Anul trecut pe vreamea asta faceam pentru prima data acesti biscuiti pufosi cu mere. O reteta atat de simpla si atat de usor de preparat. Cam in circa de 30 minute ii veti pune pe masa, garantat. Usor crocanti la exterior si super pufosi si moi la interior. Sunt atat de gustosi incat dispar instant de pe platou. Daca v-ati plictisit de clasicile prajituri cu mere, trebuie neaparat sa incercati si acesti biscuiti. O sa va cucereasca pe loc!
Zilele trecute am facut aceasta reteta de cobbler cu piersici si mure.
O reteta super simpla, cu aluat fraged asezat deasupra, oarecum neglijent, plin de fructe delicioase! Un desert perfect pentru aceasta perioada , parfumat si savuros! Prepararea acestui cobbler este super simpla si va puteti rasfata alegand fructul /fructele voastre preferate sau cele de sezon, asa cum am facut eu. Noi am servit acest cobbler alaturi de o cupa de inghetata. Am avut parte de o experienta de-a dreptul irezistibila: cu arome, cu gusturi, cu texturi, etc!
Pe vremea când era plină piața cu capșuni si cireșe am făcut acest “Iaurt crocant cu fructe”! Un fel de inghețată din iaurt cu “de toate”! Nu am apucat sa o postez atunci, dar uite ca i-a venit randul acum.
O prezentare mai atipică, dar care iti bucură ochii prin culorile si varietatea de texturi! Căpșunile si cireșele le puteți inlocui cu fructele preferate (merg de minune afinele, zmeura, coacazea, bananele, etc, in general fructele moi) si puteți sa mai adăugați nuci, fulgi de migdale si câteva frunzulițe de cimbru, asa cum am facut si eu! Răcoroasă, crocantă, parfumata, delicioasă si fara zahar!
Apropo de iaurt, il folosesc destul de des in bucataria mea, cred ca ati observat deja! Iar aici pe blog, gasiti numeroase retete cu iaurt:
Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata
Portocalopita – prajitura/placinta cu iaurt grecesc si portocale
Prajitura cu piersici si iaurt
Cea mai simpla reteta de waffles, fara cantar
Prajitura pufoasa cu caise, simpla si gustoasa
Iar daca mai cautati, sigur mai gasiti si alte retete interesante!
Iaurt crocant cu capsuni si cirese
Ingredients
- Ingrediente:
- 500 ml. iaurt (alegeti iaurtul vostru preferat)
- 60 ml miere
- 1/2 lingurița
- extract de vanilie
- un praf de sare
- 100 gr. capșuni
- 100 gr.cirese,
- 50 gr.nuci +
- fulgi de migdale
Instructions
Adaugam in iaurt (am folosit un iaurt cremos, dar si cel grecesc este potrivit) : mierea, extractul de vanilie si un praf de sare.
Amestecăm totul pană la încorporarea tuturor ingredientelor.
Spălăm fructele si le curățăm. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt.
Distribuim pe toată suprafața tăvii iaurtul dulce si vanilat.
"Aruncam" fructele si nucile pe suprafața iaurtului.
La final, stropim totul cu puțina miere (acest pas este opțional).
Punem tava la congelator pentru trei ore cca. si o servim imediat!
Daca o lasati mai mult de trei ore in congelator, inainte de servire lasati inghetata 10-15 min la temperatura camerei pentru a se topi putin.
Sa o savurati cu drag!!
Aceasta tarta/prajitura “s-a nascut” din dorinta de a salva cateva piersici super moi si super dulci si cateva visine din borcan ramase de la niste placinte facute cu cateva zile inainte. Nu m-am asteptat la un asa rezultat delicios🤤!!! Pot sa o declar prajitura verii: blat subtire, frageda, usor crocanta, parfumata, fructe moi si zemoase, etc…Si asa cum v-am obisnuit aceasta tarta/prajitura se face super usor: țac-pac!! Meritam vara o asemenea bunatate! Iar pe instagram in repere, gasiti si poze din procesul prepararii! Zile racoroase de vara va doresc!
