Desert/ Mic dejun si gustari/ Retete/ Retete de suflet

Cusma lui Guguta – reteta originala

Guguta este un personaj pentru copii din povestile scrise de Spiridon Vanghelie, ce purta pe cap o caciula/cusma de ciobanas 🙂 de aici si denumirea tortului.. Imi aduc aminte ca in clasele primare acest personaj era folosit des pentru a ni-l da exemplu. Si acum am in fata pozele din carti , cu istorioare despre Guguta cu prima lui zi de scoala, cu primul lui Abecedar….si tot asa :)). Am gasit si poze pe net cu Guguta :),e tare dragalas nu-i asa?:).Poate unii dintre voi il cunosc ..:),dar daca nu, faceti cunostinta!!!

 

Ingrediente:

250 grame de untura (puteti folosi si unt in loc de untura)
200 gr.de smantana
50 gr.zahar
2 linguri de coniac/brandy
1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
cca 500 gr.de faina
visine in sucul lor/in compot (am folosit un borcan de 700 gr facut de mama mea)

Pentru crema:
700 gr. frisca
100 gr.zahar praf

Amestecam untura/untul (la temperatura camerei) cu smantana,zaharul si coniacul.

Cand ati obtinul o compozitie omogena adaugam bicarbonatul stins cu oțet si incorporam faina putin cate putin pana obtinem un aluat ferm, putin elastic (ca cel de tarta).

Il punem la frigider pentru 20-30 minute sa se odihneasca.

Intre timp turnam visinele intr-o strecuratoare si le lasam sa-si scrurga tot sucul.

Scoatem din frigider aluatul si-l impartim in doua bucati. Lasam o singura bucata pe masa, pe cealalta insa o punem inapoi in frigider.
Intindem prima bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm).

Asezam cate un sir de visine pe fiecare bucata de aluat.

Lipim marginile fiecarei fasii si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, cu partea lipita in jos.
Aceeasi procedura am folosit-o si pentru restul de aluat pana la terminarea ingredientelor. Tava cu toate „tuburile” rezultate, am tinut-o la cuptor aproximativ 35 minute la 180 de grade pana la rumenire.
Dupa ce s-au rumenit frumos le scoatem din cuptor si le lasam sa se răcească.
Intre timp preparam crema amestecând cu mixerul frișcă cu zaharul pudra.
Când crema și-a dublat volumul și „tuburile” s-au racit, am trecut la etapa finala a acestei retete. Pentru a obtine forma „cusmei de ciobanas” (caciula), dispunem „tuburile” in piramida incepand cu baza:  in 5,apoi 4,3,2 si una in varf (mie una mi-a lipsit…au fost poftele prea mari si baietii mei nu au avut rabdare si mi-au sterpelit una din ele :).
Deasupra radem ciocolata amaruie si il bagam la frigider. Recomandabil e sa-l pastram la frigider cel putin 4-6 ore inainte de servire.
Sa-l savurati cu placere!!!!
Pup!
Mihaela N

Cusma lui Guguta - reteta originala

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Mihaela Negrescu Serves: 10 persoane
Prep Time: 60 minute Cooking Time: 15 minute

Guguta este un personaj pentru copii din povestile scrise de Spiridon Vanghelie, ce purta pe cap o caciula/cusma de ciobanas :)) de aici si denumirea tortului.. Imi aduc aminte ca in clasele primare acest personaj era folosit des pentru a ni-l da exemplu. Si acum am in fata pozele din carti , cu istorioare despre Guguta cu prima lui zi de scoala, cu primul lui Abecedar....si tot asa :)). Am gasit si poze pe net cu Guguta :)),e tare dragalas nu-i asa?:)).Poate unii dintre voi il cunosc ..:),dar daca nu, faceti cunostinta!!!:))

Ingredients

  • Ingrediente:
  • 250 grame de untura (puteti folosi si unt in loc de untura)
  • 200 gr. de smantana
  • 50 gr.zahar
  • 2 linguri de coniac/brandy
  • 1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
  • cca 500 gr.de faina
  • visine in compot (am folosit un borcan de 700 gr facut de mama mea)
  • Pentru crema:
  • 700 gr. frisca
  • 100 gr.zahar praf

Instructions

1

Amestecam untura/untul (la temperatura camerei) cu smantana,zaharul si coniacul. Cand ati obtinul o compozitie omogena adaugam bicarbonatul stins cu oțet si incorporam faina putin cate putin pana obtinem un aluat inchegat, putin elastic (ca cel de tarta). Il punem la frigider pentru 20-30 minute sa se odihneasca.

