Browsing Category

Desert

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Cea mai simpla reteta de waffles, fara cantar

Waffles – pernute moi si delicioase! Cine poate sa le reziste? La mic dejun cu mult gem sau crema de ciocolata, sau pentru o gustare cu o lingura plina de inghetata, sau pur si simplu presarate cu zahar pudra deasupra!Singura conditie importanta de realizare a lor sa aveti aparatul special ce le da forma specifica. Am mai testat retete de waffles, una chiar am postat-o aici pe blog. Dar am descoperit o noua reteta  si mai simpla in acest weekend, la fel de delicioasa si mult mai usor de preparat si am zis ca neaparat trebuie sa o impartasec cu voi! Si sa va zic si de partea cea mai frumoasa a acestei retete, ca nici NU aveti nevoie de cantar!

Ingrediente:

un pahar (250 ml) de chefir/ lapte batut / iaurt
un ou
2 linguri de unt topit
o lingurita de esenta de vanilie
un pahar de faina
2 linguri de zahar (optional)
1/4 lingurita de sare
o lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat

  1. Hai sa va arat cat de simplu se prepara aceste waffle! Amestecati chefirul cu oul, untul topit si esenta de vanilie pana la omogenizare. Daca optati sa le faceti dulci uniti in compozitie si zaharul.
  2. Intr-un alt vas cerneti faina peste care puneti si restul de ingrediente uscate : sarea, paraful de copt si bicarbonatul.
  3. Turnati compozitia lichida in cea uscata. Cu ajutorul unui tel incorporati ingredientele pana veti obtine un aluat usor lichid de consistenta unei smatani groase.
  4. Incingem aparatul de vafe si turnam cate o lingura generoasa in el.
  5. Se coc pana obtinem acea subrafata usor aurie pe ambele parti.

Cam atat ati avut de facut, nimic mai mult :)! Sa va apucati sa le si mancati, nu le lasati sa se raceasca prea tare!!

Eu ma opresc aici, pe voi va astept cu impresii la adresa redactiei  sau pe instagram cu poze!!
O zi minunata sa aveti!
Mihaela N.

Cea mai simpla reteta de waffles, fara cantar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 30 minute

Waffles - pernute moi si delicioase! Cine poate sa le reziste? La mic dejun cu mult gem sau crema de ciocolata, sau pentru o gustare cu o lingura plina de inghetata, sau pur si simplu presarate cu zahar pudra deasupra!Singura conditie importanta de realizare a lor sa aveti aparatul special ce le da forma lor specifica. Am mai testat retete de waffles, una chiar am postat-o aici pe blog. Dar am descoperit o noua reteta simpla in acest weekend la fel de delicioasa si mult mai usor de preparat si am zis ca neaparat trebuie sa o impartasec cu voi! Si sa va zic si de partea cea mai frumoasa a acestei retete, ca nici NU aveti nevoie de cantar!

Ingredients

  • Ingrediente:
  • un pahar (250 ml) de chefir/ lapte batut / iaurt
  • un ou
  • 2 linguri de unt topit
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • un pahar de faina
  • 2 linguri de zahar (optional)
  • 1/4 lingurita de sare
  • o lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat

Instructions

1

Hai sa va arat cat de simplu se prepara aceste waffle! Amestecati chefirul cu oul, untul topit si esenta de vanilie pana la omogenizare. Daca optati sa le faceti dulci uniti in compozitie si zaharul.

2

Intr-un alt vas cerneti faina peste care puneti si restul de ingrediente uscate : sarea, paraful de copt si bicarbonatul.

3

Turnati compozitia lichida in cea uscata. Cu ajutorul unui tel incorporati ingredientele pana veti obtine un aluat usor lichid de consistenta unei smatani groase.

4

Incingem aparatul de vafe si turnam cate o lingura generoasa in el.

5

Se coc pana obtinem acea subrafata usor aurie pe ambele parti.

 

