Desert

Placinta dulce cu urda si marar sau Vărzar

octombrie 2, 2018
Prajitura cu rda si marar
         A trecut deja o saptamana de cand ne-am intors din tabăra de gătit, editia I-a. Stati pe-aproape pentru ca va urma un articol unde va voi povesti despre aceasta experienta inedita!
     Placinta dulce cu urda si marar este una din retetele traditionale descoperite in zona Sibiului. Doua doamne din zona ne-au invatat cum se prepara aceasta bunatate locala, iar ulterior noi (food bloggeri din Bucuresti, participanti in aceasta tabara) am pregatit-o si in Piata Mica a Sibiului. Varzarul – ca asa i se mai spune , are un gust inedit are un gust inedit pe care il indragesti rapid. Gustul mararului se imbina foarte bine cu urda si aluatul dulce, iar bucatile din farfurie vor disparea rapid!

Ingrediente :
Pentru aluat:
1 kg. de faina
50 gr.drojdie
3 oua
150 gr.de unt 82% grasime
250 gr. zahar
coaja de la 2 lamai
220-240 ml lapte
Pentru umplutura:
1kg.urda
150 gr.zahar
1 lingurita extract de vanilie
2 oua
1 legatura de marar
1 ou pentru uns

 

P.S. Ingredientele indicate sunt pentru o tava clasica de cuptor, iar pentru o cantitate mai mica puteti sa injumatatiti cantitatile indicate.
Intr-o farfurie adanca sfaramam drojdia peste care adaugam 50 gr. de zahar si 200 ml. lapte caldut. Amestecam compozitia si o lasam deoparte pentru a se activa drojdia.
Spargem ouale si le batem cu cantitatea ramasa din zahar pana la dizolvarea acestuia.
Faina o cernem intr-un bol mai incapator si adanc. Facem o adancitura in mijloc, unde turnam ouale cu zaharul si drojdia activata. Cei 50 ml de lapte ramasi, i-am adugat treptat in compozitie pana obtinem un aluat usor modelabil, deloc lipicios. Lucram aluatul timp de cateva minute, il asezam intr-un bol si il lasam intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Pregatim umplutura. Urda o sfaramam cu ajutorul unei furculite. Legatura de marar o spalam si ruptem din ea doar firele subtiri pe care le tocam marunt. Intr-un vas incapator punem urda, zaharul, cele 2 oua si mararul. Amestecam totul pana la omogenizare.
Aluatul crescut il impartim in jumatate. Prima jumatate o intindem intr-o foaie subtire de cca 0,5 cm grosime si o asezam in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt. Ridicam marginile aluatului pe peretii tavii de cuptor. Turnam /repartizam umplutura de urda pe suprafata aluatului. Intindem si cealalta jumatate de aluat, tot intr-o foaie de 0,5 cm grosime cu care acoperim urda, iar marginile le lipim intre ele.
Cu ajutorul unei furculite/cutit perforam foaia ce acopera urda si o ungem pe toata suprafata cu ou batut.
Coacem placinta cca 30 minute (cuptorul incalzit in prealabil) cca la o temperatură de 180 grade C pana devine aurie si pufoasa.
Dupa ce o scoatem din cuptor se lasa la racit, iar inainte de servire se pudreaza cu zahar pudra.

Va imbratisez cu drag,

Mihaela N.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply