Feluri principale/ Retete

Ciabatta

martie 25, 2020

M-am apucat de copt paine si nu una oarecare, ci paine Ciabatta💪🏻🥰. Pentru aceasta reteta de ciabatta, folosesc putina drojdie. Practic, cca un pliculet de drojdie uscata e suficient pentru doua ture de paine a cate 4 bucati. De ce am ales ciabatta? Pentru ca e painea preferata a familie mele 🥰 si ca in ciuda timpului mai lung de preparare, nu “muncesti” prea mult la ea! 🙃💪🏻 🍞 Pentru cine nu stie: denumirea painii vine de la asemanarea ei cu un papuc.😉😊 Papuc=ciabatta in limba italiana. Ciabatta este o paine care s-a nascut in Veneto, in Italia – tara tare draga mie!

 

 

Ciabatta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 8 persoane
Prep Time: 30 minute Cooking Time: 3 ore

Ingredients

  • Ingrediente pentr cca 4 paini de dimensiuni normale
  • 300 gr. - faina alba 00
  • 300 ml - apa
  • 2 gr. drojdie uscata - sau  6 gr. drojdie proaspata
  • 600 gr.faina
  • 350 ml. apa
  • 2 gr. drojdie uscata - sau  6 gr. drojdie proaspata
  • 10 gr.zahar
  • 20 gr.sare
  • faina in plus pentru modelarea painii

Instructions

1

Incepem cu preparearea poolish-ului/ prefermentului. Am dizolvat drojdia in apa (eu am incalzit foarte putin apa pentru a ajuta drojdia), pe care am turnat-o in fir subtire peste faina , amestecand bine cu ajutorul unei linguri pana am obtinut o compozitie semilichida si omogena. Am acoperit bolul cu folie alimentara sau cu un prosop curat (eu mai folosesc pentru acoperirea bolurilor casti de dus, care sunt tare utile) si l-am lasat la dospit o ora si jumatate cca, pana cand compozitia s-a umflat usor si prezenta bule pe suprafata ei.

2

Odata ce avem prefermentul gata, trecem la urmatoarea etapa a prepararii painii.

3

Intr-un mic bol dizolvam drojdia si zaharul cu o parte din apa. Adaugam peste poolish/preferment, drojdia si zaharul cu o parte din apa, 600 gr. de faina si restul cantitatii de apa. Amestecam cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu ajutorul mainii, toate ingredientele pana la omogenizare. La final adaugam si sarea. Obtinem un aluat omogen, dar destul de lipicios, sa nu va speriati ca nu e cazul.

4

Pentru cei ce au un robot de bucatrie se pot ajuta de el pentru framantare. E nevoie de cca 5-7 min de framantare, pana aluatul va ramane agatat de carlig.

5

Pentru restul ce nu au robot am apelat la metoda stretch and folds, care am mai folosit-o pe cand faceam paine cu maia. Stretch and folds - adica se ia o bucata de aluat dintr-o margine si se aduce in mijlocul aluatului, proces care se repeta in mod circular pe tot aluatul pana cand simtiti ca aluatul se opune modelarii. Pentru a evita lipirea aluatului de maini, eu ma mai ajut si de ulei.  Am facut doua etape de stretch and folds la distanta de 30 min, iar ulterior l-am lasat sa dospeasca in voia lui, acoperit, intr-o zona ferita de curent , cca o ora si jumatate.  In acest timp aluatul ar trebui  sa cresca destul de mult , poate sa-si dubleze volumul sau chiar tripleze, de aceea va recomand inca de la inceput sa alegeti un bol mare, destul de incapator.

6

O data trecut acest timp, rasturnati tot aluatul pe o suprafata curata, presarata din plin cu faina. Presarati faina si pe suprafata aluatului, astfel incat sa-l puteti manevra mai usor. Impartim aluatul in 4/5 parti egale. Fiecare parte o aplatizam putin si o rulam spre interior. Asezam painea cu partea pliata in jos pe o hartie de copt. Aceasta etapa de preshaping (modelarea painii ) o fac pentru ca sa obtin ciabatte mai umflate, dar daca nu le doriti atat de inalte  puteti sa le modelati simplu, aducand marginile spre interior.  Dupa modelarea painii intindeti-le pe hartia de copt presarata cu faina sau malai  Acoperim painicile cu folie alimentara si mai lasam aluatul sa dospeasca cca 30-40 minute.

7

Painicile "s-au mai ingrasat" putin! Am incalzit cuptorul la maxim, in cazul meu la 250 grade, in care am lasat si tava de copt pentru a se incinge. Am  scos tava in care am "tras" hartia de copt cu painile in ea.  Coacem painile la temperatura maxima , cca 8-10 min, iar ulterior reducem temperatura la 200 de grade si le mai coacem paine pentru inca 10-12 minute. Aceste minute pot varia in functie de marimea painilor si a tipului de cuptor. Recomand ca in ultimele 3-4 minute sa mai deschideti cuptorul din cand in cand pentru a scoate vaporii in exces si pentru a favoriza obtinerea unei cruste crocante.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply