Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Marlenka cu cacao sau Tort Spartak

octombrie 28, 2016
Cunosc acest tort din copilarie, dar nu ii stiu denumirea exactă … Pe undeva l-am gasit cu denumirea de „Tort Spartak” si spuneau ca este de origine armeana, pe altundeva l-am gasit „botezat” „Marlenka” si ar fi de origine ceha, o fi…nu stiu. Important este ca am redescoperit gustul  atat de dorit , incat am savurat bucatica cu bucatica dupa ce a fost gata pentru degustare :). In plus am mai adaugat pe lista mofturosilor mei inca un tort delicios :). 

Ingrediente:

100 g.unt
2 oua
2 linguri de cacao
2 linguri de miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
300 g. faina
150 g. de zahar

Crema fiarta, de vanilie:
4 linguri faina
700 ml. lapte
200 g. de zahăr
180 g unt
3 galbenusuri
1 lingurita de vanilie

Glazura:
4 linguri zahar
6 linguri apa fiarta
2 linguri cacao
30 ml.frisca/unt

Intr-o cratita cu fundul gros topim untul la foc mic .  Odată topit untul adăugăm zaharul, cacao, mierea si ouale.

Amestecam continuu pana cand obținem o compoziție omogena. Adaugam o lingurita cu bicarbonatul de sodiu. Bicarbonatul va intra în contact cu mierea și va umfla compoziția , poate chiar sa ii dubleze volumul.

Se ia de pe foc cratita și lăsăm sa se răcească compoziția.

N.B. Puteți adauga faină și în compoziția fierbinte, însă posibilitatea a va „păcăli” este una destul de mare, deoarece compoziția va „cere ” mai multa faina decât e necesar.

Adăugăm 150 gr. de faina cernuta. Amestecam pana incorporam toata faina în compoziție.

Mai adaugam și restul de faina, însă va recomand sa o adaugati treptat.

Daca compozitia e greu de lucrat direct in cratita, rasturnati compozitia pe planul de lucru care a fost in prealabil presarat cu faina.

Când compoziția începe sa se lege într-un aluat nelipicios și ușor de manevrat, atunci este gata.

 

 

Aluatul obtinut: moale, usor modelabil si elastic, il impartim in 8 bucati egale.

Fiecare bucata o întindem într-o foaie subtire de dimensiunea unei coli A4 / dim.23 cm sau mai mică . Când intindeti foia, ajutați-va de faina.

Secret din bucatarie: Foile sa le întindeti direct pe o foaie de copt, pentru a le putea transfera ușor pe tava de copt. Puteti împarți aluatul în doar 4 bucati egale și sa o intindeti pe toata suprafata unei hartii de copt/ tavi de copt. Eu folosesc hartii gata taiate si care se preteaza perfect pe tava din cuptorul standard. Dupa ce s-au copt, le scoatem din cuptor și le tăiem în jumatate astfel încât sa obtineți la final tot 8 foi. Le tăiem imediat ce le-am scos din cuptor. Nu lasati foile sa se raceasca, deoarece devin casante si nu le veti mai putea taia.

Foile le coacem la o temperatura de 180 C (cuptorul incalzit in prealabil) timp de 3-5 min.

Practic cat intindeti urmatoarea foaie, cea din cuptor e deja gata :).

Dupa ce am copt foile ne apucam de crema.

Punem 500 ml lapte la fiert intr- o oala, împreună cu 100 g.zahar.  Intr-un alt vas amestecam 3 galbenusuri  cu restul 200 ml. de lapte, o lingurita de esenta de vanilie si 4 linguri de faina. Intercati sa nu obtineți cocoloase. Compozitia obținută o transferam „în fir subțire”, peste laptele de pe foc.  Amestecam continuu, pana se ingroasa crema. Lăsăm crema sa se răcească. Punem pe suprafață ei folie alimentara, pentru a nu se forma crusta.

Intre timp intr-un mixer mixam untul la temperatura camerei cu zaharul ramas (100g) pana obtinem o crema.
Peste aceasta crema adaugam crema de vanilie, racita si amestecam pana la omogenizare.

Ungem tortul, foaie cu foaie. Nu umpleti foaia cu prea multa crema, incercati sa o acoperiti pe toata cu un strat uniform de crema , fara sa exagerati. Crema mi-a ajuns fix pentru 8 foi si credeti-ma ca a fost suficient.

Ultima foaie o ungem cu glazura de cacao, obtinuta din 4 linguri de zahar, 6 linguri apa fiarta, 2 linguri de cacao, 30 ml. frișcă (peste 30% grăsime). Aceasta glazura o fierbem într-un vas cca 2-3 minute pana se ingroasa.

Dupa ce am intins bine glazura, transferam tortul in frigider pentru cel putin 3-4 ore.

Pofta buna!V-am pupat!!

Mihaela

Tort Spartak / Marlenka cu cacao

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Mihaela Negrescu
Prep Time: 60 minute Cooking Time: 20 minute

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 100 g.unt
  • 2 oua
  • 2 linguri de cacao
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 300 g. faina
  • 150 g. de zahar
  • Crema fiarta, de vanilie:
  • 4 linguri faina
  • 700 ml. lapte
  • 200 g. de zahar
  • 180 g unt
  • 3 galbenusuri
  • 1 lingurita de vanilie
  • Glazura:
  • 4 linguri zahar
  • 6 linguri apa fiarta
  • 2 linguri cacao
  • 30 ml.frisca/unt

Instructions

1

Intr-o cratita cu fundul gros topim untul la foc mic. Odată topit untul adăugăm zaharul, cacao, mierea si ouale.