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete de suflet

Clatite subtiri

Clatite dulci sau sarate? Cu aceasta reteta de baza le puteti face pe ambele! O perioada buna am facut clatitele “la ochi”. Nu aveam cantitati predefinite. Stiam cum trebuie sa-mi arate consistenta finala si imi combinam ingredientele pana sa arate bine compozitia. Faceam cu mama cand eram mica sute de clatite de sarbatori, fara cantar, fara nimic, deci compozitia finala pentru clatite pentru mine era “un fleac” :). Cand am inceput sa fac clatite mai des (adica in fiecare sambata – cine ma urmareste pe Instagram stie) au inceput sa vina si cererile pentru retetele exacte. Asa ca am trecut la treaba si la un moment dat am si “livrat” cantitatile pentru doritori :). Cine nu stie ce se intampla pe Instagram, va povestesc imediat : in toate sambetele in care suntem acasa facem CLATITE! Cred ca deja am minim 2 ani de cand ne tinem de traditie, iar colectia mea de clatite prezentabile si aratoase s-a marit si o gasiti toata pe contul meu de Instagram pe care va invit sa-l urmariti.
Vreau sa va povestesc si de unde a pornit aceasta asa zisa traditie. Baiatul meu cel mai mare este innebunit dupa clatite, insa eu nu le faceam prea des in casa. Cand ieseam la restaurante ce credeti ca isi comanda la desert? Clatite evident! Si nu prea reusea sa se opreasca la o portie, mai voia inca una si inca una…. Luati in calcul ca o portie  (2 clatite/portie) de clatite este minim 12-15 lei , deci gaura in buget se facea imediat. In acel moment i-am promis ca de banii astea ii voi face dublul portiilor sau chiar mai mult daca se opreste. Si uite asa a inceput traditia noastra de sambata cu clatitele si inca continua pana azi!

Continue Reading…

Desert/ Retete/ Retete de suflet

Prajitura pufoasa cu caise, simpla si gustoasa

Am multe retete pe Instagram, pe care din pacate nu mai reusesc sa le scriu si aici… Am realizat ca am ignorat putin blogul meu, dar mi-am propus sa revin si aici cu noi retete. Asa ca in urmatoarea perioada vor urma postari noi, in general postate pe retelele de socializare in ultima perioada. Astazi va las o reteta super usoara a unei prajituri super pufoase si gustoase si cu caise, fiind in sezonul lor :). Asa cum v-am obisnuit nu o sa va tin prea mult in bucatarie, iar familia/prietenii vor ramane super incantati de rezultatul final! Prajitura pufoasa cu caise sa fie!!

Ingrediente:

200 gr.de faina 00
80 ml.ulei floarea soarelui
2 oua
50 ml.iaurt slab sau lapte batut
6-8 caise coapte si dulci
100 – 120 gr. de zahar
o lingurita de esenta de vanilie
2 lingurite de praf de copt

  1. Primul pas pentru a face prajitura pufoasa cu caise este sa bateti ouale cu zaharul, atat cat sa-l distribuiti in compozitie.
  2. Adaugati uleiul, iaurtul si esenta de vanilie omogenizand lichidul rezultat.
  3. Completati si cu ingredientele uscate: faina si praful de copt.
  4. Compozitia rezultata se toarna intr-o tava de 23 cm diametru, pe care sa o tapetati cu hartie de copt inainte.
  5. Aranjati jumatatile de caise pe suprafata aluatului. E important sa alegeti caise coapte si dulci. Daca sunt mai putin dulci, presarati pe suprafata lor putin zahar.
  6. Coaceti prajitura la o temperatura de 180 grade, timp de 30-35 min cca. Aplicati testul scobitorii inainte de a o scoate din cuptor.

Tzac-pac, prajitura este gata! Sa stiti ca si acum cand va scriu acest text imi ploua in gura! O sa-mi multumiti pentru reteta, la cat de mult o sa va placa, parol !

Ne vedem si pe Instagram, da?
V-am pupat!!
Spor in toate sa aveti!!
Mihaela N

Prajitura pufoasa cu caise

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 40 minute Cooking Time: 5 minute

Am multe retete pe Instagram, pe care din pacate nu mai reusesc sa le scriu si aici... Am realizat ca am ignorat putin blogul meu, dar mi-am propus sa revin si aici cu noi retete. Asa ca in urmatoarea perioada vor urma postari noi, in general postate pe retelele de socializare in ultima perioada. Astazi va las o reteta super usoara a unei prajituri super pufoase si gustoase si cu caise, fiind in sezonul lor :). Asa cum v-am obisnuit nu o sa va tin prea mult in bucatarie, iar familia/prietenii vor ramane super incantati de rezultatul final!

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 200 gr.de faina 00
  • 80 ml.ulei floarea soarelui
  • 2 oua
  • 50 ml.iaurt slab sau lapte batut
  • 6-8 caise coapte si dulci
  • 100 - 120 gr. de zahar
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • 2 lingurite de praf de copt

Instructions

1

1. Pentru inceput trebuie sa bateti ouale cu zaharul, atat cat sa-l distribuiti in compozitie.

2

2. Adaugati uleiul, iaurtul si esenta de vanilie omogenizand lichidul rezultat.

3

3. Completati si cu ingredientele uscate: faina si praful de copt.

4

4. Compozitia rezultata se toarna intr-o tava de 23 cm diametru, pe care sa o tapetati cu hartie de copt inainte.

5

5. Aranjati jumatatile de caise pe suprafata aluatului. E important sa alegeti caise coapte si dulci. Daca sunt mai putin dulci, presarati pe suprafata lor putin zahar.

