Desert/ Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Pasca moldoveneasca

aprilie 25, 2019
Mai sunt doua zile si vine Pastele – cea mai asteptata sarbatoare a primaverii! Pentru mine aceasta sarbatoare are o semnificatie aparte pentru ca merg ACASA.
ACASA pentru mine este locul unde am crescut, locul unde m-am nascut (or.Telenesti, R.Moldova), am copilarit, satul si casa bunicilor, mancarea traditionala moldoveneasca, parintii, rudele apropiate. Este sarbatoarea in care traiesc si retraiesc amintiri si in special prin prisma ospitalitatii specifice moldovenesti, gustului mancarii, meselor imbelsugate (care doar la moldoveni le intalnesti), cantecelor pe care le cantam la masa si lista poate continua destul de mult. Si cum ajung de partea cealalta  a Prutului destul de rar, dorul se amplifica si totul devine din ce in ce mai drag!
Dar sa ne intoarcem si la reteta de astazi Pasca Moldoveneasca. Fiind simbolul reprezentativ al Pastelui am zis sa o pun la loc de cinste aici pe blog, pentru a-i da valoare si pentru a o incerca si voi!
_______________________
Ingrediente:
600 gr.faina
7 gr.drojdie uscata
250 ml lapte
175 gr. de zahar
o lingurita esenta de vanilie
6 galbenusuri
200 gr. de unt
coaja de lamaie netratata
Umplutura:
500 gr.branza de vaci
3 linguri zahar
2 linguri de gris
50 gr. stafide
1 ou
_________________________
Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita de zahar. Se acopera si se lasa intr-un loc cald, circa 10 minute. Galbenusurile se amesteca cu praf de sare, restul de zahar si esenta de vanilie.
Se framanta un aluat de faina cu laptele cu drojdia de bere, galbenusurile batute cu zahar. Untul topit si racit se adauga ultimul si treptat pana il incorporam in totalitate in aluat. Se framanta energic pana se desprinde usor de pe vas (mie mi-a luat circa 10 min. cu mixerul).
Cat timp a stat aluatul la crescut, am pregatit umplutura amestecand toate ingredientele.

Se acopera si se pune la dospit intr-un loc cald. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (circa 2-3 ore).

Asa arata aluatul dupa ce a stat la dospit intr-un loc cald cca 2 ore (pana si-a dublat volumul).
Pentru baza am folosit cam o treime din aluat (tava dim 23 cm).
Din aluatul ramas am mai taiat din nou 1/3 din el pentru crucea din mijloc, iar restul l-am folosit pentru coronita (coronita de la pasca). Am impartit aluatul in doua si l-am intins in doua fire subtiri pe care le-am impletit.
Am umplut pasca cu branza dulce si am mai lasat-o cca 30 minute sa creasca (se lasa si mai mult daca e nevoie, depinde de temperatura din camera). Inainte de a o da la cuptor, am uns-o cu ou batut.

Se coace pasca in cuptorul incins la 160 C, aproximativ o ora si jumatate. Dupa o ora se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra. Se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi taiata (minim 5 ore).

Nu-i asa ca e dolofana si frumoasa? Dar sa vedeti si ce aromata si pufoasa e!! Ca sa va convingeti trebuie sa o incercati!
Mie nu-mi ramane decat sa va urez un Paste Fericit alaturi de cei dragi si va astept aici de fiecare data cu drag cu mesaje si impresii la retetele pe care le mai incercati!
V-am pupat!
Mihaela N

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    VAMANU VALERIA
    aprilie 28, 2021 at 8:10 am

    Mihaela , voi face aceasta reteta astazi 28.04.2021. un paste cu sanatate alaturi de cei dragi.

    • Reply
      Mihaela Negrescu
      aprilie 28, 2021 at 8:38 am

      Super!! 🥰te astept cu impresii!🥰 Sărbători frumoase!🥰

    Leave a Reply