/pisat cu ajutorul unei furculite, l-am asezonat cu sare, piper proaspat macinat, ulei de masline si suc de la o lamaie. Pasta obtinuta o intindem pe feliile prajite si unse cu usturoi, iar deasupra aranjam ciupercile preparate.
Nu a durat totul mai mult de 15 minute, in schimb mare petrecere au dat papilele mele gustative dupa asemenea deliciu de bruscheta!!!

Sunt curioasa daca ati incercat vreodata aceasta combinatie si daca v-a placut!
Pana atunci v-am pupat !

Mihaela

Feluri principale

Pui la cuptor umplut cu ananas si garnitura de orez

 

 

    Aveti nevoie de idei pentru pranz sau cina pentru musafiri care se anunta cu ora inainte sau de ce nu, pentru o masa festiva? Aceasta este mancarea perfecta! Cuptorul iti face o mare parte din treaba,  ananasul ii da mancarii un gust exotic, iar orezul si salata sunt garniturile propuse de mine la indemana tuturor. Voi in schimb puteti alege si alte garnituri pe care le doriti: cus-cus, quinoa, bulgur, etc. De ce o reteta cu pui? Pentru ca e usor de preparat, pentru ca e fraged si se face repede la cuptor, pentru ca e gustos si le place tuturor. Asa cum v-am obisnuit, nu imi plac retetele complexe si nu imi doresc sa petrec mult prea mult timp in bucatarie. Prefer sa savurez momentele frumoase ale vietii, atat alaturi de familie cat si cu prietenii !


Ingrediente:
1 pui intreg cca 1,5 kg
4-5 catei de usturoi
1 cutie de ananas in sirop
sucul de la o lămâie
3-4 linguri de ulei de masline
un varf de lingurita ghimbir praf
1/2 lingurita de scortisoara
sare
250 gr.orez prefiert

 

Curatam usturoiul, il strivim sau il dam prin razatoarea mica, il amestecam cu praful de ghimbir, scortisoara, sucul de la o lamaie si uleiul de masline. Si uite asa am obtinut marinada. Presaram cu sare interiorul si exteriorul puiului si il ungem cu marinada de mai sus.
Umplem interiorul puiului cu bucati de ananas, fixam cu ajutorul scobitorilor pielita si legam cu o ața picioarele puiului pentru a nu lasa bucatile de ananas sa curga in exterior. Siropul de ananas din cutie il turnam in tava. Coacem puiul in cuptor la 200 de grade C timp de o ora circa. Peste 30 de minute acoperiti puiul cu hartie de copt pentru a nu lasa sa se arda suprafata. Fierbeti orezul conform instructiunilor de pe pachet. Cand puiul este gata, scoateti ananasul din interiorul lui si amestecati-l cu orez.
Daca mai aveti si o salata alaturi , aveti pranzul sau cina perfecta!

 

Pofta Buna!

V-am pupat!
Mihaela????

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Salata mixta cu dovlecei, naut si rosii

 

Chef de o salata altfel? Aromata, parfumata si colorata? S-a facut!! Nu va puteti imagina cate gusturi, cate arome, cate texturi veti simti dintr-odata atunci cand veti gusta aceasta salata! Nu vreau sa va conving, pentru ca si voi cred ca aveti vara aceleasi pofte ca si mine: sa fie ceva lejer, colorat, hranitor si in acelasi timp delicios! Bun, acum ca ne-am lamurit cu poftele sa va spun si ce ingrediente aveti nevoie pentru a o prepara!!