Tot pe blog mai gasiti si alte retete usoare si delicioase cu piersici:
- prajitura cu piersici si iaurt
- tarte cu piersici si crema de vanilie
Ingredients
- Ingrediente:
- 200 gr.de faina
- 80 gr.de zahar
- 2 oua
- 100 ml.ulei de floarea-soarelui sau ulei de struguri
- o lingutita de praf de copt
- un praf de sare
Instructions
1Intr-un vas amestecam cele doua oua, zaharul si uleiul de floarea-soarelui.
2Peste compozitia rezultata adaugam restul de ingrediente: faina, o lingurita de praf de copt si putina sare.
3Amestecam toate ingredientele pana vom obtine un aluat ferm , nelipicios ca cel de tarta.
4Intr-o tava de dimensiune 21x21, tapetata cu hartie de copt, distribuim uniform aluatul cu ajutorul degetelor.
5Aranjam pe suprafata aluatului feliile de piersici super coapte si super dulci si cateva visine din compot.
6Coacem prajitura /tarta timp de 30 minute, la o temperatura de 180 grade.
7Asa cum va ziceam , se face foarte usor , țac-pac si se mananca la fel de usor țac-pac!
Daca ai un aparat de waffles in casa, nu-l lasa sa prinda praf, pune-l la treaba si foloseste aceasta reteta ca nu vei regreta!🥰 Aceste waffles stropite cu putina miere sunt pur si simplu VIS…❤️ Se topesc pur si simplu in gura si nu te poti opri din a le manca! Tot aici pe blog mai gasiti alte retete de waffles : una simpla fara cantar si alta la fel de irezistibil de gustoasa💪🏻🥰. Acum sa va arat si ce ingrediente aveti nevoie pentru aceasta reteta de waffles super delicioase!
Ingredients
- Ingrediente:
- 100 gr. unt
- 130 ml lapte
- 200 gr.faina
- 40 gr.zahar
- 2 oua
- o lingurita praf de copt
- o lingurita esenta de vanilie
Instructions
Amestecam intr-un bol ingredientele umede: ouale, zaharul, untul topit si laptele.
Intr-un alt bol cernem faina cu praful de copt.
Turnam compozitia umeda peste faina si praful de copt, amestecam energic pana obtinem un aluat omogen.
Cu ajutorul unei linguri turnam compozitia in aparatul de facut waffe.
Se coc pana cand suprafata capata o tenta aurie. Pam-pam si gata!!
Aceste briose s-au nascut in ideea de a salva cateva banane de care nimeni nu se mai atingea. Patru banane am salvat de la pieire si tare m-am bucurat ca nu a trebuit sa le arunc…Ochisem o reteta de banana bread pe instagram, la Mariana Stingaci si cu mici modificari la reteta ei am facut aceste briose cu banane si ciocolata. Familia mea nu este cel mai mare fan al deserturilor cu banane, dar atat de delicioase au iesit ca dupa ce s-au racit putin nu a mai ramas niciuna in tava si chiar le-au savurat cu placere.
Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata


Cosulete din fulgi de ovaz umplute cu iaurt, fructe si ciocolata
Ingredients
- Ingrediente pentru cca 6 mini tarte:
- 2 banane medii
- 100 gr. cca de fulgi de ovaz
- 1 lingurita esenta de vanilie
- iaurt grecesc
- fructe
- ciocolata
Instructions
Pasam bananele peste care adaugam o lingurita de esenta de vanilie. Peste piureul de banane turnam fulgii de ovaz. Amestecam compozitia pana incorporam bine toate ingredientele.
Pentru coacerea mini tartelor am folosit o tava pentru cupcakes. Ungem fiecare gaura cu ulei de floarea-soarelui. Impartim compozitia in cele 6 forme, iar cu ajutorul unei lingurite sau a degetelor presam si distribuim compozitia pentru a obtine forma unui coșuleț.
