Acest tort are la baza smantana: si in compozitie si in crema. Un tort ” smantanos” (daca i-as traduce denumirea :)), foarte usor de facut :)!! Vorbesc si din experienta proprie….. il faceam la mama acasa pe cand aveam doar 14 ani cca :).
Ingrediente pentru un tort generos sau doua mai mici:
3 oua
200 gr.smantana
250 gr.zahar
60 gr.unt
1 pachet praf de copt
1 pachet zahar vanilat
faina (cca trei pahare)
25 gr. cacao (optional)
Pentru crema:
600 gr. smantana pentru frisca
250 gr. de zahar
300 gr. nuci
Incepem prepararea tortului cu foile/aluatul. Amestecam ouale,smantana, zaharul si zaharul vanilat.
Untul il topim, eu am optat pentru cuptorul cu microunde (mi se pare mai comod si mai rapid). Il adaugam in compozitia obtinuta mai sus urmat de praful de copt.
Faina cat cuprinde (am adaugat cca 550 gr, dar nu e de referinta,depinde de grasimea untului folosit si de grasimea smantanei…eu am folosit smantana de casa care era mai grasa decat cea de magazin),se adauga astfel incat sa obtineti un aluat moale, nelipicios si elastic.
Am impartit aluatul in mai multe parti egale. Ganditi-va la ce forma veti folosi si dozati-va voi marimea bucatilor de aluat.
De exemplu eu de Revelion am optat pentru un tort mai mare, folosind o farfurie mare, insa zilele trecute am folosit o farfurie mai mica si din aceeasi cantitate am reusit sa fac 2 torturi mai micute, in plus in tava de copt au intrat cate 2 foi astfel incat le-am copt imediat.
De asemenea, puteti imparti aluatul in doua si adaugati intr-una din parti cacao, astfel veti avea un tort „zebrat” o foaie de alba si una maro :).
marginile neregulate care va raman de la ultimile foi,se coc impreuna cu foile propriu zise si se vor folosi la ornarea/finisarea tortului |
Foile le-am copt 5-8 minute la 180 grade.
Dupa ce am terminat de copt foile, am pus si nucile pentru putin timp in cuptor pentru a le rumeni si usca, dar atentie sa nu le ardeti pentru ca vor avea un gust amar.
pentru ornare am folosit marginile neregulate coapte impreuna cu foile |
15 Comments
Carol
ianuarie 30, 2013 at 8:07 amSuperb! neaparat sa il incerc si eu la ziua fetitei. Felicitari.
Zilahi Adela
ianuarie 30, 2013 at 12:19 pmSuper arata si cred ca este tare delicios, de notat! Te pup!!
Teobucatar
ianuarie 30, 2013 at 5:06 pmCred ca e grozav! Pupici!
Paula Gafitescu
ianuarie 31, 2013 at 6:25 amUn deliciu, imi plac mult toate ingredientele! Pupici
Cristina
ianuarie 31, 2013 at 8:43 pmpare super bun!!!
DiaMar bucataria galbena
ianuarie 31, 2013 at 9:35 pmImi place tot ce ai pus tu acolo,asa sa stii!
Te pup!
Elena
februarie 1, 2013 at 10:19 amImmm… mai convins o sa-l incerc pare foarte bun!
Haplea
februarie 1, 2013 at 5:54 pmSuper bine arata!!!
Simona
februarie 1, 2013 at 7:48 pmFoarte bine arata… si-i chiar pe gustul nostru!
Pupici
Mimmi
februarie 10, 2013 at 12:54 pmTare bine arata si cred ca e si foarte gustos
simplu si bun
februarie 10, 2013 at 3:34 pmMama mia cate torturi ai facut…cred ca a fost o petrecere pe cinste cu asa torturi!
Te asteptam cu mare placere la noi cu un comentariu si doua premii ciocolatoase http://www.simplusibun.ro/2013/01/in-asteptarea-lui-2902.html
Cu drag,
Daiana
Buburuza Bubu
februarie 18, 2013 at 9:08 pmMi-ai facut pofta,pfff cine ma pus sa dau clik la tine pe blog la ora 22? :))
Alice Kitchenette
septembrie 12, 2013 at 5:03 pmarata delicios, imi place!!
stefy
decembrie 8, 2013 at 7:09 amte astept cu mare drag la o noua provocare: http://www.stefyharnicutza.blogspot.ro/2013/12/weekend-cu-spor.html
Anonim
iulie 10, 2015 at 1:15 pmAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.