6

6. Coaceti prajitura la o temperatura de 180 grade, timp de 30-35 min cca. Aplicati testul scobitorii inainte de a o scoate din cuptor.

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Tiramisu cu capsuni la pahar, fara oua

Tiramisu cu capsuni la pahar, fara oua: un desert primavaratic, fresh si rafinat, simplu si rapid de preparat, nu necesita coacere, cu un gust delicat care va va cuceri de la prima lingurita. Pentru cei care evita tiramisu-ul clasic, din cauza oualor crude, acum chiar pot manca si savura acest desert cu incredere.
De data asta am inlocuit clasicile Savoiardi cu biscuitii Pavesini. I-am primit de Paste si “le-am pus gand rau” inca din momentul in care am pus mana pe ei. Dar in lipsa lor va puteti baza tot pe Savoiardi, pe care ii gasiti in orice supermarket. Mai are un avantaj acest desert : necesita putine ingrediente si e prezentabil, astfel incat oricand vrei sa impresionezi pe cineva, o vei face cu siguranta! Pentru varianta clasica inlocuiti stratul de capsuni cu cacao pudra!

 

Ingrediente 4 portii:

30 biscuiti Pavesini cca , care pot fi inlocuite cu Savoiardi
250 gr. de smantana pentru frisca
200 gr.de mascarpone
50 gr de zahar
100 gr de capsuni
Pentru sosul de capsuni
100 gr. de capsuni
sucul de la o lamaie
o lingura de zahar
esenta de vanilie
  1. Preparam sosul de capsuni. Spalam capsunile bine, le curatam de codite, le taiem in patru. Le transferam intr-un vas curat peste care turnam zeama de la o lamaie, o lingura de zahar si un strop de esenta de vanilie. Cu ajutorul unui mixer vertical transformam totul intr-un sos de capsuni. Lasam sosul obtinut deoparte, iar cat timp ne vom ocupa de crema, sosul va lasa si mai multa zeama. N.B. Sucul de lamaie sa-l adaugati treptat pentru a va doza gustul de acru.
  2. Batem smantana pentru frisca cu zaharul pana devine spuma.
  3. Separat intr-un alt vas cu ajutorul unui mixer, amestecam mascarponele bine pana la o usoara aerare a cremei.
  4. Adaugam peste mascarpone frisca spuma. Incorporam bine cele doua ingrediente, vom obtine o crema densa, dar aerata.
  5. Restul de capsuni, le spalam, le curatam si le taiem cubulete cat mai mici pentru a le putea adauga intre straturile desertului.
  6. A venit si partea asamblarii.  Pe fundul paharului punem un strat de crema. Biscuitii Pavesini ii rupem in doua si ii insiropam in sosul de capsuni. Peste biscuitii insiropati distribuiti si cateva bucatele de capsuni. Repetam procesul de asamblare: crema, insiropare, aranjare si bucati de capsuni. Ultimul strat va fi de crema peste care distribuim o cantitate mai generoasa de capsuni taiate.
N.B. Pentru ornarea desertului am folosit capsunile in starea lor naturala, dar pentru un plus de dulce  puteti sa le mai adaugati putin zahar.
Pastrati la frigider acest desert pentru minim 2 ore, inainte de a fi servit.

V-am zis eu ca se prepara rapid !

Hai sa aveti pofta!

Tiramisu cu capsuni la pahar, fara oua

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 4 persoane
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 20 minute

Tiramisu cu capsuni la pahar, fara oua: un desert primavaratic, fresh si rafinat, simplu si rapid de preparat, nu necesita coacere, cu un gust delicat care va va cuceri de la prima lingurita. Pentru cei care evita tiramisu-ul clasic, din cauza oualor crude, acum chiar pot manca si savura acest desert cu incredere. De data asta am inlocuit clasicile Savoiardi cu biscuitii Pavesini. I-am primit de Paste si "le-am pus gand rau" inca din momentul in care am pus mana pe ei. Dar in lipsa lor va puteti baza tot pe Savoiardi, pe care ii gasiti in orice supermarket. Mai are un avantaj acest desert : necesita putine ingrediente si e prezentabil, astfel incat oricand vrei sa impresionezi pe cineva, o vei face cu siguranta! Pentru varianta clasica inlocuiti stratul de capsuni cu cacao pudra!