Ingrediente:

250 gr. naut fiert
250 gr. rosii simple sau rosii cherry
2 dovlecei
Salata mixta : rucola, spanac, etc
2 catei de usturoi
4-5 frunze de busuioc
1-2 lingurite de seminte de susan
ulei de masline si sare
Pentru salata mea de astazi am folosit naut clasic, bio, pe care l-am hidratat peste noapte, iar a doua zi i-am schimbat apa si l-am fiert pana bobul se sfarama usor intre degete.
Rosiile le-am taiat bucatale, busuiocul l-am tocat marunt si le-am asezat frumos intr-un bol unde le-am stropit cu ulei de masline. Lasam totul sa se aromatizeze pana pregatim restul ingredientelor pentru salata.
Intr-o tigaie am turnat ulei de masline, am spart cateii de usturoi (pe care i-am curatat in prealabil) si i-am aruncat in tigaie. Am asezat tigaia pe aragaz si am lasat-o acolo la foc mic.
Dovleceii i-am spalat, i-am curatat de coaja (daca doriti) si i-am taiat cubulete. Am adaugat in tigaia de pe foc dovleceii si i-am prajit la foc mediu timp de 5 min cca.
Este momentul sa adaugam si nautul fiert in tigaie! I-am prajit in continuare impreuna cu dovlecelul pentru inca 5 minute cca. Odata trecut timpul necesar prepararii tuturor ingredientelor, am scos tigaia de pe foc si am lasat-o sa se raceasca.
Adaugati rosiile aromatizate peste dovlecei si naut.
Intre timp intr-o tigaie am aruncat 2 lingurite de seminte de susan pe care le-am prajit usor.
Pentru salata finala alegeti un bol incapator! Pe fundul lui asezam salata mixta aleasa , peste care se toarna amestecul din tigaie. Am presarat deasupra seminte de susan si voila salata este gata pentru a fi servita!

Hai sa fie cu multa pofta!!
Sanatate si zile minunate alaturi de cei dragi!

V-am pupat!
Mihaela

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Khachapuri – paine / placinta georgiana cu cascaval

 

Sunt o gurmanda, se stie !!! 🙂 Imi place sa gatesc cand am inspiratie, imi place sa incerc mancaruri inedite, sa le fac poze, iar cel mai mult imi place sa descopar gusturi si retete noi! De astfel de descoperiri am avut parte acum recent, in Rusia, si mai exact in Sankt – Petersburg. Am vizitat acest oras in luna iunie, bineinteles premeditata perioada, ca doar sunt nopti albe atunci. Nu am fost la prima mea vizita in acest oras, a trecut ceva timp de atunci, mai exact vreo 20 de ani ;)! Mi-a placut sa revin, sa-l vizitez din nou si sa-l redescopar cu alti ochi! Dar poate reusesc sa fac o postare separata referitor la acest trip si sa va povestesc mai pe indelete despre ce am vazut si ce am mancat acolo!
Apropo, despre ce am mancat in Sankt – Petersburg, am trecut pragul unui restaurant georgian foarte fain, unde am gustat acest KHACHAPURI. Mi-a placut tare mult aceasta paine/placinta umpluta cu cascaval. Mi-a placut si modalitatea speciala in care se mananca: se rupe de la margini si se inmoaie in cascavalul topit si oul moale. O NEBUNIE de arome si gusturi ce te duc departe undeva in niste lumi paralele!! Imi place si prezentarea inedita, care iti ramane imprimata in subconstient fara sa iti dai seama! Restaurantul georgian de care va vorbesc se numeste CHA-CHA! (cha-cha este un digestiv pe care-l consuma georgienii la finalul oricarui festin culinar. Ca asemanare cu ce avem noi ar fi o tuica de struguri, dar mult mai bun). Acest restaurant ne-a fost recomandat de catre ghidul nostru. Deci daca ajungeti vreodata in Sankt-Petersburg, neaparat sa ii treceti pragul! Gata cu vorba, hai si cu reteta!