2

Intre timp turnam visinele intr-o strecuratoare si lasati-le acolo sa-si scrurga tot compotul.

3

Scoatem din frigider aluatul si-l impartim in doua bucati. Lasam o singura bucata pe masa, pe cealalta insa o punem inapoi in frigider.

4

Intindem prima bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm).

5

Asezam cate un sir de visine pe fiecare bucata de aluat. Lipim marginile fiecarei fasii si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, cu partea lipita in jos. Aceeasi procedura am folosit-o si pentru restul de aluat pana la terminarea ingredientelor. Tava cu toate "tuburile"/ formele rezultate, am tinut-o la cuptor aproximativ 35 minute la 180 de grade pana la rumenire.

6

Dupa ce s-au rumenit frumos le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.

7

Intre timp preparam crema amestecand cu mixerul frisca cu zaharul pudra. Cand crema si-a dublat volumul si "tuburile"racite am trecut la etapa finala a acestei retete. Pentru a obtine forma "cusmei de ciobanas" (caciula), dispunem "tuburile" in piramida incepand cu baza:  in 5,apoi 4,3,2 si una in varf (mie una mi-a lipsit...au fost poftele prea mari si baietii mei nu au avut rabdare si mi-au sterpelit una din ele :)). Deasupra radem ciocolata amaruie si il bagam la frigider. Recomandabil este sa-l tinem la frigider minim 4-6 ore inainte de servire.

You Might Also Like

31 Comments

  • Reply
    DiaMar-bucataria galbena
    octombrie 10, 2011 at 5:15 pm

    Arata grozav" cusma "aceasta a ta.Te pup!

  • Reply
    Tudor Elena Cristina
    octombrie 10, 2011 at 5:50 pm

    Cred k as vrea si eu o asemenea cusma!!!k tot vine iarna…..pup

  • Reply
    Fancy Cake
    octombrie 10, 2011 at 7:11 pm

    Tare buna aceasta cusma:-)
    Am facut-o si eu o data si ne-a placut.

  • Reply
    TeoBucatar
    octombrie 10, 2011 at 8:20 pm

    Arata bine montata asa !Nu am facut pana acum dar cred ca e buna cu ingredientele astea!Pupici

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 11, 2011 at 6:18 am

    Merci Dia!!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 11, 2011 at 6:19 am

    Elena sa stii ca la asta nu m-am gandit :))Asa e numai buna pt iarna :))Merci pt vizita!!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 11, 2011 at 6:20 am

    Asa e Fancy tortul asta e foarte bun!!!sunt si eu modesta :)),dar asta e adevarul! :))Pupici!

  • Reply
    Anonim
    octombrie 11, 2011 at 7:24 am

    bun bun bun…imi ploua in gura,iar colegii de la munca au innebunit:))))…a fost o adevarata batalie pe ea:))

  • Reply
    Anonim
    octombrie 11, 2011 at 7:25 am

    sorellina:P

  • Reply
    marifra79
    octombrie 11, 2011 at 10:44 am

    MA che meraviglia e che buono dev'essere!!!!! Un abbraccio e buonissima giornata

  • Reply
    Anonim
    octombrie 11, 2011 at 2:54 pm

    Mmmmmmmmmmmmm……imi amintesc de copilarie….delicios

  • Reply
    maya
    octombrie 11, 2011 at 7:07 pm

    Arata fantastic!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 12, 2011 at 5:56 am

    da…,mentionez ca aceast tort a fost facut cu dedicatie pentru sora mea de ziua ei,doar ca l-am terminat inainte de a merge la ea…si in consecinta a ramas inca o zi in frigider si a fost dus la servici la ea a doua zi pentru a potoli poftele deja incinse :)).