Lasam tava 10 minite la frigider. Cosuletele le coacem 10-15 min cca la 180 grade(cuptorul incalzit in prealabil). Dupa ce s-au copt , le lasam sa se raceasca complet, dupa care le extragem din forma.
Umplem cosuletele cu iaurt si le decoram cu ce avem prin casa: fructe, ciocolata, etc!
Acest chec dens, umed si cu aroma imbietoare de portocale l-am facut cu mult timp in urma, dar din pacate nu am mai apucat sa-l postez pe blog. Din lipsa de timp, din lipsa de inspiratie, am tot amanat publicarea lui . Dar vorba proverbului: “mai bine mai tarziu decat niciodata”, asa ca a venit ziua cea mare si m-am apucat de scris.
Dragostea pentru acest tort Medovik – tort rusesc cu miere, vine din copilarie. Am crescut cu aceste torturi cu foi, gen: Medovik, Napoleon,Smetannik. Pe unele le faceam chiar eu la toate sarbatorile mari, pe altele le gustam, savuram la zile de nastere a colegilor de scoala, la vecini, la prieteni. Aceste torturi in foi au fost si sunt destul de raspandite in fostele tari ale URSS.
De unde mi-a venit mie pofta de acest tort?
In luna septembrie am fost intr-o mica escapada in Moldova (tara mea natala) si ne-am oprit sa mancam la un restaurant georgian (restaurant ce ne lipseste in Bucuresti), iar acolo am gustat acest tort. Doamne a fost atat de bun incat m-am rugat de bucatar sa-mi dea si mie reteta. Din pacate nu am avut succes, pentru ca retetele bune se pastreaza cu sfintenie , asa ca am plecat suparata de acolo… Gandul insa mi-a ramas la gustul si deliciosenia tortului. Am facut cateva reserch-uri pe site-urile rusesti si am ramas la aceasta reteta. Mentionez ca nu sunt la prima tentativa de a face tortul Medovik, dar rezultatul nu a fost niocodata multumitor, de aceea nici nu a ajuns aici pe blog. Aceasta reteta este cea mai apropiata de gustul original (cel pe care il stiu din copilarie) si de aceea am hotarat sa-o public pe blog pentru a avea acces la ea cat mai multi pofticiosi.
“…Hai ca se face greu acest tort !!”
Sa nu va imaginati ca acest tort daca vine de la rusi este o ciudatenie si ca aveti nevoie de ingrediente inedite pentru a-l face…Nu!! Ei, aflati ca tortul MEDOVIK are la baza ingrediente simple, la indemana tuturor. Este un pic mai complex (ca de complicat nu e) , dar este doar un hop pe care multi si-l “creaza” inainte de a-l incerca. Toti fug de acele foi pe care ar trebui sa le facem pentru realizarea tortului si care chiar nu necesita o munca suplimentara fata de torturile clasice. In fine, hai sa va conving cat de simplu este!
Ingrediente tort diametru 18 cm:
230 gr.faina
50 gr.unt
50 gr.miere
un ou
60 gr.zahar (poate fi brun)
o lingurita de bicarbonat
pentru crema:
500 ml. frisca neindulcita
80 gr.zahar pudra
vanilie dupa gust
- Intr-un vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.
- Cat timp se raceste compozitia de culoarea caramelului batem oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare.
- Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Vom obtine un aluat ferm si aproape nelipicios. Impartim aluatul in 6 parti egale. Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Pentru a da o forma rotunda foilor am optat pentru un inel de tort de 18 cm, dar in regim casnic puteti alege o farfurie. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna. Fiecarte foaie o coacem cca 3-5 min, la 180 C pana devine usor caramel aurie.
- Ungem toate cele 6 foi rezultate cu frisca batuta, intr-un strat uniform. Presaram pe toata suprafata tortului, inclusiv pe lateralele tortului faramiturile obtinute din surplusurile de aluat coapte impreuna cu foaia baza.
- Lasam tortul minim 8 ore la frigider, sa se inmoaie bine foile. Se serveste cu un cea, cafea alaturi de cei dragi!
