Browsing Category

Feluri principale

Feluri principale/ Retete

Piept de pui cu mozzarella si bacon

Piept de pui cu mozzarella si bacon, este un fel principal de mancare gustos si rapid de preparat. Este o reteta simpla si economica numai buna pentru a uimi pe oricine in putin timp. Fie il prepari pentru o cina festiva, fie pentru o masa cu familia sau pur si simplu sa-I faci pentru tine – este perfect pentru orice ocazie ai alege!

Ingrediente:

140g  mozzarella
450 g piept de pui
120g bacon
sare, piper
25ml ulei
Pieptul de pui se fileteaza cat mai subtire, se bate cu ciocanul si se asezoneaza cu sare si piper. Mozzarella  se taie sau se rade si se aseaza intr-un capat al fileului de piept de pui si se ruleaza. Feliile de bacon se aseaza pe tocator, urmand sa rulam pieptul in ele. Dupa ce am facut rulourile, se pun la prajit intr-o tigaie cu putin ulei si se tin 2-3 minute pe fiecare parte. La final, se baga la cuptorul incins la 180C pentru 8-10 minute.

Tac-pac, as zice ca se fac aceste rulouri: pe cat de simplu, pe atat de delicioase!

Pofta mare!

Mihaela N

 

Piept de pui cu mozzarella si bacon

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 6 persoane
Prep Time: 15 minute Cooking Time: 20 minute

Piept de pui cu mozzarella si bacon, este un fel principal de mancare gustos si rapid de preparat. Este o reteta simpla si economica numai buna pentru a uimi pe oricine in putin timp. Fie il prepari pentru o cina festiva, fie pentru o masa cu familia sau pur si simplu sa-I faci pentru tine – este perfect pentru orice ocazie ai alege!

Ingredients

  • 140g  mozzarella
  • 450 g piept de pui
  • 120g bacon
  • sare, piper
  • 25ml ulei

Instructions

1

Pieptul de pui se fileteaza cat mai subtire, se bate cu ciocanul si se asezoneaza cu sare si piper.

2

Mozzarella  se taie sau se rade si se aseaza intr-un capat al fileului de piept de pui si se ruleaza.

3

Feliile de bacon se aseaza pe tocator, urmand sa rulam pieptul in ele.

4

Dupa ce am facut rulourile, se pun la prajit intr-o tigaie cu putin ulei si se tin 2-3 minute pe fiecare parte. La final, se baga la cuptorul incins la 180C pentru 8-10 minute.

Notes

Tac-pac, as zice ca se fac aceste rulouri: pe cat de simplu, pe atat de delicioase!

Desert/ Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Pasca moldoveneasca

Mai sunt doua zile si vine Pastele – cea mai asteptata sarbatoare a primaverii! Pentru mine aceasta sarbatoare are o semnificatie aparte pentru ca merg ACASA.
ACASA pentru mine este locul unde am crescut, locul unde m-am nascut (or.Telenesti, R.Moldova), am copilarit, satul si casa bunicilor, mancarea traditionala moldoveneasca, parintii, rudele apropiate. Este sarbatoarea in care traiesc si retraiesc amintiri si in special prin prisma ospitalitatii specifice moldovenesti, gustului mancarii, meselor imbelsugate (care doar la moldoveni le intalnesti), cantecelor pe care le cantam la masa si lista poate continua destul de mult. Si cum ajung de partea cealalta  a Prutului destul de rar, dorul se amplifica si totul devine din ce in ce mai drag!
Dar sa ne intoarcem si la reteta de astazi Pasca Moldoveneasca. Fiind simbolul reprezentativ al Pastelui am zis sa o pun la loc de cinste aici pe blog, pentru a-i da valoare si pentru a o incerca si voi!
_______________________
Ingrediente:
600 gr.faina
7 gr.drojdie uscata
250 ml lapte
175 gr. de zahar
o lingurita esenta de vanilie
6 galbenusuri
200 gr. de unt
coaja de lamaie netratata
Umplutura:
500 gr.branza de vaci
3 linguri zahar
2 linguri de gris
50 gr. stafide
1 ou
_________________________
Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita de zahar. Se acopera si se lasa intr-un loc cald, circa 10 minute. Galbenusurile se amesteca cu praf de sare, restul de zahar si esenta de vanilie.
Se framanta un aluat de faina cu laptele cu drojdia de bere, galbenusurile batute cu zahar. Untul topit si racit se adauga ultimul si treptat pana il incorporam in totalitate in aluat. Se framanta energic pana se desprinde usor de pe vas (mie mi-a luat circa 10 min. cu mixerul).
Cat timp a stat aluatul la crescut, am pregatit umplutura amestecand toate ingredientele.

