3 oua
550-600 ml.lapte gras – minim 3% grăsime
250 g.faina
un praf de sare
o lingura de zahar optional
25 ml ulei floarea-soarelui
- Intr-un bol incapator spargeti cele trei oua.
- Cu ajutorul unui tel de bucatarie amestecati bine ouale si treptat in compozitie adugati cate putin din lapte si cate o lingura de faina, alternandu-le pana terminam ingredientele.
- Spre final adaugam un praf de sare si o lingura de zahar, care este optionala. Pentru a fi sigura ca nu se lipesc foile de clatite de tigaie adaug in compozitie si ulei – cca 25 ml. De regula, nu adaug niciun fel de îndulcitor in compozitie deoarece umpluturile pe care le folosim sunt dulci si nu vad rostul inca unui aport in plus de zahar. Dar cum gusturile nu se discuta, voi daca simtiti nevoia, puteti adauga un plus de dulce. Lăsați compozitia sa se odihneasca 10-15 minute.
- Incingem o tigaie de clatite sau o tigaie anti aderenta. Ungem suprafata ei cu ulei sau unt si cu ajutorul unui polonic sau unei cani, adaugati compozitia in tigaia incinsa distribuind-o pe toata suprafata. Dupa ce se încheagă foaia si prinde o culoare ușor aurie se întoarce pe cealaltă parte . Clătitele le prăjesc la foc rapid/mare.
- Umpleti clatitele dupa preferinte! Preferatele noastre sunt cele cu branza dulce si smantana, crema de ciocolata si gem ce caise. Sunt tare curiosa voi cu ce umpluturi le preferati?
Clatite subtiri
Clatite dulci sau sarate? Cu aceasta reteta de baza le puteti face pe ambele! O perioada buna am facut clatitele "la ochi". Nu aveam cantitati predefinite. Stiam cum trebuie sa-mi arate consistenta finala si imi combinam ingredientele pana sa arate bine compozitia. Faceam cu mama cand eram mica sute de clatite de sarbatori, fara cantar, fara nimic, deci compozitia finala pentru clatite pentru mine era "un fleac" :). Cand am inceput sa fac clatite mai des (adica in fiecare sambata - cine ma urmareste pe Instagram stie) au inceput sa vina si cererile pentru retetele exacte. Asa ca am trecut la treaba si la un moment dat am si "livrat" cantitatile pentru doritori :). Cine nu stie ce se intampla pe Instagram, va povestesc imediat : in toate sambetele in care suntem acasa facem CLATITE! Cred ca deja am minim 2 ani de cand ne tinem de traditie, iar colectia mea de clatite prezentabile si aratoase s-a marit si o gasiti toata pe contul meu de Instagram pe care va invit sa-l urmariti.
Ingredients
- Ingrediente pentru cca 15 buc.:
- 3 oua
- 550 ml.lapte
- 250 gr.faina
- un praf de sare
- o lingura de zahar optional
Instructions
Intr-un bol incapator spargeti cele trei oua.
Cu ajutorul unui tel de bucatarie amestecati bine ouale si treptat in compozitie adugati cate putin din lapte si cate o lingura de faina, alternandu-le pana terminam ingredientele.
Spre final adaugam un praf de sare si o lingura de zahar, care este optionala. Eu de regula nu adaug niciun fel de indulcitor deoarece umpluturile pe care le folosim sunt dulci si nu-i vad rostul inca unui aport in plus de zahar. Dar cum gusturile nu se discuta, voi daca simtiti nevoia, puteti adauga un plus de dulce.
Incingem o tigaie de clatite sau o tigaie antiaderenta. Ungem suprafata ei cu ulei sau unt si cu ajutorul unui polonic sau unei cani, adaugati compozitia in tigaia incinsa distribuind-o pe toata suprafata. Tigaile mele sunt antiaderente si nu adaug mai mult ulei. Doar la prima clatita un pic. In cazul in care aveti o tigaie "problema", puteti adauga ulei in compozitie vreo 25 ml cca sau sa ungeti de fiecare data tigaia cu ulei.
Umpleti clatitele dupa preferinte! Preferatele noastre sunt cele cu branza dulce si smantana, crema de ciocolata si gem ce caise. Sunt tare curiosa voi cu ce umpluturi le preferati?
4 Comments
Cristina M
octombrie 8, 2019 at 4:22 pmAm facut aceste clatite si sunt atat de simplu de facut, si atat de subtiri! Multumesc!
Mihaela Negrescu
octombrie 3, 2023 at 6:19 pmce mă bucur!!🥰
sight care
ianuarie 6, 2024 at 5:49 pmThank you so much!
primal grow
ianuarie 10, 2024 at 5:35 amThanks for thr great article!