Ingredients

  • Ingrediente 4 portii:
  • 30 biscuiti Pavesini cca , care pot fi inlocuite cu Savoiardi
  • 250 gr. de smantana pentru frisca
  • 200 gr.de mascarpone
  • 50 gr de zahar
  • 100 gr de capsuni
  • Pentru sosul de capsuni
  • 100 gr. de capsuni
  • sucul de la o lamaie
  • o lingura de zahar
  • esenta de vanilie

Instructions

1

Preparam sosul de capsuni. Spalam capsunile bine, le curatam de codite, le taiem in patru. Le transferam intr-un vas curat peste care turnam zeama de la o lamaie, o lingura de zahar si un strop de esenta de vanilie. Cu ajutorul unui mixer vertical transformam totul intr-un sos de capsuni. Lasam sosul obtinut deoparte, iar cat timp ne vom ocupa de crema, sosul va lasa si mai multa zeama. N.B. Sucul de lamaie sa-l adaugati treptat pentru a va doza gustul de acru.

2

Batem smantana pentru frisca cu zaharul pana devine spuma.

3

Separat intr-un alt vas cu ajutorul unui mixer, amestecam mascarponele bine pana la o usoara aerare a cremei.

4

Adaugam peste mascarpone frisca spuma. Incorporam bine cele doua ingrediente, vom obtine o crema densa, dar aerata.

5

Restul de capsuni, le spalam, le curatam si le taiem cubulete cat mai mici pentru a le putea adauga intre straturile desertului.

6

A venit si partea asamblarii.  Pe fundul paharului punem un strat de crema. Biscuitii Pavesini ii rupem in doua si ii insiropam in sosul de capsuni. Peste biscuitii insiropati distribuiti si cateva bucatele de capsuni. Repetam procesul de asamblare: crema, insiropare, aranjare si bucati de capsuni. Ultimul strat va fi de crema peste care distribuim o cantitate mai generoasa de capsuni taiate.

Desert/ Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Pasca moldoveneasca

Mai sunt doua zile si vine Pastele – cea mai asteptata sarbatoare a primaverii! Pentru mine aceasta sarbatoare are o semnificatie aparte pentru ca merg ACASA.
ACASA pentru mine este locul unde am crescut, locul unde m-am nascut (or.Telenesti, R.Moldova), am copilarit, satul si casa bunicilor, mancarea traditionala moldoveneasca, parintii, rudele apropiate. Este sarbatoarea in care traiesc si retraiesc amintiri si in special prin prisma ospitalitatii specifice moldovenesti, gustului mancarii, meselor imbelsugate (care doar la moldoveni le intalnesti), cantecelor pe care le cantam la masa si lista poate continua destul de mult. Si cum ajung de partea cealalta  a Prutului destul de rar, dorul se amplifica si totul devine din ce in ce mai drag!
Dar sa ne intoarcem si la reteta de astazi Pasca Moldoveneasca. Fiind simbolul reprezentativ al Pastelui am zis sa o pun la loc de cinste aici pe blog, pentru a-i da valoare si pentru a o incerca si voi!
_______________________
Ingrediente:
600 gr.faina
7 gr.drojdie uscata
250 ml lapte
175 gr. de zahar
o lingurita esenta de vanilie
6 galbenusuri
200 gr. de unt
coaja de lamaie netratata
Umplutura:
500 gr.branza de vaci
3 linguri zahar
2 linguri de gris
50 gr. stafide
1 ou
_________________________
Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita de zahar. Se acopera si se lasa intr-un loc cald, circa 10 minute. Galbenusurile se amesteca cu praf de sare, restul de zahar si esenta de vanilie.
Se framanta un aluat de faina cu laptele cu drojdia de bere, galbenusurile batute cu zahar. Untul topit si racit se adauga ultimul si treptat pana il incorporam in totalitate in aluat. Se framanta energic pana se desprinde usor de pe vas (mie mi-a luat circa 10 min. cu mixerul).
Cat timp a stat aluatul la crescut, am pregatit umplutura amestecand toate ingredientele.

Se acopera si se pune la dospit intr-un loc cald. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (circa 2-3 ore).

Asa arata aluatul dupa ce a stat la dospit intr-un loc cald cca 2 ore (pana si-a dublat volumul).
Pentru baza am folosit cam o treime din aluat (tava dim 23 cm).
Din aluatul ramas am mai taiat din nou 1/3 din el pentru crucea din mijloc, iar restul l-am folosit pentru coronita (coronita de la pasca). Am impartit aluatul in doua si l-am intins in doua fire subtiri pe care le-am impletit.
Am umplut pasca cu branza dulce si am mai lasat-o cca 30 minute sa creasca (se lasa si mai mult daca e nevoie, depinde de temperatura din camera). Inainte de a o da la cuptor, am uns-o cu ou batut.

