Gata!!! S-a dat startul pregatirilor de sarbatori!! Cu cadouri, cu vacante, cu retete pentru mesele de sarbatoare!! O perioada plina de bucurie!! In aceasta perioada cautam idei de retete potrivite pentru fiecare, retete inedite , idei pentru colindatorii ce ne trec pragul de Craciun, etc…Acesti „trandafirasi” sunt o incantare pentru masa de sarbatoare si fac parte din categoria „Retetele mele de suflet”. Sunt parte din amintirea mea din copilarie, le-am redescoperit si le-am adus aici in casuta mea culinara. Noua ne plac enorm si sigur o sa va indragostiti si voi de ei!! Sunt fragede si aromate, perfecte pentru cutia cu fursecuri de Craciun!!
unt – 150 gr
faina 280-300 gr.
smantana – 100 gr.
zahar – 180 gr
oua – 2 bucati
drojdie uscata 1 lingurita
nuca – 70 gr.
praf de sare
Prepararea acestor biscuiti, ce imita forma unor trandafirasi incepe cu topirea untului. Puteti sa optati atat pentru topirea lui intr-o cratita la foc mic sau la baine-marie.
Odata topit il lasam sa se raceasca si incepem sa ne ocupam de aluat.Separam galbenusurile de albus.
Albusurile le tinem la frigider pana le vine randul.
Galbenusurile si 50 grame de zahar le batem cu ajutorului unui mixer pana se deschid la culoare.
Adaugam smantana, untul topit si lingurita de drojdie uscata. Ingredientele le amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Faina o adaugam in compozitie treptat.
Cantitatea indicata in reteta ar putea varia (nu foarte mult) in functie de grasimea untului si/sau a smantanei. Aluatul trebuie sa va rezulte unul foarte moale, dar nelipicios.
Aluatul obtinut l-am infoliat cu folie alimentare si l-am pus la frigider pentru minim 30 minute.
Intre timp am pregatit si umplutura. A venit si randul albusurilor. Le batem cu un praf de sare pana incep sa faca spuma si treptat incorporam restul de zahar ramas. Compozitia de bezea trebuie sa va rezulte una lucioasa si ferma pe fundul vasului.
Tocam nuca marunt si o incorporam in bezea.
Odata ce au trecut cele 30 minute sau cand sunteti disponibili (aluatul poate sta la frigider si 24 de ore) pentru a crea aceste fursecuri superbe, scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 8 bile.
Fiecare bila o intindem sub forma de dreptunghi intr-o foaie foarte subtire.
Ungem 3/ 4 di foaie, incepand din partea de jos a foii spre marginea de sus.
Rasucim aluatul sub forma de rulada si taiem felii de cca 1-1.5 cm.
Le intoarcem cu partea sectionata in sus, iar baza o „strangulati” foarte usor, pentru a fi mai proeminenta partea de sus.
Le coacem intr-un cuptor peincalzit la 180 grade, timp de cca 15 minute pana prind o tenta bronzata.
Atentie la timp sa nu ii ardeti!
Odata scosi din cuptor ii puteti presara cu putin zahar pudra! Cu aceste fursecuri nu veti da gres niciodata la masa de sarbatoare si ii vei putea indulci si pe colindatorii care-ti vor trece pragul. Fiti siguri ca le vor savura cu totii !!Sa vina Sarbatorile, ca noi suntem pregatiti!
V-am pupat si un weekend minunat!
Mihaela
4 Comments
Cristina
decembrie 12, 2017 at 6:25 pmCred ca sunt tare deliciosi! O sa ii incerc si eu!
Mihaela Negrescu
decembrie 13, 2017 at 1:23 pmSunt topesc in gura!! :)@Cristina te astept cu impresii!!
imrpimante etichete
decembrie 14, 2017 at 1:15 pmarata exceptional si cred ca sunt foarte gustosi.
Mihaela Negrescu
decembrie 14, 2017 at 1:16 pmMultumesc @imprimante etichete!!!