Se acopera si se pune la dospit intr-un loc cald. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (circa 2-3 ore).

Asa arata aluatul dupa ce a stat la dospit intr-un loc cald cca 2 ore (pana si-a dublat volumul).
Pentru baza am folosit cam o treime din aluat (tava dim 23 cm).
Din aluatul ramas am mai taiat din nou 1/3 din el pentru crucea din mijloc, iar restul l-am folosit pentru coronita (coronita de la pasca). Am impartit aluatul in doua si l-am intins in doua fire subtiri pe care le-am impletit.
Am umplut pasca cu branza dulce si am mai lasat-o cca 30 minute sa creasca (se lasa si mai mult daca e nevoie, depinde de temperatura din camera). Inainte de a o da la cuptor, am uns-o cu ou batut.

Se coace pasca in cuptorul incins la 160 C, aproximativ o ora si jumatate. Dupa o ora se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra. Se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi taiata (minim 5 ore).

Nu-i asa ca e dolofana si frumoasa? Dar sa vedeti si ce aromata si pufoasa e!! Ca sa va convingeti trebuie sa o incercati!
Mie nu-mi ramane decat sa va urez un Paste Fericit alaturi de cei dragi si va astept aici de fiecare data cu drag cu mesaje si impresii la retetele pe care le mai incercati!
V-am pupat!
Mihaela N
Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Colacei din aluat de cozonac cu oua

Stiu, stiu, tare draguti sunt acesti colacei din aluat de cozonac cu oua, nu-i asa? :)! Nu am fost chiar modesta, dar recunoasteti si voi ca sunt inediti si frumusei! Mi-a placut tare mult ideea de a combina cozonacul si ouale colorate (in cazul nostru rosii) intr-un singur produs. Cred ca pot fi considerati ca un mic simbol al acestor sarbatori pascale. Sunt o incantare pe masa festiva, intr-un cos alaturi de Pasca, cand mergem la biserica sau pur si simplu, ambalate frumos de dat musafirilor care ne calca pragul caselor de Sarbatori! Sa nu va speriati, ca nu este o reteta complicata, ci doar inedita si delicioasa :).
Inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca aveti toate ingredientele si neaparat de o buna calitate. In acest caz mi-a fost tare de ajutor uleiul Spornic Premium, ce provine de la un soi special de seminte de floarea-soarelui, care poarta numele de “High Oleic”. Acesta are un continut ridicat de acid oleic – minim 75% (acid gras mononesaturat = Omega 9).

Uleiul High Oleic este folosit la nivel international de catre industria alimentara si HoReCa. Este potrivit pentru procese de gatire repetata, la temperaturi foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scazut. Insa poate fi utilizat cu succes in orice tip de preparate – salate, preparate gatite la cuptor, fripte, prajite etc. Spornic Premium a fost lansat in anul 2015 primul ulei 100% High Oleic imbuteliat din Romania. Punctul lui de fumegare este de 248° C. Este disponibil la 1 si 5 litri.