Se coace pasca in cuptorul incins la 160 C, aproximativ o ora si jumatate. Dupa o ora se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra. Se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi taiata (minim 5 ore).

Nu-i asa ca e dolofana si frumoasa? Dar sa vedeti si ce aromata si pufoasa e!! Ca sa va convingeti trebuie sa o incercati!
Mie nu-mi ramane decat sa va urez un Paste Fericit alaturi de cei dragi si va astept aici de fiecare data cu drag cu mesaje si impresii la retetele pe care le mai incercati!
V-am pupat!
Mihaela N
Desert

Tarta cu mere, de post

 

E post si aveti chef de ceva dulce si inedit? Voila: ce ziceti de o tarta cu mere? Promit sa va tin si putin in bucatarie, si sa va parfumez casa cu arome imbietoare! Asa cum va spuneam, se prepara rapid si este chiar buna la gust , avand in vedere ca este de post. Tarta nu contine oua, lapte sau unt, iar suprafata acoperita cu mere ii da un aspect inedit si aratos. Poate fi comparata lejer cu o tarta normala si este perfecta pentru cei ce au probleme cu intolerantele, dar si pentru cei ce doresc o tarta mai lejera. Daca aveti copii ce vor sa se implice in activitati de bucatarie, aceasta tarta este perfecta pentru ei: ingrediente putine si usor de realizat. Hai cu tarta!!


Ingrediente aluat:

250 gr de faina 00
80 gr. zahar
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
100 gr.apa temperatura camerei
60 ml. ulei de floarea-soarelui / arahide
Umplutura
2 mere
4-5 lingurite marmelada de portocale sau caise
sucul de la o lamaie
nuci/arahide/migdale optional

Taiati merele cu tot cu coaja , felii subtiri de cca 4-5 mm, stropiti-le cu suc de lamaie si lasati-le deoparte intr-un bol de sticla. Intr-un vas incapator amestecati cu o lingura faina, zaharul , sarea, praful de copt, uleiul si apa pana obtineti un aluat moale si bine omogenizat. Ungeti o tava de 26 cm cca cu ulei si tapetati-o cu faina. Cu ajutorul palmelor si degetelor intindeti aluatul pe toata suprafata tavei.

Intindeti pe suprafata tartei, intr-un strat subtire 4 linguri de marmelada. O lingura o lasam deoparte pentru a putea unge suprafata merelor.

Distribuiti merele pe suprafata tartei, suprapunandu-le. Diluati lingura de marmelada cu o putina apa si fierbeti-o in cuptorul cu microunde pentru a se lega compozitia. Ungeti suprafata merelor cu marmelada dizolvata, iar deasupra puteti sa aruncati (optional) nuci /alune/fulgi de migdale.

Coacem tarta in partea de jos a cuptorului pentru cca 35-40 minuti pana cand va prinde culoarea aurie. La jumatatea timpului de copt , pentru a nu arde suprafata tartei acoperit-o cu folie de aluminiu.
Nota: tarta poate ramane perfecta cca 2-3 zile. Puteti parfuma aluatul tartei cu coaja de lamaie, vanilie sau scortisoara.

 

Cam atat, nimic mai mult!
Daca o incercati nu ezitati sa imi trimiteti un feedback sau chiar o poza cu rezultatul final, la adresa redactiei.

V-am pupat,
Mihaela

Desert

Waffles

 

      Pernuțe pufoase, stropite cu miere, garnisite cu fructe din dotare! Ne plac mult aceste waffles, in special sa ne rasfatam din cand in cand cu ele duminica dimineata. Cu ceva timp in urma mi-am achizitionat un aparat de facut waffles. A stat o lunga perioada in cutie fara sa ma ating de el. De curand insa am gasit aceasta reteta pe un cont de Instagram rusesc si am zis sa o impartasesc aici cu voi pentru ca rezultatul este unul foarte bun! Daca ai un aparat de waffeles in casa nu-l lasa sa prinda praf, pune-l la treaba si foloseste aceasta reteta ca nu vei regreta!

 

Ingrediente:
3 oua
100 gr.unt la temperatura camerei
70 gr. zahar
1 lingurita esenta de vanilie
200 gr.faina
250 gr. lapte
praf de copt
1.Pentru doua oua separam albusurile de galbenus.
2. Cu ajutorul unui robot de bucatarie sau mixer, mixam untul la temperatra camerei, cu zaharul si esenta de vanilie pana la consistenta unei creme.
3. In compozitie adaugam un ou si doua galbenusuri. Mixam pana la omogenizarea completa.
4. Cernem faina si o adaugam in compozitie. Aruncam si un praf de sare. Amestecam cu o spatula pana la incorporarea totala a fainii. Laptele il adaugam si pe el in compozitie, treptat, in trei reprize.
5. Albusurile le batem cu 2 lingurite de zahar pana devin o spuma densa. Incorporam albusurile cu miscari de sus in jos in aluatul obtinut anterior.
6. Incalzim aparatul de waffles, turnam in fiecare casuta umplutura cu ajutorul unui polonic si le coacem pana prind o culoare aurie.

