Cand m-am intors saptamana trecuta din Delta am venit cu smochine! Smochine coapte, dulci, dulci si foarte gustoase! Dupa ce mi-am umplut o punga cu aceste fructe delicioase, eram fericita, ca un copilas mic, care si-a umplut buzunarele cu bomboane. Mi le-am cules singurica din copac in Mahmudia, judetul Tulcea unde ne-am petrecut un weekend de vis in Delta Dunarii, zona Sf.Gheorghe. Recunosc ca am fost placut surprinsa sa gasesc la sfarsitul lunii septembrie, la noi in Romania, smochine coapte si atat de dulci. Ajunsa acasa, am mancat cu pofta din ele, am impartit o parte din ele , dar cu cele ramase am facut aceasta tarta pufoasa cu crema de iaurt si smochine proaspete!
Ingrediente:
Pentru tarta:
180 gr.de faina
130 gr.de zahar
3 oua
2 lingurite de praf de copt
50 ml lapte
50 ml.ulei de floarea soarelui
un praf de sare
Crema:
350 ml lapte
un ou de marime medie
2 linguri de faina
2 linguri de zahar
125 ml iaurt natural cremos
6 smochine proaspete
50 gr. de afine
Gem de smochine sau un gem preferat
- Pentru aceasta tarta cu sos de iaurt si smochine in primul rand preparam crema. Punem la incalzit laptele la foc mic . Intr-un alt vas batem bine oul cu zaharul tos, apoi adaugam faina si amestecam bine pana vom obtine o compozitie omogena fara de cocoloase. Imediat ce laptele incepe sa fiarba il turnam in fir subtire peste compozitia din ou, faina si zahar, amestecand continuu . Transferam lichidul rezultat din nou in vasul in care a fiert laptele si lasam sa fiarba pana se ingroasa, amestecand continuu cu ajutorul unui tel pentru a nu se forma cocoloase. O luam de pe foc, o lasam sa se raceasca usor si adaugatam iaurtul. Incorporam iaurtul in compozitie . Crema obtinuta o pastram la frigider.
- Cat crema se raceste pregatim tarta. Intr-un bol spargem ouale, adaugam zaharul si cu ajutorul unui mixer le batem spuma . Cand ouale si-au dublat volumul adaugam uleiul in fir subtire, incorporandu-l treptat. In compozitia lichida adaugam si laptele, urmat de faina si praful de copt. Mixam in continuare pana incorporam bine toate ingredientele in aluat.
- Transferam aluatul obtinut intr-o tava de tarta, cu fundul pe mijloc usor ridicat, diametru 26 cm. cca. O ungem cu unt si presaram putina faina inainte de a turna compozitia. Coacem tarta timp de 15-20 minute la 180 C.(cuptorul a fost incalzit in prealabil). Tarta coapta o lasam sa se racesca in forma de copt. Ulterior o scoatem din forma o rasturnam , insiropam blatul cu gemul de smochine dizolvat cu apa , iar gaura tartei o umplem cu crema de iaurt. Smochinele bine spalate si uscate le taiem in felii si le distribuim frumos pe suprafata cremei impreuna cu cateva afine pentru un contrast de culoare si gust. Lasam tarta 2-3 ore in frigider inainte de servire.
Aratoasa si delicioasa!
Pofta mare!
Mihaela N.
Tarta pufoasa cu crema de iaurt si smochine proaspete
Cand m-am intors saptamana trecuta din Delta am venit cu smochine! Smochine coapte, dulci, dulci si foarte gustoase! Dupa ce mi-am umplut o punga cu aceste fructe delicioase, eram fericita, ca un copilas mic, care si-a umplut buzunarele cu bomboane. Mi le-am cules singurica din copac in Mahmudia, judetul Tulcea unde ne-am petrecut un weekend de vis in Delta Dunarii, zona Sf.Gheorghe. Recunosc ca am fost placut surprinsa sa gasesc la sfarsitul lunii septembrie, la noi in Romania, smochine coapte si atat de dulci. Ajunsa acasa, am mancat cu pofta din ele, am impartit o parte din ele , dar cu cele ramase am facut aceasta tarta pufoasa cu sos de iaurt si smochine proaspete!
Ingredients
- Ingrediente:
- Pentru tarta:
- 180 gr.de faina
- 130 gr.de zahar
- 3 oua
- 2 lingurite de praf de copt
- 50 ml lapte
- 50 ml.ulei de floarea soarelui
- un praf de sare
- Crema:
- 350 ml lapte
- un ou de marime medie
- 2 linguri de faina
- 2 linguri de zahar
- 125 ml iaurt natural cremos
- 6 smochine proaspete
- 50 gr. de afine
- Gem de smochine sau un gem preferat
Instructions
Pentru aceasta tarta cu sos de iaurt si smochine in primul rand preparam crema. Punem la incalzit laptele la foc mic . Intr-un alt vas batem bine oul cu zaharul tos, apoi adaugam faina si amestecam bine pana vom obtine o compozitie omogena fara de cocoloase. Imediat ce laptele incepe sa fiarba il turnam in fir subtire peste compozitia din ou, faina si zahar, amestecand continuu . Transferam lichidul rezultat din nou in vasul in care a fiert laptele si lasam sa fiarba pana se ingroasa, amestecand continuu cu ajutorul unui tel pentru a nu se forma cocoloase. O luam de pe foc, o lasam sa se raceasca usor si adaugatam iaurtul. Incorporam iaurtul in compozitie . Crema obtinuta o pastram la frigider.
Cat crema se raceste pregatim tarta. Intr-un bol spargem ouale, adaugam zaharul si cu ajutorul unui mixer le batem spuma . Cand ouale si-au dublat volumul adaugam uleiul in fir subtire, incorporandu-l treptat. In compozitia lichida adaugam si laptele, urmat de faina si praful de copt. Mixam in continuare pana incorporam bine toate ingredientele in aluat.
Transferam aluatul obtinut intr-o tava de tarta, cu fundul pe mijloc usor ridicat, diametru 26 cm. cca. O ungem cu unt si presaram putina faina inainte de a turna compozitia. Coacem tarta timp de 15-20 minute la 180 C.(cuptorul a fost incalzit in prealabil). Tarta coapta o lasam sa se racesca in forma de copt. Ulterior o scoatem din forma o rasturnam , insiropam blatul cu gemul de smochine dizolvat cu apa , iar gaura tartei o umplem cu crema de iaurt. Smochinele bine spalate si uscate le taiem in felii si le distribuim frumos pe suprafata cremei impreuna cu cateva afine pentru un contrast de culoare si gust. Lasam tarta 2-3 ore in frigider inainte de servire.
No Comments