Ingrediente:


Aluat
7 gr.drojdie uscata
375 gr.faina
250 ml apa calduta
10 gr.sare
10 gr.zahar
60 ml ulei vegetal la alegere

Umplutura
200 gr. branza de vaci
200 gr. cascaval la alegere
sau
400 gr.cascaval

4 linguri de faina
6 linguri de apa
3 galbenusuri
plus un ou pentru a unge suprafata aluatului

1. Intr-un vas amestecam 250 ml. apa cu 7 gr. drojdie si 10 gr.zahar. Compozitia o lasam pentru 15 min cca pana se activeaza drojdia si face spuma la suprafata lichidului .
2.Intr-un vas adanc adaugam faina, sarea, uleiul vegetal si lichidul cu drojdia activata.
3. Amestecam si framantam pana obtinem un aluat moale si nelipicios.
4. Aluatul il lasam la dospit minim o ora, pana isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul.
5. Intre timp pregatim umplutura. Dam prin razatoare cascavalul ales, il amestecam cu branza de vaci si adaugam in compozitie 4 linguri de faina si 6 linguri de apa.
6. Aluatul crescut il impartim in trei parti aproximativ egale. De asemenea si umplutura o impartim in trei.
7. Formam din aluat trei “barcute”. Intindem aluatul in forma ovala, iar apoi marginile mai lungi le rotim spre interior, iar in laterala de sus le unim.
8. Umplem forma cu umplutura obtinuta, iar in mijloc, facem cu ajutorul unei linguri, o adancitura pentru a adauga ulterior si galbenusurile. Ungem marginile aluatului cu ou batut.

 

9. Coacem haciapuri la foc maxim (al meu cuptor are max.240 grade) timp de cca 20 min. Iar inainte cu un minut scoatem tava si adaugam cate un galbenus (sau puteti adauga chiar un ou intreg) in mijlocul umpluturii.
Nu uitati se serveste fierbinte, iar galbenusul (oul) se amesteca cu umplutura. Rezultatul: o compozitie cremoasa si delicioasa, iar painea de pe margini va fi cireasa de pe tort in toata aceasta combinatie!!
Hai sa aveti spor in toate!!
Hugs,
Mihaela
Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Bouyourdi / bugiurdi – branza greceasca coapta la cuptor cu rosii si ardei iute

 

Inchideti ochii si imaginati-va ca suntei asezati la terasa unei taverne grecesti pe malul marii, ascultand muzica valurilor pe fundal, simtind mirosul mancarii care va incanta apetitul….. Deschideti acum ochii si bucurati-va de o reteta care va permite sa aduceti la masa, cu putin efort, un aperitiv grecesc simplu si apetisant facut cu faimoasa branza greceasca, feta, cu rosii, cu ardei grecesti usor picanti, cu ceapa, cu masline si cu oregano. Doamne ce combinatie????❤????!!

Este o reteta fooooarte simpla si usor de facut, cu o savoare absolut senzationala! Este gata in mai putin de 40 de minute, perfecta ca fel principal, dar si pentru un brunch simplu! O veti intalni in Grecia in restaurantele cu traditie: taverne! Pentru a o prepara aveti nevoie de o feta buna, adevarata, greceasca! N.B. E bine sa o preparati in portii individuale pentru ca se sfarma usor cand doriti sa o taiati. “Aruncați” toate ingredientele într-o tavita de copt și coaceți la cuptor până când brânza feta devine cremoasă, iar roșiile moi și caramelizate!  Daca inca nu ati gustat din preparate grecesti, acest bouyourdi /bugiurdi este reteta perfecta cu care sa incepeti❤!

Ingrediente 4-5 persoane:

400-500 gr. de feta de bună calitate (brânză grecească)
2 linguri de ulei de măsline

4-5 roșii tăiate felii
100 gr. masline gemlik (optional)

1 buc. ardei iute
1 buc. ardei corn verde grecesc
piper negru proaspăt rasnit
1-2 lingurite de oregano uscat
2 cepe rosii medii

Preincalzim cuptorul la 180 de grade C. Tăiem brânza feta în felii de aproximativ 100-120 grame. Legumele le spalam si le taiem tot felii. Am folosit vase mici pentru acest preparat sau puteti folosi si folie de aluminiu pentru a obtine 4-5 portii. In prima tava punem pe fundul ei un strat de ceapa, peste care adaugam un strat de rosii, iar felia de feta o punem in mijloc. Pe lateralul fetei completam cu inca un strat de roșii și ardei pana la nivelul branzei. Totul se stropeste cu ulei de masline și se presară cu oregano uscat. La fel procedam si cu restul portiilor. Coacem toate cele 4-5 portii obtinute timp de 20-30 de minute, pana devine suprafata branzei usor aurie, iar rosiile si ardeii moi si caramelizati.

