Desert

Tort vegan cu visine

aprilie 25, 2016

 

 

    Vine perioada sarbatorilor si iar incepem sa ne facem listele de cumparaturi, iar ne gandim la ce feluri de mancare vom face.;) Paradoxal este ca la felurile de baza suntem mai organizati, insa cand ajungem la desert suntem cam indecisi…cel putin la mine asa se intampla ;). Anul asta ma gandesc ca pe langa masa plina si copioasa (pentru ca altfel nu are cum sa fie :)), nu vreau un desert la fel de greu. Imi doresc ceva mai usor, dar la fel de gustos.  Dr.Oetker a reusit sa ma mobiliezeze din timp si sa ma „oblige” sa ma gandesc la o reteta pe gustul meu : cu gust de fructe si care sa ma faca sa ma simt bine la finalul unei zile de sarbatoare: cu mai multa energie, cu bucurie in suflet si cu pofta de dulce impacata :). Noi foodbloggerii pe langa placerea de a gati vom avea si placerea de a ne juca : jocul „leapsa” – un joc reinventat pentru noi de Dr.Oetker 😉 ;). Mai tineti minte acest joc? Unul din cele mai simple jocuri din copilaria noastra :), ce dor imi e de acele vremuri, de inocenta si naivitatea lor…:). Deci clar, de sarbatori va merge perfect un Tort Vegan cu Visine , iar „leapsa” o voi da mai departe catre Agelica Nistor pe care o gasiti la Angel’s Food si evident ca sunt taaare curioasa cu ce ne va surprinde :)!


Ingrediente: Diametru forma 20-22 cm

Pentru blat:
130 gr. de faina
60 gr. de zahar
10 gr. zahar vanilat Dr.Oetker
15 gr. de cacao Dr. Oetker
1/2 bicarbonat alimentar
1 lingurita otet
130 ml apa
50 ml ulei de floarea soarelui

Pentru mousse:

500 ml suc de visine
70 gr. zahar ori inlocuitor
1/2 pachet vanilie Finesse Dr.Oetker
40 gr. gris
10 gr. gelatina Dr.Oetker
200 gr. visine congelate
cacao pentru ornare

   Nu am crezut niciodata ca un mousse pentru un tort poate fi facut din gris….:). Asa ca am trecut la treaba sa imi linistesc curiozitatea ;))).Nu-i asa ca-i aratos?, dar sa vedeti si ce gustos e :)!!!

 

 

Pentru blat am amestecat ingredientele uscate : faina, zaharul, cacao si bicarbonatul alimentar.

De asemenea am amestecat si ingredientele umede: uleiul, apa si otetul.

Impreunam cele doua tipuri de compozitii amestecand pana la omogenizare.

Compozitia rezultata o turnam in tava de copt (am optat pentru tava cu fundul detasabil). Nu am avut o tava exacta de 20-22 cm si de aceea am optat pentru o forma mai mica de 10 cm diametru si 3 forme mici gen canute.

Nivelam compozitia si bagam tava si „canutele” in cuptorul incalzit in prealabil timp de 15-20 min. Dupa ce timpul s-a scurs si blatul trece de testul scobitorii, il lasam pe un gratar sa se raceasca.

 

Sa trecem si la prepararea mousse-ului: turnam intr-o cratita suc de visine 400 ml. cca si o punem pe foc. Restul de 100 ml il turnam intr-un vas impreuna cu gelatina si o lasam sa se umfle.
Cand sucul de visine incepe sa fiarba, turnam grisul „in ploaie” amestecand continuu pana la incorporarea lui totala. Lasam compozitia rezultata sa fiarba inca timp de 5 min cca pentru a finaliza fierberea grisului.

 

Cand grisul este fiert oprim focul si lasam sa se raceasca compozitia.

Intre timp punem si gelatina pe foc pentru cateva minute pentru a o topi.

Vasul cu compozitia de gris (puteti sa lasati grisul in cratita sau sa-l transferati int-un alt vas pentru a fi mai usor de manevrat) il punem intr-un vas mai mare pe fundul careia turnam apa foarte rece sau chiar gheata si cu ajutorul unui mixer incepem sa batem compozitia. Mixam compozitia pana la racirea ei totala , iar culoarea de roz inchis va devini un roz pal.

Consistenta va fi una spumoasa si aerisita. Va semana cu o crema de frisca batuta.

Catre sfarsitul mixarii adaugam si gelatina topita si nu ne oprim pana nu o incorporam in totalitate.

Si uite ca am ajuns si la final, la asamblarea tortului.
Am folosit aceeasi tava cu fundul detasabil, iar marginile le-am uns cu putin ulei pentru a-mi facilita scoaterea mai usoara a inelului la finalizarea tortului.
Primul in forma punem baza/blatul racit, iar peste blat turnam jumatate din compozitia mousse-ului.

Presaram visine pe toata suprafata

si le acoperim si restul de crema.

 

Suprafata o nivelam si il „trimitem” la frigider pentru cel putin 4 ore. Dupa ce a trecut timpul minim, il scoatem din tava atent si presaram cu cacao pudra sau daca doriti ii puteti turna o glazura de ciocolata pe care o gasiti gata , in gama Dr.Oetker.

Adăugați o legendă

Pentru a-i da si mai multa viata si prospetime am optat sa il ornez cu cateva frunze de menta proaspata :)! Iar daca visinile nu sunt pe placul vostru, puteti opta si pentru orice alt fruct doriti 😉

Daca v-a placut acest tort nu ezitati sa ma votati pe pagina mea de facebook si sa o distribuiti mai departe :). Va multumesc! Pupici!!!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Studio Galati
    mai 2, 2017 at 7:26 am

    Arata foarte bine.

  • Reply
    negrescu mihaela
    mai 2, 2017 at 7:28 am

    Ma bucur ca Va place :)!! e si foarte gustos!! Merita incercat!! 🙂

  • Leave a Reply