Desert/ Retete de suflet

Tort Napoleon – reteta clasica

ianuarie 20, 2017

 

Am mai incercat diverse retete de Tort Napoleon , unele postate pe blog, altele nu, insa tot nu-mi ieseau ca cel pe care il stiam eu sau nu era integral #homemade, chiar daca gustul se apropia de „etalon”. In concluzie framantarile mele nu se opreau nicicum :), rezultatul final trebuia sa corespunda cu gustul pe care il stiam eu din copilarie…De fapt, cred ca e un derivat al desertului frantuzesc millefeuille sau al celui italienesc millefoglie insa intr-o varianta adaptata! Musai trebuie sa-l incercati !!
Ingrediente pentru 8 portii:

Aluat:
faina – 375 gr.
unt – 300 gr.
ou – 1 buc.
otet (5-7%) – 1lingura
apa – 110 ml cca
un praf de sare

Crema:
500 ml lapte
200 gr.zahar
2 oua
60 gr. faina
160 ml.smantana sau unt
2 linguri zahar praf

Pregatim aluatul pentru tort. Important ca toate ingredientele folosite pentru prepararea aluatului sa fie foarte reci.
Inainte de toate, pregatim lichidul. Intr-un vas gradat adaugam oul, un praf de sare, o lingura de otet si amestecam.

Adaugam in compozitia obtinuta 110 ml apa cca.

Ar trebui sa ne iasa cca 190 ml de lichid. Punem lichidul in frigider.

Pe masa cernem 375 gr. de faina. Untul il dam prin razatoarea mare si de fiecare data il amestecam cu faina.

Untul dat prin razatoare si faina o adunam , iar in mijloc facem o adancitura in care turnam lichidul mai sus pregatit.

Amestecam si adunam rapid ingredientele pana obtinem un aluat compact.

Il punem intr-o folie alimentara si il lasam in frigider pentru minim 2 ore.
Cel mai bine este sa faceti aluatul seara si pana a doua zi este perfect pentru a fi folosit.
Poate fi pastrat la congelator, chiar si cateva luni !!! Iar ca sa-l decongelati il tineti in frigider.

Pana se odihneste aluatul in frigider, facem crema pentru tort.
Intr-un vas/cratita turnam 400 ml de laptele si 150 gr.de zahar. Punem cratita pe foc si amestecam pana la dizolvarea totala a zaharului. Intr-un castron spargem cele doua oua si le amestecam cu faina cernuta. Dizolvam compozitia cu restul de lapte (100 ml.) si turnam in cratita cu laptele fierbinte.
Amestecam continuu pana obtinem o crema densa.

Se toarna crema intr-un vas de yena si se acopera cu folie alimentara.

Dupa ce s-au scurs minim 2 ore de cand am lasat aluatul sa se intareasca in frigider, trecem la prepararea foilor pentru tort. Impartim aluatul in 8 bucati egale.

Pe masa presaram faina si intindem cate o bucata de aluat cat mai subtire (4-5 mm). Eu am ales o forma dreptunghiulara, dar de asemenea se poate alege o forma rotuna sau patrata.

Foile le coacem la temperatura de 200 grade (in cuptorul preincalzit in prealabil) pentru cca 10 minute, pana prind o culoare aurie.

Pentru a le testa, daca s-a copt foaia, ridicam marginea si daca nu se curbeaza , este gata.
Foile le lasam sa se raceasca pe o placa de lemn.

Crema fiarta este racita pana la temperatura camerei si o amestecam cu smantana batuta cu 50 gr. de zahar.

Ungem foile: foaie cu foaie.

Ultima foaie nu o aplicam pe tort, ci o sfaramam foarte marunt si o presaram peste crema cu ultima foaie. Deasupra presaram zahar praf.

Lasam tortul la temperatura camerei pentru 1-2 ore si dupa, il punem in frigider pana la servire.

 

O bunatate!!! Ador acest tort!!

Cu drag,

Mihaela

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    -X-
    ianuarie 25, 2017 at 1:23 pm

    câtă muncă !

  • Reply
    negrescu mihaela
    ianuarie 25, 2017 at 1:24 pm

    nu-i asa grav ;), rezultatul insa este pe masura :)!!

  • Leave a Reply