 

Se serveste calda cu felii de paine sau cu pita – paine greceasca!

Mie deja imi ploua in gura, voua?

Hai sa aveti spor in toate!!

V-am pupat,
Mihaela

 

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Lavash / lavas fara drojdie facut in casa

Lavash de casa
Cea mai citita reteta de pe blogul meu este placinta cu branza din lavas (lavash). O reteta de pe la inceputurile blogului cu poze cam incetosate, dar solicitata ????. Mi-au scris multi cititori de-a lungul timpului care m-au intrebat diverse curiozitati despre lavash si care mi-au multumit pentru reteta. Una din curiozitatile cele mai frecvente era cum se fac aceste lipii, de unde se pot achizitiona, cu ce pot fi inlocuite, etc. Am cautat intens pe la armeni o reteta originala a acestor lipii si am gasit :).  Ceva mai simplu nici ca se putea…????,  aveti nevoie doar de trei ingrediente, disponibile in orice bucatarie : faina, apa si sare! Eu imi cumpar lipiile din Moldova, de regula… le pun la inghetat si le folosesc la cerere sau nevoie :), acum insa clar mi le voi prepara singura oricand va fi cazul❤!

Ingrediente:
500 gr.faina
300 – 320 ml. cca apa
10 gr. sare
Ingredientele mentionate le-am “aruncat” intr-un bol . Le-am amestecam bine, le-am framantam 2-3 minute, pana am obtinut un aluat omogen si ferm. Evident pentru acest procedeu puteti folosi un robot de bucatarie pentru a va usura munca.
Am acoperit aluatul cu o folie alimentara si l-am lasat sa se odihneasca timp de 30 min. Odata trecut timpul am impartim aluatul in 8 bucati. Puteti taia aluatul si in bucati mai mici daca credeti ca va este mai usor sa-l intindeti. Le-am framantat pe fiecare in parte, le-am presarat cu faina si le-am lasat din nou sa se odihneasca pentru 30 minute. Acoperim aceste bile de aluat cu un prosop umed.
Dupa 30 de minute am intins fiecare bucatica de aluat intr-o foaie foarte subtire, cca 2 mm (cat va permite aluatul si ajutandu-va de faina). Le-am copt pe dosul tavii incinse (cuptorul incalzit in prealabil la 240 grade), iar coacerea dureaza cateva secunde.
NB :Aceste lipii pot fi coapte si intr-o tigaie bine incinsa. Se coc pe ambele parti cateva secunde.
Recomandarea mea este sa nu le coaceti prea mult deoarece le veti usca si lipiile vor deveni casante si tari.

Lavash-ul este gata! Dupa ce le-am preparat, le-am pulverizat (cu ajutorul unui pulverizator) cu apa pe ambele parti, astfel vor ramane moi si umede pentru o perioada mai lunga.

Puteti prepara cu ajutorul lor diferite placintele gustoase cu diverse umpluturi!

 

Placinta cu branza din lavash-ul pregatit de mine

 

P.S. Daca folositi lavash-ul in loc de paine, inainte de coacere, puteti stropi foaia cu apa si presara pe lavash seminte de susan sau de mac pentru a-i da un plus de savoare painicii.

 

Deoarece pâinea-lavash nu are conservanți,  gustul cel mai bun este atunci cand e făcut proaspat, insa puteti îngheta resturile în aceeasi zi, învelite într-o folie. Lavash-ul poate fi pastrat înghetat până la o lună.
Daca sunteti curiosi sa vedeti cum se face lavash-ul in mod traditional, va las un link cu un filmulet de pe youtube!