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 12, 2011 at 5:58 am

    Grazie Marianna per le belissime parole e ovviamente per la visita!!Una buona giornata anche a te!!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 12, 2011 at 5:59 am

    Merci Maya!!

  • Reply
    Anonim
    octombrie 12, 2011 at 6:38 am

    Inedit , dar extrem de deosebit , asa c-am pastrat reteta la favorite (o voi face cu unt , ca untura n-am momentan , dar nici nu prea am voie) Ms ptr asa reteta deosebita .
    Zi frumoasa , cu soare mult !
    Diana.

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 12, 2011 at 11:21 am

    Cu placere Diana!!!Multumesc pentru vizita si mai poftim :))!!!

  • Reply
    Ruxi
    octombrie 15, 2011 at 4:51 pm

    Nu-l stiam pe Guguta si nici acest gen de tort, dar, acum ca le-am vazut, mi-au trezit interesul. Arata foarte frumos tortul. La multi ani sorei!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 17, 2011 at 7:03 am

    Multumesc Ruxi si pentru urari si pentru vizita!!O zi frumoasa!!

  • Reply
    dian@
    octombrie 18, 2011 at 7:16 am

    Guguta incantata de cunostita! foarte aspectoasa prajitura si cu siguranta e delicioasa!

  • Reply
    Liana10
    ianuarie 30, 2012 at 12:08 am

    Ce reteta interesanta! Eu am vazut aceasta "cusma" sub forma unei piramide de clatite, dar ambele variante imi plac, desi tind sa cred ca asta e cea originala!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    ianuarie 30, 2012 at 8:38 pm

    Liana10 eu cunosc acest tort de cand ma stiu…mama mea il facea destul de des si anume asa cum l-am presentat. Intr-adevar se face si cu clatite, dar pentru mine asta e adevaratul tort"Cusma lui Guguta".Pupici

  • Reply
    Anonim
    aprilie 25, 2012 at 9:42 pm

    Daca nu avem visine in sucul lor,ce am putea folosi?visine congelate?

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    aprilie 26, 2012 at 5:40 am

    Anonim daca nu ai visine in sucul lor,poti folosi visine din compot,dar sa nu uiti sa le scoti samburii..si la fel sa le lasi sa-si scurga sucul.Visine congelate nu am folosit,dar nu cred ca ar fi o problema.Spor la gatit!!

  • Reply
    Anonim
    mai 15, 2012 at 1:22 pm

    foarte bun

  • Reply
    Anonim
    septembrie 28, 2012 at 12:45 pm

    Tort lemne in zapada

    De fapt, tortul este dupa o reteta ruseasca si se numeste Lemne cu zapada/inzapezite(Drova pod snegom). Aevaratul tort "Cusma a lui guguta" este din bezele cu crema, care este montata sub forma unei piramide.

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    octombrie 19, 2012 at 5:40 am

    Anonim eu sunt nascuta in Basarabia si cu siguranta multe dintre retetele pe care le stiu sunt inspirate din bucataria ruseasca. Reteta pe care am prezentat-o in blog este cea pe care o stiu de cand eram mititica ni-o facea mama la ocazii, dar cu siguranta mi-ar placea sa o incerc si pe cea sugerata de tine!!O zi frumoasa sa ai!

  • Reply
    naty, galati
    ianuarie 26, 2013 at 9:12 am

    Foarte buna…am facut si eu.

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    iunie 18, 2013 at 9:20 am

    Ma bucur Naty , ca ti-a placut!!O zi super in continuare!!!Merci pentru vizita!!

  • Reply
    Anonim
    decembrie 16, 2013 at 6:42 pm

    Buna,

    se poate folosi smantana cu 20% grasime in loc de frisca?

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    decembrie 17, 2013 at 6:12 am

    Buna,
    Daca reusesti sa o bati spuma, poti incerca si cu 20% grasime.
    Totusi eu zic ca cea mai indicata este smantana cea de cca 30 % grasime.
    Succes!! si Sarbatori frumoase!!!

  • Leave a Reply