Daca il incercati va astept cu impresii, comentarii si de ce nu poze, la adresa redactiei: aici, pe facebook sau pe instagram.
Mihaela N.
Medovik - tort rusesc cu miere
Dragostea pentru acest tort vine din copilarie. Am crescut cu aceste torturi cu foi, gen: Medovik, Napoleon,Smetannik. Pe unele le faceam chiar eu la toate sarbatorile mari, pe altele le gustam, savuram la zile de nastere a colegilor de scoala, la vecini, la prieteni. Aceste torturi in foi au fost si sunt destul de raspandite in fostele tari ale URSS. De unde mi-a venit mie pofta de acest tort? In luna septembrie am fost intr-o mica escapada in Moldova (tara mea natala) si ne-am oprit sa mancam la un restaurant georgian (restaurant ce ne lipseste in Bucuresti), iar acolo am gustat acest tort. Doamne a fost atat de bun incat m-am rugat de bucatar sa-mi dea si mie reteta. Din pacate nu am avut succes, pentru ca retetele bune se pastreaza cu sfintenie , asa ca am plecat suparata de acolo... Gandul insa mi-a ramas la gustul si deliciosenia tortului. Am facut cateva reserch-uri pe site-urile rusesti si am ramas la aceasta reteta. Mentionez ca nu sunt la prima tentativa de a face tortul Medovik, dar rezultatul nu a fost niocodata multumitor, de aceea nici nu a ajuns aici pe blog. Aceasta reteta este cea mai apropiata de gustul original (cel pe care il stiu din copilarie) si de aceea am hotarat sa-o public pe blog pentru a avea acces la ea cat mai multi pofticiosi.
Ingredients
- Ingrediente tort diametru 18 cm:
- 230 gr.faina
- 50 gr.unt
- 50 gr.miere
- un ou
- 60 gr.zahar (poate fi brun)
- o lingurita de bicarbonat
- pentru crema:
- 500 ml. frisca neindulcita
- 80 gr.zahar pudra
- vanilie dupa gust
Instructions
Intr-un vas termorezistent punem untul si mierea. Le topim la bain marie (la abur). Peste compozitia topita adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si amestecam energic timp de vreo 3-5 minute pana cand compozitia prinde culoarea caramelului. Compozitia rezultata o lasam sa se raceasca.
Cat timp se raceste compozitia de culoarea caramelului batem oul cu 60 gr de zahar pana se deschide la culoare.
Unim compozitia caramelata, oul batut spuma si faina. Vom obtine un aluat ferm si aproape nelipicios. Impartim aluatul in 6 parti egale. Intindem fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt in foaie subtire cu ajutorul facaletului si a fainii. Pentru a da o forma rotunda foilor am optat pentru un inel de tort de 18 cm, dar in regim casnic puteti alege o farfurie. Surplusul rezultat dupa decuparea formei rotunde se lasa in tava, indepartand-o usor de foaia baza si le coacem impreuna. Fiecarte foaie o coacem cca 3-5 min, la 180 C pana devine usor caramel aurie.
Ungem toate cele 6 foi rezultate cu frisca batuta, intr-un strat uniform. Presaram pe toata suprafata tortului, inclusiv pe lateralele tortului faramiturile obtinute din surplusurile de aluat coapte impreuna cu foaia baza.
Lasam tortul minim 8 ore la frigider, sa se inmoaie bine foile. Se serveste cu un cea, cafea alaturi de cei dragi!
Suntem in sezonul castanelor, deci e cazul sa profitam de aceste delicii tomnatice!
Castanele coapte au un gust usor dulceag, dar si o aroma specifica pe care eu personal o ador!