Spor la pregatit!!
V-am pupat!
Mihaela

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Pancakes cu parmezan, crema de branza si somon afumat

Salutare dragilor!! Daca ma urmariti pe Instagram si pe Instastories, stiti ca suntem fani inraiti ai clatitelor, iar sambata (cand suntem acasa) este ziua rasfatului – rasfatului cu clatite :)!! De regula, sunt clatite/pancakes-uri dulci si in special cu crema de ciocolata, preferata copiilor, noi insa, cei mari mai variem si cu alte bunataturi : diverse gemuri , diverse fructe :)! O data pe saptamana un astfel de rasfat merita oricine, nu :)!? Daaar, de data asta am trecut si pe cealalta baricada a gustului, adica al clatitelor sarate!! Sa va spun sincer, am fost provocata :)! Provocata sa incerc si altceva decat pe cele dulci! Am optat pentru niste pancakes cu parmezan (care ma duce cu gandul la bella Italia) , crema de branza si somon…decorate cu capere si marar ;). Culmea mi-au/ne-au placut foarte mult si aici ma refer si la mofturosii casei, care nu prea sunt deschisi la chestii noi in bucatarie :)! Au devorat efectiv aceste pancakes in doi timpi si trei miscari, iar dupa, mi-au mai cerut :)! Deci, pe lista preparatelor “favorite” s-a mai adaugat unul!
Ingrediente 6-8 pancakes
100 gr. faina
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
1 lingura parmezan ras
1 ou
75 ml.lapte
15 gr. ulei pentru uns tigaia (optional)
Pentru decor:
100 gr.somon afumat
50 gr. crema de branza
50 gr.capere
cateva fire de marar
Treaba este simpla la aceste pancakes! Nu va pun prea mult la lucru! 😉 Se iau ingredientele solide: faina, praful de copt praful de sare si parmezanul, se aduna intr-un bol si se amesteca. Intr-un pahar mai inalt turnam laptele in care spargem si un ou. Mixul obtinut il turnam in bolul cu ingredientele solide. Amestecam totul pana obtinem o compozitie omogena.
Am incins o tigaie de clatite ,  am urmarit indicatorul termic din mijlocul tigaii care imi indica temperatura optima pentru a incepe sa gatesti.
Nu voi folosi ulei pentru ca nu e nevoie in cazul tigaii mele, dar daca voi stiti ca tigaia voastra , va face surprize , inainte de a turna aluatul de clatite /pancakes e bine sa ii ungeti suprafata cu ulei.
Luam cu ajutorul unui polonic din compozitia obtinuta si turnam in mijlocul tigaii.  Aluatul se va intinde spre margini fara a-l ajuta in vreun fel. Coacem clatitele pe fiecare parte cca un minut la un foc moderat si stai cu ochii pe ele sa nu se arda! Din cantitatea de mai sus, asa cum v-am indicat, va vor iesi cca 6-8 pancakes.
Acum ca avem clatitele gata, sa incepem sa le decoram! 🙂 Cea mai neteda suprafata a pancakes-ului o ungem cu crema de branza, peste care punem o bucata/bucatica de somon, presaram cateva capere si decoram cu fire de marar!! Hop si am terminat !!
Daca va plac aceste pancakes puteti sa-mi dati un like / share pe Facebook si un like pe Instagram, asa voi sti ca v-au placut si incantat :)!!
In rest, v-am pupat !
Mihaela

Pancakes cu parmezan, crema de branza si somon afumat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 20 minute Cooking Time: 5 minute

