Feluri principale/ Retete/ Retete de suflet

Cum sa faci branza de vaci de casa

     Am tot mentionat in diversele mele postari ca branza este un aliment favorit al copiilor mei! Cand ii intrebi:” Ce mancam azi?”, raspunsul este intotdeauna : „…… cu branza!”: fie ca e vorba de Coltunasi cu branza sau Placinta cu branza sau Clatite cu branza sau Lavas cu branza si lista poate continua …, deci cu branza sa fie.. :).
Cum acest derivat al laptelui este la putere in casa noastra, iar cea pe care o gasim in magazine nu este intotdeauna pe placul nostru, am rugat-o pe mama mea sa ma  invete si pe mine cum se face branza de casa. Zis si facut, nu mi s-a parut deloc complicat, …chiar simplu :), (chit ca inainte aveam o alta parere despre acest proces tehnologic)… Desigur, nu se face branza asa peste noapte….in schimb cu putintica rabdare sigur veti obtine un rezultat gustos si sanatos!


Ingredient principal 🙂

LAPTE crud, nefiert – pentru cca 1.5 kg de branza sunt necesari cca 10-12 litri de lapte
– pe cel din magazin nu-l recomand –

Am turnat laptele in vase curate cu capac. L-am lasat sa se prinda circa 2 zile (depinde foarte mult de temperatura de afara) .Intr-un vas de sticla curat strangem smantana de deasupra.

Ulterior, chișleag-ul  (asa-i spune prin Moldova) se toarna intr-o cratita, pe care o incalzim la foc mic. Temperatura compozitiei nu trebuie sa depaseasca 40 de grade cca. Acest aspect este important pentru a obtine un produs final bun :). Amestecam usor cu o lingura, dar atent pentru a nu zdrobi foarte mult compozitia solida.

Veti observa ca bucatile de iaurt/chișleag se restrang ca dimensiune si zerul se separa de compozitia solida.

 

Stingem focul de sub cratita si mai lasam compozitia vreo 10 minute neatinsa, pentru a se mai inchega branza.

Intr-un vas curat si adanc, punem o bucata de tifon curat care va servi drept strecuratoare. Turnam compozitia.
Strangem capetele tifonului si ii gasim un loc unde sa se scurga branza de zer.

Am primit recomandare de la mama mea: sa nu las branza sa se scurga de tot zerul. In acest fel branza va deveni mai moale, umeda si aerisita.
Zis si facut …:D!  poftim si rezultatul :)!

 

Nu am reust sa ma abtin si am mancat seara o portie mare de branza cu smantana si ceapa ! O bunatate – totul facut cu manutele mele :)!!

Sa aveti pofta!!!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Anonim
    octombrie 1, 2015 at 8:04 pm

    Sfatul este foarte util.Multumesc.
    Olivia

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 1, 2015 at 8:06 pm

    Cu mare drag Olivia! Mulțumesc pentru vizita!! Te mai aștept! !

  • Leave a Reply