Feluri principale

Cum sa faci branza de vaci de casa

     Am tot mentionat in diversele mele postari ca branza este un aliment favorit al copiilor mei! Cand ii intrebi:” Ce mancam azi?”, raspunsul este intotdeauna : „…… cu branza!”: fie ca e vorba de Coltunasi cu branza sau Placinta cu branza sau Clatite cu branza sau Lavas cu branza si lista poate continua …, deci cu branza sa fie.. :).
Cum acest derivat al laptelui este la putere in casa noastra, iar cea pe care o gasim in magazine nu este intotdeauna pe placul nostru, am rugat-o pe mama mea sa ma  invete si pe mine cum se face branza de casa. Zis si facut, nu mi s-a parut deloc complicat, …chiar simplu :), (chit ca inainte aveam o alta parere despre acest proces tehnologic)… Desigur, nu se face branza asa peste noapte….in schimb cu putintica rabdare sigur veti obtine un rezultat gustos si sanatos!

 


Ingredient principal 🙂

LAPTE crud, nefiert – pentru cca 1.5 kg de branza sunt necesari cca 10-12 litri de lapte
– cel din magazin nu-l recomand –

Am turnat laptele in vase curate cu capac. L-am lasat sa se prinda circa 2 zile (depinde foarte mult de temperatura de afara) .Intr-un vas de sticla curat strangem smantana de deasupra.

Ulterior, chișleag-ul  (asa-i spune prin Moldova) se toarna intr-o cratita, pe care o incalzim la foc mic. Temperatura compozitiei nu trebuie sa depaseasca 40 de grade cca. Acest aspect este important pentru a obtine un produs final bun :). Amestecam usor cu o lingura, dar atent pentru a nu zdrobi foarte mult compozitia solida.

Veti observa ca bucatile de iaurt/chișleag se restrang ca dimensiune si zerul se separa de compozitia solida.

 

Stingem focul de sub cratita si mai lasam compozitia vreo 10 minute neatinsa, pentru a se mai inchega branza.

Intr-un vas curat si adanc, punem o bucata de tifon curat care va servi drept strecuratoare. Turnam compozitia.
Strangem capetele tifonului si ii gasim un loc unde sa se scurga branza de zer.

Am primit recomandare 🙂 sa nu las branza sa se scurga de tot zerul. In acest fel branza va deveni mai moale, umeda si aerisita.
Zis si facut …:D!  poftim si rezultatul :)!

 

 

 

Nu am reust sa ma abtin si am mancat seara o portie mare de branza cu smantana si ceapa :): o bunatate – totul facut cu manutele mele :)!!

Sa aveti pofta!!!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Anonim
    octombrie 1, 2015 at 8:04 pm

    Sfatul este foarte util.Multumesc.
    Olivia

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 1, 2015 at 8:06 pm

    Cu mare drag Olivia! Mulțumesc pentru vizita!! Te mai aștept! !

  • Leave a Reply