Salutare dragilor!! Daca ma urmariti pe Instagram si pe Instastories, stiti ca suntem fani inraiti ai clatitelor, iar sambata (cand suntem acasa) este ziua rasfatului - rasfatului cu clatite :)!! De regula, sunt clatite/pancakes-uri dulci si in special cu crema de ciocolata, preferata copiilor, noi insa, cei mari mai variem si cu alte bunataturi : diverse gemuri , diverse fructe :)! O data pe saptamana un astfel de rasfat merita oricine, nu :)!? Daaar, de data asta am trecut si pe cealalta baricada a gustului, adica al clatitelor sarate!! Sa va spun sincer, am fost provocata :)! Provocata sa incerc si altceva decat pe cele dulci! Am optat pentru niste pancakes cu parmezan (care ma duce cu gandul la Bella Italia) , crema de branza si somon...decorate cu capere si marar ;). Culmea mi-au/ne-au placut foarte mult si aici ma refer si la mofturosii casei, care nu prea sunt deschisi la chestii noi in bucatarie :)! Au devorat efectiv aceste pancakes in doi timpi si trei miscari, iar dupa, mi-au mai cerut :)! Deci, pe lista preparatelor "favorite" s-a mai adaugat unul!!!

Ingredients

  • Ingrediente 6-8 pancakes
  • 100 gr. faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 lingura parmezan ras
  • 1 ou
  • 75 ml.lapte
  • 15 gr. ulei pentru uns tigaia (optional)
  • Pentru decor:
  • 100 gr.somon afumat
  • 50 gr. crema de branza
  • 50 gr.capere
  • cateva fire de marar

Instructions

1

Treaba este simpla la aceste pancakes! Nu va pun prea mult la lucru! 😉 Se iau ingredientele solide: faina, praful de copt praful de sare si parmezanul, se aduna intr-un bol si se amesteca. Intr-un pahar mai inalt turnam laptele in care spargem si un ou. Mixul obtinut il turnam in bolul cu ingredientele solide. Amestecam totul pana obtinem o compozitie omogena.

2

Am incins o tigaie de clatite ,  am urmarit indicatorul termic din mijlocul tigaii care imi indica temperatura optima pentru a incepe sa gatesti.

3

Nu voi folosi ulei pentru ca nu e nevoie in cazul tigaii mele, dar daca voi stiti ca tigaia voastra , va face surprize , inainte de a turna aluatul de clatite /pancakes e bine sa ii ungeti suprafata cu ulei.

4

Luam cu ajutorul unui polonic din compozitia obtinuta si turnam in mijlocul tigaii.  Aluatul se va intinde spre margini fara a-l ajuta in vreun fel. Coacem clatitele pe fiecare parte cca un minut la un foc moderat si stai cu ochii pe ele sa nu se arda! Din cantitatea de mai sus, asa cum v-am indicat, va vor iesi cca 6-8 pancakes.

5

Acum ca avem clatitele gata, sa incepem sa le decoram! 🙂 Cea mai neteda suprafata a pancakes-ului o ungem cu crema de branza, peste care punem o bucata/bucatica de somon, presaram cateva capere si decoram cu fire de marar!! Hop si am terminat !!

Feluri principale

Supa crema de dovleac si linte rosie

Supa crema de linte si dovleac
      Sa ridice mana sus cine este fan dovleac! Hai, stiu ca nu foarte multi dintre voi il preferati, mai ales pe cel sub forma sarata. Ei… aici, o sa incerc sa va conving ;).
  Am un personaj in familie care nu e chiar fan legume, iar dovleac nici atat… In schimb mananca supa crema de dovleac si mai nou supa crema de dovleac si linte rosie. Daca pe EL l-am convins, cu voi va fi si mai usor, zic ;)!
  Si mai e ceva de mentionat: nu ar fi pacat sa nu gustati si sa savurati aceasta leguma fabuloasa acum, cand este sezonul ei ?!!! De beneficii nu mai zic, cititi oriunde si convingeti-va singuri!! In plus e o solutie super usoara de a avea o supa calda oricand in aceasta perioada friguroasa, cand esti pe fuga sau esti in pana de idei!
Hai si cu reteta !!

Ingrediente:

500 gr. de dovleac
2 buc. cartofi medii
100 gr. linte rosie
2 catei de usturoi
1/2 ardei Kapia sau 1 lingurita boia dulce
sare si piper dupa gust
3 linguri de ulei de masline

Dovleacul si cartofii i-am curatat, spalat si taiat cuburi.
Intr-o cratita mai mare, cu fundul gros am turnat ulei de masline. Am adaugat usturoiul taiat in jumatate si lintea rosie. Le-am prajit impreuna, cca 1 min, astfel incat sa dau aroma lintei . Ulterior am adaugat cartofii si dovleacul. Apoi, urmeaza si ardeiul Kapia pe care l-am taiat in prealabil cubulete.
Am turnat apa rece cat sa acopere de doua degete toate legumele. Am amestecat bine compozitia, am micsorat focul si am lasat sa fiarba cam 25 – 30 minute.
Am luat de pe foc cratita si cu ajutorul unul mixer vertical am pasat toate ingredientele. Condimentam supa dupa gust. Consistenta acestei supe ar trebui sa fie de genul unui piure mai lichid. Am mai fiert inca 2-3 minute supa si ta-na-na-na supa e gata!!!
Ei, ce v-am spus? Cat se poate de banal, nu!! 😉

 

Supa-crema de dovleac si linte rosie se serveste cu crutoane, iar deasupra am stropit-o cu putin ulei de masline si parmezan ras. Optional se mai poate adauga o lingurita de smantana! Cei care tin post evident ca pot renunta la ingredientele finale : parmezan si smantana.

Pofta buna sa aveti !!

V-am pupat!!
Mihaela

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Rulada din omleta cu morcov la cuptor

Omleta la cuptor

 

   Cine nu isi doreste sa mai schimbe aspectul clasicului mic dejun? Poftim, o reteta  practica si foarte creativa! Aceasta rulada din omleta ne va face sa mai iesim din rutina zilnica a diminetii si sa transformam micul dejun clasic in ceva special ! Pentru un plus de culoare si gust am imbogatit omleta cu morcov. Daca nu va place morcovul nu il puneti. Il puteti inlocui lejer cu dovlecei, spanac, pesto de busioc, etc sau de ce nu, fara nimic :). Omleta fiind coapta in cuptor devine o mancare mult mai usoara pentru digestia noastra pentru ca scapam de uleiul prajit , iar pentru umplutura chiar nu trebuie sa va dau prea multe indicii…:) Eu de data aceasta am folosti branza tartinabila, rucola si sunca! Voi, puteti gasi ingredientele chiar in frigiderul vostru!!

Ingrediente 2-4 persoane:
4 oua
30 gr.de parmezan/branza de capra
150 gr.de morcov
un praf de sare

Pentru umplutura 
150 gr.de branza tartinabila
50-100 gr.de sunca/muschiulet crud/peste afumat
rucola 

Intr-un vas spargem ouale si le amestecam cu ajutorul unui tel. Adaugam parmezan si un praf de sare.

Morcovul il spalam, il curatam il dam prin razatoare. Pregatim o tava pentru cuptor dreptungiulara (cca 20×26) pe care o tapetam cu hartie de copt. Turnam ouale batute si presaram morcovul .

 

 

Coacem omleta timp de 20-25 min cca la 180 de grade. Cuptorul sa fie incalzit in prealabil.

Odata ce omleta este gata, o scoatem din cuptor.

O rasturnam pe o alta hartie de copt. Eliminam cu grija hartia folosita la copt. Primul strat peste omleta va fi branza tartinabila. Al doilea strat il presaram cu salata ruccola, iar ultimul strat va fi cu sunca.

Sunca poate fi inlocuita lejer cu peste afumat, bacon sau pur si simplu o eliminati.

Rulam omleta cu tot cu umplutura, ajutandu-ne de hartia de copt. Procedura ar fi identica cu impachetarea unei boboane gigante. Rotim marginile hartiei de copt si punem omleta la frigider pentru minim 30 minute, astfel incat sa se raceasca total si sa ramana compacta in forma de rulada.
Inainte  de a fi servita , scoatem rulada din hartia de copt si o taiem in felii de cca 1 cm.

Le aranjam frumos pe un platou colorat si le servim!!

 

Pofta buna!!