Pofta buna!

Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete

Tarta cu gem si bezea cu migdale

 

    Imi plac tartele, mult de tot: cu gem, cu ciocolata, cu crema, cu crema si fructe, etc. Insa, combinatia de tarta cu gem si bezea cu migdale imi lipsea din portofoliu. Asa ca am trecut la treaba ! Stiam ca imi va rezulta o tarta gustoasa, dar nu m-am asteptat sa fie si atat de delicioasa! Am si confirmarea de la degustatorii mei consacrati !!! Pare ceva complicat, dar nu e. Aluatul fraged se face usor cu ajutorul unui robot de bucatarie, dar si la mana daca il faceti nu-l veti “lucra” din greu. Gemurile din camara trebuie scoase si ele, ca na…uite ca mai e putin si ne bate primavara la usa, iar pentru fanii de bezea asta-i clar tarta potrivita. Acum ca ne-am lamurit cum sta treaba, sa trecem si la munca pentru a implini poftele pofticiosilor !

 
Ingrediente: 
pentru aluat fraged:

375 gr. de faina 00
125 gr. de unt la temperatura camerei
3 galbenusuri
1 ou mediu
120 gr de zahar
1 lingurita de cogniac, rom, etc
1 lingurita esenta de vanilie
7 gr.de praf de copt
coaja rasa de lamaie netratata
un praf de sare
Pentru bezea cu migdale:

3 albusuri
100 gr zahar
175 gr de migdale macinate (faina de migdale)

Gem de capsuni, gem de prune,etc… gemul preferat!

 

Incepem prepararea tartei cu aluatul fraged. Cu ajutorul unui rorbot de bucatarie vom amesteca toate ingredientele pana vom obtine un aluat neted si nelipicios. Mai mult de jumatate din aluat il intindem pe o hartie de copt intr-un strat de cca 0,5 cm circa si-l aranjam intr-o tava de tarta (dim.20/22 cm) fara hartie de copt, doar unsa intr-un strat subtire cu unt. Eliminati marginile rezultate in exces.

N.B. In cazul in care nu aveti o tava pentru tarta de o dimensiune mai mica (asa cum a fost cazul meu), puteti folosi o tava simpla, iar marginile le-am ridicat la o inaltime de 2 cm.

Cu ajutorul unei furculite am “gaurit” fundul tartei si am intins intr-un strat uniform gemul preferat. In cazul meu a fost un gem de capsuni de casa facut de mama.

Tot ajutandu-ne, de data asta insa de un mixer, mixam albusurile cu un praf de sare la inceput, iar cand incepe sa faca prima spuma, adaugati treptat zaharul in compozitie. Mixam pana obtinem o spuma ferma – bezeaua.

Faina de migdale o incorporam in bezea cu miscari de sus in jos, sa nu distrugem bulele de aer din albusuri, iar cand am incorporat toata faina de migdale o transferam in tarta, deasupra gemului.

Restul de aluat de tarta il intindem intr-un strat subtire si-l taiem fasii pe care le asezam pe suprafata tartei in forma de gratar. De asemenea puteti decupa si diferite forme din el, gen inimioare, pe care le asezati pe suprafata tartei.

Coacem tarta la 170 C, timp de circa 50 minute (cuptorul a fost incalzit in prealabil), pana cand tarta capata o culoare usor aurie. Sper sa-i rezistati pana se raceste ????, ca la noi a fost chinuitoare asteptatea ????!

In cazul in care o incercati va astept cu rezultatul final pe “adresa redactiei” 🙂 🙂 sau pe contul de Instagram.

 

Va imbratisez si Va pup!
Mihaela

 

Desert

Bradut de Craciun

     Avand in vedere ca foarte multi dintre voi mi-ati solicitat reteta atat pe Instagram cat si pe pagina de Facebook, am zis ca neaparat trebuie sa ma mobilizez si sa o scriu. Prepararea aluatului pentru aceste impletituri nu este foarte dificila, dar necesita totusi un pic de atentie, timp si mai ales rabdare !!! Ador sa coc paine, colaci, japoneze si alte bunataturi din aluat, pentru parfumul lor si pentru aroma pe care o simti, fara sa vrei, in orice coltisor al casei!
Si da, imi place sa le mananc atunci cand sunt inca calde, chiar daca nu este recomandat :)!

