Desert

Gutui cu nuci, stafide si sos de vanilie

octombrie 20, 2016
Toamna tarzie – o asociez mereu cu acest fruct: GUTUIA. De cum ajunge in casa iti umple camerele cu un parfum  special, aromat, putin dulce – un adevarat miros de Toamna!! Imi place enorm sa savurez parfumul acestui fruct! Imi place sa aduc gutuia in casa  si sa o pun pe fereastra, sa o admir  si  bineinteles sa fredonez melodia „Galbena Gutuie”:)!  Recunosc insa, ca in bucatarie nu este fructul meu preferat…:)  Poate este din cauza structurii „lemnoase” pe care o are, care te pune in dificultate cand trebuie sa o prelucrezi sau poate a faptului ca dupa ce musti din ea iti ramane gura punga…:). Una peste alta este un fruct de care trebuie sa beneficiem din plin , mai ales in sezon! Indiferent cum le consumam isi pastreaza proprietatile si actioneaza pozitiv asupra organismului nostru!!

Ingrediente:
4-6 gutui mari
70 gr.de stafide
200 ml. cca de apa plata
100 gr. nuci
50 gr.de unt
20 de gr. zahar /zahar brun
miere dup gust
Ingrediente sos de vanilie:
100 ml. smantana pentru frisca
100 ml de lapte
2 galbenusuri
40 gr.zahar vanilat
o lingurita esenta de vanilie
sau optional puteti folosi:
inghetata de vanilie
Stafidele le punem la inmuiat pentru cca o ora. Nucile le prajim putin in cuptor si le pisam.
Dupa ce stafidele s-au inmuiat, le scurgem de apa, le amestecam cu nucile cu miere dupa gust (cca 2 linguri am pus eu).
Gutuiele le spalam bine cu o perie de bucatarie si le taiem in jumatate.
Capatele fiecarei jumatati tot le taiem pentru a-si putea pastra echilibrul in tava.
Gutuiele le curatam/scobim in interior, evident cu multa rabdare :).
Aceeasi procedura o repetam la fiecare gutuie in parte.
Luam o tava incapatoare si asezam gutuiele cu partea curatata in sus si le punem in interior cate un cubulet de unt, urmata de umplutura de nuci cu stafide, iar deasupra cate o lingurita de zahar /zahar brun.
Inainte de a baga tava in cuptor turnam printre gutui 200 ml cca de apa si acoperim tava cu o folie de aluminiu.
Gutuiele se coc in cuptor (incalzit in prealabil) timp de 30 minute la o temperatura de 180 de grade, iar ulterior se scoate folia de aluminiu si se mai coc 15 min cca pana prind o culoare aurie. Atentie sa nu se arda umplutura!
Pentru sos amestecam galbenusurile cu zaharul pana la dizolvarea acestuia din urma.
Adaugam laptele si smantana pentru frisca peste compozitia de oua si o fierbem la bain-marie, adica la baie de aburi. Vasul in care se afla compozitia se transfera peste un vas cu apa care fierbe. Se amesteca constant pana la usoara ingrosare a acestuia. Inainte de servire se lasa sa se raceasca complet.
O optiune mult mai usoara este inghetata de vanilie care se poate servi alaturi de gutuile fierbinti :)! Un contrast perfect care accentueaza gusturile si mai tare!!
Va invit si pe voi sa le incercati si va astept cu impresii :)!!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply