Desert/ Retete de suflet

Cozonac glazurat ca acasa

aprilie 14, 2017

 

 

Se apropie Pastele si cu totii ne-am mobilizat sa sarbatorim aceste zile frumoase alaturi de cei dragi. Cozonacii si pasca sunt vedetele acestei sarbatori si noi gospodinele ne intrecem la a scoate din cuptoare cei mai frumosi cozonaci si cele mai frumoase pascute. In zona Moldovei (unde m-am nascut) se fac cozonaci impletiti (umpluti cu mac, nuci si alte ingrediente) sau cozonaci fara umplutura pentru mofturosi????????. Imi aduc aminte ca aluatul pentru acesti cozonaci era pus la crescut efectiv in cratitele din gospodarii, iar la sfarsit erau glazurati cu albusuri batute. Daca nu ati apucat inca sa faceti cozonaci si/sau nu aveti o reteta potrivita, vi-i recomand din suflet????!

Ingrediente:

600gr.faina
7 gr.drojdie uscata
250 ml lapte
175 gr.de zahar
o lingurita esenta de vanilie
6 galbenusuri
200 gr. de unt
100 gr.stafide
100 gr.fructe confiate/coaja de lamaie si coaja de portocale
40 ml coniac

Glazura
1 albus de ou
80 gr.zahar

Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita de zahar.

Se acopera si se lasa intr-un loc cald , circa 10 minute. Galbenusurile se amesteca cu praf de sare, restul de zahar si esenta de vanilie.

La acest cozonac nu am folosit stafidele pentru ca avem in familie un „membru marcant” ce nu le agreeaza. In cazul in care le folositi, stafidele se curata , se spala si se usuca. Se pun la inmuiat in coniac.

Se framanta un aluat de faina cu laptele cu drojdia de bere, galbenusurile batute cu zahar. Untul topit si racit se adauga ultimul si treptat pana il incorporam in totalitate in aluat. Se framanta energic pana se desprinde usor de pe vas (mie mi-a luat circa 10 min. cu mixerul).
Se acopera si se pune la dospit intr-un loc cald. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (circa 2-3 ore).

Tava de copt se unge cu unt si se tapeteaza lateral cu hartie de copt, taiata dupa circumferinta tavii si lata de 15 cm.

Se pune apoi in tava pregatita si se lasa din nou la dospit 10-15 min.

Se coace in cuptorul incins la foc mic (150C), aproximativ o ora si jumatate. Dupa o ora se acopera cu folie de aluminiu sa nu se arda deasupra. Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate si se unge cu glazura de albus sau pudreaza cu zahar.

Fie ca sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa-ti aduca cele patru taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta. Clipe de neuitat alaturi de cei dragi si numai realizari! Paste fericit!

Ma puteti urmari pe Facebook si pe Instagram pentru a fi la curent cu activitati si noutati atat de pe blog cat si din viata unui foodblogger ????????????

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply