Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Colacei din aluat de cozonac cu oua

aprilie 14, 2019
Stiu, stiu, tare draguti sunt acesti colacei din aluat de cozonac cu oua, nu-i asa? :)! Nu am fost chiar modesta, dar recunoasteti si voi ca sunt inediti si frumusei! Mi-a placut tare mult ideea de a combina cozonacul si ouale colorate (in cazul nostru rosii) intr-un singur produs. Cred ca pot fi considerati ca un mic simbol al acestor sarbatori pascale. Sunt o incantare pe masa festiva, intr-un cos alaturi de Pasca, cand mergem la biserica sau pur si simplu, ambalate frumos de dat musafirilor care ne calca pragul caselor de Sarbatori! Sa nu va speriati, ca nu este o reteta complicata, ci doar inedita si delicioasa :).
Inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca aveti toate ingredientele si neaparat de o buna calitate. In acest caz mi-a fost tare de ajutor uleiul Spornic Premium, ce provine de la un soi special de seminte de floarea-soarelui, care poarta numele de “High Oleic”. Acesta are un continut ridicat de acid oleic – minim 75% (acid gras mononesaturat = Omega 9).

Uleiul High Oleic este folosit la nivel international de catre industria alimentara si HoReCa. Este potrivit pentru procese de gatire repetata, la temperaturi foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scazut. Insa poate fi utilizat cu succes in orice tip de preparate – salate, preparate gatite la cuptor, fripte, prajite etc. Spornic Premium a fost lansat in anul 2015 primul ulei 100% High Oleic imbuteliat din Romania. Punctul lui de fumegare este de 248° C. Este disponibil la 1 si 5 litri.

Beneficiile uleiului High Oleic*
 Continut ridicat de acizi grasi sanatosi – Omega 9 (minim 75%)
 Punct de fumegare foarte ridicat = stabilitate la temperaturi foarte ridicate
 Rezistenta superioara la oxidare si rancezire
 Versatilitate in utilizare = pastreaza gustul si mirosul neschimbat in cazul proceselor de prajire repetata (nu imprumuta gustul/mirosul de la un preparat la altul)
Prutul este unul dintre principalii producatori de ulei vegetal din Romania. Este o companie 100% romaneasca. Fabrica de ulei Prutul din Galati este fabrica cu cea mai indelungata traditie in productia de ulei vegetal din Romania (din 1893), anul trecut fabrica a aniversat 125 de ani de existenta. Materia prima (floarea-soarelui) pe care o folosim la productia uleiurilor noastre vegetale provine de la fermierii romani din intreaga tara, pe care o achizitionam direct de la acestia.”
Ingrediente:
Pentru aluat
120 ml lapte cald
1 lingurita de drojdie uscata (cca 4 gr.)
50 gr. de zahar
1 ou
40 ml.ulei de floarea soarelui
un praf de sare
270 gr. de faina
coaja de la o lamaie netratata
8 oua fierte
Fulgi de migdale (optional)
1 ou pentru uns
1. In 120 ml laptele cald adaugam o lingurita de zahar si o lingurita de drojdie uscata. Omogenizam compozitia cu ajutorul unui tel si lasam intr-un loc caldut pana se activeaza drojdia.
Intr-un bol amestecam oul cu restul de zahar. Le mixam pana la dizolvarea zaharului. Adaugam uleiul  si drojdia activata.
2. Cernem faina in compozitie, adaugam sarea si razuim coaja de lamaie. Compozitia rezultata o amestecam cu ajutorul unui mixer timp de 2-3 minute (pentru a ne usura munca ) pana obtinem un aluat neted si nelipicios.
3. Aluatul obtinut il punem intr-un bol uns cu ulei si-l lasam la crescut intr-un loc cald timp de o ora – o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
4. Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 16 parti egale. Fiecare parte o intindem cu ajutorul mainilor in fire subtiri.
Impletim cate doua fire (fitile) si le unim la capat „imbrobodind” oul fiert.
5.Urmand aceeasi procedura vom obtine 8 colacei cu 8 oua in ei pe care ii asezam pe tava de copt tapetata cu hartie de copt.
II mai lasam pentru 15-20 minute sa creasca, acoperiti cu folie alimentara, iar dupa ii ungem suprafata cu ou batut.
6. Pe suprafata colaceiilor distribuim fulgi de migdale sau alte seminte pe care le aveti in casa (mac, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, etc).
7. Coacem colaceii  timp de 25 minute cca, la 180 C (cuptorul preincalzit in prealabil), pana se rumenesc frumos.
Dupa ce s-au racit ii pictam (cu atentie) cu vopsea pentru oua, cu ajutorul unei pensule.
Sper ca v-am convins sa includeti in lista de bucate pentru Paste si acesti colacei din aluat de cozonac cu oua!
V-am pupat,
Mihaela

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    aprilie 15, 2019 at 11:00 am

    Multumesc Cristina!!!

  • Reply
    Cristina
    aprilie 17, 2019 at 7:30 am

    sunt tare dragutei!!!

  • Reply
    Pâini de casă și alte aluaturi pentru toate gusturile – idei din blogurile de food – Adriana Joy
    martie 18, 2020 at 11:22 am

    […] Și cum se apropie Paștele, mi-am adus aminte și de colăceii aștia, care i-a făcut Mihaela Negrescu – fantezieinbucatarie pentru o campanie Spornic, pe care am coordonat-o anul trecut. Iată-i! […]

  • Reply
    Alina
    aprilie 9, 2020 at 1:08 pm

    Arata super! Voi incerca. Cat de fierte trebuie sa fie ouale, ca sa nu se usuce/coaca prea rau in cuptor?

    Multumesc!

    • Reply
      Mihaela Negrescu
      aprilie 9, 2020 at 1:26 pm

      Multumesc! Nu cred ca are vreo legatura fierul oalelor cu coca. Noua ne plac ouale fierte tari, asa ca le-am fiert sa fie tari. Spor la treaba si te astept cu impresii!

    Leave a Reply