Ingrediente:

 

 

 

Aluat

 

 

 

1 kg faina
250 gr. zahar
250 ml. apa
250 ml. lapte
3 oua
40 gr. drojdie
150 ml ulei de floarea soarelui
arome preferate
Pentru umplutura
 
100 grame unt topit
200 grame zahăr
60 grame de cacao
sau
gem de prune, Nutella
N.B. Din cantitatea indicata mai sus am facut un brad si 10 colacei impletiti – “japoneze”. Daca vreti sa faceti doar bradutul, va sfatuiesc sa injumatatiti cantitatile din reteta.
Incalzim putin laptele si adaugam in el zaharul si aromele preferate (coaja de lamaie, esenta de vanilie, etc). Amestecam compozitia pana la dizolvarea totala a zaharului.
Intr-un alt bol sfaramam drojdia, adaugam laptele caldut si indulcit. Il lasam deoparte pentru cateva minute, pana observati bule la suprafata lichidului, semn ca drojdia este activa si puteti trece la urmatoarea etapa a acestei retete.
Cernem faina intr-un vas mare incapator. Turnam toate ingredientele lichide peste faina: laptele dulce cu drojdia activa si aromele, apa, cele 3 oua, uleiul. Pentru mixare/framantare puteti folosi un robot de bucatarie sau un mixer. Mixam aluatul cca 5-7 min pana se desprinde de pe bol sau nu se mai lipeste de maini (in cazul in care framantati cu mana).
Aluatul obtinut il punem la dospit intr-un bol, uns in prealabil cu putin ulei. Ii gasim un locsor caldut si-l lasam acolo pana isi dubleaza volumul.
Odata dublat volumul trecem la mesterirea bradutului.
Am impartit aluatul in doua. Una din cele doua jumatati am folosit-o la mesterirea bradutului. Cealalta pentru japoneze.
Impartim aluatul in trei parti egale. Intindem fiecare bucata intr-un strat subtire, grosime cca 0.5 mm. Incercati sa intindeti fiecare foaie sub forma unui triunghi. Daca nu reusiti, dupa intinderea foii, cu ajutorul unui cutit decupati din fiecare foaie forma triunghiului.
Luati o hartie de copt pe care aranjati prima foaie. O ungeti cu unt pe toata suprafata, peste care presarati generos, cu ajutorul unei site, cacao intr-un strat uniform. Presarati de asemenea zahar pe toata suprafata aluatului. Peste prima foaie suprapuneti-o pe a doua, pe care o ungeti din nou cu unt, si presarati cacao si zahar. Acoperiti triunghiul cu ultima foaie aranjand-o atent pentru a fi uniforma cu restul de doua foi.
Cu ajutorul unui cutit bine ascutit definiti forma de triunghi a aluatului, iar la baza decupati trunchiul bradutului. Purcedem la “fabricarea” ramurilor. Taiati fasii egale si paralele pe lateralele triunghiului, ca niste crestaturi, mijlocul bradutului insa ramanand neatins. Apoi fiecare fasie o rasucim de doua ori in aceeasi directie, atat pe o latura a triunghiului cat si pe cealalta. Astfel obtineti ramurile bradutului. Din resturile de aluat faceti bilute mici, care pot imita globurile.
Trageti hartia de copt cu bradutul intr-o tava de cuptor si-l lasati acoperit pentru cca 15-20 minute, sa creasca din nou. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Spargem un ou intreg intr-un bol si-l amestecam bine. Ungem toata suprafata bradutului cu oul batut. Coacem bradutul cca 30 de minute, pana obtinem o suprafata aurie.
Imediat ce scoatem prajitura din cuptor aranjam globurile pe el si il pudram cu zahar pudra.

 

 

Va pup cu drag,

M.

 

Desert/ Retete

Tavalita cu cocos

    M-am tot gandit sa scriu aceasta reteta pe blog sau nu ?!! Este o reteta preluata dintr-un retetar primit la Food Bloggers Conference de la Nestle Dessert si mi-a placut atat de tare, incat am zis ca e pacat sa ramana intr-un caiet. Asa ca m-am decis sa o transcriu aici pe blog.   Doamne cum este !!!      … si acum cand scriu mi se face gura apa si mi-as dori sa o am iarasi pe masa, alaturi de un ceai sau o cafea 🙂 ! Cel mai frumos lucru este ca aceasta prajitura a fost facuta de fiul meu cel mai mic David, iar eu am fost asistenta lui. Deci clar, treaba multa cu ea nu aveti, dar in schimb rezultatul este unul pur si simplu Wow! Mandra am fost de al meu baiat, dar si el a fost la fel de mandru de ce prajitura delicioasa i-a iesit! Din comentariile de pe Instagram am inteles ca se mai poate tavali in nuca, deci mai aveti inca o optiune in cazul in care nu sunteti fan cocos!