Beneficiile uleiului High Oleic*
 Continut ridicat de acizi grasi sanatosi – Omega 9 (minim 75%)
 Punct de fumegare foarte ridicat = stabilitate la temperaturi foarte ridicate
 Rezistenta superioara la oxidare si rancezire
 Versatilitate in utilizare = pastreaza gustul si mirosul neschimbat in cazul proceselor de prajire repetata (nu imprumuta gustul/mirosul de la un preparat la altul)
Prutul este unul dintre principalii producatori de ulei vegetal din Romania. Este o companie 100% romaneasca. Fabrica de ulei Prutul din Galati este fabrica cu cea mai indelungata traditie in productia de ulei vegetal din Romania (din 1893), anul trecut fabrica a aniversat 125 de ani de existenta. Materia prima (floarea-soarelui) pe care o folosim la productia uleiurilor noastre vegetale provine de la fermierii romani din intreaga tara, pe care o achizitionam direct de la acestia.”
Ingrediente:
Pentru aluat
120 ml lapte cald
1 lingurita de drojdie uscata (cca 4 gr.)
50 gr. de zahar
1 ou
40 ml.ulei de floarea soarelui
un praf de sare
270 gr. de faina
coaja de la o lamaie netratata
8 oua fierte
Fulgi de migdale (optional)
1 ou pentru uns
1. In 120 ml laptele cald adaugam o lingurita de zahar si o lingurita de drojdie uscata. Omogenizam compozitia cu ajutorul unui tel si lasam intr-un loc caldut pana se activeaza drojdia.
Intr-un bol amestecam oul cu restul de zahar. Le mixam pana la dizolvarea zaharului. Adaugam uleiul  si drojdia activata.
2. Cernem faina in compozitie, adaugam sarea si razuim coaja de lamaie. Compozitia rezultata o amestecam cu ajutorul unui mixer timp de 2-3 minute (pentru a ne usura munca ) pana obtinem un aluat neted si nelipicios.
3. Aluatul obtinut il punem intr-un bol uns cu ulei si-l lasam la crescut intr-un loc cald timp de o ora – o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
4. Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 16 parti egale. Fiecare parte o intindem cu ajutorul mainilor in fire subtiri.
Impletim cate doua fire (fitile) si le unim la capat “imbrobodind” oul fiert.
5.Urmand aceeasi procedura vom obtine 8 colacei cu 8 oua in ei pe care ii asezam pe tava de copt tapetata cu hartie de copt.
II mai lasam pentru 15-20 minute sa creasca, acoperiti cu folie alimentara, iar dupa ii ungem suprafata cu ou batut.
6. Pe suprafata colaceiilor distribuim fulgi de migdale sau alte seminte pe care le aveti in casa (mac, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, etc).
7. Coacem colaceii  timp de 25 minute cca, la 180 C (cuptorul preincalzit in prealabil), pana se rumenesc frumos.
Dupa ce s-au racit ii pictam (cu atentie) cu vopsea pentru oua, cu ajutorul unei pensule.
Sper ca v-am convins sa includeti in lista de bucate pentru Paste si acesti colacei din aluat de cozonac cu oua!
V-am pupat,
Mihaela
Feluri principale

Ciuperci cu cuscus

 

Imi place sa-mi pregatesc preparate proaspete pentru orice masa: fie mic dejun, pranz sau cina. Preparatul proaspat mi se pare ca are o alta aroma, alte texturi, alte gusturi. Sunt mult mai bune decat cele pegatite cu o zi inainte. Imi fac si cumparaturile in asemenea fel incat sa-mi fie usor sa-mi organizez mesele. Nu umplu cosuri pline intr-un supermarket. Prefer sa cumpar mai putine produse, dar mai des, deoarece urasc sa arunc mancare sau sa o descopar stricata in frigider. De aceea alegerile din magazin sunt simple si intr-un final “ajutatoare” pentru mine si familia mea.