2

Amestecam continuu pana cand obținem o compoziție omogena. Adaugam o lingurita cu bicarbonatul de sodiu. Bicarbonatul va intra în contact cu mierea și va umfla compoziția, poate chiar sa ii dubleze volumul.

3

Se ia de pe foc cratita și lăsăm sa se răcească compoziția.

4

N.B. Puteți adauga faină și în compoziția fierbinte, însă posibilitatea a va "păcăli" este una destul de mare, deoarece compoziția va "cere " mai multa faina decât e necesar.

5

Adăugăm 150 gr. de faina cernuta. Amestecam pana incorporam toata faina în compoziție.

6

Mai adaugam și restul de faina, însă va recomand sa o adaugati treptat. Daca compozitia e greu de lucrat direct in cratita, rasturnati compozitia pe planul de lucru care a fost in prealabil presarat cu faina.

7

Când compoziția începe sa se lege într-un aluat nelipicios și ușor de manevrat, atunci este gata.

8

Aluatul obtinut: moale, usor modelabil si elastic, il impartim in 8 bucati egale. 

9

Fiecare bucata o întindem într-o foaie subtire de dimensiunea unei coli A4 / dim.23 cm sau mai mică. Când intindeti foia, ajutați-va de faina.

10

Secret din bucatarie: Foile sa le întindeti direct pe o foaie de copt, pentru a le putea transfera ușor pe tava de copt. Puteti împarți aluatul în doar 4 bucati egale și sa o intindeti pe toata suprafata unei hartii de copt/ tavi de copt. Eu folosesc hartii gata taiate si care se preteaza perfect pe tava din cuptorul standard. Dupa ce s-au copt, le scoatem din cuptor și le tăiem în jumatate astfel încât sa obtineți la final tot 8 foi. Le tăiem imediat ce le-am scos din cuptor. Nu lasati foile sa se raceasca, deoarece devin casante si nu le veti mai putea taia.

11

Foile le coacem la o temperatura de 180 C (cuptorul incalzit in prealabil) timp de 3-5 min.

12

Practic cat intindeti urmatoarea foaie, cea din cuptor e deja gata :).

13

Dupa ce am copt foile ne apucam de crema.

14

Punem 500 ml lapte la fiert intr- o oala, împreună cu 100 g.zahar.  Intr-un alt vas amestecam 3 galbenusuri  cu restul 200 ml. de lapte, o lingurita de esenta de vanilie si 4 linguri de faina. Intercati sa nu obtineți cocoloase. Compozitia obținută o transferam "în fir subțire", peste laptele de pe foc.  Amestecam continuu, pana se ingroasa crema. Lăsăm crema sa se răcească. Punem pe suprafață ei folie alimentara, pentru a nu se forma crusta. 

15

Intre timp intr-un mixer mixam untul la temperatura camerei cu zaharul ramas (100g) pana obtinem o crema.

16

Peste aceasta crema adaugam crema de vanilie, racita si amestecam pana la omogenizare.

17

Ungem tortul, foaie cu foaie. Nu umpleti foaia cu prea multa crema, incercati sa o acoperiti pe toata cu un strat uniform de crema , fara sa exagerati. Crema mi-a ajuns fix pentru 8 foi si credeti-ma ca a fost suficient. 

18

Ultima foaie o ungem cu glazura de cacao, obtinuta din 4 linguri de zahar, 6 linguri apa fiarta, 2 linguri de cacao, 30 ml. frișcă (peste 30% grăsime). Aceasta glazura o fierbem într-un vas cca 2-3 minute pana se ingroasa.

19

Dupa ce am intins bine glazura, transferam tortul in frigider pentru cel putin 3-4 ore.

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Anonim
    decembrie 3, 2017 at 3:14 pm

    Minunat arata! Foile astea foarte subtiri sunt grozave…..dar eu nu cred ca reusesc sa fac asa ceva. In general, nu fac prajituri cu foi, mi se pare greu…..dar tare imi plac. Irina

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    decembrie 3, 2017 at 3:21 pm

    @Irina este doar o impresie ca se fac greu ;)! Rezulta un aluat modelabil si usor de manevrat!!Multumesc pentru vizita!! Pup 🙂

  • Reply
    Unknown
    iulie 6, 2018 at 7:12 pm

    Mm cel mai gustosel tort lam facult mersiii mult p/u receta????????

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    iulie 6, 2018 at 7:14 pm

    Ce ma bucur ca v-a placut!! Daca puteti sa imi trimiteti si o poza :)!! Multumesc pentru feedback!! Un weekend minunat va doresc!!!

  • Reply
    ปั้มไลค์
    iunie 30, 2020 at 6:41 pm

    Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

    • Reply
      Mihaela Negrescu
      iunie 30, 2020 at 7:28 pm

      I’m glad to hear that! Thanks for your comment!

  • Reply
    planes
    septembrie 30, 2020 at 5:26 pm

    I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!

    • Reply
      Mihaela Negrescu
      octombrie 1, 2020 at 3:45 pm

      Thank you for your appreciation!!

  • Reply
    read more
    octombrie 13, 2020 at 1:42 pm

    I was able to find good information from your blog articles. https://www.openlearning.com/u/tentplough18/blog/GetSeoMarketingGrowth

  • Leave a Reply