Gogosi la cuptor

octombrie 14, 2018

   La cererea prietenilor, a venit randul retetei gogosilor - varianta sanatoasa :), la cuptor! Sunt aratoase, sunt aromate, sunt gustoase si nu prea poti sa le rezisti daca le ai in fata! Personal, foarte rar mananc gogosi prajite in baie de ulei, chiar daca arata apetisant... 😉. Poate si pentru faptul ca fac deja in casa destule chestii prajite, cum ar fi oladi, placinte la tigaie, etc si nu mai simt nevoia sa plusez si cu altele. De aceea, aceasta reteta de gogosi la cuptor mi-a trezit apetiul si m-a facut curioasa sa le incerc. Stiu ca foarte multi dintre voi fugiti in general de retetele cu aluat, dar daca aveti un robot de bucatarie in casa, chiar va incurajez sa incercati si aceasta reteta, pentru ca nu este una dificila, in schimb este una delicioasa, pufoasa si fara uleiuri in exces!


Ingrediente:

aluat

225 ml lapte
1 ou
60 gr. de zahar
450 gr. de faina 00
10 gr. drojdie uscata
100 gr de unt
seminte de vanilie si/sau coaja de la o lamaie

pentru glazura

190 gr. de zahar pudra
2 linguri de apa

glazura simpla

zahar brun
unt topit

glazura de ciocolata

ciocolata 70% cacao

Recomandarea mea este ca inainte de a va apuca de treaba sa scoateti oul, laptele si untul cu jumatate de ora pentru a le avea la temperatura camerei.

    Amestecati in bolul robotului cu ajutorul unui mixer, oul cu zaharul. Adaugati laptele, semintele de vanilie si /sau coaja de la o lamaie si drojdia uscata. Schimbam mixerul cu accesoriul pentru aluat si treptat incepem sa incorporam faina in lichidul rezultat. In toata aceasta perioada lasam robotul sa functioneze continuu la o viteza medie potrivita adaugand si bucatile de unt in compozitie. Dupa incorporarea tuturor ingredientelor mai lasam sa framante aluatul inca cca 5-7 minute. Ar trebui sa va rezulte un aluat moale, lipicios, elastic si lucios. 

Transferati-l pe o masa de lucru si lucrati-l la mana inca cateva minute, pana cand nu se mai lipeste de maini, dar ramane in continuare foarte elastic si moale. Aluatul il punem intr-un bol, uns in prealabil cu foarte putin ulei, acoperiti-l cu un prosop si lasati-l intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul. Pentru a ajuta dospitul puteti sa-l bagati in cuptor cu lumina aprinsa, incalzit la 50 °C. Cand aluatul si-a dublat volumul, scoateti-l din bol si cu ajutorul unui facalet intindeti-l pana la o grosime de 1 cm.

Decupati din aluat, cu ajutorul unui pahar sau o forma speciala, cercuri de diametru 7.5 cm , iar cu ajutorul unei alte forme de 2.5 cm decupati interiorul acestuia. Pozitionati formele obtinute, la o distanta unele de altele, pe o tava de copt, tapetata in prealabil cu hartie de copt. Acoperiti-le cu folie alimentara si lasati-le sa dospeasca din nou pentru inca 30 min cca, pana cand isi dubleaza volumul.

Incalziti cuptorul la o temperatura de 200 grade si coaceti gogosii timp de 6-8 minute, pana cand prind o culoare aurie. Lasati-le sa se raceasca bine pe un gratar cat timp ne ocupam de glazura.


Am folosit 3 tipuri de glazura : 

1. Decorare cu ciocolata (minim 70% cacao) topita la baine - marie, in care am inmuiat gogosii. 
    Deasupra am presarat fulgi de cocos in loc de bilutele colorate cu zahar pe care le puteti gasi in    
    comert. 

2. Decorare simpla cu unt topit si zahar brun.

3. Decorare cu zahar pudra si apa - amestecati cele doua ingrediente intr-un vas pana obtineti o
    glazura lichida. Daca aveti colorant alimentar, puteti imparti glazura in mai multe boluri adaugand
    culoarea preferata.
 

Tips:

Acelasi aluat de gogosi puteti sa-l obtineti lucrand aluatul si cu mana.
Gogosii se pastreaza proaspeti cca 3 zile pe o tava cu capac.
Puteti congela gogosii (fara glazura), iar ulterior sa le decongelati la temperatura camerei pentru cca 10 minute.


Pupici cu sclipici💗!

Mihaela N.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.