   Fiind tot timpul intr-o continua fuga si agitatie imi creez “aliati” in ingredientele cumparate si in preparatele pregatite. Aceasta crema de ciuperci cu cuscus este unul din exemple de “aliati”,  la care apelez ori de cate ori sunt intr-o mare graba si-mi doresc ceva preparat rapid, proaspat si gustos! Este gata in mai putin de 20 minute din momentul in care v-ati apucat si pana terminati. Sper ca v-am convins :)!
Ingrediente:
o ceapa
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline
300 gr ciuperci
100 ml vin alb
1 lingura sos soia
100 ml bulion de legume/apa
100 ml smantana pentru gatit sau 60 gr. unt
1 lingurita boia dulce
sare si piper dupa gust
1 legatura de patrunjel proaspat
1.Intr-o tigaie incingeti o lingura de ulei de masline. Adaugati ceapa tocata marunt. Lasam la inabusit ceapa pana devine transparenta.
2.Curatati usturoiul, il tocati marunt si-l adaugati la sfarsitul procesului de pregatire a cepei pentru a nu se arde.
3.Ciupercile le curatati, le feliati si le aruncati in tigaie peste ceapa si usturoi. Se lasa sa se pregateasca cca 3 -5 min la foc mediu.
4. Turnati in tigaie cei 100 ml vin alb si il lasati sa se reduca. Dupa ce s-a redus vinul adaugati bulionul de legume/apa si lasati totul la fiert pana incepe sa fiarba lichidul.
5. Adaugati si smantana pentru gatit in tigaie cu legumele si  lasati totul sa fiarba cca 2-3 minute pana cand sosul devine o textura catifelata si cremoasa.
6.La sfarsit, adaugati sosul de soia, boia dulce, piper si sare dupa gust.
7. Cuscus-ul il pregatiti conform instructiunilor de pe pachet. Dar in general eu torn cantitatea necesara intr-un bol, il condimentez cu sare, adaug o lingura de ulei de masline, sucul de la 1/2 lamaie si torn apa fierbinte peste cuscus cat sa o acopere de un deget. Se acopera cu o farfurie/un capac si se lasa sa se inabuse pentru 5 minute maxim.
8. Iar la final pentru un gust fresh si parfumat adaugati patrunjel proaspat tocat.

 

P.S. Puteti inlocui cuscus-ul cu orez, orez integral, quinoa, bulgur, hrisca, paste etc. si indiferent de alegerea facuta sa va bucurati si sa savurati cu placere!

Pofta Buna!

Va pup si Va imbratisez!
Mihaela

Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete

Bruschete cu avocado si ciuperci


M-am intors intr-o dupa amiaza acasa tare flamanda. Stiam ca nu am nimic preparat acasa, dar am indraznit sa deschid frigiderul pe premiza “gasesc eu ceva sa mananc”. Spre surprinderea mea am gasit cativa avocado, cateva rosii cherry si o caserola de ciuperci. Initial am zis sa imi fac un guacamole simplu (pasta de avocado cu rosii) pe paine si atat, dar ciupercile nu ma lasau in pace !

Ingrediente 6 portii
6 felii de paine
6 catei de usturoi
500 gr. ciuperci champignion
3 avocado
1 lamaie
2- 3 linguri ulei de masline
1 lingurita sos de soia (optional)
1 lingura seminte de susan / floarea-soarelui / dovleac
Asa ca, am incins rapid o tigaie cu putin ulei de floarea-soarelui, am “aruncat” un catel de usturoi zdrobit in ea. Am curatat ciupercile si le-am taiat felii si le-am prajit in tigaie la foc viu/alert. Spre sfarsit puteti adauga o lingurita de susan si putin sos de soia (in cazul in care va place si il aveti in casa).
Feliile de paine le-am prajit in toast. Usturoiul l-am taiat in jumatate si am frecat suprafata panii prajite cu el.
Avocado trebuie sa fie copt/moale. L-am curatat de sambure si coaja, l-am sfaramat/pisat cu ajutorul unei furculite, l-am asezonat cu sare, piper proaspat macinat, ulei de masline si suc de la o lamaie. Pasta obtinuta o intindem pe feliile prajite si unse cu usturoi, iar deasupra aranjam ciupercile preparate.
Nu a durat totul mai mult de 15 minute, in schimb mare petrecere au dat papilele mele gustative dupa asemenea deliciu de bruscheta!!!