Vorbesc despre castanele comestibile , nu despre cele salbatice, care nu sunt bune pentru consum. Pacat ca la noi pe strazi nu intalnim acei comercianti ambulanti care sa ne indemne la consumul lor acum, in plin sezon. Si cel mai mare pacat este ca pe tarabe si in super si hipermarketuri gasesti doar castane de provenienta straina si nu cele romanesti. Am auzit ca Baia Mare este una dintre putinele zone, in care castanii comestibili pot fi gasiti in adevarate paduri, iar baimarenii au chiar si un festival dedicat acestui fruct delicios… In Bucuresti, eu le cumpar din hipermarket . Stiu ca multi dintre voi fug de prepararea lor in conditii de casa din varii motive. Eu va propun insa , astazi o modalitate usoara de preparare a acestor castane: coapte pe sare, la tigaie !
- Spalam castanele. Cu ajutorul unui cutit le crestam adanc. Este obligatoriu sa respectam aceasta etapa pentru a nu va trezi cu surprize neplacute. Castanele pot exploda.
- Daca doriti castane moi si umede adaugati peste castanele crestate apa fierbinte si lasati-le sa se opareasca minim 15-20 minute. Dar nu este o etapa obligatoriu de respectat.
- Intr-o tigaie turnam sare grunjoasa intr-un strat consistent. Asezam castanele pe sare si punem tigaia pe foc acoperind tigaia cu un capac. Coacem castanele la foc mediu timp de 25-30 min cca. Intoarcem castanele la jumatatea timpulul pentru a nu le arde. Timpul de coacere depinde mult si de tipul de castane. Sunt unele mai mari care necesita un timp mai lung de coacere.
- Odata coapte , transferati-le intr-un vas cu un prosop umed si inveliti-le . Lasati-le acoperite 5-10 minute. Aceasta procedura va va ajuta sa scoateti mult mai usor coaja de pe castane.
Conservati sarea si folositi-o pentru alte coaceri de castane pe sare.
E simplu, nu? Ce ziceti, le incercati?
N.B.
- A se consuma de preferat cat sunt calde .
- Castanele le puteti pune la hidratat in apa cu vin pentru un gust si mai intens!
Castane comestibile coapte pe sare
Suntem in sezonul castanelor comestibile, deci e cazul sa profitam de aceste delicii tomnatice! Pacat ca la noi pe strazi nu sunt intalniti acei comercianti ambulanti care sa ne indemne la consumul lor acum, in plin sezon. Si cel mai mare pacat este ca pe tarabe si in super si hipermarketuri gasesti doar castane de provenienta straina si nu cele romanesti. Am auzit ca Baia Mare este una dintre putinele zone ramase, in care castanii comestibili pot fi gasiti in adevarate paduri, iar baimarenii au chiar si un festival dedicat acestui fruct delicios... In Bucuresti, eu le cumpar din hipermarket . Stiu ca multi dintre voi fug de prepararea lor in conditii de casa din varii motive. Eu va propun insa , astazi o modalitate usoara de preparare a acestor castane, singura conditie este sa va achizitionati o cantitate mai mare de sare grunjoasa!
Ingredients
- Castane
- sare grunjoasa
- apa
Instructions
Cu ajutorul unui cutit crestam adanc castanele. Este obligatoriu sa respectam aceasta etapa pentru a nu va trezi cu surprize neplacute. Castanele pot exploda.
Daca doriti castane moi si umede adaugati peste castanele crestate apa fierbinte si lasati-le sa se opareasca minim 15-20 minute.
Intr-o tigaie turnam sare grunjoasa intr-un strat consistent. Asezam castanele pe sare si punem tigaia pe foc acoperind tigaia cu un capac. Coacem castanele la foc mediu timp de 25-30 min cca. Intoarcem castanele la jumatatea timpulul pentru a nu le arde. Timpul de coacere depinde mult si de tipul de castane. Sunt unele mai mari care necesita un timp mai lung de coacere.
Odata coapte , transferati-le intr-un vas cu un prosop umed si inveliti-le . Lasati-le acoperite 5-10 minute. Aceasta procedura va va ajuta sa scoateti mult mai usor coaja de pe castane.
Notes
Conservati sarea si folositi-o pentru alte coaceri de castane pe sare. A se consuma de preferat cat sunt calde . Castanele le puteti pune la hidratat in apa cu vin pentru un gust si mai intens!