Pentru cine nu a auzit pana acum de CHIȘLEÁG – „Lapte de vaca închegat (obținut prin fermentarea pe cale naturală a laptelui nefiert) care ramane în vas după luarea smantanii formate la suprafata; lapte prins, lapte acru!”
Nu de foarte mult timp am început sa îmi fac chisleag (lapte prins) în casa. Am găsit o sursa sigura de unde îmi cumpăr laptele. Din laptele respectiv îmi fac și brânză, smântână și chisleag.
Procesul tehnologic este unul simplu, singura „dificultate” este sa ai răbdare doua-trei zile (în funcție de cât de cald e în casa) pana se prinde laptele. Grăsimea laptelui se ridica la suprafață și formează „smântână” pe care cu atenție o adunam într-un vas curat , pana dam de chisleag. Borcanele cu chisleag le bag la frigider și le consumam când ni se face pofta.
Am și uitat cat e de bun acest lapte prins. Gust perfect și echilibrat! Mă bucur ca l-am redescoperit și l-am reintrodus în alimentație.
Și evident poftele nu sunt constante , așa ca mă mai „trezesc cu „exces de chisleag din care mai fac oladi. sau diverse prăjituri cu iaurt pe care le găsiți aici pe blog la o simpla Căutare „iaurt”.
Astăzi mai adaug o rețeta la acea lista : o prăjitura simpla, simpla tare: atât ca ingrediente cât și ca proces de preparare : prăjitura cu chisleag (care poate fi înlocuit cu iaurt, lapte bătut, chefir) dulceața și nuci!
Ingredients
- Ingrediente tava 20x20:
- un ou
- 60 gr. de zahar
- 2 linguri de dulceața/gem
- 2 linguri de ulei floarea soarelui
- 250 ml. chisleag /chefir/iaurt/lapte batut
- o linguriță de bicarbonat
- 200 gr. faina 00
- 50 gr.nuci
Instructions
Într-un bol amestecam chisleagul cu oul, uleiul și dulceața (în cazul meu dulceața de prune fără zahăr adaugat). Peste compoziția obținută adăugăm faina și bicarbonatul . Amestecam totul energic pana la uniformizarea aluatului și nu vom mai avea cocoloașe.
Intr-o tava , tapetata cu hârtie de copt turnam aluatul obținut , iar deasupra presarăm nucile mărunțite .
Coacem prăjitura cea 30 minute la 180 de grade. În ultimele 15 minute punteti o foile de aluminiu deasupra pentru a prinde o culoare ușor maronie. O lăsăm sa se răcească putin și o servim la ceai, cafea sau pe post de gustare.
No Comments