Sunt curioasa daca ati incercat vreodata aceasta combinatie si daca v-a placut!
Pana atunci v-am pupat !

Mihaela

Feluri principale

Pui la cuptor umplut cu ananas si garnitura de orez

 

 

    Aveti nevoie de idei pentru pranz sau cina pentru musafiri care se anunta cu ora inainte sau de ce nu, pentru o masa festiva? Aceasta este mancarea perfecta! Cuptorul iti face o mare parte din treaba,  ananasul ii da mancarii un gust exotic, iar orezul si salata sunt garniturile propuse de mine la indemana tuturor. Voi in schimb puteti alege si alte garnituri pe care le doriti: cus-cus, quinoa, bulgur, etc. De ce o reteta cu pui? Pentru ca e usor de preparat, pentru ca e fraged si se face repede la cuptor, pentru ca e gustos si le place tuturor. Asa cum v-am obisnuit, nu imi plac retetele complexe si nu imi doresc sa petrec mult prea mult timp in bucatarie. Prefer sa savurez momentele frumoase ale vietii, atat alaturi de familie cat si cu prietenii !


Ingrediente:
1 pui intreg cca 1,5 kg
4-5 catei de usturoi
1 cutie de ananas in sirop
sucul de la o lămâie
3-4 linguri de ulei de masline
un varf de lingurita ghimbir praf
1/2 lingurita de scortisoara
sare
250 gr.orez prefiert

 

Curatam usturoiul, il strivim sau il dam prin razatoarea mica, il amestecam cu praful de ghimbir, scortisoara, sucul de la o lamaie si uleiul de masline. Si uite asa am obtinut marinada. Presaram cu sare interiorul si exteriorul puiului si il ungem cu marinada de mai sus.
Umplem interiorul puiului cu bucati de ananas, fixam cu ajutorul scobitorilor pielita si legam cu o ața picioarele puiului pentru a nu lasa bucatile de ananas sa curga in exterior. Siropul de ananas din cutie il turnam in tava. Coacem puiul in cuptor la 200 de grade C timp de o ora circa. Peste 30 de minute acoperiti puiul cu hartie de copt pentru a nu lasa sa se arda suprafata. Fierbeti orezul conform instructiunilor de pe pachet. Cand puiul este gata, scoateti ananasul din interiorul lui si amestecati-l cu orez.
Daca mai aveti si o salata alaturi , aveti pranzul sau cina perfecta!

 

Pofta Buna!

V-am pupat!
Mihaela????

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Salata mixta cu dovlecei, naut si rosii

 

Chef de o salata altfel? Aromata, parfumata si colorata? S-a facut!! Nu va puteti imagina cate gusturi, cate arome, cate texturi veti simti dintr-odata atunci cand veti gusta aceasta salata! Nu vreau sa va conving, pentru ca si voi cred ca aveti vara aceleasi pofte ca si mine: sa fie ceva lejer, colorat, hranitor si in acelasi timp delicios! Bun, acum ca ne-am lamurit cu poftele sa va spun si ce ingrediente aveti nevoie pentru a o prepara!!

Ingrediente:

