Trend-ul burgerilor l-a acaparat si pe Edi (al meu fiu mai mare)! Evident ca nici cel mic, David nu se lasa mai prejos si impreuna au inceput sa „saliveze” la vederea lor! Edi pana anul asta (are 12 ani) nu a mancat asa ceva , nu i-am interzis niciodata, dar nici nu insistam sa guste, ca nu era cazul. Acum insa, cum trend-ul si pofta iau amploare am zis sa ma implic si eu :). Am incercat sa ii preparam acasa, ca sa faca singuri diferenta intre ce e bun si ce e comercial ;). Evident ca am inceput cu chiflele, ce stau la baza burgerilor!
Ingrediente:
150 ml de lapte
100 ml.apa
10 gr. zahar
7 gr.de drojdie
30 gr. de unt
350 gr.faina
Amestecam laptele cu apa si incalzim lichidul pana la 38 – 40 de grade. Se adauga zaharul si drojdia.
Amestecam pana la dizolvarea ambelor produse in compozitie si lasam sa se activeze drojdia (deasupra se formeaza o spuma).
Cernem faina. In mijloc facem o adancitura si turnam compozitia cu drojdia activa. Amestecam compozitia, iar spre final cand aluatul incepe sa se lege adaugam si untul topit.
Vom obtine un aluat destul de moale si lipicios. Nu va speriati si lucrati/framantati aluatul pe masa sau cu ajutorul unui mixer pentru aluat , timp de 7-10 minute pana cand aluatul nu se mai lipeste. Eu la un moment dat recunosc ca m-am ajutat si de putina faina :).
Aluatul obtinut il lasam la crescut timp de 30 de minute.
Dupa 30 de minute scoatem aluatul pe masa si il impaturim (tehnica stretch and fold).
Il transferam din nou in bol si il lasam sa creasca din nou 30 minute.
Dupa ce a trecut timpul, scoatem aluatul si il impartim in 6 parti egale.Fiecare bucata in parte, o framantam si apoi le mai lasam 10 min sa se odihneasca.
Dupa ce au trecut cele 10 min le mai impaturim in interior o data si le punem direct in tava de copt in prealabil tapetata .
Hartia de copt am uns-o cu unt sub fiecare chifla.
Aceasta crestere va fi de mai lunga durata, adica de 40-45 min. Le-am presat usor pentru a nu fi prea inalte.
Inainte de a le da in cuptor le ungem cu ou (batut in prealabil) si le presaram cu susan.
Se coc la o temperatura de 190 grade pentru cca 15-20 min.
Sunt perfecte !!! Voi ce parere aveti? 😉 Perfecte pentru orice doriti voi : burgeri , sandwich-uri, cu unt, cu branza tartinabila,etc. Deci, enjoy!!
Pofta buna!!!
Mihaela
No Comments