Ciabatta este painea preferata a familiei mele!!! M-am indragostit de ea inca din primele mele vizite in Italia, ce sa mai…”mi-a cazut tronc” :)). De atunci cand am mai mult timp la dispozitie o fac in casa!!.Nu o sa va spun ca se face repede, dureaza ….., dar cert e, ca timpul efectiv de lucrat la ea nu e mai mult de 30 de minute.
Ingrediente:
Pentru prima etapa:(pentru a prepara „biga” – asa ii spun italienii)
200 ml. apa
350 gr.faina
10 gr.drojdie
Pentru a doua etapa:
400 ml apa
20 gr.drojdie
2 lingurite de sare
50 ml.ulei de masline
60 ml.lapte (in caz ca nu aveti, aceasta cantitate se inlocuieste cu apa)
500 gr.faina
Biga o preparam cu ingredientele mentionate in prima etapa. Dupe ce amestecam si framantati cateva minute toate ingredientele, obtinem un aluat tare,dens, plastic bine inchegat….Daca respectati cantitatile nu trebuie sa va ramana in bol nici zare de faina.
Acest aluat eu il fac deobicei seara si il las la frigider invelit intr-o folie alimentara sau o punga de plastic, pana a doua zi dimineata. Daca lasati biga mai mult in frigider nu ii face rau :))…!!!
A doua zi, inainte de a ma apuca de a doua etapa, scot aluatul din frigider si il las sa isi revina la temperatura camerei. Amestec 400 ml.apa si cu 20 grame de drojdie si torn peste biga. Incerc sa dizolv acel aluat dur cu mana, pana obtin un aluat ca de clatite (nu am reusit sa il dizolv in totalitate ,dar nu a fost o problema!).
Peste acest aluat se toarna sarea,uleiul de masline si laptele. Amesteci bine toate ingredientele si incepi sa adaugi treptat toata cantitatea de faina,adica 500 de grame.Veti obtine un aluat lipicios!!!
Framanti bine aluatul si il lasi la dospit o ora intr-un loc caldut si ferit de curent. Atentie!recomand un bol mare pentru ca aluatul poate chiar sa depaseasca marginile bolului!!
Odata trecut timpul, tapetati bine cu faina din belsug masa de lucru. „Varsati” aluatul si impartiti-l in 4 bucati.
Folositi-va de faina ca sa puteti manevra aluatul.
Sa nu va fie frica sa folositi din plin, daca aveti impresia ca nu reusiti sa il stapaniti.Nu trebuie sa mai framantati acest aluat.Cele patru bucati „tavaliti-le” prin faina si aranjati-le pe o hartie de copt tot tapetata din plin cu faina.
SFAT: Daca aveti un suport de lemn sau chiar plastic sa il puneti de desuptul hartiei de copt ar fi bine, deoarece va va fi mult mai usor sa treceti painicile cu tot cu hartie pe tava incinsa din cuptor. Lasi painicile sa mai creasca inca 30 de minute acoperite cu un prosop uscat.
Incingeti bine cuptorul (la maxim) si lasati tava de copt sa se incinga inauntru (dupa cum v-am spus deja mai sus :)).
Odata incins cuptorul ,scoateti tava si transferati painea de pe suport in tava.
Am scazut temperatura pana la 200 grade si le-am lasat sa se coaca timp de 30 de minute. Dupa copt le-am lasat pe un gratar sa se raceasca.
Rezultatul: o paine cu coaja crocanta insa subtire, cu miezul aerisit si pufos!!
Pofta mare!!!
23 Comments
Simona
noiembrie 10, 2011 at 7:55 amCe bine arata!! O trec in lipsa ptr meniul de sapt viitoare. Pupici
coco
noiembrie 10, 2011 at 1:17 pmimi place , place , place !!!
DiaMar-bucataria galbena
noiembrie 11, 2011 at 6:19 amO paine buna,buna.Te pup!
fantezie in bucatarie
noiembrie 11, 2011 at 6:41 amSimona astept sa imi spui cum ti-a iesit!!pUpici!!
fantezie in bucatarie
noiembrie 11, 2011 at 6:42 amCoco si noua ne place!!!Merci pentru vizita!!!!
fantezie in bucatarie
noiembrie 11, 2011 at 6:42 amDia asa e…o paine foarte buna!!Pupici!!
Alina C.
noiembrie 11, 2011 at 7:14 amCiabatta nu am facut niciodata dar trebuie sa incerc si eu sa vad ce imi iese!
Arata super ce ai facut tu! :*
irinaririna
noiembrie 11, 2011 at 7:22 amDe mult vreau si eu sa fac aceasta paine…. Stiu ca e delicioasa.
catkitchen
noiembrie 11, 2011 at 7:25 amfoarte reusita , bravoo!!!
VIVIANA
noiembrie 11, 2011 at 9:51 amAm mancat, stiu ca e buna, dar probabil home-made e si mai buna! Ce mai, ai talent, ti-a iesit minunata!
ps. vrei sa facem schimb de link-uri?
janet
noiembrie 11, 2011 at 5:46 pmCe bine ca am trecut pe la tine!Eu fac destul de des paine in casa,acum,datorita tie,o sa incerc ceva nou pentru mine,multumesc!
O seara minunata!
TeoBucatar
noiembrie 11, 2011 at 7:42 pmEsti o talentata!Am cumparat si eu zilele trecute si ma gandeam daca sa ma incumet sa incerc:)
Top Cuisine avec Lavi
noiembrie 12, 2011 at 9:49 amArata foarte bine!
Sigur o voi incerca!
Antonina
noiembrie 12, 2011 at 2:57 pmSuntem fani ciabatta !! Din pacate o cam cumparam ;)) Trebuie sa-mi fac timp musai !! arata demential !!!
Irina
noiembrie 13, 2011 at 9:07 amSi eu sunt fan ciabatta, multumesc pentru idee!
fantezie in bucatarie
noiembrie 14, 2011 at 7:51 amAlina,incearca si te vei convinge ca nu e asa de greu pe cat pare!Pup
Irina asa e, e o paine delicioasa!!
Cat,merci!!
Viviana,merci!Ok facem schimb :)O zi buna!!
Janet,astept sa imi spui cum ti-a iesit :)!!
Merci Teo!!Ma simpt flatata!Pupici!
Lavi meerci,incearc-o si te vei convinge ca e o paine delicioasa!!
Antonina merci!Pupici!!!
Irina cu placere si mai poftim pe la mine in vizita!!O zi frumoasa!!
adnia
noiembrie 14, 2011 at 8:31 amsuper reteta! o voi incerca si eu!
Andreea
noiembrie 14, 2011 at 6:06 pmAh, cata rabdare ai avut sa le faci! Arata superb! Eu nu prea sunt prietena cu aluaturile crescute. Sper sa-mi iasa si mie intr-o zi asa. Superba ciabatta ta! Felicitari!
fantezie in bucatarie
noiembrie 14, 2011 at 9:41 pmMerci Adnia,merci Andreea!!!
Bogdana
noiembrie 22, 2011 at 4:13 pmFaina ciabatta, demult tot zic sa fac si eu, am sa incerc sa vad cum iese 😉
Micul
aprilie 15, 2014 at 7:21 amCu siguranta am sa incerc reteta. Arata tare bine.
Sa ai o zi faina.
fantezie in bucatarie
ianuarie 27, 2015 at 11:21 amBogdana, incearca, vei ramane surprinsa de rezultat!!
fantezie in bucatarie
ianuarie 27, 2015 at 11:22 amMerci Micul! Sa imi spui cum ti-a iesit!! 🙂