250 gr. naut fiert
250 gr. rosii simple sau rosii cherry
2 dovlecei
Salata mixta : rucola, spanac, etc
2 catei de usturoi
4-5 frunze de busuioc
1-2 lingurite de seminte de susan
ulei de masline si sare
Pentru salata mea de astazi am folosit naut clasic, bio, pe care l-am hidratat peste noapte, iar a doua zi i-am schimbat apa si l-am fiert pana bobul se sfarama usor intre degete.
Rosiile le-am taiat bucatale, busuiocul l-am tocat marunt si le-am asezat frumos intr-un bol unde le-am stropit cu ulei de masline. Lasam totul sa se aromatizeze pana pregatim restul ingredientelor pentru salata.
Intr-o tigaie am turnat ulei de masline, am spart cateii de usturoi (pe care i-am curatat in prealabil) si i-am aruncat in tigaie. Am asezat tigaia pe aragaz si am lasat-o acolo la foc mic.
Dovleceii i-am spalat, i-am curatat de coaja (daca doriti) si i-am taiat cubulete. Am adaugat in tigaia de pe foc dovleceii si i-am prajit la foc mediu timp de 5 min cca.
Este momentul sa adaugam si nautul fiert in tigaie! I-am prajit in continuare impreuna cu dovlecelul pentru inca 5 minute cca. Odata trecut timpul necesar prepararii tuturor ingredientelor, am scos tigaia de pe foc si am lasat-o sa se raceasca.
Adaugati rosiile aromatizate peste dovlecei si naut.
Intre timp intr-o tigaie am aruncat 2 lingurite de seminte de susan pe care le-am prajit usor.
Pentru salata finala alegeti un bol incapator! Pe fundul lui asezam salata mixta aleasa , peste care se toarna amestecul din tigaie. Am presarat deasupra seminte de susan si voila salata este gata pentru a fi servita!

Hai sa fie cu multa pofta!!
Sanatate si zile minunate alaturi de cei dragi!

V-am pupat!
Mihaela

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Khachapuri – paine / placinta georgiana cu cascaval

 

Sunt o gurmanda, se stie !!! 🙂 Imi place sa gatesc cand am inspiratie, imi place sa incerc mancaruri inedite, sa le fac poze, iar cel mai mult imi place sa descopar gusturi si retete noi! De astfel de descoperiri am avut parte acum recent, in Rusia, si mai exact in Sankt – Petersburg. Am vizitat acest oras in luna iunie, bineinteles premeditata perioada, ca doar sunt nopti albe atunci. Nu am fost la prima mea vizita in acest oras, a trecut ceva timp de atunci, mai exact vreo 20 de ani ;)! Mi-a placut sa revin, sa-l vizitez din nou si sa-l redescopar cu alti ochi! Dar poate reusesc sa fac o postare separata referitor la acest trip si sa va povestesc mai pe indelete despre ce am vazut si ce am mancat acolo!
Apropo, despre ce am mancat in Sankt – Petersburg, am trecut pragul unui restaurant georgian foarte fain, unde am gustat acest KHACHAPURI. Mi-a placut tare mult aceasta paine/placinta umpluta cu cascaval. Mi-a placut si modalitatea speciala in care se mananca: se rupe de la margini si se inmoaie in cascavalul topit si oul moale. O NEBUNIE de arome si gusturi ce te duc departe undeva in niste lumi paralele!! Imi place si prezentarea inedita, care iti ramane imprimata in subconstient fara sa iti dai seama! Restaurantul georgian de care va vorbesc se numeste CHA-CHA! (cha-cha este un digestiv pe care-l consuma georgienii la finalul oricarui festin culinar. Ca asemanare cu ce avem noi ar fi o tuica de struguri, dar mult mai bun). Acest restaurant ne-a fost recomandat de catre ghidul nostru. Deci daca ajungeti vreodata in Sankt-Petersburg, neaparat sa ii treceti pragul! Gata cu vorba, hai si cu reteta!

Ingrediente:


Aluat
7 gr.drojdie uscata
375 gr.faina
250 ml apa calduta
10 gr.sare
10 gr.zahar
60 ml ulei vegetal la alegere

Umplutura
200 gr. branza de vaci
200 gr. cascaval la alegere
sau
400 gr.cascaval

4 linguri de faina
6 linguri de apa
3 galbenusuri
plus un ou pentru a unge suprafata aluatului