Ingrediente:
Blat:
200 gr. unt la temperatura camerei
200 gr. zahar
3 oua
un pliculet praf de copt
350 gr. faina
300 ml. lapte
o lingurita esenta de vanilie
Sirop
200 gr. ciocolata Nestle Dessert Noir
350 ml. lapte
60 gr. zahar
Ornat:
100 gr. fulgi de cocos/nuca macinat
  1. Pentru blat se mixeaza untul cu zaharul. Se adauga ouale, praful de copt, esenta de vanilie. Se amesteca bine totul. Se adauga treptat cate un pic de faina si cate un pic de lapte pana se ajunge la cantitatea necesara, amestecand continuu cu o spatula.
  2. Se toarna intr-o tava de dimensiunile  25/35 cm  tapetata cu hartie de copt. Se introduce tava in cuptorul preincalzit lasandu-l la copt cca 35 min sau pana trece de testul scobitorii. Dupa coacere, blatul se lasa la racit, apoi se taie cuburi la dimensiunea dorita.
  3. Pentru siropul de ciocolata, incalzim laptele, fara a ajunge la punctul de fierbere, dupa care se ia de pe foc si se adauga zaharul si ciocolata rupta bucatale. Se lasa cateva minute, dupa care se amesteca bine cu o spatula pana se obtine un sirop de ciocolata omogen.
  4. Cu ajutorul a doua furculite se va lua fiecare bucata din blatul portionat si se va scufunda in siropul de ciocolata, dupa care se va tavali prin nuca de cocos.
Ati vazut ce simplu e !
Hai la treaba si va astept cu rezultatul final pe Facebook sau Instagram!!
Pupici dulci!
Mihaela N

Tavalita cu cocos

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 10 persoane
Prep Time: 20 minute Cooking Time: 35 minute

  M-am tot gandit sa scriu aceasta reteta pe blog sau nu ?!! Este o reteta preluata dintr-un retetar primit la Food Bloggers Conference de la Nestle Dessert si mi-a placut atat de tare, incat am zis ca e pacat sa ramana intr-un caiet. Asa ca m-am decis sa o transcriu aici pe blog.   Doamne cum este !!!      ... si acum cand scriu mi se face gura apa si mi-as dori sa o am iarasi pe masa, alaturi de un ceai sau o cafea 🙂 ! Cel mai frumos lucru este ca aceasta prajitura a fost facuta de fiul meu cel mai mic David, iar eu am fost asistenta lui. Deci clar, treaba multa cu ea nu aveti, dar in schimb rezultatul este unul pur si simplu Wow! Mandra am fost de al meu baiat, dar si el a fost la fel de mandru de ce prajitura delicioasa i-a iesit! Din comentariile de pe Instagram am inteles ca se mai poate tavali in nuca, deci mai aveti inca o optiune in cazul in care nu sunteti fan cocos!

Ingredients

  • Ingrediente:
  • Blat:
  • 200 gr. unt la temperatura camerei
  • 200 gr. zahar
  • 3 oua
  • un pliculet praf de copt
  • 350 gr. faina
  • 300 ml. lapte
  • o lingurita esenta de vanilie
  • Sirop
  • 200 gr. ciocolata Nestle Dessert Noir
  • 350 ml. lapte
  • 60 gr. zahar
  • Ornat:
  • 100 gr. fulgi de cocos/nuca macinata

Instructions

1

Pentru blat se mixeaza untul cu zaharul. Se adauga ouale, praful de copt, esenta de vanilie. Se amesteca bine totul. Se adauga treptat cate un pic de faina si cate un pic de lapte pana se ajunge la cantitatea necesara, amestecand continuu cu o spatula.

2

Se toarna intr-o tava de dimensiunile  25/35 cm  tapetata cu hartie de copt. Se introduce tava in cuptorul preincalzit lasandu-l la copt cca 35 min sau pana trece de testul scobitorii. Dupa coacere, blatul se lasa la racit, apoi se taie cuburi la dimensiunea dorita.

3

Pentru siropul de ciocolata, incalzim laptele, fara a ajunge la punctul de fierbere, dupa care se ia de pe foc si se adauga zaharul si ciocolata rupta bucatale. Se lasa cateva minute, dupa care se amesteca bine cu o spatula pana se obtine un sirop de ciocolata omogen.

4

Cu ajutorul a doua furculite se va lua fiecare bucata din blatul portionat si se va scufunda in siropul de ciocolata, dupa care se va tavali prin nuca de cocos.