Vin sarbatorile si deja ne gandim la ce vom avea pe masa, daca nu cumva unii au facut chiar si lista fiind mai organizati ????????????!! La capitolul dulciuri, de regula, biscuitii, turtele dulci sunt nelipsite , fie ca sunt pentru masa noastra , fie pentru a-i face cadou, fie ca ii atarnam in bradut, nu-i asa? Iar cei mai buni si cei mai apreciati sunt evident cei facuti in casa cu manuta noastra ????!! Recent am fost in R.Moldova, iar gospodina casei a carei prag l-am trecut ne-a servit cu acesti biscuiti super gustosi si fragezi (multumesc Elena si Irina ????!). Evident nu m-am abtinut si i-am cerut reteta ????, puteam eu sa ratez asa ceva …????! Hai si cu reteta!!????
Ingrediente:
300 gr.de unt moale
150 gr. zahar pudra
2 galbenusuri
1 lingurita de vanilie
400 gr.faina 00
coaja de la o lamaie
25 gr. cacao
Intr-un vas se cerne faina, iar in mijlocul ei adaugati cele doua galbenusuri, untul moale, lingurita de vanilie, zaharul pudra si coaja de lamaie.
Toate ingredientele le amestecam rapid ca sa nu incalzim prea mult aluatul.
Impartim aluatul in doua parti egale.
Intr-una din parti adaugam cacao. Fiecare bucata de aluat o invelim in folie alimentara si le lasam in frigider pentru cel putin o ora.
Dupa ce s-a scurs „ora de odihna”, am trecut la partea distractiva ????:
Am optat pentru mai multe forme de biscuiti.
Bastoane : Am taiat din fiecare parte de aluat cate o bucata generoasa si le-am intins pe fiecare cu mana in forma de fir (nu foarte subtire), iar dupa aceea le-am rulat intre ele. Le-am dat forma de bastoane, cercuri bicolore si le-am asezat pe tava de copt.
Biscuiti spiralati: Am intins pe masa cate o foaie din fiecare culoare cu o grosime de cca 1/2 cm . Le-am asezat una peste alta si am rulat aluatul (ca pe o rulada). L-am invelit in folie alimentara si l-am lasat din nou in frigider sa se intareasca pentru a-l putea taia usor in felii de cca 1/2 cm.
Patratele bicolore: am avut nevoie de 2 bucati aluat de vanilie si 2 bucati aluat de cacao. Pe fiecare in parte le-am intins in fir si le-am suprapus una peste alta in urmatoarea ordine: jos un fir alb si unul negru, iar sus unul negru si unul alb. Bucata de aluat obtinuta am invelit-o in folie alimentara, am legat-o la capete si am modelat un „salam” patrat. Pentru laterale plane , am „lovit” aluatul , intr-o maniera usoara de suprafata mesei fiecare parte a patratului. „Salam-ul” obtinut l-am tinut la frigider 20-30 min pentru a se intari, iar ulterior din salam am taiat felii de o grosime de cca 1/2 cm si le-am asezat pe tava tapetata cu hartie de copt , pastrand o distanta intre ele.
Inainte de a trimite tava in cuptor, l-am preincalzit la o temperatura de 180 de grade. Biscuitii se coc cca 15 minute. Lasati-i sa se raceasca inainte de servire!
Secretul din bucatarie :
– Cacao are tendinta sa usuce aluatul, de aceea puteti sa adaugati in aluatul cu cacao cativa ml de lapte (5-10 ml cca), atat cat sa va permita sa il manevrati mai usor si sa isi revina la consistenta anterioara.
– in timpul manevrarii aluatului incercati sa folositi cat mai putina faina pentru a nu intari coca si a se lipi culorile intre ele mult mai bine.
– resturile de aluat inainte de refolosire sa le puneti in frigider pentru 15-25 minute pentru a-l putea manevra mai usor.
Deci, pentru sarbatori aveti optiuni ????, atat pentru bradut cat si pe masa alaturi de alte bunatati pe care le veti pregati!!
P.S. Cu acesti biscuiti am participat la un concurs organizat de catre „Raftul Bunicii” la Food Bloggers Conference – editia de iarna. Nu au fost biscuitii castigatori, dar au fost admirati si savurati :)!!
Pofta mare!!
2 Comments
coco
decembrie 19, 2016 at 8:33 amce simpatici, o idee minunata!
negrescu mihaela
decembrie 19, 2016 at 8:35 am@coco multumesc!!Asa e , sunt simpatici si usor de impodobit bradul ;)!! Pupici!!