1. Intr-un vas amestecam 250 ml. apa cu 7 gr. drojdie si 10 gr.zahar. Compozitia o lasam pentru 15 min cca pana se activeaza drojdia si face spuma la suprafata lichidului .
2.Intr-un vas adanc adaugam faina, sarea, uleiul vegetal si lichidul cu drojdia activata.
3. Amestecam si framantam pana obtinem un aluat moale si nelipicios.
4. Aluatul il lasam la dospit minim o ora, pana isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul.
5. Intre timp pregatim umplutura. Dam prin razatoare cascavalul ales, il amestecam cu branza de vaci si adaugam in compozitie 4 linguri de faina si 6 linguri de apa.
6. Aluatul crescut il impartim in trei parti aproximativ egale. De asemenea si umplutura o impartim in trei.
7. Formam din aluat trei “barcute”. Intindem aluatul in forma ovala, iar apoi marginile mai lungi le rotim spre interior, iar in laterala de sus le unim.
8. Umplem forma cu umplutura obtinuta, iar in mijloc, facem cu ajutorul unei linguri, o adancitura pentru a adauga ulterior si galbenusurile. Ungem marginile aluatului cu ou batut.

 

9. Coacem haciapuri la foc maxim (al meu cuptor are max.240 grade) timp de cca 20 min. Iar inainte cu un minut scoatem tava si adaugam cate un galbenus (sau puteti adauga chiar un ou intreg) in mijlocul umpluturii.
Nu uitati se serveste fierbinte, iar galbenusul (oul) se amesteca cu umplutura. Rezultatul: o compozitie cremoasa si delicioasa, iar painea de pe margini va fi cireasa de pe tort in toata aceasta combinatie!!
Hai sa aveti spor in toate!!
Hugs,
Mihaela
Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Bouyourdi / bugiurdi – branza greceasca coapta la cuptor cu rosii si ardei iute

 

Inchideti ochii si imaginati-va ca suntei asezati la terasa unei taverne grecesti pe malul marii, ascultand muzica valurilor pe fundal, simtind mirosul mancarii care va incanta apetitul….. Deschideti acum ochii si bucurati-va de o reteta care va permite sa aduceti la masa, cu putin efort, un aperitiv grecesc simplu si apetisant facut cu faimoasa branza greceasca, feta, cu rosii, cu ardei grecesti usor picanti, cu ceapa, cu masline si cu oregano. Doamne ce combinatie????❤????!!

Este o reteta fooooarte simpla si usor de facut, cu o savoare absolut senzationala! Este gata in mai putin de 40 de minute, perfecta ca fel principal, dar si pentru un brunch simplu! O veti intalni in Grecia in restaurantele cu traditie: taverne! Pentru a o prepara aveti nevoie de o feta buna, adevarata, greceasca! N.B. E bine sa o preparati in portii individuale pentru ca se sfarma usor cand doriti sa o taiati. “Aruncați” toate ingredientele într-o tavita de copt și coaceți la cuptor până când brânza feta devine cremoasă, iar roșiile moi și caramelizate!  Daca inca nu ati gustat din preparate grecesti, acest bouyourdi /bugiurdi este reteta perfecta cu care sa incepeti❤!

Ingrediente 4-5 persoane:

400-500 gr. de feta de bună calitate (brânză grecească)
2 linguri de ulei de măsline

4-5 roșii tăiate felii
100 gr. masline gemlik (optional)

1 buc. ardei iute
1 buc. ardei corn verde grecesc
piper negru proaspăt rasnit
1-2 lingurite de oregano uscat
2 cepe rosii medii

Preincalzim cuptorul la 180 de grade C. Tăiem brânza feta în felii de aproximativ 100-120 grame. Legumele le spalam si le taiem tot felii. Am folosit vase mici pentru acest preparat sau puteti folosi si folie de aluminiu pentru a obtine 4-5 portii. In prima tava punem pe fundul ei un strat de ceapa, peste care adaugam un strat de rosii, iar felia de feta o punem in mijloc. Pe lateralul fetei completam cu inca un strat de roșii și ardei pana la nivelul branzei. Totul se stropeste cu ulei de masline și se presară cu oregano uscat. La fel procedam si cu restul portiilor. Coacem toate cele 4-5 portii obtinute timp de 20-30 de minute, pana devine suprafata branzei usor aurie, iar rosiile si ardeii moi si caramelizati.

 

Se serveste calda cu felii de paine sau cu pita – paine greceasca!

Mie deja imi ploua in gura, voua?

Hai sa aveti spor in toate!!

V-am pupat,
Mihaela

 

Feluri principale/ Mic dejun si gustari

Lavash / lavas fara drojdie facut in casa

Lavash de casa
Cea mai citita reteta de pe blogul meu este placinta cu branza din lavas (lavash). O reteta de pe la inceputurile blogului cu poze cam incetosate, dar solicitata ????. Mi-au scris multi cititori de-a lungul timpului care m-au intrebat diverse curiozitati despre lavash si care mi-au multumit pentru reteta. Una din curiozitatile cele mai frecvente era cum se fac aceste lipii, de unde se pot achizitiona, cu ce pot fi inlocuite, etc. Am cautat intens pe la armeni o reteta originala a acestor lipii si am gasit :).  Ceva mai simplu nici ca se putea…????,  aveti nevoie doar de trei ingrediente, disponibile in orice bucatarie : faina, apa si sare! Eu imi cumpar lipiile din Moldova, de regula… le pun la inghetat si le folosesc la cerere sau nevoie :), acum insa clar mi le voi prepara singura oricand va fi cazul❤!

Ingrediente:
500 gr.faina
300 – 320 ml. cca apa
10 gr. sare
Ingredientele mentionate le-am “aruncat” intr-un bol . Le-am amestecam bine, le-am framantam 2-3 minute, pana am obtinut un aluat omogen si ferm. Evident pentru acest procedeu puteti folosi un robot de bucatarie pentru a va usura munca.
Am acoperit aluatul cu o folie alimentara si l-am lasat sa se odihneasca timp de 30 min. Odata trecut timpul am impartim aluatul in 8 bucati. Puteti taia aluatul si in bucati mai mici daca credeti ca va este mai usor sa-l intindeti. Le-am framantat pe fiecare in parte, le-am presarat cu faina si le-am lasat din nou sa se odihneasca pentru 30 minute. Acoperim aceste bile de aluat cu un prosop umed.
Dupa 30 de minute am intins fiecare bucatica de aluat intr-o foaie foarte subtire, cca 2 mm (cat va permite aluatul si ajutandu-va de faina). Le-am copt pe dosul tavii incinse (cuptorul incalzit in prealabil la 240 grade), iar coacerea dureaza cateva secunde.
NB :Aceste lipii pot fi coapte si intr-o tigaie bine incinsa. Se coc pe ambele parti cateva secunde.
Recomandarea mea este sa nu le coaceti prea mult deoarece le veti usca si lipiile vor deveni casante si tari.

Lavash-ul este gata! Dupa ce le-am preparat, le-am pulverizat (cu ajutorul unui pulverizator) cu apa pe ambele parti, astfel vor ramane moi si umede pentru o perioada mai lunga.

Puteti prepara cu ajutorul lor diferite placintele gustoase cu diverse umpluturi!

 

Placinta cu branza din lavash-ul pregatit de mine

 

P.S. Daca folositi lavash-ul in loc de paine, inainte de coacere, puteti stropi foaia cu apa si presara pe lavash seminte de susan sau de mac pentru a-i da un plus de savoare painicii.

 

Deoarece pâinea-lavash nu are conservanți,  gustul cel mai bun este atunci cand e făcut proaspat, insa puteti îngheta resturile în aceeasi zi, învelite într-o folie. Lavash-ul poate fi pastrat înghetat până la o lună.
Daca sunteti curiosi sa vedeti cum se face lavash-ul in mod traditional, va las un link cu un filmulet de pe youtube!

Spor la pregatit!!
V-am pupat!
Mihaela